Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Bruno Ferrero: Máriáról mesélek neked
  2019-08-10 21:52:16, szombat
 
  Bruno Ferrero szalézi pedagógus és lelki író. Népszerű sorozata az Apró történetek a lélek számára, amelynek ez a mostani kiadvány már több mint a huszadik kötete. Harmincegy rövid történetet tartalmaz, amelynek szerzői egyszerűen, érthetően és mindenekelőtt ,,evangéliumi" módon írnak a Szűzanyáról.
A történetek Szűz Mária, az istenanya sugárzó szeretetét és közbenjáró szerepét emelik ki, a Kegyelmek Anyjaként ábrázolják. Műfajilag a klasszikus elbeszélés, legenda, példabeszéd, mese kategóriájába tartoznak.
A szeretet és segítőkészség kiterjed emberre és állatra egyaránt. A pók ajándéka című mesében egy kis pók az egyetlen dolgot teszi, amit megtehet, hálót sző a barlang bejáratához, hogy megmentse a sötétben szorongó szent családot Heródes király gyilkos katonáitól. A Szűzanya mutatványosa című elbeszélés hőse egy Barnabás nevű akrobata, aki belefáradva az emberek mulattatásába, csendre és békére vágyik, ezért beáll szerzetesnek egy kolostorba. Folyamatosan szembesülnie kell azonban azzal, hogy szent könyveket másoló, Istent dicsőítő verseket író tudós társai lenézik, mert semmihez nem ért. Barnabás szomorú emiatt, és a Kisjézust karjában tartó Madonna szobrához imádkozik. A Szűzanya pedig megvilágosítja, hogy szolgálja az Urat azzal, amihez ért. Mert ha őszintén, tiszta szívvel teszi, akkor Isten szemében értékes az is, ha akrobatikus mutatványaival dicsőíti Őt.
A hitetlen fiatal zsidó című novella a II. világháborúban játszódik, a nácik által megszállt Franciaországban. A kíméletet nem ismerő hatalom azt tehet a kiszolgáltatott zsidókkal és ellenállókkal, amit akar. Isten irgalmából azonban a Szűzanya segítő kegyelme ebben a végletesen tragikus helyzetben is működik. A Gestapo által megkínzott, hívő katolikus Renouvin számára a rózsafüzér mindennapi imádkozása jelenti a lelki vigaszt. Az önmagát ateistának valló zsidó rab, Raymond pedig - akit rabtársai már halottnak tartottak - egy emberileg kilátástalannak látszó pillanatban Paul Claudel Délben a Szűzanyánál című versét kezdi el szavalni: ,,Csak azért jöttem, Szűzanya, hogy nézzelek. Hogy nézzelek, sírjak a boldogságtól, tudjam, hogy a fiad vagyok és itt vigyázol..."
Mária szeretete kiterjed az arra méltatlanokra is, ezt ábrázolja a Péter, a katona című humoros írás. A mennybe jutáshoz elegendő lehet a szeretetből sokszor elmondott Üdvözlégy Mária-imádság is, az isteni Bíró, Jézus Krisztus kegyelméből, ahogy a címben megnevezett katona túlvilági sorsa bizonyítja. Az ördögöknek a pokolban pedig marad a mérgelődés: ,,Mária teljesen tönkretesz bennünket! Folyton ellopja a lelkeket, akik hozzánk tartoznak! Ha ez így megy tovább, becsukhatjuk a boltot!"
Az ég kapuja című legenda félelmetes főhőse, a kegyelmet nem ismerő Aldebrando lovag a jobb latort személyesíti meg. Az egész világot bejárja, hogy megtalálja az ég kapuját, mert számára nem létezik bevehetetlen erőd, s ha kell, erővel, lóháton lép be rajta. Önteltség, dac, vakmerőség a vezérlőelvei, de miközben egy életen át keresi az ég kapuját, ,,szíve, amely látszólag kőből volt, észrevétlenül és lassanként meglágyult". Ám az ég kapuja ott van a közelében, a Szűzanya tiszteletére emelt szentély, amelyen keresztül maga Mária vezeti a hajdan sokak által rettegett, de az idő múlásával lelkileg átalakult, megszelídült lovagot a mennybe.
Az Isten szeretetének vitéze című példabeszéd főszereplője, Emiliani Jeromos sorsa azt példázza, hogy a legnagyobb hősnek tartott személy is kerülhet olyan helyzetbe, egyik pillanatról a másikra, amikor nem marad számára más, mint az Istenhez és az istenanyához való fohász. Az őszinte imádság pedig meghallgatásra talál, és így lesz a dicsőségből mélybe zuhant Emiliano Jeromos nagy szentjeink egyike, a szegények és kicsinyek védelmezője, a szomaszkai rend meglapítója.
A Csoda Montemagnóban című elbeszélés a szalézi rend megalapítójának, a szeretetre alapozó katolikus pedagógia megalapítójának, Bosco Szent Jánosnak a Mária-tiszteletét mutatja be. Soha nem azt mondta, hogy ,,ezt vagy azt fogom tenni", hanem mindig, ,,a Szűzanya ezt vagy azt teszi". Hite feltétlen volt abban, hogy isteni fia kegyelméből Mária képes csodát tenni, és nem hagyja cserben a benne bízókat.
