Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Lisieux-i Kis Szent Teréz szűz és egyháztanító 10.01
  2019-10-01 08:14:52, kedd
 
   
  ...... ........... .........


- Magyar kurír oldalon:
A kis út nem más, mint a hétköznapi, apró jótettek, imádságok, önfeláldozás, a mindennapi hűség útját járva jutni egészen közel Istenhez.
A kis út a felebarát szeretete, különösen azé, aki mellettünk él, és akit a legnehezebb szeretni.
A Gyermek Jézusról nevezett Szent Teréz szűz és egyháztanító.


Lisieux-i Kis Szent Teréznek, a ,,kis út" szentjének élettörténetét idézzük fel liturgikus emléknapján, október 1-jén.
Teréz 1873. január 2-án született a normandiai Alençonban. A keresztségben a Mária Franciska Teréz neveket kapta. Szülei, Louis Martin és Marie-Azélie Guérin mélyen vallásosak voltak, mind az öt, a felnőtt kort megélt lányuk szerzetes lett. Az Egyház történetében ők voltak a második házaspár, akiket boldoggá avattak. Ferenc pápa 2015. október 18-án szentté avatta őket.
Az édesanya halála után (Teréz ötéves volt ekkor) a család Lisieux-be költözött. Nővérei beléptek a helyi Kármelbe (Kármel: a kármeliták házainak elnevezése arra emlékeztetve, hogy a 12. századtól a szentföldi Kármel hegység a remeték lakhelye lett, akik később rendbe tömörültek - a szerk.), és Teréz is minden igyekezetével a hivatásáért küzdött. Már kilencéves korában kérte felvételét a nővérekhez. 1886 karácsonyán élte át a megtérést, ekkor értette meg, hogy Isten a felebaráti szeretetre hívja.
1887 nyarán egy halálra ítélt gyilkos megtéréséért imádkozott, s amikor imádsága meghallgatásra talált, az elítélt kivégzése előtt megcsókolta a feszületet, Terézben megnövekedett a vágy, hogy a bűnösök megtéréséért éljen, ,,napról napra lelkeket mentsen". Szinte megszállottan a lelkek utáni vágytól, mindent megtett azért, hogy haladéktalanul beléphessen a kármelita apácák kolostorába. A Kármel elöljárói azonban a nagykorúság előtt nem akarták felvenni. Teréz édesapjával Rómába utazott, ahol egy pápai fogadáson, kijátszva az őrök éberségét, XIII. Leó elé térdelt. A kérésre azonban a pápa is csak kitérő választ adott. Teréz válaszul felajánlotta magát: legyen a kis Jézus játékszere, labdája, amivel bármit tehet, csak öröme teljék benne. 1887 decemberében aztán megérkezett a pápai engedély, és 1888 tavaszán Teréz beléphetett a kolostorba. 1890. szeptember 8-án tett fogadalmat. Ágnes anya (Pauline, Teréz nővére) kívánságára 1895-ben kezdte el írni lelki életrajzát.
Sok testi és lelki szenvedés kínozta: a tüdőbajból származó fizikai fájdalmai mellett édesapja betegsége és halála, elöljárói szigorúsága. A bántásokat szótlanul, panasz nélkül tűrte, azonban magányosság gyötörte és kételyei voltak. 1896 nagypéntekének éjszakáján súlyos lelki sötétség töltötte el, mely haláláig kísérte. A hit legkeservesebb próbáját kellett kiállnia, de készségesen ült le a bűnösök asztalához, s szenvedését fölajánlotta a hitetlenekért. Szentnek készült, de alázatosan tudta, hogy ő nagyon kicsi a szentek mellett. Azonban a tökéletesség útján akart járni, ezt ő maga ,,kis út"-nak nevezte, és az embereknek is meg akarta tanítani: szórják az apró áldozatok virágait Jézus felé. Lelki életrajzát halála után Egy lélek története címmel könyv formában is megjelentették. XVI. Benedek pápa a 2011. április 6-i általános kihallgatáson így beszélt erről a könyvről:
A szeretet csodálatos történetét mondja el olyan hitelességgel, egyszerűséggel és frissességgel, amely nem tudja nem magával ragadni az olvasót. Ennek a szeretetnek megvan az arca és a neve - a neve: Jézus. [...] Teréz egyike azoknak az evangéliumi »együgyűeknek«, akik hagyják, hogy Isten maga vezesse őket titkainak legmélyére.
Teréz 1897. szeptember 30-án halt meg, ragyogó arccal, a szeretet eksztázisában. Utolsó szavai ezek voltak: ,,Istenem, szeretlek." Korábban a rá jellemző alázatossággal mondogatta: ,,Fent a mennyben jót akarok tenni a földön maradottak számára!", ,,Meglátjátok, halálom után mindenki szeretni fog engem". Igaza lett.

