Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szent Domonkos áldozópap 08.08
  2019-08-08 10:29:12, csütörtök
 
  ...... ........


Szent Domonkosra, a domonkos rend alapítójára és névadójára emlékezünk liturgikus emléknapján, augusztus 8-án.
Domonkos Domingo de Guzman néven született Spanyolországban, Caleruega városában 1170 körül. Szülei egyik nagybátyjához, Gumiel de Izán település esperes-plébánosához küldték, hogy ott kapja meg az alapvető iskolázást, és vezessék be őt a templomi szolgálatba. 1190-ben a palenciai székesegyház iskolájába került, majd teológiát tanult négy évig.
Amikor Kasztíliában éhínség volt, Domonkos még legnagyobb kincseit, könyveit is pénzzé tette, és árát a szegények között osztotta szét, mondván: ,,Mit tanulmányozzam én ezeket a holt pergameneket, miközben odakinn az utcán éhségtől esnek össze az emberek." Ez volt az első mondat, amelyet följegyeztek Domonkostól. Tanulmányai befejeztével Martin de Bazá püspök szentelte pappá, és felvette a szerzetesi fegyelemben élő kanonokok sorába. 1201-ben Domonkos alperjel lett.
1206-ban barátjával, Diego de Azebes püspökkel Rómába ment, hogy felhatalmazást kérjenek a kunok közötti misszionálásra. A pápa megörült apostoli buzgóságuknak, de nem keletre, a kunokhoz, hanem Dél-Franciaországba küldte őket, ahol ebben az időben a katarok és az albigensek eretneksége pusztította az egyházat. Diego püspök és Domonkos teljes szegénységben és alázattal járták a vidéket. Prédikáltak a hívőknek, keresték a találkozási lehetőségeket a tévtanítókkal, vallási vitákat folytattak, és próbálták meggyőzni az igazságról az embereket. Ez az eljárás azért is volt olyan hatásos, mert ez a két eretnekség éppen azt hányta a papság és az egyház szemére, hogy elhagyták az apostolok életformáját, meggazdagodtak, és elárulták az evangéliumot. Egy évvel később Diego püspök meghalt, Domonkos pedig egyedül maradt a nagy küldetéssel.
Először Prouille-be ment, ahol házat alapított a katolikus leányok nevelésre. A házból hamarosan zárda, az első domonkos apácakolostor lett, mert Domonkos igen fontosnak látta, hogy a nővérek imádságai támogassák missziós küldetésüket.
A missziós munka során egyre több társ csatlakozott Domonkoshoz. 1215. március 25-én Fulco toulouse-i püspök őt és társait kinevezte egyházmegyei prédikátoroknak. Domonkos előtt ennél átfogóbb tervek álltak: az egyházmegyei prédikátortársulaton túl egy világméretű szerzetesrendről álmodott, amely kizárólag az igehirdetésnek szenteli magát.
Fulco püspök Domonkost vitte magával kísérőnek a IV. lateráni zsinatra. A zsinat határozatot hozott, hogy fokozni kell a prédikációs tevékenységet és a papság szellemi felkészítését, de azt is kijelentette, hogy újabb szerzetet nem szabad alapítani. Új kolostor csak úgy alapítható, ha a már meglévő rendek regulái közül valamelyiket magukévá teszik a szerzetesek. Domonkos felajánlotta magát és a prédikátorok rendjét, amelyet alapítani készült, a pápa szolgálatára. Az új rend apostoli alapgondolatát a pápa is, a zsinat is szívesen fogadta, de nem tartották megfelelőnek, hogy csak a prédikálásra külön rendet alapítsanak. Ince pápa azt tanácsolta Domonkosnak, hogy válasszon ki egyet a meglevő szerzetesi regulák közül, a püspöktől pedig kérjen egy templomot, s ebben az esetben megkapják a pápai jóváhagyást. De még mielőtt e jóváhagyásra sor kerülhetett volna, Ince pápa meghalt.
Domonkos visszatért Toulouse-ba, és társaival úgy döntöttek, hogy az ágostonos regulát tekintik életük alapszabályának, és azt egészítik ki sajátos céljuknak megfelelően. 1216-ban megkapták a Szent Romanus-kápolnát, és megkezdték a szerzetesi életet. A templom mellé lakószárnyat építettek, majd III. Honorius pápától megérkezett a jóváhagyás is.
Képen: Fra Angelico: - Szűz Mária, Mária Magdolna és Szent Domonkos a kereszt alatt (1441-42; San Marco-kolostor, Firenze)
...... ........... ......


