Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Beiktatták Udvardy György veszprémi érseket
  2019-09-01 09:52:45, vasárnap
 
   
  Újítsuk meg Krisztushoz való ragaszkodásunkat!
A veszprémi Szent Mihály-bazilikában augusztus 31-én beiktatták érseki hivatalába Udvardy György korábbi pécsi megyéspüspököt, akit Ferenc pápa július 12-én nevezett ki a Veszprémi Főegyházmegye érsekévé a 75. életévét betöltött Márfi Gyula utódjául. Udvardy György emellett - utódja beiktatásáig - továbbra is vezeti a Pécsi Egyházmegyét, immár apostoli kormányzóként.

- Videó Dr. Udvardy György veszprémi érsek beiktatása Link

- A szertartás fél órával a bazilikában bemutatott szentmise előtt vette kezdetét: Udvardy György az érseki palota kápolnájában a pápát képviselő Michael August Blume, Magyarország apostoli nunciusa előtt latin nyelven letette a hitvallást, majd esküvel kinyilvánította hűségét a Katolikus Egyház és az Apostoli Szentszék iránt, mindkettőt nemcsak szóban, hanem írásban is. Ez megfelel az egyházi hagyományoknak, az azonban nem, hogy mindezt bárki élőben megnézhette. Kivetítették a bazilikában, és a híveknek is, akik a ferences templomban, valamint a várban elhelyezett két kivetítőn követhették a teljes szertartást. A főegyházmegye YouTube-csatornája és a Bonum TV nézői, illetve a Magyar Katolikus Rádió és a Mária Rádió hallgatói is részesei lehettek az eseménynek.
Az eskütétel után a hívek imádságot mondtak az új főpásztorért, Udvardy György és kísérete ezt követően vonult be a székesegyházba. A szertartáson koncelebrált Erdő Péter bíboros, prímás; Michael August Blume apostoli nuncius; Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke; Márfi Gyula nyugdíjba vonuló érsek; az MKPK számos jelenlegi és volt tagja; több külhoni magyar püspök. Jelen volt Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa; Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára; Porga Gyula, Veszprém és Páva Zsolt, Pécs polgármestere, valamint számos egyházi és világi méltóság.
Miután a nuncius felolvasta az érseki kinevezési bullát, azt őrzésre átadta a veszprémi érseki irodaigazgatónak.

"Ferenc püspök, Isten Szolgáinak Szolgája, Tiszteletreméltó Testvérének, Udvardy Györgynek, aki mindeddig a Pécsi Egyházmegye püspöke volt, a Veszprémi Főegyházmegye kinevezett érsek-metropolitájának üdvözletét és apostoli áldását küldi.
Európában, mely a legrégibb idők óta újra meg újra evangelizálásra szorul, igyekszünk isteni akarattól vezetve Péter utódaként, és gondot viselve az egész Egyházra, többek között a krisztushívők egyes közösségeinek élére bölcs elöljárókat rendelni. Most pedig figyelmünket a Veszprémi Főegyházmegye kedves nyájára fordítjuk, mely Tiszteletreméltó Testvérünk, Márfi Gyula lemondása révén pásztor nélkül maradt. Mivel Te, Tiszteletreméltó Testvérünk, valóban jól végzeted püspöki szolgálatodat a Pécsi Egyházmegye krisztushívői között, meg vagyunk győződve róla, hogy az ügyek intézésében jártasan és a szükséges erényekkel fölvértezve, ezen új tisztségedet is megfelelően fogod betölteni. Ezért meghallgatva a Püspöki Kongregáció véleményét, apostoli hatalmunkkal, Téged a Veszprémi Főegyházmegye érsek-metropolitájává nevezünk ki, megadva az ezen hivatallal járó kötelezettséghez fűződő jogokat, az erre vonatkozó egyházi jog szerint, felmentve Téged a pécsi püspöki szék kötelékéből. Legyen gondod arra, hogy Főegyházmegyéd klérusával és híveivel e levelünket megismertesd. Őket pedig buzdítjuk, hogy tisztelettel és készséges lélekkel fogadjanak Téged, és szívesen támogassanak minden igyekezetedben, mely a katolikus hit megszilárdítására, az örök üdvösség reményének táplálására, valamint a tevékeny keresztény szeretet erősítésére irányul. Te pedig, Tiszteletreméltó Testvérünk, gondoskodva a nép lelki életéről, a Magyarok Nagyasszonyának, Szent István királynak és Boldog Gizellának hathatós közbenjárása által megerősítve, szavaddal és példáddal tanítsd nyájadat az evangéliumi parancsokat szüntelen megtartására, melyek ,,,,nem mások, mint isteni tanítások, a remény építésének alapjai, a szívet felüdítő táplálékok, az utazáshoz szükséges kormánylapátok, az üdvösség elérésének segítői" (Szent Ciprián, Az Úr imádságáról, 1. Ford.: Korzenszky Richárd OSB, in Szent Cyprianus művei (Budapest, 1999), 347.)"
Kelt Rómában, Szent Péternél, az Úr 2019. évében, július hónap 12. napján, pápaságunk hetedik évében Ferenc pápa