- Már 1923-ban boldoggá, 1925-ben pedig szentté avatták. 1925 óta a missziók védőszentje, 1944 óta pedig Franciaország második pártfogója. Szent II. János Pál pápa 1997-ben az egyháztanítók sorába iktatta. Szobra szinte minden templomban megtalálható. Feszülettel, kármelita ruhában ábrázolják, rózsákat hintve - az imái hatására elnyert segítő kegyelem jelképeként.
Az irgalmasság Atyja Krisztus által a Szentlélekben árasztja ki az isteni szeretet tudományát. Ezt az ajándékot a kicsinyek és alázatosak kapják, hogy ismerjék meg és hirdessék az Ország titkait, amelyek rejtve vannak a tudósok és bölcsek előtt. [...] Élete folyamán Teréz új fényt, rejtett és titkos jelentéseket fedezett föl, és az isteni Mestertől megkapta a szeretet tudományát, amelyet olyan sajátos, eredeti módon fejtett ki írásaiban."
(Részlet II. János Pál pápa Divini amoris scientia kezdetű apostoli leveléből, mellyel egyház tanítóvá avatta Lisieux-i Szent Terézt)
Mit tanít az Egyház legfiatalabb doktora? Mi az ő kis útja?
Az Istenhez vezető kis úton a szentség nem valami rendkívüli, hanem saját hivatásunk és az Isten által kijelölt feladataink megvalósulása; a magunkkal szembeni igazság és saját élettörténetünk elfogadása.
A kis út nem más, mint a hétköznapi, apró jótettek, imádságok, önfeláldozás, a mindennapi hűség útját járva jutni egészen közel Istenhez.
A kis út a felebarát szeretete, különösen azé, aki mellettünk él, és akit a legnehezebb szeretni. Teréz ezt zseniálisan művelte.
Ez az út a kicsi gyermek ráhagyatkozása, aki félelem nélkül alszik el Atyjának karjaiban.
Istenünk, te megnyitod országodat az alázatosak és a kicsinyek előtt. Tégy minket a Gyermek Jézusról nevezett Szent Teréz útjának bátor követőivé, hogy közbenjárására megnyíljék számunkra örök dicsőséged. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

