Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Rozmaring - tenger harmata - alkalmazása
  2019-09-02 17:07:29, hétfő
 
  Az apró tűlevelekre emlékeztető, friss illatú rozmaring nagyszerű kiegészítője a tavaszi ételeknek, csirkének vagy bárányhúsnak, de nemcsak ezért érdemes rendszeresen fogyasztani: az agyunknak, a hangulatunknak és a testünknek is jót tesz.
...... .....


A rozmaring a mediterrán térségből származik, az ókori Görögországban és Rómában is rendkívül népszerű volt, és már ekkor úgy tartották, hogy javítja a szellemi képességeket: a vizsgára készülő diákok például rozmaringszálat tűztek a hajukba, hogy jobban tudjanak tanulni. A 16. századtól pedig az emésztés javítására használták.
A modern tudományos kutatások pedig bizonyították, hogy a rozmaringban antioxidáns, antibakteriális, antiszeptikus és gyulladáscsökkentő hatóanyagokat egyaránt találunk.
- A rozmaring csökkenti a gyulladásokat
A növény nagyon hatékonyan csökkenti a fájdalmakat - például a fejfájást és a migrént, hátfájást, az ízületi fájdalmakat, a menstruációs görcsöket, a köszvény okozta kellemetlenségeket -, enyhíti a gyulladásokat és a vérkeringést is javítja. Ennek köszönhetően az oxigén és a tápanyagok gyorsabban jutnak el a sejtekhez, melyek működése is hatékonyabbá válik. A gyulladást és a fájdalmat a leghatékonyabban a rozmaring illóolaja enyhíti: keverjünk belőle néhány cseppet olíva-, búzacsíra- vagy édesmandula-olajba, és ezzel masszírozzuk meg az érintett területeket. A rozmaring vérkeringésre gyakorolt jótékony hatását az is kihasználhatja, aki dúsabb, egészségesebb hajat szeretne: a növény nemcsak a hajhullás és a haj elvékonyodása ellen hatékony, de a korpásodást is enyhíti. A rozmaring jót tesz az agynak és javítja a memóriát
A rozmaring kiemelkedően jó hatással van a kognitív képességekre, javítja a koncentrációt, jót tesz a memóriának is, emellett pedig a stressz hatásait is csökkenti. A rozmaring illóolaja nagyszerű hangulatjavító és nyugtató: egy 2013-as kutatás szerint azok, akik egy órán keresztül rozmaring illóolajjal illatosított szobában tartózkodtak, a hangulatuk javulásáról és a stressz csökkenéséről számoltak be. Gyógynövények stressz és depresszió ellen - kattintson tovább!
- A rozmaring erősíti az immunrendszert és véd a fertőzések ellen
A rozmaringban található antioxidáns vegyületek az immunrendszerünket is erősítik, és védenek a különböző betegségek ellen, illetve segítik a szervezetünket abban, hogy hatékonyabban győzze le a fertőzéseket. A rozmaringban lévő fitokemikáliák, például a karnozol, a rosmadial vagy a mairin védik a sejtjeinket az oxidatív stressz károsító hatásaitól, így bizonyos súlyos krónikus betegségek rizikóját is csökkentik.
- Évszázadok óta ismert a rozmaring emésztésjavító hatása is: kiegyensúlyozza az epehólyag működését, enyhíti a puffadást, a székrekedést vagy a fokozott gáztermelődést is. Annak is javasolják a rozmaringot, aki étvágytalansággal küzd.

Rozmaring, mint fűszernövény
....


