Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Évközi 16. vasárnap 07.21
  2019-07-21 15:28:27, vasárnap
 
  OLVASMÁNY a Teremtés könyvéből
Az Úr két angyal kíséretében megjelenik Ábrahámnak.
Egy alkalommal az Úr megjelent Ábrahámnak Mamre terebintjénél, amikor az a déli forróság idején sátra bejáratánál ült. Ábrahám fölemelte szemét, és íme, három férfi állt előtte. Mihelyt meglátta őket, a sátor bejáratától eléjük sietett, földig meghajolt, és így szólt: ,,Uram, ha kegyelmet találtam színed előtt, ne kerüld el szolgádat. Mindjárt hoznak egy kis vizet. Mossátok meg lábatokat, és telepedjetek le a fa alatt. Én pedig hozok egy falat kenyeret, hogy felüdítsétek magatokat, aztán tovább mehettek. Hiszen ezért ejtettétek útba szolgátokat." Azok így válaszoltak: ,,Tedd, amit mondtál."
Ábrahám besietett a sátrába Sárához, és így szólt: ,,Végy gyorsan három adag lisztet, keleszd meg, és süss lepényt!" Azután kiment Ábrahám az állatokhoz, kiválasztott egy fiatal és erős borjút, és odaadta a szolgának, hogy sietve készítse el. Majd tejet és vajat hozott, meghozta az elkészített borjút is, és eléjük tette. Míg ettek, ő ott állt mellettük a fa alatt.
Azok megkérdezték: ,,Hol van a feleséged, Sára?" Ezt válaszolta: ,,Itt a sátorban." Akkor az Úr így szólt: ,,A jövő évben ez idő tájt visszajövök, feleségednek, Sárának addigra már fia lesz."
Ez az Isten igéje. Ter 18,1-10a

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a kolosszeiekhez írt leveléből
Isten kinyilatkoztatta üdvözítő akaratának szent titkát.
Testvéreim!
Örömmel szenvedek értetek, és testemben kiegészítem azt, ami még hiányzik Krisztus szenvedéséből az ő testének, az Egyháznak javára.
Ennek lettem a szolgája abból az Istentől értetek kapott hivatásnál fogva, hogy az Isten szavát érvényre juttassam: Azt a titkot, amely korszakok és nemzedékek óta rejtve volt, s amelyet most szentjeinek kinyilatkoztatott. Velük akarta megismertetni az Isten, milyen fönséges gazdagságot rejt a pogányok számára ez a titok: Krisztus a megdicsőülés reménye bennetek.
Őt hirdetjük, amikor intünk és a teljes bölcsesség birtokában tanítunk mindenkit, hogy minden embert tökéletessé tegyünk Jézus Krisztusban.
Ez az Isten igéje. Kol 1,24-28

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Mária a jobbik részt választja.
Abban az időben:
Jézus és tanítványai betértek az egyik faluba. Egy Márta nevű asszony befogadta őt házába. Ennek nővére, Mária odaült az Úr lábához és hallgatta szavait.
Márta meg sürgött-forgott a sok házi dologban. Egyszer csak megállt: ,,Uram - méltatlankodott -,nem törődöl vele, hogy nővérem egyedül hagy szolgálni? Szólj neki, hogy segítsen nekem."
Az Úr azonban így válaszolt: ,,Márta, Márta, te sok mindennel törődöl, és téged sok minden nyugtalanít, pedig csak egy a szükséges. Mária a jobbik részt választotta. Nem is veszíti el soha."
Ezek az evangélium igéi. Lk 10,38-42
...... .....



Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! Taníts tiszta értelemmel és tiszta szívvel imádkozni! Taníts minket szilárd figyelemmel, lángoló szívvel, remegő buzgósággal, mély alázattal és kitartó türelemmel imádkozni! Taníts minket úgy imádkozni, hogy élő legyen a hitünk! Taníts minket, hogy ne csak a szükség, a szenvedés, a nehézség idején forduljunk hozzád, hanem szüntelenül imádkozzunk és imánk az irántad való szeretet kifejezése legyen! Taníts minket, Urunk, hogy mindig a te nevedben forduljunk mennyei Atyánkhoz! Tárd fel számunkra az imádság által az üdvösség titkát!

