Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Pécs - Havi hegyi kegytemplom 3. rész
  2019-10-21 00:06:00, hétfő
 
  Temploma: Havas Boldog Asszony
Havi hegy nevet viselő városrészen magasodó Havas Boldogasszony-templom, évszázadok óta várja a látogatókat.
,,Kívánjuk, hogy Ön is találjon lelki otthonra a Szűzanya pécsi hajlékában!"
Az 1690-91. évi pestisjárvány elmúltával a pécsi polgárok, megtartva a veszedelem idején tett fogadalmukat, templomot építettek Havas Boldogasszony tiszteletére. Az ún. ,,Kakasdomb" meredek lejtőjén, hátukon, vállukon cipelték fel az építőanyagot a fehér sziklákra, mintha azt a Szűzanya jelölte volna ki számukra hófehér ragyogásával. A templom 1697-re készült el, s azóta búcsúsok és Mária-tisztelő zarándokok tömegei keresik fel évről évre.
A korábbi Kokas-domb pedig a templom nevének hatására idővel Havi-hegyre változott. Hagyományosan augusztus elején tartják a havi hegyi zarándoklatot és búcsút.
1711-ben egy tűzvészben megsérült a templom, a helyreállítás során 1713-ban kapott harangot; 1724-ben orgonát is építettek. 1780-ban újra tűzvész sújtotta a kápolnát, ekkor építették a korábbi fatorony helyére a jellegzetes, fehér, kőből készült tornyot piros kupolával.
1844-ben XVI. Gergely pápa búcsúkiváltságot adományozott a templomnak, minden év augusztus ötödikén tartják a búcsújárást Havas Boldogasszony tiszteletére.
1878-ban állították fel a templomtól délre a Piéta-keresztet, melyet Bartalits Mihály készített. 1900-ban készült el a templom mellett feszület, mely Kiss György alkotása.
A főoltáron négy angyalfejekkel díszített bronz gyertyatartó áll, melyek a bécsi Damminger műhelyében készültek, és a pécsi Székesegyház 1891. évi átépítése során kerültek ide.
2010-ben az Európa Kulturális fővárosa-projekt keretében a Havi hegyi utat a közúti forgalomtól elzárták, és sétálóutcává alakították.
2016 szeptemberétől 2017 augusztusáig felújítási munkálatokat tartottak, mely során a külső falakat, a toronysisakot, az ablakokat, a tető cserepeit kijavították illetve kicserélték, valamint a templom környékén kisebb tereprendezés is történt.
A templom oltárképe a római Santa Maria Maggiore - bazilika oltárképének hiteles másolata. Az oltár két oldalán a pestis ellen védő Szent Rókus illetve a zarándokok védőszentje, compostellai Szent Jakab szobra áll. A két mellékoltáron Szent Flórián képe, illetve Szent Sebestyén festett faszobra áll.
A hegy hajdanában erről a Havas Boldogasszonynak szentelt kápolnáról lett elkeresztelve. A kegyhely neve ma már dr. Udvardy György püspök úr rendelkezése nyomán a továbbiakban nem kápolna, hanem templom.
A Havi hegyi templom története
1690-91-ben Pécs városát is utolérte a pestis szörnyű pusztítása, a lakosok ígéretet tettek, hogy amint megszabadulnak a pestisjárványtól, emlékkápolnát emelnek az akkor még Kokas dombként emlegettet hegyre. Fogadalmukhoz hűen a népek hálából pusztakézzel cipelték fel a kápolna építőanyagát a meredek hegyre, így készült el a fatornyos paraszt barokk stílusú Havas Boldogasszony Kápolna 1697-re. A hegytetőn álló kis templom 1713-ban kapott egy harangot és 1724-ben orgonával is felszerelték.
Belépve a kegytemplomba, a szentély barokk főoltárán látható olajfestmény a Havas Boldogasszonyt ábrázolja a karján ülő gyermek Jézussal, aki kapcsos könyvet, a Szentírást tartja kezében. Ezt tanúsítja a festmény jobb alsó sarkában, lévő bíborszínű pecsét is. A kegykép 2013-ban restaurálásra került. Fölöttük egy-egy üvegezett fali tárolóban azok az ezüstözött fogadalmi tárgyak
láthatók, melyeket az imameghallgatások utáni gyógyulások örömére helyeztek el itt hálás elődeink

Saját fotózás
Templomi képek
...... ........... .........



.........


Havi hegyi feszület
A kegytemplom mellett áll az 1878-ban felállított Piéta-kereszt, melyet Bartalits Mihály szobrászművész készített, valamint nem messze a kápolnától egy sziklán áll a Havi hegyi feszületként is emlegetett Kereszten függő Krisztus, amely Kiss György szobrászművész 1900-ban felállított alkotása. A templomtól északra, a csupasz mészkőszirten látható Kiss György 1900-ban felállított, horgonyból készült remekműve, amely a kereszten függő Krisztust ábrázolja.
...... .........



...... ..........