- Márfi Gyula érsek ezt követően átadta a pásztorbotot Michael August Blume-nak, aki a pápa nevében átadta az új főpásztornak. Udvardy György elfoglalata érseki székét; majd a főegyházmegye papjai, az egyházmegye területén szolgáló szerzetespapok és az egyházmegye állandó diakónusai egyenként eléje járultak, és békeköszöntéssel (kézfogással) kifejezték engedelmességüket és tiszteletüket.
,,Íme, én magam keresem meg juhaimat, és magam gondoskodom róluk." Az Ezekiel próféta könyvéből vett olvasmány a jó pásztor képét vetítette a hívek és ezen a napon különösen is az új érsek elé. A Szent Péter apostol leveléből vett szentlecke szintén arról beszélt, hogyan kell az elöljárónak gondját viselnie a nyájának, ,,nem haszonlesésből, hanem buzgóságból". Figyelmeztette ugyanakkor az elöljáró által vezetetteket is az engedelmességre. A Máté-evangélium részlete pedig arra szólított mindenkit, hogy az Úr szívének kedves módon, lényegre törően imádkozzon a mennyei Atyához, a mi Atyánkhoz.
...... .........


- Udvardy György szentbeszédében elmondta: készséges akarattal fogadta a Szentatya megtisztelő bizalmát és kinevező bulláját, melyben az igen nagy múltú, gazdag hitélettel és kulturális hagyománnyal rendelkező Veszprémi Főegyházmegye élére nevezte ki főpásztornak. ,,Örömmel és szeretettel vagyok itt közöttetek, kedves testvérek, hogy Anyaszentegyházunk megbízásából szolgáljalak benneteket az üdvösség útján. Az Egyházam küldött, ezért a küldő szó hűségében, teremtő erejében bízva és imáitoktól támogatva bátran bízom rá magamat és a most megkezdett szolgálatomat az Egyház Lelkének a vezetésére" - tette hozzá.
Az új érsek, tudva, hogy feladata Jézus Krisztusnak és az ő evangéliumának hirdetése, kész vállalni minden feladatot, betartani és betartatni minden egyházi és világi előírást, amely a Veszprémi Főegyházmegye vezetésével jár.
Udvardy György háláját fejezte ki, hogy a Pécsi Egyházmegyében szolgálhatott. Megköszönte az együttműködést a papságnak, a világi munkatársaknak, az egyházmegyei hivatal munkatársainak, a híveknek, a helyi közösségek és hivatalok vezetőinek.
,,Meggyőződésem, az Egyházban ismerjük fel hitelesen Jézus Krisztus tanítását, az Atyától jövő igaz tanítást. Rábízhatjuk magunkat, mert minden embert bizonyosan elvezet a teljes boldogságra, amely után mindannyiunk szíve vágyakozik. És e mögött a tanítás mögött az értünk megtestesült, és élete kereszten való feláldozásáig szerető engedelmes Fiú halála és föltámadása áll. A Jó Pásztor odaajándékozta életét, mert szeretett" - fogalmazott Udvardy György.
A főpásztor szerint erre a szeretetre csak a viszont szeretet lehet a megfelelő válasz, hiszen Isten nem csak egy részt adott önmagából, hanem teljesen önmagát. Így mi magunk is csak teljes valónkkal követhetjük. Ez a döntés viszont nem kényszer és nem korlát, hanem öröm és szabadság, mert az élet, amit Jézus mutat az embernek, az ember méltóságát teremti és óvja - tette hozzá.
Utolsóként az új főpásztor szólalt meg, aki megköszönte elődjének, hogy hosszú időn át, nagy szeretettel vezette az egyházmegyét. Azt kívánta Márfi Gyulának, hogy a kormányzás terhét immár letéve, legyen alkalma a lelkipásztori szolgálat végzéséhez.
...... ..........


