Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ferenc pápa a missziók világnapján:
  2019-10-21 08:54:13, hétfő
 
   
  Életed nem cipelendő teher, hanem felkínálandó ajándék!
...... ........


Október 20-án Ferenc pápa az erre a napra választott olvasmányok (Iz 2,1-5; 1Tim 2,1-8; Mt 28,16-20) alapján minden keresztény hívő missziós felelősségéről, egyedi küldetéséről, tanúságtevő kötelezettségéről elmélkedett. Magyarra fordított homíliáját teljes terjedelmében közöljük.
A hallott olvasmányokból három szót szeretnék kiemelni: egy főnevet, egy igét és egy melléknevet.
- A főnév a hegy: Izajás beszél róla. Egy hegyről jövendöl, mely Úré, a dombok fölé magasodik, és hozzá odaözönlik minden nép (Iz 2,2). A hegy visszatér az evangéliumban, feltámadása után ugyanis Jézus Galilea egyik hegyét adja meg találkozóhelyként a tanítványoknak, pontosan arról a Galileáról van szó, ahol sokféle nép lakik, a ,,pogányok Galileája" (vö. Mt 4,15). Úgy tűnik hát, hogy a hegy az a hely, ahol Isten az egész emberiségnek szeret találkát adni. Ez a velünk való találkozás helye, amint azt a Biblia mutatja: a Sínaitól a Karmelig, egészen Jézusig, aki a hegyen mondta el a boldogságokat, a Tábor-hegyen változott át színében, a Golgotán áldozta fel életét, és az Olajfák hegyéről ment fel a mennybe. A hegy, az Isten és ember közötti nagy találkozások helye egyben az a hely is, ahol Jézus hosszú órákat töltött imában (vö. Mk 6,46), hogy összekösse a földet és az eget, összekössön bennünket, az ő testvéreit az Atyával.
Mit mond nekünk a hegy? Hogy közelebb kell kerülnünk Istenhez és a többi emberhez: Istenhez, a Magasságoshoz, csendben, imában, távolságot véve a beszennyező fecsegéstől és pletykától. De a többiekhez is, akik a hegyről más látószögből, Isten látószögéből láthatók, aki minden népet hív: felülről a többieket egészben látjuk, és rájövünk, hogy a szépség harmóniáját csak az egész adja meg. A hegy emlékeztet bennünket, hogy testvéreinket nem válogatnunk, hanem magunkhoz ölelnünk kell, tekintetünkkel és főleg életünkkel. A hegy Istent és testvéreinket egyetlen ölelésbe, az ima ölelésébe kapcsolja össze. A hegy a magasba visz minket, távol a sok múló anyagi dologtól; és felszólít, hogy fedezzük fel újra a lényegit, a maradandót: Istent és testvéreinket. A misszió a hegyen kezdődik: ott fedezzük fel azt, ami számít. E missziós hónap közepén kérdezzük meg magunktól: mi számít nekem az életben? Milyen csúcsokra törekszem?
A hegy főnevet egy ige kíséri: felmegy. Izajás buzdít bennünket: ,,Gyertek, menjünk fel az Úr hegyére" (Iz 2,3). Nem arra születtünk, hogy földhözragadtan éljünk, hogy kisszerű dolgokkal megelégedjünk, arra születtünk, hogy magaslatokat érjünk el, hogy találkozzunk Istennel és testvéreinkkel. De ehhez fel kell mennünk: el kell hagynunk az egysíkú életet, harcolnunk kell az önzőség lehúzó ereje ellen, ki kell lépnünk önösségünkből. A felmenés következésképpen erőfeszítést igényel, de ez az egyetlen módja, hogy mindent jobban láthassunk, úgy, mint amikor a hegyekbe megyünk, és csak a hegycsúcson tárul elénk a legszebb kilátás, és ott megértjük, hogy nem hódíthattuk volna meg, csak azon az állandóan felfelé vezető ösvényen.
És ahogyan a hegyekben nem lehet jól felkapaszkodni, ha mindenféle holmival vagyunk telepakolva, úgy az életben is meg kell szabadulnunk attól, amire nincs szükségünk. A missziónak is ez a titka: az induláshoz el kell hagyni, ahhoz, hogy valamit hirdessünk, másvalamiről le kell mondanunk. A hiteles evangéliumhirdetést nem szép szavakkal, hanem helyes élettel végezzük: szolgáló élettel, amely le tud mondani sok anyagi dologról, melyek összeszűkítik szívünket, közömbössé tesznek és magunkba zárnak; olyan élettel, amely elszakad a szívet elárasztó haszontalanságoktól, és talál időt Isten és a többi ember számára. Megkérdezhetjük magunktól: én miképpen haladok felfelé? Képes vagyok-e lemondani a világiasságok nehéz és haszontalan csomagjairól, hogy felmehessek az Úr hegyére? Valóban haladok-e felfelé, vagy csak kúszok-mászok?