Elmélkedés
Mária és Márta lelkülete
Szent Lukács ugyan nem nevezi meg a falut, ahol az evangéliumi jelenet játszódik, de János evangélista művéből ismert számunkra, hogy a Jeruzsálemhez közeli Betániában élt Lázár és két nővére, Mária és Márta (vö. Jn 11,1). Jeruzsálemi zarándoklatai alkalmával hozzájuk tér be Jézus, az ő otthonuk szolgálhatott szálláshelyül számára. Az Úr szenvedéstörténetének kezdetén is szerepel a település. Betániában, vélhetően Lázár házában rendeznek ünnepi étkezést Jézus számára, Márta ekkor is felszolgál, Mária pedig drága olajjal keni meg Jézus lábát (vö. Jn 12,2-8). Ettől a lakomától különbözik az az eset, amiről a mai vasárnap evangéliumában olvasunk, térjünk is vissza ehhez.
Jézus megérkezik Betániába, Lázár, Mária és Márta otthonába. Márta azonnal végzi a vendéglátó, a háziasszony teendőit, gondoskodik a vendégekről. miközben Mária odaül Jézus mellé és hallgatja tanítását. A konfliktus forrása Mária viselkedése, aki nem segít Mártának. Márta méltatlankodik emiatt, de nem nővéréhez fordul, hogy segítsen neki, hanem közvetlenül Jézushoz. Tőle várja, hogy helyeselje saját és helytelenítse nővére, Mária viselkedését. Jézus viszont nem teljesíti ezt az elvárását. Nem becsüli le Márta szorgalmas munkáját, nem tartja azt értéktelennek, de úgy látja, hogy ebben a helyzetben még sincs igaza Mártának, ezért nem feddi meg Máriát magatartása miatt, nem tekinti bűnös mulasztásnak azt, hogy nem a házi teendőkkel foglalkozik, hanem szívesebben hallgatja az ő tanítását. Jézus dicsérete, amit Mártához intéz, így hangzik: ,,Mária a jobbik részt választotta. Nem is veszíti el soha."
A keresztény hagyományban és az évszázadok igehirdetésében Mária a szemlélődés, az imádkozás példaképeként, Márta pedig a tevékeny munka, a cselekvő szolgálat példaképeként, jelenik meg, de nem abban a formában, hogy egyeseknek Mária, másoknak pedig Márta példáját kell követniük, hanem abban az értelemben, hogy életünkben mindkettőnek jelen kell lennie. Időt kell szánnunk az imádkozásra, amely lelki erőt biztosít a munkához, és időt kell szánnunk a munkára, s meg kell találnunk a kettő egyensúlyát.
Mindannyian tudjuk, hogy a lelki fejlődés útján elengedhetetlen, hogy az Úrral legyünk együtt, hallgassuk szavát és elmélkedjünk azon. Nehéz arra receptet mondani, hogy ki-ki mennyit imádkozzon naponta, hiszen ez függ az ember élethelyzetétől, családi körülményeitől, munkabeosztásától és egyéni lelki igényeitől is. És nem is biztos, hogy patikamérlegen kell számolgatni, hogy mennyi időt érdemes naponta imádsággal tölteni, hiszen az imádkozásban nem a mennyiség a fontos. Vannak, akik fél órát, egy teljes órát vagy akár többet is imádkoznak naponta, mások csak rövid fohászokra állnak meg napi teendőik közepette. Azt viszont kimondhatjuk, hogy minden nap kell időt szakítani az imára, akármennyi munkánk és kötelességünk is van! Akinek egyetlen perce sincs arra, hogy imádkozzon, az biztosan a legrosszabbat választotta, és ne legyen büszke arra, hogy még Mártánál is többet dolgozik.
Az imádkozás, az elmélkedés, az evangéliumok olvasása viszont senki számára nem lehet hivatkozási alap kötelességeinek elmulasztásához. A munkának helye van az életünkben, helye van mindennapjainkban. Ha úgy érezzük, hogy elfáradtunk a munkában, akkor üljünk Mária mellé egy kis időre, imádkozzunk, hallgassuk Jézust, s ha kipihentük eközben magunkat, akkor folytassuk teendőinket.
Mária és Márta lelkületére egyaránt szükségünk van: imádkozzunk buzgón és dolgozzunk becsületesen!
