Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Lisieux-i Kis Szent Teréz szűz és egyháztanító 10.01
  2019-10-01 08:14:52, kedd
 
   
  ...... ........... .........


- Magyar kurír oldalon:
A kis út nem más, mint a hétköznapi, apró jótettek, imádságok, önfeláldozás, a mindennapi hűség útját járva jutni egészen közel Istenhez.
A kis út a felebarát szeretete, különösen azé, aki mellettünk él, és akit a legnehezebb szeretni.
A Gyermek Jézusról nevezett Szent Teréz szűz és egyháztanító.


Lisieux-i Kis Szent Teréznek, a ,,kis út" szentjének élettörténetét idézzük fel liturgikus emléknapján, október 1-jén.
Teréz 1873. január 2-án született a normandiai Alençonban. A keresztségben a Mária Franciska Teréz neveket kapta. Szülei, Louis Martin és Marie-Azélie Guérin mélyen vallásosak voltak, mind az öt, a felnőtt kort megélt lányuk szerzetes lett. Az Egyház történetében ők voltak a második házaspár, akiket boldoggá avattak. Ferenc pápa 2015. október 18-án szentté avatta őket.
Az édesanya halála után (Teréz ötéves volt ekkor) a család Lisieux-be költözött. Nővérei beléptek a helyi Kármelbe (Kármel: a kármeliták házainak elnevezése arra emlékeztetve, hogy a 12. századtól a szentföldi Kármel hegység a remeték lakhelye lett, akik később rendbe tömörültek - a szerk.), és Teréz is minden igyekezetével a hivatásáért küzdött. Már kilencéves korában kérte felvételét a nővérekhez. 1886 karácsonyán élte át a megtérést, ekkor értette meg, hogy Isten a felebaráti szeretetre hívja.
1887 nyarán egy halálra ítélt gyilkos megtéréséért imádkozott, s amikor imádsága meghallgatásra talált, az elítélt kivégzése előtt megcsókolta a feszületet, Terézben megnövekedett a vágy, hogy a bűnösök megtéréséért éljen, ,,napról napra lelkeket mentsen". Szinte megszállottan a lelkek utáni vágytól, mindent megtett azért, hogy haladéktalanul beléphessen a kármelita apácák kolostorába. A Kármel elöljárói azonban a nagykorúság előtt nem akarták felvenni. Teréz édesapjával Rómába utazott, ahol egy pápai fogadáson, kijátszva az őrök éberségét, XIII. Leó elé térdelt. A kérésre azonban a pápa is csak kitérő választ adott. Teréz válaszul felajánlotta magát: legyen a kis Jézus játékszere, labdája, amivel bármit tehet, csak öröme teljék benne. 1887 decemberében aztán megérkezett a pápai engedély, és 1888 tavaszán Teréz beléphetett a kolostorba. 1890. szeptember 8-án tett fogadalmat. Ágnes anya (Pauline, Teréz nővére) kívánságára 1895-ben kezdte el írni lelki életrajzát.
Sok testi és lelki szenvedés kínozta: a tüdőbajból származó fizikai fájdalmai mellett édesapja betegsége és halála, elöljárói szigorúsága. A bántásokat szótlanul, panasz nélkül tűrte, azonban magányosság gyötörte és kételyei voltak. 1896 nagypéntekének éjszakáján súlyos lelki sötétség töltötte el, mely haláláig kísérte. A hit legkeservesebb próbáját kellett kiállnia, de készségesen ült le a bűnösök asztalához, s szenvedését fölajánlotta a hitetlenekért. Szentnek készült, de alázatosan tudta, hogy ő nagyon kicsi a szentek mellett. Azonban a tökéletesség útján akart járni, ezt ő maga ,,kis út"-nak nevezte, és az embereknek is meg akarta tanítani: szórják az apró áldozatok virágait Jézus felé. Lelki életrajzát halála után Egy lélek története címmel könyv formában is megjelentették. XVI. Benedek pápa a 2011. április 6-i általános kihallgatáson így beszélt erről a könyvről:
A szeretet csodálatos történetét mondja el olyan hitelességgel, egyszerűséggel és frissességgel, amely nem tudja nem magával ragadni az olvasót. Ennek a szeretetnek megvan az arca és a neve - a neve: Jézus. [...] Teréz egyike azoknak az evangéliumi »együgyűeknek«, akik hagyják, hogy Isten maga vezesse őket titkainak legmélyére.
Teréz 1897. szeptember 30-án halt meg, ragyogó arccal, a szeretet eksztázisában. Utolsó szavai ezek voltak: ,,Istenem, szeretlek." Korábban a rá jellemző alázatossággal mondogatta: ,,Fent a mennyben jót akarok tenni a földön maradottak számára!", ,,Meglátjátok, halálom után mindenki szeretni fog engem". Igaza lett.