A kegytemplom külső, délre néző falán szürke márványtábla hirdeti az alapítás 250. évfordulóját, melyet 1947-ben helyeztek el itt. Tőle néhány lépésre, délre, kis keretben áll Bartalits Mihály szobrászművész 1878-ban készített piétás kőkeresztje.
...... ...........


A szentély barokk főoltárán látható olajfestmény a Havas Boldogasszonyt ábrázolja a karján ülő gyermek Jézussal, aki kapcsos könyvet, a Szentírást tartja kezében
.........



.........



.........



.........



.........



.........


Oltár bal oldalán fatimai Szent Szűz ébenfa-szobra,
.........


Oltár jobb oldalán Szent Flórián látható
.........


 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Címkék: boldogasszonynak, pestisjárványtól, búcsúkiváltságot, boldogasszonyt, angyalfejekkel, szeptemberétől, szobrászművész, megszabadulnak, pestisjárvány, fogadalmukhoz, helyreállítás, tereprendezés, boldogasszony, zarándoklatot, emlékkápolnát, elkeresztelve, mellékoltáron, kegytemplomba, mészkőszirten, toronysisakot, restaurálásra, hagyományosan, adományozott, oltárképének, feszületként, compostellai, építőanyagát, tiszteletére, pusztakézzel, fogadalmukat, ragyogásával, márványtábla, építőanyagot, kijavították, gyertyatartó, továbbiakban, pécsi polgárok, veszedelem idején, fehér sziklákra, templom 1697-re, korábbi Kokas-domb, templom nevének, havi hegyi, tűzvészben megsérült, helyreállítás során, korábbi fatorony, búcsújárást Havas, templomtól délre, templom mellett, főoltáron négy, bécsi Damminger, pécsi Székesegyház, Havas Boldog Asszony, Havas Boldogasszony-templom, Havas Boldogasszony, Bartalits Mihály, Kiss György, Európa Kulturális, Santa Maria Maggiore, Szent Rókus, Szent Jakab, Szent Flórián, Szent Sebestyén, Havas Boldogasszonynak, Udvardy György, Havas Boldogasszony Kápolna, Havas Boldogasszonyt, Szent Szűz,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam Krisztinától  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Egy barátság története  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Jó éjszakát  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  James Allen  39 ígéret  Nem kell hozzá fürdőruhás  Magamnak  Paul Éluard - És egy mosoly  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Anyámról való emlékek  Paul David Tripp Április 14  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Vannak emberek  Tanácsok egy pszichológustól  Mindig lesz olyan  Bornyi Veronika haiku verse  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  Egyszerű  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  Tanmese  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Zilahy Lajos mondta  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  A pitypang legendája  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Müller Péter tollából  Azért kaptad  Tavaszi este  jó reggelt  Egy párkányon  Andrássy Réka - A bolond Böske  A hagyma antibakteriális hatás...  Borzasztó  Szép estét kedves látogatóimn...  Vito Giaquinto gondolata  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Borzasztó  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  James Allen  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Egyszerű  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Latinovits Zoltán tollából  Töröld le 
Bejegyzés Címkék
pécsi polgárok, veszedelem idején, fehér sziklákra, templom 1697-re, korábbi Kokas-domb, templom nevének, havi hegyi, tűzvészben megsérült, helyreállítás során, korábbi fatorony, búcsújárást Havas, templomtól délre, templom mellett, főoltáron négy, bécsi Damminger, pécsi Székesegyház, közúti forgalomtól, külső falakat, tető cserepeit, templom környékén, templom oltárképe, római Santa, pestis ellen, zarándokok védőszentje, hegy hajdanában, kegyhely neve, pestis szörnyű, lakosok ígéretet, népek hálából, kápolna építőanyagát, meredek hegyre, fatornyos paraszt, hegytetőn álló, szentély barokk, festmény jobb, kegykép 2013-ban, ezüstözött fogadalmi, imameghallgatások utáni, kegytemplom mellett, 1878-ban felállított, templomtól északra, csupasz mészkőszirten, kereszten függő, kegytemplom külső, boldogasszonynak, pestisjárványtól, búcsúkiváltságot, boldogasszonyt, angyalfejekkel, szeptemberétől, szobrászművész, megszabadulnak, pestisjárvány, fogadalmukhoz, helyreállítás, tereprendezés, boldogasszony, zarándoklatot, emlékkápolnát, elkeresztelve, mellékoltáron, kegytemplomba, mészkőszirten, toronysisakot, restaurálásra, hagyományosan, adományozott, oltárképének, feszületként, compostellai, építőanyagát, tiszteletére, pusztakézzel, fogadalmukat, ragyogásával, márványtábla, építőanyagot, kijavították, gyertyatartó, továbbiakban, évfordulóját, olajfestmény, sétálóutcává, augusztusáig, rendelkezése, munkálatokat, székesegyház, felszerelték, gyógyulások, jellegzetes, felállított, védőszentje, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 789
  • e Hét: 17181
  • e Hónap: 29857
  • e Év: 263604
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.