Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Wieliczka: Árpád-házi Szent Kinga sóbányája
  2019-08-04 08:41:06, vasárnap
 
   
  Ez a cikk 11 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A wieliczkai sóbánya Lengyelország egyik legérdekesebb és legismertebb idegenforgalmi látványossága. A közel 800 éves földalatti sókitermelés emlékeit az ország egykori fővárosától, Krakkótól 12 kilométerre találjuk. A 13. században magyar bányászok kezdték a fejtést. A bányát a 15. századtól látogatják az érdeklődők, a vendégek között volt például Kopernikusz, Chopin és Goethe.
A wieliczkai sóvidék körülbelül 13,5 millió éve keletkezett, amikor egy bepárlódó tengeröbölben megkezdődött a vízben oldott sók kicsapódása. A vízből kiváló sórétegek és a hozzájuk társuló kőzetek kitöltötték a Kárpátelői Mélyedésnek nevezett területet. A Kárpátok ezt követő kiemelkedését követő intenzív tektonikus folyamatok következtében a sótartalmú üledék eltolódott és felgyűrődött. A sóvidék felső részén a sótömbökből álló zárványok a jellemzőek, a mélyebben lévő részeken összefüggő sórétegeket találunk.

A bánya rövid története
A sóbányászat a 13. századtól 1996-ig folyamatos volt. A kősótelepek kitermelésének megkezdése előtt a felszínen található sós forrásokból eredő víz bepárlásával nyerték a sót (a sókinyerésnek ezt a módszerét már öt és félezer éve alkalmazzák). A felszínközeli források kimerülésével a sós vizet a föld mélyében keresték egyre mélyebb aknákat ásva, mígnem rátaláltak az első kősótömbökre. Magyar bányászok kezdték majd 800 éve a tömbös fejtést, akiket Kinga, Szemérmes Boleszláv lengyel király felesége hívott Lengyelországba. A só, mint értékesíthető áru, folyamatos bevételt biztosított a Krakkóban székelő uralkodóknak. Volt olyan év, amikor éves bevételük egyharmad részét a sóból származó jövedelmek adták. A sóbánya 1772-ben, az ország felosztásakor került osztrák igazgatás alá, majd 1918-tól újra - az immár független - lengyel állam tulajdona lett.
*
Árpád-házi Kinga Lengyelország védő szentje.
...... ........... ........... .......


Kinga (Kunigunda) 1224. március 5-én született IV. Béla és Laszkárisz Mária bizánci hercegnő első gyermekeként, minden valószínűség szerint az esztergomi királyi várban. Testvérhúga Szent Margit és Boldog Jolán, nagynénje Szent Erzsébet volt, a királylányra elsősorban a domonkos és ferences koldulórendek szerzetesi eszményei hatottak
Árpád-házi Kinga 15 éves volt, amikor 1239-ben Boleszláv lengyel király feleségül kérte. A tatárjárás a lengyeleket sem kerülte el. Kinga hazatért, hogy apjától, IV. Bélától kérjen segítséget a nélkülöző lengyel nép számára. Ekkor kapta ajándékba a máramarosi sóbányát Erdélyben. A birtokbavétel jeléül beledobta gyűrűjét egy aknába. A legenda szerint a gyűrűt nem sokkal később az általa alapított wieliczkai bánya egy sótömbjében találták meg. Kinga sajátjaként szerette második hazáját, Lengyelországot. A lengyelek is királynőként szerették és tisztelték. Templomokat, kolostorokat és kórházakat alapított. Férje halála után, bár a lengyelek kérték, hogy vegye át az ország kormányzását, ő inkább Istennek szentelte életét és kolostorba vonult. VIII. Sándor pápa 1690-ben boldoggá avatta, majd 1999-ben II. János Pál iktatta a szentek sorába.
A legenda szerint a tatárdúlástól is imával mentette meg Lengyelországot az aszkéta életű Árpád-házi Szent Kinga.
727 éve, 1292. július 24-én halt meg Árpád-házi Szent Kinga lengyel királyné, Lengyelország és Litvánia védőszentje. A nép sokat beszélt csodatételeiről, a legenda szerint az ő imádsága mentette meg Lengyelországot a tatárdúlástól. Sírjánál a legendaírók szerint 60 vak és 200 más beteg gyógyult meg.
Nevéhez fűzik Lengyelország első és legnagyobb sóbányája, Wieliczka felfedezését is. A legenda szerint 1249-ben, amikor a tatárjárás után felkereste az újjáépített Magyarországot, apja neki ajándékozta az egyik máramarosi sóbányát.
Képen: Szent Kinga sószobra a wieliczkai sóbányában. Kinga visszakapja gyűrűjét (kép forrása: magyarkurir.hu) A képen látható szobrok sóból készültek
........


