Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Itáliai reneszánsz remekműre bukkantak egy francia asszony .
  2019-09-27 10:23:37, péntek
 
  Az észak-franciaországi városban, Compiègne-ben még júniusban előkerült táblakép a szakértők szerint a 13. századi itáliai festőművész, Cimabue műve, mely akár 6 millió eurót is érhet.
Itáliai reneszánsz remekműre bukkantak egy francia asszony konyhájában.
Az észak-franciaországi városban, Compiègne-ben még júniusban előkerült táblakép a szakértők szerint a 13. századi itáliai festőművész, Cimabue műve, mely akár 6 millió eurót is érhet. A Krisztus kigúnyolása című alkotás egyike a reneszánsz mester által 1280-ban festett nyolc képnek, amely Jézus szenvedését és keresztre feszítését ábrázolja.
...... .......



A National Gallery féltve őrzött kincse szintén évszázadokon át lappangott, míg egy brit arisztokrata suffolki kastélyában nagytakarítás közben rá nem tálaltak. 2000-ben adományozták a londoni képtárnak.
A múzeum leírása szerint Cimabue alkotása ,,a művészet történetének döntő pillanatát" jelenti, amikor az olasz festők, bár továbbra is a bizánci stílus hatása alatt álltak, felfedezték a formák és a háromdimenziós tér valósághű ábrázolását.
Éric Turquin francia művészeti szakértő, aki tanulmányozta és értékelte az alkotást, az infravörös fénnyel végzett vizsgálatok alapján kijelentette: ,,kétségtelen, hogy a festményt ugyanaz a kéz alkotta", mint Cimabue más ismert munkáit.
- Cimabue (1240 körül - 1302 körül) Giotto mestere volt. A jeles firenzei festő korai reneszánsz remekművét a Párizstól északra fekvő városban, egy több mint kilencvenéves asszony konyhájában fedezték fel. Az idős hölgy, aki nem volt tisztában a festmény jelentőségével, költözködés előtt állt, így a képet az ingatlan kiürítése során ki is dobhatták volna, ha egy jószemű aukciós szakember észre nem veszi.
Hosszú évtizedeken át senki nem sejtette, milyen érték lappang a külvárosi házban. A festmény a nyitott konyha és a nappali között függött a falon, anélkül, hogy különösebb érdeklődést váltott volna ki a család körében, szokványos orosz ikonnak tartották. Annak ellenére, hogy közvetlenül a tűzhely fölött lógott, szerencsére jó állapotban volt.
Idén júniusban, amikor az asszony elhatározta, hogy eladja a házát, és elköltözik, felkérte egy senlisi aukciósház szakértőjét, hogy mérje fel a hatvanas években épült ingatlanban lévő, eladásra szánt bútorokat és más berendezési tárgyakat.
,,Egy hetem volt arra, hogy szakvéleményt adjak a tárgyakról, és kiürítsem a házat" - mondta Philomène Wolf a Le Parisien francia napilapnak. ,,Bár szinte tele volt a naptáram, mindenképpen időt kellett szakítanom rá... különben minden a szemétbe került volna."
Az aukciós szakember felidézte, hogy amint a házba lépett, azonnal észrevette a festményt. ,,Ritkán lát az ember ilyen minőségű képet. Rögtön gondoltam, hogy egy korai itáliai alkotással van dolgom. De azt nem hittem volna, hogy Cimabue műve lehet."
Az árverésvezető, aki csak a múlt év óta dolgozott az aukciósházban, azt javasolta az asszonynak, hogy vigye el a 24 × 20 centiméter méretű képet szakemberekhez eredetének feltárására és értékbecslésre. Párizsi művészeti szakértők tisztázták a festmény eredetét, és 4-6 millió euró (1,3-2 milliárd forint) közötti összegre becsülték az értékét.
A nő és családja nem kívánta felfedni kilétét. Az asszony azonban annyit elmondott az aukciósháznak, a kép olyan régóta lógott a falon, hogy fogalma sincs, honnan származik és hogyan került a család tulajdonába.
A felfedezés azért is világraszóló jelentőségű, mert mindössze tizenegy fatáblára festett művet tulajdonítanak a korai reneszánsz mesternek, aki egyiket sem szignózta. A szakértői vizsgálatok nyomán kijelenthető, hogy a Compiègne-ben talált festmény egy 1280-ból származó nagy poliptichon (háromnál több részből álló, szétnyitható oltárkép - a szerk.) része, melyen Cimabue, eredeti nevén Cenni di Pepo nyolc jelenetben ábrázolta Jézus szenvedésének és keresztre feszítésének történetét. Az oltárkép másik két ismert darabját múzeumban őrzik: a londoni National Galleryben (Szűz Mária a gyermekkel és két angyallal), valamint a New York-i Frick Gyűjteményben (Krisztus megkorbácsolása).
A National Gallery féltve őrzött kincse szintén évszázadokon át lappangott, míg egy brit arisztokrata suffolki kastélyában nagytakarítás közben rá nem tálaltak. 2000-ben adományozták a londoni képtárnak.
A múzeum leírása szerint Cimabue alkotása ,,a művészet történetének döntő pillanatát" jelenti, amikor az olasz festők, bár továbbra is a bizánci stílus hatása alatt álltak, felfedezték a formák és a háromdimenziós tér valósághű ábrázolását.
Éric Turquin francia művészeti szakértő, aki tanulmányozta és értékelte az alkotást, az infravörös fénnyel végzett vizsgálatok alapján kijelentette: ,,kétségtelen, hogy a festményt ugyanaz a kéz alkotta", mint Cimabue más ismert munkáit.
...... .......

