Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Évközi 28. vasárnap 10.13
  2019-10-13 08:28:58, vasárnap
 
  OLVASMÁNY a Királyok második könyvéből
A szíriai Námán meggyógyul leprájából, és hálát ad az Úrnak.
Elizeus próféta szavára a leprában szenvedő arám Námán lement és az Isten emberének utasítása szerint hétszer alámerült a Jordánban. A teste újra olyan tiszta lett, akár egy kisgyermek teste.
Aztán egész kíséretével visszatért az Isten emberéhez. Bement, eléje állt, és ezt mondta: ,,Valóban, most már tudom, hogy nincs Isten az egész földön, csak Izraelben. Fogadj el ezért szolgádtól némi ajándékot!"
De az így felelt: ,,Úgy igaz, ahogy az Úr él, akinek szolgálatában állok: nem fogadok el semmit." És hiába unszolta, hogy fogadja el, az nem volt rá hajlandó.
Námán ezért így szólt: ,,Ha nem, akkor adj szolgádnak annyi földet, amennyit egy pár ökör elhúz, mert szolgád ezentúl nem mutat be égő és véres áldozatot másnak, csak az Úrnak."
Ez az Isten igéje. 2Kir 5,14-17

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak Timóteushoz írt második leveléből
Aki hűségesen kitart Krisztus mellett, az uralkodni is fog vele.
Szeretett Fiam!
Ne felejtsd, hogy Jézus Krisztus, Dávid sarja feltámadt a halálból. Erről szól evangéliumom, amelyért meghurcoltak, sőt mint valami gonosztevőt, még bilincsbe is vertek. De az Isten szava nincs megbilincselve.
A választottakért tehát mindent eltűrök, hogy az örök dicsőségben ők is elnyerjék az üdvösséget Krisztus Jézusban. Igaz kijelentés ez: ha meghalunk vele, vele együtt élni is fogunk: ha tűrünk vele, vele együtt uralkodni is fogunk. Ha azonban megtagadjuk őt, ő is megtagad minket, de ha mi hűtlenné válunk, ő hű marad, mert önmagát nem tagadhatja meg.
Ez az Isten igéje. 2Tim 2,8-13

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Mindenért adjunk hálát az Úrnak, és dicsőítsük őt!
Jézus egyszer útban Jeruzsálem felé áthaladt Szamaria és Galilea határvidékén.
Amikor betért az egyik faluba, tíz leprás férfi jött vele szembe. Még messze voltak, amikor már megálltak, és hangosan így kiáltottak: Jézus, Mester! Könyörülj rajtunk!"
Ő rájuk tekintett, és így szólt hozzájuk: ,,Menjetek és mutassátok meg magatokat a papoknak." Útközben megtisztultak.
Az egyik, amikor észrevette, hogy meggyógyult, visszament, hangos szóval dicsőítette Istent, arcra borult Jézus lába előtt, és hálát adott neki. És ez az ember szamaritánus volt.
Jézus megkérdezte: ,,Nemde tízen tisztultak meg? Hol maradt a többi kilenc? Nem akadt más, aki visszajött volna, hogy hálát adjon Istennek, csak ez az idegen?" Aztán hozzá fordult: ,,Kelj fel és menj! Hited meggyógyított téged."
Ezek az evangélium igéi. Lk 17,11-19
...... ............



Imádság
Istenem, minden a végtelen jóságodból és szeretetedből származik, ezért mindenért hálát adok. Hálás vagyok azért, amit adtál, s amit elvettél. Hálás vagyok jó képességeimért és gyengeségeimért. Hálás vagyok az örömért és a szenvedésért. Hálás vagyok segítségedért és életem nehéz helyzeteiért. Hálás vagyok irgalmadért, s azért, hogy üdvözíteni akarsz. Uram, taníts meg hálásnak lenni! Taníts meg észrevenni a legkisebb dolgokat is az életben, akár tőled, akár embertársaimtól kaptam azokat! Taníts meg arra, hogy köszönetemet és hálámat mindig kifejezzem!