A kötetben elmesélt történetekben bemutatott Mária legfontosabb tulajdonságai: mindenkire, a bűnösökre is kiterjedő szeretet és irgalom. Kegyelme még az arra méltatlanokra is kiterjed, a második isteni személy, Jézus Krisztus pedig, aki Megváltója és gyermeke is egyben Máriának, jóváhagyja kéréseit, mert ,,amit a Szűzanya tesz, az mindig jól van".

Bruno Ferrero: Máriáról mesélek neked
Fordította: Nagy Brigitta, Don Bosco Kiadó, 2019
Fotó: Merényi Zita
Bodnár Dániel/Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  versek  
Címkék: franciaországban, megalapítójának, kiszolgáltatott, kilátástalannak, világháborúban, mutatványaival, meghallgatásra, megvilágosítja, tulajdonságai, méltatlanokra, ellenállókkal, mulattatásába, segítőkészség, észrevétlenül, montemagnóban, történetekben, kategóriájába, mindenekelőtt, vezérlőelvei, szembesülnie, folyamatosan, megszelídült, bevehetetlen, személyesíti, mutatványosa, becsukhatjuk, tiszteletére, szeretetének, legfontosabb, istenanyához, szerzetesnek, boldogságtól, főszereplője, szűzanyáról, példabeszéd, akrobatikus, lélek számára, mostani kiadvány, huszadik kötete, történetek Szűz, istenanya sugárzó, klasszikus elbeszélés, egyetlen dolgot, barlang bejáratához, sötétben szorongó, emberek mulattatásába, hitetlen fiatal, nácik által, kiszolgáltatott zsidókkal, végletesen tragikus, rózsafüzér mindennapi, lelki vigaszt, Bruno Ferrero, Szűz Mária, Kegyelmek Anyjaként, Paul Claudel Délben, Üdvözlégy Mária-imádság, Jézus Krisztus, Emiliani Jeromos, Emiliano Jeromos, Csoda Montemagnóban, Bosco Szent Jánosnak, Nagy Brigitta, Bosco Kiadó, Merényi Zita, Bodnár Dániel, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Mélységes szomorúsággal  Facebookon kaptam  Üdvözöllek az oldalamon  Facebookon kaptam  A nemzet csak akkor...  1848. március 15-én  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Kakaós piskóta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Üdvözöllek az oldalamon  A magukat nyílt és őszinte emb...  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Heltai Jenő: Szabadság  Szeretettel  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Intelem  Keresd azt a valakit,...  Mi a különbség  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Ma  Szép álmokat!  Amikor még rangja volt...  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Atyám !  Alvó kislány  Kokárda  Szép Álmokat  Ne engedd el kezem!  Nemzeti  Minden jónak végeszakad egysze...  Alvó kislány  Nem kell ide békemenet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hernádkak  Rejtő Jenő versei  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  1848. március 15-én  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Talpra vándor  Alvó cica  Amikor 5 éves voltam,  Facebookon kaptam  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hernádkak  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Keresd azt a valakit,...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ted Engstrőm gondolata  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Vágy, élet és sugár  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Az ünnepről  Szeüleidtől tanultad  Hernádkak  A magukat nyílt és őszinte emb...  Minden jónak végeszakad egysze...  Az embernek fiatal korában van  Az ünnepről  Mindig tud adni ,  Meghitt estéken . . .  Kakaós piskóta  Esti kép  A nemzet csak akkor...  Szép Álmokat  A tékozló és Isten gondviselés...  Ne feledjük: a föld jóval több...  1848. március 15-én  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 15  Március 15-re emlékve  Az élet  A halolaj és a hal még a migré...  A közszereplő  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Evan Esar tollából 
Bejegyzés Címkék
lélek számára, mostani kiadvány, huszadik kötete, történetek Szűz, istenanya sugárzó, klasszikus elbeszélés, egyetlen dolgot, barlang bejáratához, sötétben szorongó, emberek mulattatásába, hitetlen fiatal, nácik által, kiszolgáltatott zsidókkal, végletesen tragikus, rózsafüzér mindennapi, lelki vigaszt, önmagát ateistának, emberileg kilátástalannak, fiad vagyok, arra méltatlanokra, katona című, mennybe jutáshoz, szeretetből sokszor, isteni Bíró, címben megnevezett, pokolban pedig, jobb latort, egész világot, hajdan sokak, legnagyobb hősnek, istenanyához való, őszinte imádság, dicsőségből mélybe, szomaszkai rend, szalézi rend, szeretetre alapozó, benne bízókat, kötetben elmesélt, második isteni, franciaországban, megalapítójának, kiszolgáltatott, kilátástalannak, világháborúban, mutatványaival, meghallgatásra, megvilágosítja, tulajdonságai, méltatlanokra, ellenállókkal, mulattatásába, segítőkészség, észrevétlenül, montemagnóban, történetekben, kategóriájába, mindenekelőtt, vezérlőelvei, szembesülnie, folyamatosan, megszelídült, bevehetetlen, személyesíti, mutatványosa, becsukhatjuk, tiszteletére, szeretetének, legfontosabb, istenanyához, szerzetesnek, boldogságtól, főszereplője, szűzanyáról, példabeszéd, akrobatikus, pillanatról, tiszteletét, kegyelméből, védelmezője, belefáradva, pillanatban, meglapítója, szűzanyánál, bejáratához, evangéliumi, dicsőségből, megnevezett, szeretetből, klasszikus, katonáitól, szentjeink, kolostorba, bemutatott, legnagyobb, elbeszélés, szeretetre, rózsafüzér, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 957
  • e Hét: 2036
  • e Hónap: 15474
  • e Év: 218387
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.