Az Árpád-házi királylány első magyarországi emlékművét a Március 15. téri Belvárosi Templom mellett állították fel 2002-ben, később felszentelték wieliczkai sóból készült szobrát az egri Minorita templomban is, ahol Boldog Jolán és Szent Hedvig (Jadwiga), Nagy Lajos király lányának ereklyéje is megtalálható.
Szent Kinga nevét Esztergomban utca őrzi, 2013-ban templom épült tiszteletére a Veszprém megyei Küngösön, az eddigi egyetlen magyarországi Szent Kinga-templomban ereklyéjét is elhelyezték. A település - amely a IV. Béla által lányának ajándékozott területen fekszik - nevét több forrás szerint Kingáról kapta, Kingus a Kunigunda név besenyő változata volt.
Képen: A királynőnek átnyújtják a gyűrűjét tartalmazó sótömböt. A képen látható szobrok sóból készültek
.........


*
- Világhírű látványosság, világhírű látogatók.
A wieliczkai sóbánya világhírű idegenforgalmi látványosság. Az utazók már a 15. században látogatták, a mai értelemben vett turizmus a 18. század végén kezdődött meg. Kijelölték a turistaútvonalat, a vendégkönyv pedig kezdett megtelni a látogatók elégedettséget sugárzó bejegyzéseivel. Közöttük volt például Kopernikusz, Chopin, Goethe, I. Ferenc osztrák császár, Sienkiewicz és Prus kiváló lengyel írók, Karol Wojtyla, George Bush amerikai elnök és Czeslaw Milosz költő. 1978-ban felkerült a ma már történelminek számító legelső UNESCO Kulturális és Természeti Világörökség Listára, 1994-ben pedig lengyel történelmi műemlékké nyilvánították.
...... ........... ........... .....


300 kilométernyi labirintus
Wieliczkába érkezve a bánya bejáratát egy szépen kialakított park területén találjuk. A bányába csak csoportosan lehet lemenni, lengyel vagy angol nyelvű bányászkísérők segítségével. Kérésre magyar nyelven beszélő kísérőt is tudnak biztosítani. A megfelelő öltözék kiválasztásánál vegyük figyelembe, hogy a mélyben átlagosan 14 Celsius-fok a hőmérséklet. A mintegy 2 órás túrához megfelelő cipőről is érdemes gondoskodni. A látogatás végén a 135,6 méteres mélységből már gyorslift szállít minket a felszínre. A bánya kilenc szintből áll, 64 métertől 327 méterig, ahol a legmélyebb pontja található. A föld alatti labirintus több mint 300 kilométernyi járatból és 3000 darab, összesen 7,5 millió köbméter térfogatú kamrából áll. A sóbánya nagyságát jelzi, hogy a turisták által bejárható útvonal a teljesen kitermelt aknák alig egy százalékát teszi ki.
A bánya legszebb kamrái, járatai, földalatti tavai és kápolnái alkotják a turistaútvonalat. Az 1635-1640 között kialakított Danilowicz-akna körzetében elhelyezkedő útvonal 22 kamrából áll, melyeket 2,5 kilométernyi járatrendszer köt össze. Az aknát többször átépítették és mélyítették, két része a lépcsőházi és a felvonó szakasz. 378 lépcsőfokon juthatunk le az I. szintre és kezdhetjük meg a bányalátogatást. A következőkben röviden bemutatjuk a legérdekesebb és legértékesebb kamrákat.
A 22 kamra közül a legelsőt a nagy lengyel csillagászról, Kopernikuszról nevezték el. A kamra központi részén a tudós sóból faragott szobrát találjuk. A zöld színű sóban kifaragott kamra a speciális, erős gömbfagerendákból készült aládúcolásoknak köszönhetően maradt fenn.
A Szent Antal-kápolnán keresztül jutunk el a Janowice-kamrába, melyet a 17. században alakítottak ki. A legszebb wieliczkai legendát (lásd fent keretes írásunkban) mutatja be az itt elhelyezett 6 életnagyságú szobor. Eszerint Árpád-házi Kinga jegygyűrűje csodálatos módon a kősótelepekkel együtt vándorolt Erdélyből Wieliczkába. Az első kitermelt sótömbben megtalálták a gyűrűt, azóta bővelkedik sóban Lengyelország.
- 800 méteres séta után érünk el a Szent Kinga-kápolnába, amely 101 méter mélyen található. Egy óriási zöldsótömzs kifejtésével hozták létre 1896-ban. A terem 54 méter hosszú és 15-18 méter széles, a magassága 10-12 méter. A teremben minden szobrot sóból készítettek, látható Az utolsó vacsora, A kánai menyegző és A templomban tanító Jézus. Mint minden lengyel templomban, itt is megtaláljuk II. János Pál szobrát. A kápolnában szentmiséket, koncerteket és egyéb programokat tartani
Szent Kinga kápolnája
........