Elmélkedés
Szívből jövő hála
A mai evangéliumi történet kapcsán elgondolkodunk a hálán és a hálátlanságon. Mindkettőt megtapasztaltuk már, azaz biztosan voltunk már olyan helyzetben, amikor valaki őszintén fejezte ki köszönetét és háláját valamilyen korábbi jótettünkért vagy segítségünkért. És olyan helyzetben is voltunk már, mikor a hála elmaradt és ez bizony sebet ütött rajtunk. Hála és hálátlanság. Mindkettőt tanúsítottuk már, azaz kifejeztük hálánkat valakinek, aki segítségünkre volt, és kár volna tagadni, hogy olykor bizony elmulasztottuk vagy elfelejtettük a köszönetnyilvánítást, elmaradt részünkről a hála.
A hála nem fizetőeszköz. Nem fizethetjük ki a reggeli kiflinket a boltban hálálkodó szavakkal, és mást sem kapunk hálánkért az üzletekben. Aminek pénzbeli ára van, azt pénzzel kell megfizetni. A kisebb dolgokért és szolgáltatásokért kevesebbet kell fizetnünk, az értékesebb dolgokért többet. A legtöbbet pedig a saját hálátlanságunkért kell fizetnünk, de erre csak sok év múltán döbbenünk rá, ha egyáltalán rádöbbenünk. És ott vannak még a számunkra megfizethetetlen dolgok, amelyeket mégis megkapunk, teljesen ingyen, értük hálával érdemes ,,fizetni." A hála nem fizetőeszköz, és ami fizetőeszköz, az nem hála. Ilyen értelemben a ,,hálapénz" szó önmagában értelmetlen. Talán jó volna, ha akik adják és akik elfogadják, kitalálnának helyette valami más kifejezést, de ezzel nem kívánom minősíteni egyik fél cselekedetét sem.
Nem elég fejben tudni és értelemmel belátni, hogy jó hálásnak lenni, érdemes hálásnak lenni, mindenért köszönetet kell mondani, hanem a szívünkben kell megszületnie a hála érzésének. Ha a szívünkben nem érzünk hálát, de értelmünk azt parancsolja, hogy bizonyos helyzetekben ki kell fejeznünk hálánkat, akkor abban nem sok köszönet lesz. Magyarul: lehet színlelni a hálát, de abból sem én nem épülök, sem a másik személy. A szívbéli hála a létezés, a megajándékozottság öröméből fakad. Kaptam valamit, amit nem érdemlek meg és amire nem vagyok méltó. Mégis megkaptam, mert a másik személy, Isten vagy ember, ki akarta felém mutatni a jóságát. Ingyen kaptam valamit, ami megfizethetetlen számomra. Szépen átgondolt szavakkal és illedelmes módon köszönetet tudok mondani, de ez még nem hála. A hála ott kezdődik, amikor dadogva keresem a szavakat, de bármit is mondok és bármit is teszek viszonzásként, mindent kevésnek érzek.
Nem elegendő az emberektől kapott nagy és értékes ajándékokért és az Istentől kapott csodálatos kegyelmi ajándékokért hálánkat kifejeznünk, hanem a legkisebb dolgokért is hálásnak kell lennünk. Ezeket sajnos sokszor észre sem vesszük, ezért marad el a hálánk. A hála útján nem a nagyobb dolgoktól haladunk a kisebbek felé, hanem éppen fordítva. A legkisebb dolgokat is észre kell vennünk, és ezekért kell először kifejeznünk hálánkat. Ezeket sokszor természetesnek tartjuk, ezek járnak nekünk, ezek hozzátartoznak mindennapi életünkhöz, ezeket már megszoktuk, és sajnos természetesen el is felejtünk értük hálát adni.
Tíz meggyógyult emberről olvasunk az evangéliumban. Kilenc hálátlan, egy hálás. Pesszimista ember azt mondja erre: elég rossz arány, de lehetett volna rosszabb is, ha mind a tízen hálátlanok. Optimista ember örül az egy hálásnak, mert ő egyedül is képes feledtetni vele a kilenc hálátlanságát. Így örül Jézus is.
