Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Elmélkedés: Szent István királyról
  2019-08-20 20:22:32, kedd
 
  Elmélkedés:
Égre emelt tekintettel
A mai napon magyar nemzetünk első királyát, Szent Istvánt ünnepeljük. E napon nem csupán emlékezünk egy 1000 esztendővel ezelőtt élt államférfira, családapára, apostoli lelkű keresztény emberre, hanem kifejezzük hálánkat Istennek, hogy a Szent István által megkezdett mű hatása ma is érezhető, az általa lerakott alapokra az évszázadok során felépült építmény, amit Magyarországnak nevezünk, ma is áll, fejlődik, tovább épül. A folyamatos fejlődést elődeinknek köszönhetjük, a további épülés pedig remélhetőleg a mi munkánk, szorgalmunk és igyekezetünk eredménye is, mert felelősséget érzünk hazánkért és annak jövőjéért, valamint azokért a nemzedékekért, amelyek ezen a földön fognak születni, élni és meghalni.
Szent István királyt nem az irányíthatatlan sors vagy a történelmi helyzet vezette, hanem határozott célja volt. A keresztény hitben felismerte azt az örök érvényű igazságot, amelyre építeni lehet. Az volt a célja, hogy országa biztonságban legyen. Tudta, hogy a biztonság, a rend, a béke megteremtéséhez nem elegendő a kard ereje, hanem meg kell teremtenie az erkölcsi értékek tiszteletben tartását. Tudta, hogy nem elég a férfias bátorság, amelyre bizony nagy szükség van a külső fenyegetések és veszélyek sikeres elhárítása érdekében, hanem szükség van arra is, hogy a hazát védelmező férfiak tudjanak olykor letérdelni és imádkozni. Mert az tud bátran nézni az ellenség szemébe, aki bizalommal tud feltekinteni Istenre.
A biztonság megteremtése mellett István királynak az volt a célja, hogy magasabb életeszményt állítson népe számára. Ez az életeszmény, a keresztény hit és a hit szerinti élet, évszázadokon keresztül megtartó erő volt, és ma is az. Ez segít minket, hogy ne csak az egyéni érdekeket nézzük, hanem a közösség javát is szem előtt tartsuk. Ez adja számunkra az erőt, hogy miközben világszerte terjednek a családok szétesését okozó nézetek, mi továbbra is értéknek tekintsük a családok egységét. Ez ösztönöz minket arra, hogy ne csak hangoztassuk a tudás fontosságát a jövő nemzedékek nevelése és oktatása során, hanem valódi bölcsességgel és élettapasztalattal álljunk a gyermekek és a fiatalok mellé. Tudjuk, hogy értelme és értéke van áldozatvállalásainknak és szolgálatunknak, amelyet mások érdekében teszünk. Tudjuk, hogy a közösség, amelyhez tartozunk, legyen az családi, vallási vagy kulturális, megtart minket. Tudjuk, hogy nem élhetünk csupán a pillanat mulandó örömének, hanem a maradandó boldogság forrását kell keresnünk.
Szent István királynak az is célja volt, hogy Krisztushoz méltóan éljen. Méltósággal viselte fiának, Szent Imre hercegnek a tragikus halálát. Korábban arra számított, arra nevelte fiát, hogy ő fogja majd követni a trónon, ő folytatja majd munkáját a magyar nép javára. Amikor szembesült azzal, hogy nem bízhatja országát fiára, akkor mennyei pártfogót keresett, és Szűz Mária személyében meg is találta népünk védelmezőjét. Neki ajánlotta fel koronáját és országunk jövőjét. Ezt kaptuk örökségként, ezt érdemes megbecsülnünk és továbbadnunk.
Szent István király azért tud ezer év távlatából is egyenes gerinccel állni előttünk, mert tudott meghajolni és leborulni Isten előtt. Ha bennünk is megvan ez az Isten előtti alázat, akkor büszkén húzhatjuk ki magunkat a mai napon, és felemelt fejjel, égre emelt tekintettel ünnepelhetünk.
C. Horváth István Sándor

Imádság:
Mindenható Istenünk! Magyar népünk első királyunknak, Szent Istvánnak köszönheti, hogy elindult a krisztusi hit és a keresztény életeszmény útján. Szent István lelke mélyéig hívő és keresztény hite szerint élő ember volt, aki népe kormányzásában és cselekedeteiben egyaránt Krisztust követte. Azzal a meggyőződéssel igyekezett egykor a keresztény hitet terjeszteni országunkban, hogy ez a vallás erkölcsi mértéket és értéket ad az embereknek, az ország felemelkedését szolgálja és biztosítja népünk megmaradását a jövőben. Segíts minket, Istenünk, hogy Szent István király példáját követve a földi haza építése közben, égi otthonunk, a mennyország felé törekedjünk!
 