A fűszernövények nagy részéhez hasonlóan a rozmaring is a Földközi-tenger körüli európai és afrikai országokból származik.
Ősidők óta ismert fűszer- és gyógynövény. Az ókori görögök úgy tartották, hogy serkenti az agyműködést, ezért a diákoknál mindig volt egy-egy rozmaringágacska. Később a szerelmesek hűségének a jelképe lett, s mint a hűség és a tisztaság jelképe, a mai napig az esküvői asztalok gyakori dísze. Neve - Rosmarinus officinalis - őshazájára, a párás tengerpartra utal. A név jelentése a ,,tenger harmata". A Kárpát-medencébe a rómaiak hozták, akik egész Európában, még a Brit-szigeteken is elterjesztették és népszerűsítették.
A növény jellemzői
Az ajakosok családjába tartozó félcserje gyökérzete fás, erősen elágazó, fiatalabb korban fehér, később barna színű. Dúsan elágazó szára 0,5-2 m magasra nő meg. Ágai elég gyengék, fiatalabb korban szürkésfehérek, később színük sötétedik és kérge pikkelyessé válik. 1-4 cm hosszú és 2-3 mm széles, tűszerű levelei szálasak, ülők, tompa végűek. Szélük begöngyölődött, bőrnemű, a fonákon szürkén nemezes, felül csupasz. A jellegzetes aromatikus, kámforra emlékeztető illatot a mirigyszőrben levő illóolaj okozza. Virágzási ideje hosszú, meghaladja a két hónapot (május-július).
Környezeti igénye
A téli hideget nehezen viseli. Melegigényes. Bár közepesen fényigényes, szereti a tűző napot. Sok napsütés hatására nemcsak dinamikusan növekszik, hanem az illó- és aromaanyagai is ekkor alakulnak ki. Ennek ellenére félárnyékban, ablakokban, verandán is kiegyensúlyozottan növekszik. Nagyon jól tűri a szárazságot. Akár hetekig is képes meglenni csapadék nélkül (200-300 mm évi csapadék is elég számára).
Talajban nem válogatós, de a lúgos, kissé meszes talajt szereti a legjobban. Humuszos, gyorsan melegedő talajokon kívül homokon is termeszthető. Rossz talajadottság esetén nagyobb cserépben, konténerben, tenyész edényben nevelhetjük.
Védett helyen 4-5 évig is egy helyen maradhat (áttelelhet), telepítése előtt szerves trágyával és műtrágyákkal töltsük fel a talajt. Pontos tápanyag-utánpótlási értékeket a talajvizsgálati eredmények ismeretében lehet adni. Tájékoztatóul: vegyes műtrágyából 0,1-0,2 kg tiszta hatóanyagot számítsunk 10 m²-re (nitrogén-foszfor-kálium-arány: 1:1:4).
Termesztése
Alapos talaj-előkészítést igényel. Előveteményre nem igényes, bármilyen növény lehet, csak gyommentes, sima talajt hagyjon maga után. Az őszi mélyszántás és a szervestrágya-bemunkálást követően tavasszal, a májusi ültetésig tartsuk gyommentesen a talajt. Különösen az évelő gyomok (szulákfélék, aszat stb.) irtására fordítsunk nagy figyelmet.
Szaporítására többféle lehetőség kínálkozik. A magvetés és palántázás elég nehézkes és sok gonddal jár. Jóval egyszerűbb a szaporítóanyagot bujtassál vagy dugványozásával nyerni