- Már 1923-ban boldoggá, 1925-ben pedig szentté avatták. 1925 óta a missziók védőszentje, 1944 óta pedig Franciaország második pártfogója. Szent II. János Pál pápa 1997-ben az egyháztanítók sorába iktatta. Szobra szinte minden templomban megtalálható. Feszülettel, kármelita ruhában ábrázolják, rózsákat hintve - az imái hatására elnyert segítő kegyelem jelképeként.
Az irgalmasság Atyja Krisztus által a Szentlélekben árasztja ki az isteni szeretet tudományát. Ezt az ajándékot a kicsinyek és alázatosak kapják, hogy ismerjék meg és hirdessék az Ország titkait, amelyek rejtve vannak a tudósok és bölcsek előtt. [...] Élete folyamán Teréz új fényt, rejtett és titkos jelentéseket fedezett föl, és az isteni Mestertől megkapta a szeretet tudományát, amelyet olyan sajátos, eredeti módon fejtett ki írásaiban."
(Részlet II. János Pál pápa Divini amoris scientia kezdetű apostoli leveléből, mellyel egyház tanítóvá avatta Lisieux-i Szent Terézt)
Mit tanít az Egyház legfiatalabb doktora? Mi az ő kis útja?
Az Istenhez vezető kis úton a szentség nem valami rendkívüli, hanem saját hivatásunk és az Isten által kijelölt feladataink megvalósulása; a magunkkal szembeni igazság és saját élettörténetünk elfogadása.
A kis út nem más, mint a hétköznapi, apró jótettek, imádságok, önfeláldozás, a mindennapi hűség útját járva jutni egészen közel Istenhez.
A kis út a felebarát szeretete, különösen azé, aki mellettünk él, és akit a legnehezebb szeretni. Teréz ezt zseniálisan művelte.
Ez az út a kicsi gyermek ráhagyatkozása, aki félelem nélkül alszik el Atyjának karjaiban.
Istenünk, te megnyitod országodat az alázatosak és a kicsinyek előtt. Tégy minket a Gyermek Jézusról nevezett Szent Teréz útjának bátor követőivé, hogy közbenjárására megnyíljék számunkra örök dicsőséged. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

Forrás
Diós István: A szentek élete
Magyar katolikus lexikon
Vatikáni Rádió
Magyar Kurír
*
- Magyar kurír oldalon - Útravaló - 2019. október 1.
Lisieux-i Szent Terézről, élete utolsó napjaiban, az egyik kolostori társa a következőt mondta: ,,Nem tudom, mit jegyez föl a főnöknő erről a testvérről, hiszen egész életében nem csinált semmit." A nővér neve nem maradt fenn az utókornak, de Teréz az elöljárói utasítására megírt életrajza és fönnmaradt levelei nyomán a hívő és a nem hívő világ érdeklődésének középpontjába került. Szentté avatták, majd az egyháztanítók sorába iktatták. Ugyan miért? Mert egyedül Isten akarata szerint járta végig rövid élete útját. Aki az Úr akaratát teszi, és mindenki iránt irgalmas és igazságos, az nagy szent lehet. Bátorítás ez nekünk. Nem kell más, mint amit Szent Benedek jelmondata hirdet: Ora et labora! Imádkozzál és dolgozzál! Imáimban Istenhez igazodva teszem, amit tennem kell.
* * *
Seregély István emeritus egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben az Adoremusba elmélkedéseket írjon. A lelkipásztorkodásnak ez a formája sokakat megérintett, számos elismerő levél és szóbeli közlés érkezett szerkesztőségünkhöz, melyekben az olvasók kimagaslónak tartották írásait, örömmel olvasták Útravaló-gondolatait. Érsek úr előre dolgozott. Karácsony előtt már a 2020-as évre készítettük elő a közös munkát. Ezután érkezett a fájdalmas hír, hogy papi életét befejezve az Örök Hazába költözött. Amikor megköszönjük a Teremtőnek életét és a tehetséget, mellyel megajándékozta, kegyelettel emlékezünk rá, és olvassuk az Adoremus októberi számában eligazító tanítását. Requiescat in pace!