Forrás
Diós István: A szentek élete
Magyar katolikus lexikon
Vatikáni Rádió
Magyar Kurír
*
- Magyar kurír oldalon - Útravaló - 2019. október 1.
Lisieux-i Szent Terézről, élete utolsó napjaiban, az egyik kolostori társa a következőt mondta: ,,Nem tudom, mit jegyez föl a főnöknő erről a testvérről, hiszen egész életében nem csinált semmit." A nővér neve nem maradt fenn az utókornak, de Teréz az elöljárói utasítására megírt életrajza és fönnmaradt levelei nyomán a hívő és a nem hívő világ érdeklődésének középpontjába került. Szentté avatták, majd az egyháztanítók sorába iktatták. Ugyan miért? Mert egyedül Isten akarata szerint járta végig rövid élete útját. Aki az Úr akaratát teszi, és mindenki iránt irgalmas és igazságos, az nagy szent lehet. Bátorítás ez nekünk. Nem kell más, mint amit Szent Benedek jelmondata hirdet: Ora et labora! Imádkozzál és dolgozzál! Imáimban Istenhez igazodva teszem, amit tennem kell.
* * *
Seregély István emeritus egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben az Adoremusba elmélkedéseket írjon. A lelkipásztorkodásnak ez a formája sokakat megérintett, számos elismerő levél és szóbeli közlés érkezett szerkesztőségünkhöz, melyekben az olvasók kimagaslónak tartották írásait, örömmel olvasták Útravaló-gondolatait. Érsek úr előre dolgozott. Karácsony előtt már a 2020-as évre készítettük elő a közös munkát. Ezután érkezett a fájdalmas hír, hogy papi életét befejezve az Örök Hazába költözött. Amikor megköszönjük a Teremtőnek életét és a tehetséget, mellyel megajándékozta, kegyelettel emlékezünk rá, és olvassuk az Adoremus októberi számában eligazító tanítását. Requiescat in pace!