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: megfizethetetlen, választottakért, embertársaimtól, gyengeségeimért, megtapasztaltuk, képességeimért, segítségünkért, elgondolkodunk, természetesnek, megbilincselve, hozzátartoznak, elmulasztottuk, szeretetedből, megtisztultak, segítségedért, természetesen, hálátlanságát, meggyógyított, szolgálatában, segítségünkre, hálátlanságon, evangéliumban, viszonzásként, elfelejtettük, kitalálnának, fizetőeszköz, tanúsítottuk, ajándékokért, szenvedésért, helyzeteiért, meghurcoltak, megszületnie, jótettünkért, szamaritánus, köszönetemet, helyzetekben, szíriai Námán, leprában szenvedő, teste újra, kisgyermek teste, egész földön, választottakért tehát, örök dicsőségben, üdvösséget Krisztus, egyik faluba, ember szamaritánus, többi kilenc, evangélium igéi, végtelen jóságodból, legkisebb dolgokat, hála elmaradt, reggeli kiflinket, SZENTLECKE Szent Pál, Szeretett Fiam, Jézus Krisztus, Krisztus Jézusban, EVANGÉLIUM Szent Lukács, Horváth István Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Kertem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Esterházy Péter: Harmonia c...  Paul David Tripp Április 12  Jánosházy György: Fogd a kezem  Ott van  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Ismeretlen: Ikarusz monda  Különleges  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Baranyi Ferenc - N i n c s  Baranyi Ferenc - N i n c s  Alvó cicák  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Pitypang szökőkút  Annyira tisztelem a szabadságo...  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Mindent de mindent visszakap  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Otthon  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Spenót fasírttal  Megígért békesség  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Vannak emberek  Az ember  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Vito Giaquinto gondolata  Egy barátság története  Hogyan válunk hűségesekké?  Mindent de mindent visszakap  Önmaga ellenére  képre írva  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Tavaszi este  Zilahy Lajos mondta  Isten hűségének mértéke  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Sorsunk miatt...  Ady Endre - Mindegy átka  A felvilágosodás...  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Otthon  Sík Sándor - Ha jő a perc  Különleges  Otthon  39 ígéret  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Zilahy Lajos gondolata  Van néhány kérdés, amin gondol...  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  A sorsod  Ismeretlen: Ikarusz monda  képre írva  Csend  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk 
Bejegyzés Címkék
szíriai Námán, leprában szenvedő, teste újra, kisgyermek teste, egész földön, választottakért tehát, örök dicsőségben, üdvösséget Krisztus, egyik faluba, ember szamaritánus, többi kilenc, evangélium igéi, végtelen jóságodból, legkisebb dolgokat, hála elmaradt, reggeli kiflinket, boltban hálálkodó, kisebb dolgokért, értékesebb dolgokért, legtöbbet pedig, saját hálátlanságunkért, számunkra megfizethetetlen, szívünkben kell, hála érzésének, másik személy, szívbéli hála, emberektől kapott, legkisebb dolgokért, hála útján, nagyobb dolgoktól, kisebbek felé, tízen hálátlanok, kilenc hálátlanságát, megfizethetetlen, választottakért, embertársaimtól, gyengeségeimért, megtapasztaltuk, képességeimért, segítségünkért, elgondolkodunk, természetesnek, megbilincselve, hozzátartoznak, elmulasztottuk, szeretetedből, megtisztultak, segítségedért, természetesen, hálátlanságát, meggyógyított, szolgálatában, segítségünkre, hálátlanságon, evangéliumban, viszonzásként, elfelejtettük, kitalálnának, fizetőeszköz, tanúsítottuk, ajándékokért, szenvedésért, helyzeteiért, meghurcoltak, megszületnie, jótettünkért, szamaritánus, köszönetemet, helyzetekben, evangéliumom, határvidékén, cselekedetét, rádöbbenünk, megkérdezte, fizethetjük, kifejeznünk, meggyógyult, értelmetlen, dicsőítette, kíséretével, parancsolja, pesszimista, hálátlanság, irgalmadért, gonosztevőt, evangéliumi, dicsőségben, timóteushoz, megtagadjuk, szolgádnak, szívünkben, köszönetet, tisztultak, evangélium, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1201
  • e Hét: 17593
  • e Hónap: 30269
  • e Év: 264016
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.