Udvardy György felhívta a figyelmet, hogy a Pécsi Egyházmegyének továbbra is az apostoli kormányzója marad, amíg utódját ki nem nevezik és be nem iktatják. Erre az átmeneti időre heti rendszerességgel Pécsett is jelen szükséges lennie - mutatott rá.
A szertartáson a szent Mihály-bazilika kórusa végzett zenei szolgálatot Zsilinszky Cecília vezényelt. Orgonán Kővári Péter közreműködött. Érseki beiktatása után Udvardy György megyéspüspök nem csak a méltóságokat és a meghívottakat látta vendégül, a délután folyamán a város hajléktalan lakóinak is agapét rendez.
...... .........Fotó: Lambert Attila
Agonás Szonja/Magyar Kurír

Videóról kép, Dr. Erdő Péter Bíboros
............... ................ ............... .........

 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Címkék: tiszteletreméltó, kötelezettséghez, metropolitájának, irodaigazgatónak, ifjúságpolitikai, rendszerességgel, békeköszöntéssel, ragaszkodásunkat, evangelizálásra, engedelmességre, szentbeszédében, kinyilvánította, metropolitájává, nagyasszonyának, együttműködést, egyházmegyében, főegyházmegyéd, hagyományoknak, munkatársaknak, munkatársainak, igyekezetedben, odaajándékozta, megyéspüspököt, kapcsolatokért, kormánylapátok, egyházmegyének, figyelmeztette, szerzetespapok, székesegyházba, evangéliumának, haszonlesésből, közreműködött, feláldozásáig, szolgálatodat, főegyházmegye, krisztushívői, veszprémi Szent, bazilikában bemutatott, érseki palota, pápát képviselő, egyházi hagyományoknak, ferences templomban, várban elhelyezett, teljes szertartást, eskütétel után, hívek imádságot, szertartáson koncelebrált, nuncius felolvasta, érseki kinevezési, veszprémi érseki, legrégibb idők, egész Egyházra, Beiktatták Udvardy György, Szent Mihály-bazilikában, Udvardy György, Veszprémi Főegyházmegye, Márfi Gyula, Pécsi Egyházmegyét, Videó Dr, Michael August Blume, Katolikus Egyház, Apostoli Szentszék, Bonum TV, Magyar Katolikus Rádió, Mária Rádió, Erdő Péter, Veres András, Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, Navracsics Tibor, Európai Bizottság, Soltész Miklós, Porga Gyula, Páva Zsolt, Isten Szolgáinak Szolgája, Tiszteletreméltó Testvérének, Udvardy Györgynek, Pécsi Egyházmegye, Tiszteletreméltó Testvérünk, Mivel Te, Püspöki Kongregáció, Magyarok Nagyasszonyának, Szent István, Boldog Gizellának, Szent Ciprián, Korzenszky Richárd OSB, Szent Cyprianus, Kelt Rómában, Szent Péternél, Michael August Blume-nak, Szent Péter, Egyház Lelkének, Jézus Krisztusnak, Pécsi Egyházmegyében, Jézus Krisztus, Márfi Gyulának, Pécsi Egyházmegyének, Zsilinszky Cecília, Orgonán Kővári Péter, Lambert Attila, Agonás Szonja, Magyar Kurír, Erdő Péter Bíboros,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Nincs hatalmam  Tekintet  A Nyár szépségeiből jó lenne v...  Erdei házikó  Erőt meríteni.......  Harmonia.......  Facebookon kaptam  Miként válnak szavaim igazzá?  Őszülő  Harmonia.......  Facebookon kaptam  Jó reggelt kedves látogatóimn...  1072 az új fertőzött, elhunyt ...  Szőlő  Nő almákkal  Mezei veréb  Az ember hülyeségekre képes  Facebookon kaptam  A hazugság lényege  Facebookon kaptam  Kun Magdolna: Anyám  Facebookon kaptam  Ellentmondás a gondolat és a k...  A nyár lassan tovaszáll A nyár...  Szülinap  Mai napi mosoly.....  Tanítvány  Tekintet  Tekintet  Az ember először a fiatalságáh...  Gazdag, aki egészséges  Federico Faber - Mosolyod  Reményik Sándor - Őszi rózsa  Facebookon kaptam  Jó reggelt kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Kohut Katalin: A szívjáték  Sajnálom  Az értelmesek csődje és a fana...