1217 elején a Szent Péter-bazilikában imádkozó Domonkos előtt világossá vált: nemcsak Dél-Franciaországban, hanem az egész világon hirdetniük kell az evangéliumot, és tanúságot kell tenniük Krisztusról. Augusztus 15-én szétküldte a testvéreket: Spanyolországba, Párizsba, Prouille-be, Toulouse-ba. Maga Domonkos Észak-Itáliába ment, hogy az egyetemi városban, Bolognában, illetve Rómában keressen új tagokat rendjébe. Állandó székhelye Bologna lett.
1220 májusában Bolognában tartották az első rendi nagy káptalant, melyen elhatározták, hogy a rend tagjai mint közösség is lemondanak a földbirtokról, és ingatlan vagyonuk csak a konvent épülete és annak kertje lehet. Tevékenységük saját templomaikban az igehirdetés, a liturgia és a lelkek gondozása, s ebben nyújtanak segítséget a világi papságnak. Négy provinciát állítottak fel, és az általános káptalant a rend legfelső vezető szervének nyilvánították. Így lett a domonkosok, más néven a prédikátorok rendje kolduló renddé.
A rendben az volt az újdonság, hogy felszentelt papok szerzetesi fogadalom szerint élnek, és teljesen a tanulásnak, a prédikálásnak és a lelkek mentésének szentelik magukat. Elvileg szigorú kolostori fegyelemben élnek, de ha ez a tanulást vagy a lelkek érdekében végzendő munkát gátolja, felmentést kapnak a kolostori élet egyes gyakorlatai alól.
Az 1221-es rendi káptalan után küldte Domonkos a prédikátor testvérek egy-egy csoportját lengyel földre, Magyarországra, Dániába és a Brit-szigetekre.
Domonkos 1221. augusztus 6-án halt meg. Halála előtt így beszélt a testvérekhez: ,,Hármas örökséget hagyok rátok: a szeretetet, az alázatosságot és a szegénységet. Ha valaki ezt az örökséget tőlem átveszi, társam lesz a mennyek országának öröklésében. Ne szomorkodjatok amiatt, hogy eltávozom közületek, mert ahová most megyek, ott sokkal inkább a javatokra leszek, mint itt a földön." A bolognai Szent Miklós-templom szentélyében temették el. A temetésen részt vett Hugolino bíboros is, aki miután IX. Gergely néven pápa lett, 1234. július 3-án szentté avatta Domonkost. Ünnepét azonnal felvették a római naptárba, augusztus 5-ére. Havas Boldogasszony napjának bevezetésekor, 1568-ban augusztus 4-ére helyezték. 1969-től augusztus 8-án emlékezik rá az egyház.
* * *
A hagyomány szerint Domonkos édesanyja fia születése előtt álmot látott - mely prófécia volt a gyermek jövőjéről. Egy kicsi, tarka kutyát látott, amely fáklyát vitt a szájában, körbefutotta és lángba borította az egész földet. Ebben a domonkosok később magukra ismertek, amikor fekete-fehér ruhájukban és lángoló szavukkal, mint a nemes vadászkutyák - Nagy Szent Gergely hasonlította az igehirdetőket a kutyákhoz - elkergették a rókákat, amelyek az Úr szőlőjét pusztították.
A katarok és a katolikusok közötti vitában gyakori volt az az eljárás, hogy mindkét fél pergamenre írta fel a maga tételét és annak bizonyítékait, majd döntőbírákra bízták: ítéljék meg, melyik oldalon van az igazság. Domonkos a franciaországi Montréalban szerkesztett egy ilyen iratot, és átadta a bírónak. Mikor este a bírák a kandallónál ültek, egyiküknek az az ötlete támadt, hogy vessék tűzbe Domonkos pergamenjét, s ha sértetlen marad, akkor nyilvánvalóan nem a katarok, hanem a katolikusok oldalán áll az igazság. A javaslatot elfogadták, és bedobták a tűzbe a pergament, ám egy váratlan széllökés kivetette a kandallóból. Ugyanez történt másodszor, sőt harmadszor is: a pergamen sértetlen maradt. Akkor a bírák megegyeztek abban, hogy erről nem tudhat senki. Csakhogy az egyik bíró nem bírta tartani a száját, és híre ment a ,,csodának". Hiába jeleztek Domonkosnak előre veszedelmeket, soha nem változtatta meg útirányát, sőt, minden veszedelem ellenére nyugodtan aludt az útszéleken. ,,Nem félsz a haláltól?" - kérdezték tőle ámulva a katarok. - ,,Mit tettél volna, ha elfogunk?" ,,Arra kértelek volna titeket, hogy ne egy csapással öljetek meg, hanem lassan tépjétek szét a testemet, hogy így részese lehessek a mennyei koronának" - hangzott a válasz. Még ma is megvan az út menti kereszt Prouille mellett azon a helyen, ahol Domonkos énekelve ment, és beleütközött két rablóba, akik lesben álltak, hogy megöljék. Gondtalansága és nyugalma annyira lenyűgözte őket, hogy bénultan eresztették le a fegyverüket, és kereket oldottak.
Képen: - Fra Angelico: Szent Domonkos kereszthódolata (1442; San Marco-kolostor, Firenze)
...... ........... ......