 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Címkék: megkorbácsolása, értékbecslésre, jelentőségével, franciaországi, szakemberekhez, háromdimenziós, tulajdonítanak, tanulmányozta, szenvedésének, kilencvenéves, nagytakarítás, gyűjteményben, aukciósháznak, szakvéleményt, aukciósházban, árverésvezető, történetének, adományozták, szétnyitható, mindenképpen, feszítésének, kijelentette, évszázadokon, arisztokrata, kijelenthető, világraszóló, szerencsére, vizsgálatok, festőművész, konyhájában, jelentőségű, kigúnyolása, érdeklődést, költözködés, felfedezték, tulajdonába, szakértők szerint, francia asszony, reneszánsz mester, brit arisztokrata, londoni képtárnak, múzeum leírása, művészet történetének, olasz festők, bizánci stílus, infravörös fénnyel, festményt ugyanaz, jeles firenzei, több mint, idős hölgy, festmény jelentőségével, ingatlan kiürítése, National Gallery, Éric Turquin, National Galleryben, Szűz Mária, York-i Frick Gyűjteményben,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Alvó cicák  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Krisztinától  Egyszerű  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Martin Buber, A haszidim meséi  Anyámról való emlékek  Anyámról való emlékek  Esterházy Péterre emlékezünk  Megígért békesség  James Allen  Szeretem ujjad karcsuságait,  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Szép estét  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  jó reggelt  Sík Sándor - Ha jő a perc  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Az ember emlékekből áll  Egy párkányon  Jázmin  Eduardo Sacheri gondolata  Alvó cica  Esterházy Péterre emlékezünk  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  Paul David Tripp Április 12  különleges  jó reggelt  Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Egy tavasz  Facebookon kaptam Krisztina b...  Robert Merle tollából  Paul David Tripp Április 15  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Van néhány kérdés, amin gondol...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  képre írva  Facebookon kaptam Krisztina b...  Alvó kislány  Tanmese  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Márai Sándor tollából  Szép estét  Jánosházy György: Fogd a kezem  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Az ókori görögök sebkezelésre ...  "Ez egy csoda"  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Ismeretlen: Ikarusz monda  képre írva  Bársony székben  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Az ember emlékekből áll  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Paul David Tripp Április 14  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Az ember emlékekből áll  Különleges  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emlékezz  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll 
Bejegyzés Címkék
szakértők szerint, francia asszony, reneszánsz mester, brit arisztokrata, londoni képtárnak, múzeum leírása, művészet történetének, olasz festők, bizánci stílus, infravörös fénnyel, festményt ugyanaz, jeles firenzei, több mint, idős hölgy, festmény jelentőségével, ingatlan kiürítése, jószemű aukciós, külvárosi házban, nyitott konyha, nappali között, család körében, tűzhely fölött, asszony elhatározta, senlisi aukciósház, hatvanas években, hetem volt, szemétbe került, aukciós szakember, házba lépett, ember ilyen, korai itáliai, festmény eredetét, asszony azonban, család tulajdonába, felfedezés azért, korai reneszánsz, szakértői vizsgálatok, 1280-ból származó, oltárkép másik, londoni National, megkorbácsolása, értékbecslésre, jelentőségével, franciaországi, szakemberekhez, háromdimenziós, tulajdonítanak, tanulmányozta, szenvedésének, kilencvenéves, nagytakarítás, gyűjteményben, aukciósháznak, szakvéleményt, aukciósházban, árverésvezető, történetének, adományozták, szétnyitható, mindenképpen, feszítésének, kijelentette, évszázadokon, arisztokrata, kijelenthető, világraszóló, szerencsére, vizsgálatok, festőművész, konyhájában, jelentőségű, kigúnyolása, érdeklődést, költözködés, felfedezték, tulajdonába, kastélyában, közvetlenül, ingatlanban, évtizedeken, kétségtelen, feltárására, elhatározta, poliptichon, szakértőjét, ábrázolását, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1812
  • e Hét: 12874
  • e Hónap: 25550
  • e Év: 259297
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.