Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Arató koszorú
  2019-08-13 21:36:45, kedd
 
  Népköltészet:
"Gazduramnak tisztelettel
jelentjük,
Az aratást ma délben
befejeztük,
Adja Isten, kövér legyen
minden búzaszem,
Fehér lisztből omlós kalács,
puha kenyér szülessen."

Már látható az aratókoszorú a Szent István-bazilikában.
......


Már látható a budapesti Szent István-bazilikában a Kárpát-medence aratókoszorúja, amelyet augusztus 20-án a Szent Jobb körmeneten is megtekinthetnek az érdeklődők.
A MAGOSZ és a NAK által szervezett Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program keretében elkészült aratókoszorú. A míves kivitelű, csigaformájú búzakoszorú a magyar gazdatársadalom összefogását jelképezi, ezért is élesztette újra a hagyományt a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem programot szervező Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A MAGOSZ közleménye szerint az aratókoszorút Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke, valamint Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar megyei elnöke, egyben Hajdúnánás polgármestere adta át kedden ünnepélyes keretek között Snell György püspöknek, a Szent István-bazilika plébánosának, a Szent Jobb őrének.
A közlemény idézi Jakab Istvánt, aki elmondta, hogy véget ért az aratás, az utolsó kévékből pedig hagyományosan elkészítik az aratókoszorút. Hozzátette, hogy ez jelképezi valamennyi anyaországi, határon túli és szórvány magyar együvé tartozását. Szólláth Tibor kiemelte, hogy a Kárpát-medence aratókoszorúját hat hajdúnánási asszony napi nyolc órában, két hétig készítette.
Az átadást követően Snell György megáldotta az aratókoszorút, amelyet a néphagyomány esőcsigának is nevez a bő csapadék jelképeként és reményeként.
Képen: Jakab István, a MAGOSZ elnöke bal oldalt;, Snell György püspök, a Szent István-bazilika plébánosa középen; és Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar megyei szervezetének elnöke, Hajdúnánás polgármestere jobb oldalon
...... .......



- Katolikus lexikon oldalon:
Aratókoszorú: búzakalászokból kötött →koszorú, amit az aratás befejezésekor az aratók vagy a marokszedők készítenek. Helyi elnevezései Hasznoson áldozókoszorú, Szemerén búzakoszorú, Szentesen esőzsák, Homok terenyén kalászkoszorú Zentán szakramentom. - Az aratók az ~t ünnepélyes fölvonulással vitték el a gazdához, jelezve ezzel is az aratás befejezését. Az aratóktól átvett ~t nagy becsben tartották. A tiszta szobában a mestergerendára akasztották, s ott függött egészen a vetésig, amikor is a belőle kimorzsolt magot a vetőmag közé keverték. Az ~ rituális meglocsolásának közvetlenül esővarázslás, közvetve bőség- és termékenységvarázslás jelentősége volt. - Az ~ kultikus eredetű, jelképes tárgy. A kk-ban, egészen a trienti zsin-ig tp-i sztelmény is volt. Mint jelkép szoros kapcsolatban áll a kereszttel, a búzakereszttel, amelyet sok helyütt külön e célra válogattak össze. A kereszt itt közvetlenül Jézusra, közvetve a halálon diadalmaskodó életre utal. Az ~ korona formában maradt fönn Erdélyben, főként ref. környezetben. Az erdélyi, partiumi ref. tp-ok némelyikében az →úrasztala fölött függő lámpát v. lámpatartót díszítették, koronázták meg vele. D.I.-U.Z.
Ethnogr. 1931. (Madarassy László: Az ~) - Bálint II:26. - MNL I:133.
...... ........... ........... ........... .....



...... ........... ........... ..............



- Néprajz kutatás oldalon:
Rendszerint az aratás utolsó vagy utolsó előtti napján fonják az aratók búzakalászból. Formája különböző: csigaszerű, korona vagy koszorú alakú. A nagyobb koszorút általában vesszővázra fonják. Virágokkal, különböző színű szalagokkal díszítik. Elnevezése is változó: esőzsák (Szentes), szakramentom (Zenta), áldozókoszorú (Hasznos), kalászkoszorú (Homok terenye), búzakoszorú (Szemere) stb. Legáltalánosabb az aratókoszorú név. Az aratókoszorú elkészítése rendszerint a marokszedő feladata, a kaszás csak a kalászok válogatásában és a vagdalásban segít. Aratás után a kész aratókoszorúval az aratók ünneplő ruhában vonultak be a gazda vagy a földesúr portájára (→ aratóünnep). Az aratókoszorút kézben, rúdon vagy fejre helyezve vitték; a koszorút vagy vivőjét a gazda, gazdasszony, a földesúr, az ispán vagy a bandagazda vízzel öntözte meg. Erdélyben, ha az aratómenet a falun haladt át, a lakosok a koszorút és vivőjét csuromvizessé öntözték. A vízzel való leöntésnek bőségvarázsló, esővarázsló (→ esővarázslás) célja is van. A gazda megköszöni az aratókoszorút és áldomást isznak. Gyakran étellel is megvendégelik az aratókat. Az aratókoszorút általában az első házban (a tisztaszobában) a mestergerendára akasztják, az asztal fölé. Vetéskor a szemeket kimorzsolják belőle és összekeverik a vetőmaggal, hogy biztosítsák a jövő évi termést. Az aratókoszorú elkészítésének szokását újabban sok termelőszövetkezetben felelevenítették, s az aratókoszorút az elnöknek adják át, aki megvendégeli az aratókat. - Irod. Madarassy László: Magyar aratószokások (Ethn., 1928); Madarassy László: Az aratókoszorú (Ethn., 1931).