Megrendítő ereje van azoknak a feljegyzéseknek, amelyek Domonkos imádságos életéről maradtak ránk. Ezek szerint amikor a többi testvér nyugovóra tért, Domonkos megkezdte a maga lelki őrködését a templomban. Körbejárta a templomot: minden oltár és szentkép előtt megállt, mélyen meghajolt, letérdelt, majd leborult a földre úgy, hogy homlokával érintette a kövezetet. Ezt nagyon sokszor elismételte, s ha a szent hév elfogta, kitárt karral imádkozott a templom közepén. Az egész teste - fogalmazott az egyik testvér - olyan volt, ,,mint egy lángoló nyíl, amely az Isten által megfeszített íjról száll az ég felé". Majd visszavonult a templom egyik sarkába, és ostorozni kezdte a vállát és a hátát. Közben kérő imádságokat mondott, olykor annyira hangosan, hogy felhallatszott a testvérek cellájába, s egyik-másik fel is ébredt rá. Ezután az oltár lépcsőjére térdelt, és ott folytatta imádságát. A testvérek többször látták elragadtatásban a föld felett lebegni. Mindössze két vagy három órát aludt köpenyébe burkolózva a templom kövezetén vagy az egyik padban. Nem is volt cellája és ágya. Reggel a kórusban ő volt az első. Naponta misézett, és az átváltoztatástól az áldozásig hullottak a könnyei. Hosszasan elmerült a Szentírás tanulmányozásában, térdén tartva a hatalmas könyvet.
Urunk, Istenünk, segítse Egyházadat Szent Domonkos példája és tanítása. Ő, aki oly kiválóan hirdette igazságaidat, mindenkor jóságos közbenjárónk legyen. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

Források
Diós István: A szentek élete
Puskely Mária: A keresztény Európa szellemi gyökerei. Az öreg földrész hagiográfiája
Magyar Kurír