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: kinyilatkoztatta, kötelességeinek, élethelyzetétől, elmulasztásához, igehirdetésében, méltatlankodott, elengedhetetlen, patikamérlegen, méltatlankodik, körülményeitől, evangéliumában, kolosszeiekhez, zarándoklatai, legrosszabbat, szenvedéséből, példaképeként, szolgálhatott, jeruzsálemhez, kötelességünk, értéktelennek, terebintjénél, szálláshelyül, helytelenítse, megismertetni, feleségednek, imádkozásban, hagyományban, kimondhatjuk, elmélkedjünk, viselkedését, telepedjetek, becsületesen, megkérdezték, felüdítsétek, kiválasztott, evangéliumok, sátor bejáratától, falat kenyeret, sátrába Sárához, elkészített borjút, jövő évben, szolgája abból, pogányok számára, megdicsőülés reménye, teljes bölcsesség, jobbik részt, egyik faluba, evangélium igéi, nehézség idején, irántad való, imádság által, üdvösség titkát, Ábrahámnak Mamre, SZENTLECKE Szent Pál, Jézus Krisztusban, EVANGÉLIUM Szent Lukács, Jézus Krisztus, Szent Lukács, Horváth István Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Png ház  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Png virág  Adakozás  Png lepke  Paul David Tripp Április 21  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Adakozás  Facebookon kaptam Krisztinától  Sokan azt tartják  A televizió nem a kultúrát kép...  Örülök, hogy látlak!  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Ágai Ágnes – Csendélet  Ami embereknek lehetetlen, az...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Png csokor  A kételkedés kezelése  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Png ház  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Albert Einsteinről  Reménység és erő Krisztustól e...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Akarat  Irgalom és ítélet  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Png csokor  Alázat  Akarat  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Hogy lehet megtartani  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Egy hatékony szolga  Akarat  Fekete-erdő desszert  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Leonardo da Vinci gondolata  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Hogy lehet megtartani  Fekete-erdő desszert  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Erdőn  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Radikális szeretet  Kövesd a cowboyt!  Szívem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  A televizió nem a kultúrát kép...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Tavaszi kép  s immár én is felragyogva, ért...  Akarat  Png férfi  Akarat  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
sátor bejáratától, falat kenyeret, sátrába Sárához, elkészített borjút, jövő évben, szolgája abból, pogányok számára, megdicsőülés reménye, teljes bölcsesség, jobbik részt, egyik faluba, evangélium igéi, nehézség idején, irántad való, imádság által, üdvösség titkát, evangéliumi jelenet, lakomától különbözik, háziasszony teendőit, konfliktus forrása, házi teendőkkel, keresztény hagyományban, évszázadok igehirdetésében, imádkozás példaképeként, tevékeny munka, cselekvő szolgálat, kettő egyensúlyát, lelki fejlődés, ember élethelyzetétől, teljes órát, legrosszabbat választotta, evangéliumok olvasása, munkának helye, kinyilatkoztatta, kötelességeinek, élethelyzetétől, elmulasztásához, igehirdetésében, méltatlankodott, elengedhetetlen, patikamérlegen, méltatlankodik, körülményeitől, evangéliumában, kolosszeiekhez, zarándoklatai, legrosszabbat, szenvedéséből, példaképeként, szolgálhatott, jeruzsálemhez, kötelességünk, értéktelennek, terebintjénél, szálláshelyül, helytelenítse, megismertetni, feleségednek, imádkozásban, hagyományban, kimondhatjuk, elmélkedjünk, viselkedését, telepedjetek, becsületesen, megkérdezték, felüdítsétek, kiválasztott, evangéliumok, megdicsőülés, mindkettőnek, mulasztásnak, kiegészítem, szolgátokat, imádkozásra, szemlélődés, hivatkozási, buzgósággal, választotta, tökéletessé, figyelemmel, krisztusban, gondoskodik, válaszoltak, háziasszony, evangélista, magatartása, bejáratánál, gazdagságot, teendőinket, számolgatni, jeruzsálemi, imádkozzunk, lelkületére, közvetlenül, szentjeinek, visszajövök, kíséretében, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 193
  • e Hét: 11823
  • e Hónap: 44977
  • e Év: 278724
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.