- Szalma porta oldalon Link

- Felvidéki oldalon Link

- Gazda felköszöntő verse:
"E felderült napot örömmel hirdetem,
Nagyságos Urunkat szívemből tisztelem.
Kormányozza Isten élete hajóját,
A mennyei öröm tartsa vitorláját

Im, az összes nehéz munkát elvégeztük,
Nagyságos urunkat szívből megtiszteltük.
Megtiszteltük ezzel a szép koszorúval,
Az Úristen adta sok szép virágokkal.

Az Isten éltesse drága családjával,
Ezt kívánjuk tiszta szívből mindnyájan.
Dicsértessék a Jézus Krisztus!
Jó napot kívánunk"
...... ........... .....

 
 
0 komment , kategória:  augusztus 20  
Címkék: felelevenítették, mestergerendára, gazdatársadalom, aratókoszorúját, búzakalászokból, meglocsolásának, megtekinthetnek, legáltalánosabb, aratókoszorúval, tisztaszobában, agrárgazdasági, elkészítésének, aratókoszorúja, búzakereszttel, áldozókoszorú, szervezetének, megvendégelik, kalászkoszorú, polgármestere, befejezésekor, aratókoszorút, válogatásában, hagyományosan, aratószokások, csuromvizessé, megtiszteltük, diadalmaskodó, bőségvarázsló, fölvonulással, búzakalászból, szakramentom, dicsértessék, kimorzsolják, aratókoszorú, csigaformájú, környezetben, budapesti Szent, míves kivitelű, magyar gazdatársadalom, aratókoszorút Jakab, közlemény idézi, utolsó kévékből, átadást követően, néphagyomány esőcsigának, aratás befejezésekor, aratók vagy, marokszedők készítenek, aratás befejezését, aratóktól átvett, tiszta szobában, mestergerendára akasztották, belőle kimorzsolt, Adja Isten, Szent István-bazilikában, Szent Jobb, Magyarok Kenyere, Magyar Gazdakörök, Gazdaszövetkezetek Szövetsége, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Jakab István, Szólláth Tibor, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar, Snell György, Szent István-bazilika, Jakab Istvánt, Madarassy László, Bálint II, Nagyságos Urunkat, Kormányozza Isten, Jézus Krisztus,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Png fotel  Erdőn  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Png cica  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Jó éjszakát  Albert Einstein gondolata  Png nő  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Őrizkednünk kell...  Csak a fogyatkozás látható  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Gonosz démon-álarc  Mi lenne ha  Png nő  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Elköszönt  Facebookon kaptam  Lóhere  Németh László tollából  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Nevem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Idő  Albert Einsteinről  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Png nő  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Fekete-erdő desszert  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Elköszönt  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Gonosz démon-álarc  Png cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Reggel van  Az engedelmesség miért nem vál...  Idő  Akarat  Akarat  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Boldog születésnapot a ma ünne...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Bounty krémes  A jó emberek mindig szépek mar...  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Szívem  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Nevem  Akarat  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Varga János Veniam - Fontos sz... 
Bejegyzés Címkék
budapesti Szent, míves kivitelű, magyar gazdatársadalom, aratókoszorút Jakab, közlemény idézi, utolsó kévékből, átadást követően, néphagyomány esőcsigának, aratás befejezésekor, aratók vagy, marokszedők készítenek, aratás befejezését, aratóktól átvett, tiszta szobában, mestergerendára akasztották, belőle kimorzsolt, vetőmag közé, trienti zsin-ig, halálon diadalmaskodó, aratás utolsó, aratók búzakalászból, nagyobb koszorút, aratókoszorú elkészítése, marokszedő feladata, kaszás csak, kalászok válogatásában, vagdalásban segít, kész aratókoszorúval, aratók ünneplő, gazda vagy, földesúr portájára, aratókoszorút kézben, koszorút vagy, ispán vagy, bandagazda vízzel, falun haladt, vízzel való, gazda megköszöni, aratókoszorút általában, első házban, mestergerendára akasztják, asztal fölé, szemeket kimorzsolják, aratókoszorú elkészítésének, elnöknek adják, mennyei öröm, összes nehéz, szép koszorúval, felelevenítették, mestergerendára, gazdatársadalom, aratókoszorúját, búzakalászokból, meglocsolásának, megtekinthetnek, legáltalánosabb, aratókoszorúval, tisztaszobában, agrárgazdasági, elkészítésének, aratókoszorúja, búzakereszttel, áldozókoszorú, szervezetének, megvendégelik, kalászkoszorú, polgármestere, befejezésekor, aratókoszorút, válogatásában, hagyományosan, aratószokások, csuromvizessé, megtiszteltük, diadalmaskodó, bőségvarázsló, fölvonulással, búzakalászból, szakramentom, dicsértessék, kimorzsolják, aratókoszorú, csigaformájú, környezetben, összekeverik, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3351
  • e Hét: 5532
  • e Hónap: 38686
  • e Év: 272433
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.