A 122 méter mélyen fekvő Varsó-kamrában bálokat, koncerteket, sporteseményeket rendeznek. A vendégeket többek között bár és emléktárgyakat árusító üzlet várja. Az útvonal utolsó kamrája az Izabella-kamra, ahonnan visszatérhetünk a felszínre. A liftek négyemeletesek, minden emeleten 9 fő számára van hely, igen szűkösen: az ajtókat is alig lehet becsukni. A 135,6 méteres mélységből a lift másodpercenként 4 méteres sebességgel repít minket a felszínre, ami izgalmas befejezés a különleges látnivalók után.
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Címkék: turistaútvonalat, sporteseményeket, csodatételeiről, lengyelországot, aládúcolásoknak, visszatérhetünk, lengyelországba, másodpercenként, bányalátogatást, kiválasztásánál, négyemeletesek, elégedettséget, idegenforgalmi, bejegyzéseivel, bányászkísérők, nyilvánították, kopernikuszról, emléktárgyakat, kősótelepekkel, magyarországot, kitermelésének, magyarországi, legértékesebb, csillagászról, értékesíthető, koldulórendek, birtokbavétel, legérdekesebb, felosztásakor, tengeröbölben, tatárdúlástól, felszentelték, következőkben, lengyelország, járatrendszer, történelminek, benne szereplő, megjelenés idején, wieliczkai sóbánya, ország egykori, vendégek között, wieliczkai sóvidék, bepárlódó tengeröbölben, vízben oldott, vízből kiváló, hozzájuk társuló, sótartalmú üledék, sóvidék felső, sótömbökből álló, mélyebben lévő, kősótelepek kitermelésének, felszínen található, Árpád-házi Szent Kinga, Kárpátelői Mélyedésnek, Szemérmes Boleszláv, Árpád-házi Kinga Lengyelország, Laszkárisz Mária, Testvérhúga Szent Margit, Boldog Jolán, Szent Erzsébet, Árpád-házi Kinga, János Pál, Szent Kinga, Belvárosi Templom, Szent Hedvig, Nagy Lajos, Szent Kinga-templomban, Karol Wojtyla, George Bush, Czeslaw Milosz, UNESCO Kulturális, Természeti Világörökség Listára, Szent Antal-kápolnán, Eszerint Árpád-házi Kinga, Erdélyből Wieliczkába, Szent Kinga-kápolnába,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
11.15. 16:01 Magyarországon a felnőtt lakosság számolási készsége meghaladja az OECD ors...
11.15. 16:01 Tőzsde - Erősödő mutatók nyitáskor
11.15. 15:52 RÖVÍDHÍR - BAMOSZ: 0,6 százalékkal csökkent a befektetési alapokban kezelt ...
11.15. 15:52 Elkezdték a gázképződés felszámolását a Mátrai Erőmű Zrt. visontai telephel...
11.15. 15:52 Katalán válság - Felmérés: tovább csökkent a függetlenségi törekvések támog...
11.15. 15:52 Romániai elnökválasztás - Az alkotmánybíróság jóváhagyta az első forduló er...
11.15. 15:52 Csökkent az ipari termelés az Egyesült Államokban októberben
11.15. 15:51 LMP: magyar érdekkel nem igazolható a Budapest-Belgrád vasúti fejlesztés
11.15. 15:51 Máért - Zárónyilatkozat: a magyar politikai pártok a szomszédos államok mag...
11.15. 15:41 MÁÉRT - Áder: harminc esztendeje az üldözöttekből közösségi vezetők lettek
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Őszi levelek  Az evangelizáció iskolája 2019...  Hintázó kisfiú  Dáliák  Vízcseppes őszi levél  Rohanás  Aranyosi Ervin: Hogy mit dolg...  Lila, uszályos ruhában a menya...  Negyven fok  Szerelem - romantika  Őszi kép  Napraforgó  Rózsaszín rózsa vázában  Megváltás  Jó reggelt!  Őszi levelek  Dáliák  Böröczki Mihály : Őszke  Facebookon kaptam  Kellemes kávézást!  Bachatázznk...  Szeretettel kedves Látogatóimn...  Romantikus szép estét  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Kékfény - Rendőrségi felhívás  Aranyosi Ervin: Hogy mit dolg...  Csinos, fiatal pár  Megváltás  Márton napján november 11-én f...  Kellemes kávézást!  Jó reggelt!  