Fotó: Pixabay
Magyar Kurír

*
- Igenaptár oldalon Link

- Wikipedia oldalon Link

- Katolikus oldalon Link

 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Címkék: élettörténetünk, megajándékozta, meghallgatásra, érdeklődésének, ráhagyatkozása, közbenjárására, haladéktalanul, élettörténetét, legkeservesebb, nagypéntekének, alázatossággal, egyszerűséggel, megjelentették, elmélkedéseket, kihallgatáson, szentlélekkel, frissességgel, hitelességgel, franciaország, igyekezetével, megvalósulása, középpontjába, egyháztanítók, eksztázisában, megnövekedett, keresztségben, megszállottan, szentlélekben, hitetlenekért, felajánlotta, együgyűeknek, önfeláldozás, megtéréséért, egyháztanító, legfiatalabb, jelentéseket, mindennapi hűség, felebarát szeretete, legnehezebb szeretni, normandiai Alençonban, felnőtt kort, második házaspár, édesanya halála, család Lisieux-be, helyi Kármelbe, kármeliták házainak, szentföldi Kármel, remeték lakhelye, hivatásáért küzdött, felebaráti szeretetre, halálra ítélt, elítélt kivégzése, Lisieux-i Kis Szent Teréz, Gyermek Jézusról, Szent Teréz, Lisieux-i Kis Szent Teréznek, Mária Franciska Teréz, Louis Martin, Marie-Azélie Guérin, Szent II, János Pál, Atyja Krisztus, Részlet II, Lisieux-i Szent Terézt, Jézus Krisztus, Diós István, Vatikáni Rádió, Magyar Kurír, Lisieux-i Szent Terézről, Szent Benedek, Imáimban Istenhez, Seregély István, Örök Hazába,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
11.15. 17:02 Önkormányzat 2019 - Január 26-ára tűzte a győri polgármester-választást a h...
11.15. 17:01 Ukrán külügyminiszter-helyettes: Kijev nem fogja eltörölni sem az oktatási,...
11.15. 17:01 Brazil Nagydíj - Albon az első szabadedzés leggyorsabbja
11.15. 16:52 Bordói November Nagykóstoló - Cabernet-k és merlot-k Budapesten
11.15. 16:51 OH: a gimnáziumok, szakgimnáziumok 64 százaléka kér központi írásbelit a fe...
11.15. 16:51 Eb-selejtezők - Bale szívesebben játszik a válogatottban, mint a Real Madri...
11.15. 16:51 BAMOSZ: 0,6 százalékkal csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon októ...
11.15. 16:41 Varga Judit: a kormány elkötelezett a romaintegráció mellett
11.15. 16:41 Bemutatták Gazsó Ferenc posztumusz művét
11.15. 16:01 Magyarországon a felnőtt lakosság számolási készsége meghaladja az OECD ors...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Emlékezés  Őszi csendélet  Sexy nő  Tagóre sétány novemberben  Átlátszó cserépben - szobanövé...  Az ember...  Te tárd ki a két karod  Jó reggelt!  Ellenség  Posertube  Ez a legnehezebb  Png nő  Miklya Zsolt : Vigyen…  Banyapúp  Szép délutánt  Természetes agyserkentők  Almák  Őszi kép  Szèp estét kedves látogat...  Ne bántsd a fát !  Őszi kép  Gránátalma gyógyhatásairól  Kék csokor  Őszi kép  Jó reggelt!  Mária út Vörs, - adventi zarán...  Ami a legnagyobb, azt nem éred...  Megváltás  Őszi dekoráció  Dália  Kellemes délutáni pihenést  Őszi kép  Átlátszó cserépben - szobanövé...  Rózsaszín rózsa  Facebookon kaptam  Piros virágok  Fekete cica  Őszi kép  Szèp napot kívánok  A szobanövény - gyökeresztetés...  