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Az ember először a fiatalságáh...  Csak pár szóval...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Egy szerzetes úgy dönt, hogy e...  Facebookon kaptam  Szegedi látkép........  Távollét  Szupertáplálékok, melyekkel nö...  Bocsánat  Szép mai napot !........  Pirkadat Ma még a Nap fénye ra...  Pásztorgém  Facebookon kaptam  Váci Mihály: Hegedű  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  A természet szeme  Harmonia.......  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Az élet esős idők sorozata  Sziklán  Baranyi Ferenc: Gyönyörű dráma  Vörös kisróka  Facebookon kaptam  A szamár és a tigris  Rövid hétvége  Facebookon kaptam  Erdei házikó  Szülinap  Szupertáplálékok, melyekkel nö...  Juhász Gyula - Őszirózsa  Tanítvány  Mai harmónia kártyám  Juhász Gyula - Őszirózsa  Kellemes napot kívánok  Facebookon kaptam  Békés - szép estét kívánok !  Szupertáplálékok, melyekkel nö...  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Harmonia.......  Ott leszek.......  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vörös Judit versei 2.  Facebookon kaptam  Ahogy az évszakok változnak  Harmonia.......  Születésnapi köszöntő  Madármama szeretet  Minden egyes pillanat az élet ...  Jó éjszakát!  Gazdag, aki egészséges  Erőt meríteni.......  Tekintet  Juhász Gyula - Őszirózsa  Reggeli imádság 
Bejegyzés Címkék
veszprémi Szent, bazilikában bemutatott, érseki palota, pápát képviselő, egyházi hagyományoknak, ferences templomban, várban elhelyezett, teljes szertartást, eskütétel után, hívek imádságot, szertartáson koncelebrált, nuncius felolvasta, érseki kinevezési, veszprémi érseki, legrégibb idők, egész Egyházra, krisztushívők egyes, ügyek intézésében, szükséges erényekkel, ezen hivatallal, erre vonatkozó, pécsi püspöki, örök üdvösség, tevékeny keresztény, evangéliumi parancsokat, remény építésének, szívet felüdítő, utazáshoz szükséges, üdvösség elérésének, pásztorbotot Michael, pápa nevében, főegyházmegye papjai, egyházmegye területén, egyházmegye állandó, napon különösen, elöljárónak gondját, elöljáró által, mennyei Atyához, igen nagy, üdvösség útján, most megkezdett, világi munkatársaknak, egyházmegyei hivatal, helyi közösségek, teljes boldogságra, tanítás mögött, értünk megtestesült, főpásztor szerint, szeretetre csak, viszont szeretet, megfelelő válasz, részt adott, döntés viszont, ember méltóságát, kormányzás terhét, lelkipásztori szolgálat, apostoli kormányzója, átmeneti időre, szent Mihály-bazilika, meghívottakat látta, délután folyamán, város hajléktalan, tiszteletreméltó, kötelezettséghez, metropolitájának, irodaigazgatónak, ifjúságpolitikai, rendszerességgel, békeköszöntéssel, ragaszkodásunkat, evangelizálásra, engedelmességre, szentbeszédében, kinyilvánította, metropolitájává, nagyasszonyának, együttműködést, egyházmegyében, főegyházmegyéd, hagyományoknak, munkatársaknak, munkatársainak, igyekezetedben, odaajándékozta, megyéspüspököt, kapcsolatokért, kormánylapátok, egyházmegyének, figyelmeztette, szerzetespapok, székesegyházba, evangéliumának, haszonlesésből, közreműködött, feláldozásáig, szolgálatodat, főegyházmegye, krisztushívői, , ,
2021.08 2021. Szeptember 2021.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 23
  • e Hét: 3413
  • e Hónap: 41402
  • e Év: 597631
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.