A nyáron szedett 10-15 cm-es, 3-4 rügyet tartalmazó hajtásvégek szabad földön is igen könnyen meggyökeresednek. Gyorsabb az eredés, ha a dugványok alsó, földbe kerülő végén az utolsó rügyet hagyjuk meg a vágástól 2-3 cm-re, míg kihajtáskor csak a legfelső, 1-2 rügyből eredő hajtásokat engedjük nőni, a többit törjük ki. A gyökereztetéshez 20°C körüli hőmérsékletet és állandó talajnedvességet igényelnek. Téli takarásukról ne feledkezzünk el, mert a fiatal növények fokozottan fagyérzékenyek. Egy év múlva a szépen meggyökeresedett dugványok végleges helyükre ültethetők.
Ha nagyobb összefüggő felületet szeretnénk kialakítani, akkor a töveket egymástól 50-60 cm-es távolságra helyezzük el.
Az első két évben ügyeljünk a gyommentesítésre. Egyéb munka szinte nincs is vele, mert kifejezett kórokozója vagy kártevője nincs, így növényvédelmet nem igényel. Többéves, idősödő ültetvényben előfordulhat tömlősgomba-fertőzés vagy gubacslégy-kártétel.
A fiatal, egy-két éves növényeket a kitakarás után vagy a kiültetést követően vágjuk vissza, mert így dúsan elágazó bokrokat kapunk. A metszést a nyár folyamán is megismételhetjük. Ősz vége felé a töveket takarni kell, vagy fel kell szedni és fagymentes helyre vinni. A felszedett és becserepezett töveket világos, alacsony hőmérsékletű helyiségben, mérsékelt öntözés mellett teleltethetjük át. A rozmaring télen is hoz új hajtásokat; a lakást is díszíti és közben kellemes illattal frissíti a levegőt.
A telepítés évében csak egyszer, a további években kétszer vághatjuk. Az első vágást a virágzás kezdetére időzítsük, míg a másodikra szeptember hónapban kerülhet sor. A betakarításnál ügyeljünk arra, hogy az elfásodott részeket már ne vágjuk le. A többéves bokrok hajlamosak a felkopaszodásra, melyet a szárazság és a fényszegénység felgyorsíthat. Az erősen felkopaszodott ágakat vágjuk vissza, majd öntözéssel serkentsük új, fiatal hajtások növesztésére.
A virágzáskor szedett hajtásokról a leveleket fosszuk le és vékony rétegben kiterítve, árnyékos helyen szárítsuk meg. A szárítmányt, a többi aromás fűszerhez hasonlóan, jól záródó edényben tároljuk, hogy csökkentsük az illóolaj-veszteséget.
Felhasználása
Illat-, gyógy - és fűszernövényként is termesztik. A biokertészek igen nagyra becsülik, főzetének kitűnő rovarirtó hatást tulajdonítanak.
A levelekben előforduló rozmaringsav gyulladáscsökkentő hatású. Kiválóan használható a reumás panaszok enyhítésére, idegzsábánál bedörzsölő vagy gyógyfürdőként, ajánlják alacsony vérnyomás, illetve a lábak keringési elégtelenségeinél is. Belsőleg önmagában ne vagy csak igen óvatosan használjuk, de a szélhajtó, illetve az emésztést elősegítő teakeverékekben igen jó hatású. Illóolaja a húsfélék tartósítását is kiválóan elősegíti amellett, hogy kellemes ízt is ad.
Étvágyfokozó, illetve emész­tést elősegítő hatását használják fel az ételkészítésnél, amikor a baromfi-, bárány-, vadhúsokat sütés előtt rozmaringlevéllel szórják be. Hasonló hatást érhetünk el, ha a burgonya, borsó, spárga főzőlevébe rozmaringágat dobunk. A ma oly népszerű flekken- és roston sütésnél is egyre gyakrabban használják.
Egyes helyeken a borok ízesítésében is szerepet játszik. Akár a konyhában is tartható, jól mutat függő cserépben.

