Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szent Zoerárd-András és Benedek remeték 07.17
  2019-07-17 09:39:02, szerda
 
  ...... ............


...... ............


- Igenaptár oldalon
SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt második leveléből
Krisztusért olyanok vagyunk, mint akiket halálra szántak, mégis élnek.
Testvéreim!
Úgy viselkedünk minden helyzetben, mint Isten szolgái! Nagy türelemmel viseljük a nyomorúságot, a szükséget és a szorongatást! Vállaljuk, hogy megverjenek, börtönbe zárjanak és tüntessenek ellenünk! Fáradunk, virrasztunk, böjtölünk! Szolgálunk feddhetetlen élettel, tudással, türelemmel, a Szentlélekben, őszinte szeretettel! Hirdetjük az igazságot Isten erejével, harcolunk az igaz ügyért, és védjük minden erőnkkel: akár siker ér, akár kudarc, akár gyalázat, akár dicséret!
Csalónak mondhatnak, mégis igazak vagyunk; ismeretlenek lehetünk, mégis jól ismernek; meghalhatunk, és mégis élünk; megfenyíthetnek, mégsem halunk bele.
Megszomoríthatnak, mégis folyton derűsek vagyunk; szegények vagyunk, mégis sok embert gazdagítunk; semmink sincsen, mégis a miénk minden.
Ez az Isten igéje. 2Kor 6,4-10

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Aki elveszíti életét érettem, megtalálja azt.
Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz:
,,Ha valaki követni akar engem, tagadja meg magát, vegye föl keresztjét és kövessen. Mert mindaz, aki meg akarja menteni életét, elveszíti azt; és aki énértem elveszíti életét, megtalálja azt. Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri is, de a lelke kárt szenved? Mit is adhatna az ember cserébe saját lelkéért?
Az Emberfia ugyanis el fog jönni Atyjának dicsőségében, angyalai kíséretében, és megfizet mindenkinek tettei szerint."
Ezek az evangélium igéi. Mt 16,24-27

*
- Szent István királyunk uralkodása idején jöttek lengyel hazájukból Magyarországra.
......


Zoerardus a hagyomány szerint már odahaza is remeteként élt. Hazánkban előbb a Szent István alapította zoborhegyi bencés apátság lakói lettek, Nyitra vára közelében. Ott adta Fülöp apát Zoerardusnak az András nevet. Az apát engedélyével nemsokára remeteségbe vonult a Trencsénnel átellenben emelkedő Szkalka barlangjába, de időnként részt vett a kolostor közös ünnepi zsolozsmáin és konventmiséin, és rendtársai - különösen barátja és tanítványa, Benedek - is gyakran felkeresték őt magányában.
- András szigorú önmegtartóztatást gyakorolt ételben-italban és az alvásban is. Nem kímélte magát a fizikai munkától sem. A szigorú böjt és a testi megerőltetés felőrölték erejét, látogatói egy alkalommal holtan találtak rá barlangjában. A zoborhegyi bencések a holttestét Nyitrára szállították és a Szent Emmerám tiszteletére épült székesegyházban temették el. A történtek után, mestere példáját követve, Benedek vonult el a szkalkai barlangba, ő néhány évvel később gyilkosság áldozata lett. Rablók törtek rá, és amikor rájöttek, hogy nem remélhetnek tőle gazdag zsákmányt, kíméletlenül agyonütötték. Holttestét a Vág vizébe dobták, hívei itt találtak rá. Szent András mellé temették a nyitrai székesegyházba. A két remete koporsója a keresztlevétel oltára mögötti kápolnában található, a hívek tömegei ma is kegyelettel zarándokolnak ide, valamint a zoborhegyi kolostor romjaihoz.
Szentté avatásukra a kanonizációs eljárások történetének különleges időszakában került sor: a püspöki-zsinati szentavatásokban egyre nagyobb hangsúlyt kapott a pápa jóváhagyása. A remeték oltárra emelésére 1083-ban a Szent László király által összehívott székesfehérvári zsinaton Szent VII. Gergely pápa jóváhagyásával került sor.
(Forrás: mindszentyalapitvany.hu/

- Tiszta lap oldalon Link

- Katolikus oldalon Link

- Magyar kurír oldalon Link
Legendája szerint Zobor-hegyen vette át apátja kezéből azt a negyven szem pálmadiót, amely a nagyböjt alatt egyetlen tápláléka volt: egy nap egy szem. A sok böjtölés miatt gyakran elájult munkája közben. Mindez csakhamar felőrölte életerejét, úgyhogy egy alkalommal a tisztelői holtan találtak rá barlangjában. A Zobor hegyi bencések Nyitrára szállították, s ott a Szent Emmerám tiszteletére épült székesegyházban temették el. A két Zobor-hegyi remete kultusza hamar elterjedt a Felvidéken. Szkalkai remetebarlangjánál Jakab nyitrai püspök 1224-ben bencés apátságot alapított. A Zobor-hegyi kolostor romjaihoz és a két remete, a nyitrai székesegyházban található koporsójához kegyelettel zarándokolnak a város és környéke szlovák és magyar katolikusai.