 
0 komment , kategória:  augusztus 20  
Címkék: cselekedeteiben, irányíthatatlan, megteremtéséhez, szolgálatunknak, magyarországnak, felemelkedését, kormányzásában, meggyőződéssel, nemzedékekért, ünnepelhetünk, megbecsülnünk, bölcsességgel, köszönhetjük, remélhetőleg, életeszményt, évszázadokon, hangoztassuk, igyekezetünk, országunkban, felelősséget, továbbadnunk, tiszteletben, fenyegetések, feltekinteni, királyunknak, megteremtése, védelmezőjét, biztonságban, államférfira, megmaradását, esztendővel, tekintettel, szorgalmunk, életeszmény, örökségként, elődeinknek, 1000 esztendővel, általa lerakott, évszázadok során, folyamatos fejlődést, további épülés, földön fognak, irányíthatatlan sors, történelmi helyzet, keresztény hitben, örök érvényű, béke megteremtéséhez, kard ereje, erkölcsi értékek, férfias bátorság, külső fenyegetések, hazát védelmező, Szent István, Szent Istvánt, Szent Imre, Szűz Mária, Horváth István Sándor, Mindenható Istenünk, Szent Istvánnak,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Pitypang szökőkút  Egy gondolat  Az ember emlékekből áll  Vannak emberek  Spenót fasírttal  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Esterházy Péterre emlékezünk  Van néhány kérdés, amin gondol...  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Hegedüs Géza: Magyar költészet  ajándék, mellyel meglepem  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  40 felett  Szívek  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  képre írva  Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Szép estét kedves látogatóimna...  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Az ember  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Jázmin  Jánosházy György: Fogd a kezem  különleges  Paul David Tripp Április 13  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Anyák napjára  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Márai Sándor tollából  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Önmaga ellenére  Egyszerű  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  Hogyan válunk hűségesekké?  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  Latinovits Zoltán tollából  A sorsod  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Egy barátság története  Különleges  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  Szép álmokat!  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  képre írva  Tanácsok egy pszichológustól  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Eduardo Sacheri gondolata  képre írva  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Különleges  Szép estét kedves látogatóimna...  Alvó cica  Reményik Sándor: Pierrot &...  Megígért békesség  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  A sorsod  40 felett  Tavaszi este  Szívek  Borzasztó 
Bejegyzés Címkék
1000 esztendővel, általa lerakott, évszázadok során, folyamatos fejlődést, további épülés, földön fognak, irányíthatatlan sors, történelmi helyzet, keresztény hitben, örök érvényű, béke megteremtéséhez, kard ereje, erkölcsi értékek, férfias bátorság, külső fenyegetések, hazát védelmező, ellenség szemébe, biztonság megteremtése, egyéni érdekeket, közösség javát, családok szétesését, családok egységét, tudás fontosságát, jövő nemzedékek, fiatalok mellé, pillanat mulandó, maradandó boldogság, tragikus halálát, keresztény életeszmény, meggyőződéssel igyekezett, keresztény hitet, vallás erkölcsi, ország felemelkedését, földi haza, mennyország felé, cselekedeteiben, irányíthatatlan, megteremtéséhez, szolgálatunknak, magyarországnak, felemelkedését, kormányzásában, meggyőződéssel, nemzedékekért, ünnepelhetünk, megbecsülnünk, bölcsességgel, köszönhetjük, remélhetőleg, életeszményt, évszázadokon, hangoztassuk, igyekezetünk, országunkban, felelősséget, továbbadnunk, tiszteletben, fenyegetések, feltekinteni, királyunknak, megteremtése, védelmezőjét, biztonságban, államférfira, megmaradását, esztendővel, tekintettel, szorgalmunk, életeszmény, örökségként, elődeinknek, méltósággal, fontosságát, törekedjünk, világszerte, mennyország, krisztushoz, családapára, személyében, terjeszteni, nemzedékek, határozott, bizalommal, keresztény, évszázadok, ünnepeljük, köszönheti, biztosítja, teremtenie, mindenható, embereknek, emlékezünk, kulturális, történelmi, elhárítása, elmélkedés, megkezdett, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 735
  • e Hét: 11797
  • e Hónap: 24473
  • e Év: 258220
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.