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Őszi gyümölcsök  Bodajk-Csatka-Jásd zarándoklat  Őszi kép  Rózsaszín rózsa vázában  Virágoknak polcok  Nagyság  Őszi levelek  Őszi kép  Gyertya  Azt mondják a pénz nem boldogí...  Őszi png  Bachatázznk...  Fantázia kép  Az ember...  Természetes agyserkentők  Szentlélek  Png óra  Sárga rózsa  Őszi csokor  Miklya Zsolt : Vigyen…  Sexy nő  Őszi csokor  Sexy nő  Természetes antibiotikumok  Őszi csokor  Őszi kép  Emlékezés  Őszi naplemente  Őszi kép  Őszi levelek  Derűs, szép jó reggelt!  Vízcseppes rózsa  Facebookon kaptam  Png nő  Nő őszi levelekkel  ... de csak egy igazi férfi ké...  Az ember...  Kellemes délutánt kívánok!  Cica az ablakban  Bachatázznk...  Őszi csokor  Őszi csokor  Harmónia......  Gyümölcslé délutánra  Lila, uszályos ruhában a menya...  Őszi kép  Maci szívvel  Őszi termések  Egy nagyon, nagyon fényes  Png nő  Őszi kép  Szép csütörtököt!  Almák dézsában  Nő őszi levelekkel  Facebookon kaptam  Piros virágok  Őszi csokor  Miért együnk céklát ?  Harmónia...... 
Bejegyzés Címkék
mindennapi hűség, felebarát szeretete, legnehezebb szeretni, normandiai Alençonban, felnőtt kort, második házaspár, édesanya halála, család Lisieux-be, helyi Kármelbe, kármeliták házainak, szentföldi Kármel, remeték lakhelye, hivatásáért küzdött, felebaráti szeretetre, halálra ítélt, elítélt kivégzése, bűnösök megtéréséért, lelkek utáni, kármelita apácák, nagykorúság előtt, pápai fogadáson, őrök éberségét, kérésre azonban, pápai engedély, tüdőbajból származó, bántásokat szótlanul, bűnösök asztalához, szentek mellett, tökéletesség útján, apró áldozatok, lélek története, szeretet csodálatos, szeretetnek megvan, neve &#8211, evangéliumi &#187, szeretet eksztázisában, földön maradottak, missziók védőszentje, egyháztanítók sorába, imái hatására, irgalmasság Atyja, isteni szeretet, isteni Mestertől, szeretet tudományát, magunkkal szembeni, kicsi gyermek, kicsinyek előtt, szentek élete, egyik kolostori, következőt mondta, főnöknő erről, nővér neve, elöljárói utasítására, nagy szent, formája sokakat, olvasók kimagaslónak, 2020-as évre, közös munkát, élettörténetünk, megajándékozta, meghallgatásra, érdeklődésének, ráhagyatkozása, közbenjárására, haladéktalanul, élettörténetét, legkeservesebb, nagypéntekének, alázatossággal, egyszerűséggel, megjelentették, elmélkedéseket, kihallgatáson, szentlélekkel, frissességgel, hitelességgel, franciaország, igyekezetével, megvalósulása, középpontjába, egyháztanítók, eksztázisában, megnövekedett, keresztségben, megszállottan, szentlélekben, hitetlenekért, felajánlotta, együgyűeknek, önfeláldozás, megtéréséért, egyháztanító, legfiatalabb, jelentéseket, fölajánlotta, tökéletesség, történetében, kimagaslónak, emlékeztetve, , ,
2019.10 2019. November 2019.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 6 db bejegyzés
e hónap: 197 db bejegyzés
e év: 4227 db bejegyzés
Összes: 40930 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2389
  • e Hét: 19821
  • e Hónap: 57510
  • e Év: 929770
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.