Fotó: Pixabay
Magyar Kurír

*
- Igenaptár oldalon Link

- Wikipedia oldalon Link

- Katolikus oldalon Link

 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Címkék: élettörténetünk, megajándékozta, meghallgatásra, érdeklődésének, ráhagyatkozása, közbenjárására, haladéktalanul, élettörténetét, legkeservesebb, nagypéntekének, alázatossággal, egyszerűséggel, megjelentették, elmélkedéseket, kihallgatáson, szentlélekkel, frissességgel, hitelességgel, franciaország, igyekezetével, megvalósulása, középpontjába, egyháztanítók, eksztázisában, megnövekedett, keresztségben, megszállottan, szentlélekben, hitetlenekért, felajánlotta, együgyűeknek, önfeláldozás, megtéréséért, egyháztanító, legfiatalabb, jelentéseket, mindennapi hűség, felebarát szeretete, legnehezebb szeretni, normandiai Alençonban, felnőtt kort, második házaspár, édesanya halála, család Lisieux-be, helyi Kármelbe, kármeliták házainak, szentföldi Kármel, remeték lakhelye, hivatásáért küzdött, felebaráti szeretetre, halálra ítélt, elítélt kivégzése, Lisieux-i Kis Szent Teréz, Gyermek Jézusról, Szent Teréz, Lisieux-i Kis Szent Teréznek, Mária Franciska Teréz, Louis Martin, Marie-Azélie Guérin, Szent II, János Pál, Atyja Krisztus, Részlet II, Lisieux-i Szent Terézt, Jézus Krisztus, Diós István, Vatikáni Rádió, Magyar Kurír, Lisieux-i Szent Terézről, Szent Benedek, Imáimban Istenhez, Seregély István, Örök Hazába,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Pirosló égbolt  Őszi kép  A mikulásvirág csodája  Pirosló égbolt  Gyógyteák téli időszakra  December  A fekete retek epekőre és pajz...  Facebookon kaptam  Milyen sokat lehet tanulni!  Isten hozott December!  Gondolat  Fekete gólya  Járhatsz bárhol a világban...  Igaz mondások Pio atyától  Aloe vera  Nem Isten elitalakulata vagyun...  Krizantém  Kakukk  Szilágyi Anita versei  Orchidea  Orchidea  Kékcinege  Az immunrendszer támogatása (a...  Facebookon kaptam  Őszi kép  Facebookon kaptam  Hangolódjunk az ünnepekre!  Pillantás  Facebookon kaptam  Rorate I hét, szerda Csíksoml...  Nem Isten elitalakulata vagyun...  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Járhatsz bárhol a világban...  Facebookon kaptam  Krizantém  “Az advent a várakozás, ...  Fekete gólya  Facebookon kaptam  A banán gyógyhatásairól  Manó láz  Harminc néppárti képviselő  Manó láz  Kellemes kávézást  Facebookon kaptam  Rorate caeli desuper - organ a...  Poser tube  Mai harmónia kártyám  Ha tudsz, segíts másokon  Fekete gólya  6635 fővel emelkedett a beazon...  Violin, Piano & Orchestra, Tra...  Mókus gombákkal  Facebookon kaptam  Ha tudsz, segíts másokon  Orchidea  Facebookon kaptam  Rorate caeli desuper - organ a...  Orchidea  A mikulásvirág csodája  Gyógyteák téli időszakra  Szép napot kívánok  Gyógyteák téli időszakra  “Az advent a várakozás, ...  Plüss maci  Szerelemről  Bogláros szellőrózsa  Facebookon kaptam  December  Facebookon kaptam  Szombatista vallás  Újabb veterán kihívója akadt M...  Zirci, Mézeskalácsfalu  Mezei pacsírta  Facebookon kaptam  A Magyar konyha ínyencségei &#...  Szilágyi Anita versei  Facebookon kaptam  Adventi gondolatok - 2020. dec...  Szerelemről  Pirosló égbolt  Facebookon kaptam  Tisza, holtág télen  Testvéreim, itt  Szarvas és a csillagok  Facebookon kaptam  Orchidea  Hermelin  Facebookon kaptam  Advent  A vén xilofonos  Kisfiú távcsővel  Erdei pacsírta  Nem is az a lényeg,  Újabb veterán kihívója akadt M...  Facebookon kaptam  Zirci, Mézeskalácsfalu  Facebookon kaptam  Mikulás virág  Szenvedés és jellem  Istentől kapott célhoz erőt ad 
Bejegyzés Címkék
mindennapi hűség, felebarát szeretete, legnehezebb szeretni, normandiai Alençonban, felnőtt kort, második házaspár, édesanya halála, család Lisieux-be, helyi Kármelbe, kármeliták házainak, szentföldi Kármel, remeték lakhelye, hivatásáért küzdött, felebaráti szeretetre, halálra ítélt, elítélt kivégzése, bűnösök megtéréséért, lelkek utáni, kármelita apácák, nagykorúság előtt, pápai fogadáson, őrök éberségét, kérésre azonban, pápai engedély, tüdőbajból származó, bántásokat szótlanul, bűnösök asztalához, szentek mellett, tökéletesség útján, apró áldozatok, lélek története, szeretet csodálatos, szeretetnek megvan, neve &#8211, evangéliumi &#187, szeretet eksztázisában, földön maradottak, missziók védőszentje, egyháztanítók sorába, imái hatására, irgalmasság Atyja, isteni szeretet, isteni Mestertől, szeretet tudományát, magunkkal szembeni, kicsi gyermek, kicsinyek előtt, szentek élete, egyik kolostori, következőt mondta, főnöknő erről, nővér neve, elöljárói utasítására, nagy szent, formája sokakat, olvasók kimagaslónak, 2020-as évre, közös munkát, élettörténetünk, megajándékozta, meghallgatásra, érdeklődésének, ráhagyatkozása, közbenjárására, haladéktalanul, élettörténetét, legkeservesebb, nagypéntekének, alázatossággal, egyszerűséggel, megjelentették, elmélkedéseket, kihallgatáson, szentlélekkel, frissességgel, hitelességgel, franciaország, igyekezetével, megvalósulása, középpontjába, egyháztanítók, eksztázisában, megnövekedett, keresztségben, megszállottan, szentlélekben, hitetlenekért, felajánlotta, együgyűeknek, önfeláldozás, megtéréséért, egyháztanító, legfiatalabb, jelentéseket, fölajánlotta, tökéletesség, történetében, kimagaslónak, emlékeztetve, , ,
2020.11 2020. December 2021.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 67 db bejegyzés
e év: 5706 db bejegyzés
Összes: 46197 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1308
  • e Hét: 25735
  • e Hónap: 16137
  • e Év: 1988701
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.