Uram és Mesterem !  Kellemes kávézást!  Kellemes délutánt kívánok!  Dáliák  Kislány őszi levéllel  Png nő  Vörös rózsák  Átlátszó cserépben - szobanövé...  Nagyság  Nagyság  Őszi kép  Őszi kép  Jó éjszakát  Rózsaszín rózsa vázában  Virágok a szobában  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Őszi levelek  Márton napján november 11-én f...  Azt mondják a pénz nem boldogí...  Apáknak  Emlékezés  Őszi png  Vízbe ugrás  Inkább Isten barátsága mint az...  Fantázia kép  ... de csak egy igazi férfi ké...  Facebookon kaptam  Rózsaszín rózsa  Átlátszó cserépben - szobanövé...  A sors  Szerelem - romantika  ... de csak egy igazi férfi ké...  Harmónia......  Vízcseppes rózsa  Őszi dekoráció  Őszi termések  Jó éjszakát  Őszi csokor  Romantikus szép estét  Rózsaszín rózsa  Kellemes délutánt kívánok!  Szèp napot kívánok  Természetes agyserkentők  Őszi csokor  Levél gyűjtés  32. évközi hét csütörtök 11.14  Kellemes kávézást!  Udvarias férfi - romantikus pá...  Őszi csokor  Uram és Mesterem !  Őszi kép  Vörös rózsák  ... de csak egy igazi férfi ké...  Szobanövény - tisztogatása  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Kék csokor  Eljön az idő  Kellemes délutánt kívánok!  Facebookon kaptam  Dáliák  Őszi napsütés  Orchidea  Ez a legnehezebb  Napraforgó  Őszi csokor  Természetes agyserkentők  Harmónia......  Átlátszó cserépben - szobanövé...  Posertube 
Bejegyzés Címkék
benne szereplő, megjelenés idején, wieliczkai sóbánya, ország egykori, vendégek között, wieliczkai sóvidék, bepárlódó tengeröbölben, vízben oldott, vízből kiváló, hozzájuk társuló, sótartalmú üledék, sóvidék felső, sótömbökből álló, mélyebben lévő, kősótelepek kitermelésének, felszínen található, felszínközeli források, föld mélyében, első kősótömbökre, tömbös fejtést, sóból származó, sóbánya 1772-ben, ország felosztásakor, immár független, esztergomi királyi, királylányra elsősorban, nélkülöző lengyel, máramarosi sóbányát, birtokbavétel jeléül, legenda szerint, általa alapított, sótömbjében találták, lengyelek kérték, ország kormányzását, szentek sorába, aszkéta életű, legendaírók szerint, tatárjárás után, újjáépített Magyarországot, egyik máramarosi, wieliczkai sóbányában, képen látható, egri Minorita, eddigi egyetlen, település &#8211, királynőnek átnyújtják, gyűrűjét tartalmazó, vendégkönyv pedig, látogatók elégedettséget, bánya bejáratát, szépen kialakított, bányába csak, megfelelő öltözék, mélyben átlagosan, látogatás végén, bánya kilenc, legmélyebb pontja, föld alatti, sóbánya nagyságát, turisták által, teljesen kitermelt, százalékát teszi, bánya legszebb, 1635-1640 között, aknát többször, felvonó szakasz, következőkben röviden, nagy lengyel, kamra központi, tudós sóból, zöld színű, legszebb wieliczkai, kősótelepekkel együtt, első kitermelt, óriási zöldsótömzs, magassága 10-12, teremben minden, utolsó vacsora, kánai menyegző, templomban tanító, kápolnában szentmiséket, vendégeket többek, útvonal utolsó, liftek négyemeletesek, lift másodpercenként, különleges látnivalók, turistaútvonalat, sporteseményeket, csodatételeiről, lengyelországot, aládúcolásoknak, visszatérhetünk, lengyelországba, másodpercenként, bányalátogatást, kiválasztásánál, négyemeletesek, elégedettséget, , ,
2019.10 2019. November 2019.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 6 db bejegyzés
e hónap: 197 db bejegyzés
e év: 4227 db bejegyzés
Összes: 40930 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2206
  • e Hét: 19638
  • e Hónap: 57327
  • e Év: 929587
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.