- Lengyel származású magyarországi remeték. András másik neve Zoerard (Szórád). A XI. században Szent István uralkodása alatt jöttek Magyarországra, s a Nyitra melletti Zoborhegyi bencés apátság tagjai lettek. A monostor apátja engedélyével a Zoborhegy egyik barlangjában remete életet kezdtek, majd a nagyobb magány után vágyódva a Vág folyó melletti Szkalkára mentek, ahol András meghalt. Benedek még három évig remetéskedett itt egyedül, amikor rablók megölték és a Vág vizébe dobták. Nyitrán Szent Emmerán vértanú templomában temették el, András holtteste mellé.

 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Címkék: szentavatásokban, székesegyházban, megfenyíthetnek, székesfehérvári, keresztlevétel, magyarországra, székesegyházba, jóváhagyásával, korintusiakhoz, tanítványaihoz, szentlélekben, magyarországi, zarándokolnak, remetéskedett, konventmiséin, történetének, ismeretlenek, engedélyével, szállították, barlangjában, megerőltetés, szorongatást, nyomorúságot, kanonizációs, feddhetetlen, tiszteletére, dicsőségében, koporsójához, meghalhatunk, kíméletlenül, agyonütötték, zoerardusnak, szeretettel, barlangjába, mindenkinek, kíséretében, igazságot Isten, igaz ügyért, miénk minden, időben Jézus, egész világot, lelke kárt, ember cserébe, evangélium igéi, hagyomány szerint, apát engedélyével, kolostor közös, fizikai munkától, szigorú böjt, testi megerőltetés, alkalommal holtan, zoborhegyi bencések, Szent Zoerárd-András, SZENTLECKE Szent Pál, EVANGÉLIUM Szent Máté, Szent István, Szent Emmerám, Szent András, Szent László, Szent VII, Nyitrán Szent Emmerán,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Március 15-re emlékve  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Szeretettel  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Csendes éjszakán  Csendes éjszakán  Esti kép  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Fújjad márciusi szél . . .  Rőzsehordó nő szobra  Facebookon kaptam  A magukat nyílt és őszinte emb...  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Nem kellett volna!  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Egyet értesz?  Paul David Tripp Március 15  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Isten áldja  Alvó kislány  Könnyáztatta asszonysorsok  Nemzeti  Szép álmokat!  Március  Facebookon kaptam  Síró nő  A nemzet csak akkor...  Alvó cica  Az embernek fiatal korában van  A csonk és a facsemete  Alvó kislány  Nem mindegy  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Facebookon kaptam  Az élet  Facebookon kaptam  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mély, puha álom - sárga féltés  Facebookon kaptam  Mélységes szomorúsággal  Facebookon kaptam  Mélységes szomorúsággal  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Tétova lét  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Üdvözöllek az oldalamon  Az élet  Intelem  Aztán itt van egy másik szerep...  Március 15-re emlékve  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Facebookon kaptam  Csörög a telefonom  Szép Álmokat  A magukat nyílt és őszinte emb...  Könnyáztatta asszonysorsok  Könnyáztatta asszonysorsok  Síró nő  Márciusi eső  Mai harmónia kártyám  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  A nemzet csak akkor...  Ez a miénk!  A halolaj és a hal még a migré...  Alvó cica  Facebookon kaptam  A közszereplő  Meghitt estéken . . .  Szép estét  Rejtő Jenő versei  Akinek vaj van a fején...  Evan Esar tollából  A gyász  Dóró Sándor: Tétova lét  Szép Álmokat  Házi botox  Az embernek fiatal korában van  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Facebookon kaptam  Esti kép 
Bejegyzés Címkék
igazságot Isten, igaz ügyért, miénk minden, időben Jézus, egész világot, lelke kárt, ember cserébe, evangélium igéi, hagyomány szerint, apát engedélyével, kolostor közös, fizikai munkától, szigorú böjt, testi megerőltetés, alkalommal holtan, zoborhegyi bencések, holttestét Nyitrára, történtek után, szkalkai barlangba, nyitrai székesegyházba, keresztlevétel oltára, hívek tömegei, zoborhegyi kolostor, kanonizációs eljárások, püspöki-zsinati szentavatásokban, pápa jóváhagyása, remeték oltárra, negyven szem, nagyböjt alatt, nyitrai székesegyházban, monostor apátja, nagyobb magány, szentavatásokban, székesegyházban, megfenyíthetnek, székesfehérvári, keresztlevétel, magyarországra, székesegyházba, jóváhagyásával, korintusiakhoz, tanítványaihoz, szentlélekben, magyarországi, zarándokolnak, remetéskedett, konventmiséin, történetének, ismeretlenek, engedélyével, szállították, barlangjában, megerőltetés, szorongatást, nyomorúságot, kanonizációs, feddhetetlen, tiszteletére, dicsőségében, koporsójához, meghalhatunk, kíméletlenül, agyonütötték, zoerardusnak, szeretettel, barlangjába, mindenkinek, kíséretében, gazdagítunk, remeteségbe, zsolozsmáin, trencsénnel, felkeresték, virrasztunk, kegyelettel, időszakában, megverjenek, összehívott, jóváhagyása, katolikusai, remélhetnek, templomában, tüntessenek, viselkedünk, krisztusért, evangélium, hazájukból, uralkodása, felvidéken, keresztjét, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1293
  • e Hét: 2372
  • e Hónap: 15810
  • e Év: 218723
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.