- Rozmaring termesztése a fűszerkertben Link

...



...... ...........

 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk megörzése  
Címkék: meggyökeresedett, megismételhetjük, talajnedvességet, leghatékonyabban, szaporítóanyagot, gyommentesítésre, rozmaringágacska, népszerűsítették, meggyökeresednek, gyökereztetéshez, fűszernövényként, rozmaringszálat, talajvizsgálati, kiegyensúlyozza, elterjesztették, teakeverékekben, antibakteriális, dugványozásával, felkopaszodásra, ételkészítésnél, szervezetünket, görögországban, emésztésjavító, hangulatjavító, szürkésfehérek, fagyérzékenyek, betakarításnál, növényvédelmet, hangulatunknak, felkopaszodott, begöngyölődött, teleltethetjük, fitokemikáliák, fényszegénység, immunrendszert, kihasználhatja, apró tűlevelekre, tavaszi ételeknek, mediterrán térségből, ókori Görögországban, szellemi képességeket, vizsgára készülő, emésztés javítására, modern tudományos, rozmaringban antioxidáns, rozmaring csökkenti, növény nagyon, fájdalmakat –, ízületi fájdalmakat, menstruációs görcsöket, köszvény okozta, tápanyagok gyorsabban,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A szív és a cselekvés egységes...  Jóga férfiaknak  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Por  Facebookon kaptam  Meghitt estéken . . .  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  A magukat nyílt és őszinte emb...  Facebookon kaptam  Alvó baby  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A csonk és a facsemete  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó baby  Nem mindegy  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  A gyász  Nagy László - Szerelem emléke  Nem kell ide békemenet  Benned is ezerféle szín van  Tavaszról álmodom,  Szép estét kedves látogatóimna...  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Meghitt estéken . . .  A gyász  Evan Esar tollából  A nemzet csak akkor...  Facebookon kaptam  1848. március 15-én  Könnyáztatta asszonysorsok  Müller Péter tollából  A tékozló és Isten gondviselés...  Isteni zsebkendők  Rőzsehordó nő szobra  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Törött csészék  Esti kép  Jóga férfiaknak  Mi a különbség  Por  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 16  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Csörög a telefonom  Jó éjszakát  Mai harmónia kártyám  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Éljen a magyar szabadság!  Az élet  Vágy, élet és sugár  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Illuziói ne legyen senkinek, a...  Facebookon kaptam  A halolaj és a hal még a migré...  mindent a népért...  Kakaós piskóta  Facebookon kaptam  Minden jónak végeszakad egysze...  Szabó Norbert – Szabadsá...  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Esti kép  Törött csészék  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Facebookon kaptam  Boldog ünnepeket kívánok minde...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Rochefoucauld - a bölcs  Facebookon kaptam  Nem mindegy  William Shakespeare-től idéze...  Atyám !  Jó éjszakát  Benned is ezerféle szín van  Egyet értesz?  Mindig tud adni ,  Alvó cica  Minden jónak végeszakad egysze...  A tékozló és Isten gondviselés...  Rőzsehordó nő szobra  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Por  Amikor még rangja volt... 
Bejegyzés Címkék
apró tűlevelekre, tavaszi ételeknek, mediterrán térségből, ókori Görögországban, szellemi képességeket, vizsgára készülő, emésztés javítására, modern tudományos, rozmaringban antioxidáns, rozmaring csökkenti, növény nagyon, fájdalmakat &#8211, ízületi fájdalmakat, menstruációs görcsöket, köszvény okozta, tápanyagok gyorsabban, rozmaring illóolaja, érintett területeket, rozmaring vérkeringésre, növény nemcsak, rozmaring kiemelkedően, kognitív képességekre, stressz hatásait, 2013-as kutatás, órán keresztül, hangulatuk javulásáról, stressz csökkenéséről, rozmaring erősíti, fertőzések ellen, rozmaringban található, különböző betegségek, szervezetünket abban, rozmaringban lévő, rosmadial vagy, mairin védik, oxidatív stressz, rozmaring emésztésjavító, epehólyag működését, székrekedést vagy, fokozott gáztermelődést, fűszernövények nagy, ókori görögök, diákoknál mindig, szerelmesek hűségének, jelképe lett, tisztaság jelképe, esküvői asztalok, párás tengerpartra, rómaiak hozták, növény jellemzői, ajakosok családjába, fonákon szürkén, jellegzetes aromatikus, mirigyszőrben levő, téli hideget, tűző napot, helyen maradhat, talajvizsgálati eredmények, őszi mélyszántás, májusi ültetésig, évelő gyomok, szaporítóanyagot bujtassál, nyáron szedett, dugványok alsó, utolsó rügyet, többit törjük, gyökereztetéshez 20°C, fiatal növények, szépen meggyökeresedett, töveket egymástól, kitakarás után, kiültetést követően, nyár folyamán, töveket takarni, rozmaring télen, telepítés évében, további években, első vágást, virágzás kezdetére, másodikra szeptember, betakarításnál ügyeljünk, elfásodott részeket, többéves bokrok, fényszegénység felgyorsíthat, erősen felkopaszodott, virágzáskor szedett, leveleket fosszuk, többi aromás, biokertészek igen, levelekben előforduló, reumás panaszok, lábak keringési, emésztést elősegítő, húsfélék tartósítását, borok ízesítésében, meggyökeresedett, megismételhetjük, talajnedvességet, leghatékonyabban, szaporítóanyagot, gyommentesítésre, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1173
  • e Hét: 4763
  • e Hónap: 25446
  • e Év: 228359
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.