*
- Wikipedia oldalon Link

- Katolikus egyház oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Címkék: franciaországban, szerzetesrendről, spanyolországban, átváltoztatástól, prédikátoroknak, spanyolországba, kereszthódolata, elragadtatásban, feljegyzéseknek, alapszabályának, franciaországba, szomorkodjatok, magyarországra, misszionálásra, felhatalmazást, igehirdetésnek, tanulmányozzam, nyilvánították, franciaországi, meggazdagodtak, felhallatszott, alapgondolatát, tévtanítókkal, templomaikban, tevékenységük, lehetőségeket, hagiográfiája, veszedelmeket, apácakolostor, nyilvánvalóan, alázatosságot, igehirdetőket, gondtalansága, prédikálásnak, buzgóságuknak, szentlélekkel, domonkos rend, alapvető iskolázást, templomi szolgálatba, palenciai székesegyház, szegények között, holt pergameneket, utcán éhségtől, első mondat, szerzetesi fegyelemben, kunok közötti, pápa megörült, albigensek eretneksége, találkozási lehetőségeket, eljárás azért, egyház szemére, apostolok életformáját, Szent Domonkos, Szent Domonkosra, Domonkos Domingo, Amikor Kasztíliában, Először Prouille-be, Szent Romanus-kápolnát, Szűz Mária, Mária Magdolna, Szent Péter-bazilikában, Maga Domonkos Észak-Itáliába, Szent Miklós-templom, Havas Boldogasszony, Nagy Szent Gergely, Egyházadat Szent Domonkos, Jézus Krisztus, Diós István, Puskely Mária, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png virág  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Paul David Tripp Április 20  Még csak most kezdődik a nap  Bertolt Brecht -től idézet  Mai harmónia kártyám  Őrizkednünk kell...  Németh László tollából  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png nő  Szép álmokat!  Jó éjszakát  Radikális szeretet  Esti kép  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  A boldog családok mind hasonló...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Garai Gábor - Takarítás  Nem tudhatod  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Akik bántanak téged  Akarat  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Akarat  Facebookon kaptam  képre írva  Png nő  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Alázat  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Hiányzik  Kövesd a cowboyt!  Paul David Tripp Április 20  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Krisztinától  Egy maradéktalanul uralt világ  Neked tudnod kell  Éretlen vers  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Png lepke  Szép estét kedves látogatóimna...  Éretlen vers  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Idő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png csokor  Szívem tiéd  Hazára minden embernek szükség...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Leonardo da Vinci gondolata  Png kutya  Reménység és erő Krisztustól e...  Örülök, hogy látlak!  Png rózsa csokor  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem számIt  Paul David Tripp Április 20  Bertolt Brecht -től idézet  Hiányzik  Alázat  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam Krisztinától  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Nem számIt  A jó emberek mindig szépek mar...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam Mírjam barát... 
Bejegyzés Címkék
domonkos rend, alapvető iskolázást, templomi szolgálatba, palenciai székesegyház, szegények között, holt pergameneket, utcán éhségtől, első mondat, szerzetesi fegyelemben, kunok közötti, pápa megörült, albigensek eretneksége, találkozási lehetőségeket, eljárás azért, egyház szemére, apostolok életformáját, évvel később, nagy küldetéssel, katolikus leányok, házból hamarosan, első domonkos, nővérek imádságai, missziós munka, világméretű szerzetesrendről, igehirdetésnek szenteli, zsinat határozatot, prédikációs tevékenységet, papság szellemi, prédikátorok rendjét, pápa szolgálatára, prédikálásra külön, meglevő szerzetesi, püspöktől pedig, esetben megkapják, pápai jóváhagyást, ágostonos regulát, szerzetesi életet, templom mellé, kereszt alatt, egész világon, egyetemi városban, első rendi, rend tagjai, konvent épülete, lelkek gondozása, világi papságnak, általános káptalant, rend legfelső, prédikátorok rendje, lelkek mentésének, tanulást vagy, lelkek érdekében, kolostori élet, 1221-es rendi, prédikátor testvérek, örökséget tőlem, mennyek országának, javatokra leszek, bolognai Szent, temetésen részt, római naptárba, hagyomány szerint, gyermek jövőjéről, egész földet, domonkosok később, nemes vadászkutyák, kutyákhoz &#8211, katolikusok közötti, maga tételét, franciaországi Montréalban, ilyen iratot, kandallónál ültek, katolikusok oldalán, javaslatot elfogadták, váratlan széllökés, pergamen sértetlen, bírák megegyeztek, egyik bíró, csapással öljetek, mennyei koronának&#8221, többi testvér, maga lelki, templom közepén, egész teste, egyik testvér, lángoló nyíl, templom egyik, testvérek cellájába, oltár lépcsőjére, testvérek többször, föld felett, templom kövezetén, egyik padban, áldozásig hullottak, hatalmas könyvet, szentek élete, keresztény Európa, öreg földrész, franciaországban, szerzetesrendről, spanyolországban, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5520
  • e Hét: 11321
  • e Hónap: 44475
  • e Év: 278222
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.