Ha a hegy arra emlékeztet, ami számít - Isten és a testvérek -, a felmegy ige pedig arra, hogyan lehet oda eljutni, a harmadik szó hangzik ma a legerősebben. Az összes melléknév [a minden névmás], amellyel tele vannak az olvasmányok: ,,minden nép" - mondta Izajás (Iz 2,2); ,,minden népet", ismételtük a válaszos zsoltárban; Isten azt akarja, ,,hogy minden ember üdvözüljön" - írja Pál (1Tim 2,4); ,,Menjetek, és tegyetek tanítvánnyá minden népet", kéri Jézus az evangéliumban (Mt 28,19). Az Úr makacsul ismételgeti ezt a ,,mindenki"-t. Tudja, hogy mi meg konokul ismételgetjük az ,,enyém"-et és a ,,mienk"-et: az én dolgaimat, a mi népünket, a mi közösségünket... ő viszont fáradhatatlanul ismétli: ,,mindenkit". Mindenkit, mert senki sincs kizárva az ő szívéből, az ő üdvösségéből; mindenkit, hogy szívünk túllépjen az ember emelte határokon, az önzőségen alapuló részlegességeken, melyek nem tetszenek Istennek. Mindenkit, mert mindenki rendkívüli kincs, és az élet értelme az, hogy ezt a kincset másoknak adjuk. Ez tehát a küldetés: felmenni a hegyre, hogy imádkozzunk mindenkiért, aztán lejönni a hegyről, hogy odaajándékozzuk magunkat mindenkinek.
Felmenni és lejönni: a keresztény ember tehát mindig mozgásban, kilépésben van. Menjetek - ez Jézus parancsa az evangéliumban. Mindennap sok ember keresztezi utunkat, de - feltehetjük magunknak a kérdést -, vajon elébe megyünk-e az embereknek? Elfogadjuk-e Jézus felhívását, vagy leragadunk a saját dolgainknál? Mindenki másoktól vár valamit, a keresztény ellenben megy mások felé. Jézus tanúja sosem mások elismerését követeli, hanem szeretetadósként fordul azokhoz, akik nem ismerik az Urat. Jézus tanúja mindenkinek elébe megy, nemcsak a sajátjainak, a maga kis csoportjában. Jézus azt is mondja neked: ,,Menj, ne hagyd ki annak lehetőségét, hogy tanúságot tégy!" Fivérem, nővérem, az Úr azt a tanúságtételt várja tőled, amelyet senki sem adhat helyetted. ,,Adja az ég, hogy fel tudd ismerni, mi Jézus szava, mi az ő üzenete, melyet Isten a te életeddel akar elmondani a világnak [...], és a te drága küldetésed ne menjen veszendőbe" (Gaudete et exsultate apostoli buzdítás, 24).
Milyen utasításokat ad nekünk az Úr, hogy mindenki felé menjünk? Egyetlen, nagyon egyszerű utasítást: tegyétek tanítvánnyá! De vigyázat: az ő tanítványaivá, nem a sajátunkévá. Az Egyház csak akkor hirdeti jól az evangéliumot, ha maga is tanítványként él. És a tanítvány mindennap követi a Mestert, és a tanítványság örömét osztja meg másokkal. Nem másokat meghódítva, másokat kötelezve, áttérőket szerezve él, hanem tanúságot téve, azonos szintre helyezkedve, tanítvány a tanítványokkal, szeretettel felajánlva azt a szeretetet, amelyet kaptunk. Ez a küldetés: tiszta, jó minőségű levegőt adni a világ szennyébe merülteknek; elhozni a földre azt a békét, amely örömmel tölt el bennünket, valahányszor az imában találkozunk Jézussal a hegyen; megmutatni életünkkel, és szavakkal is, hogy Isten mindenkit szeret, és soha senkibe nem fárad bele.
Kedves testvérek, mindnyájunknak van küldetése, mindnyájunk ,,egy-egy küldetés ezen a földön" (vö. Evangelii gaudium apostoli buzdítás, 273). Azért vagyunk itt, hogy tanúságot tegyünk, áldjunk, vigasztaljunk, felemeljünk, átadjuk Jézus szépségét. Gyerünk, ő sokat vár tőled! Az Úr egyfajta szorongást érez azok miatt, akik még nem tudják, hogy ők az Atya szeretett gyermekei, testvéreink, akikért ő odaadta életét és a Szentlelket. Szeretnéd csökkenteni Jézus szorongását? Menj szeretettel mindenki felé, mert életed egy értékes misszió: nem cipelendő teher, hanem felkínálandó ajándék. Gyerünk, félelem nélkül: menjünk mindenki felé!
...... .........
Fordította: Tőzsér Endre SP
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Címkék: következésképpen, részlegességeken, szeretetadósként, fáradhatatlanul, megkérdezhetjük, földhözragadtan, odaajándékozzuk, felkapaszkodni, olvasmányokból, tanítványoknak, mindnyájunknak, tanítványokkal, felelősségéről, tekintetünkkel, testvéreinkkel, tanúságtételt, testvéreinket, összeszűkítik, evangéliumban, terjedelmében, világiasságok, tanítványaivá, megelégedjünk, boldogságokat, közösségünket, magasságoshoz, ismételgetjük, tanítványként, vigasztaljunk, önösségünkből, üdvösségéből, látószögéből, csomagjairól, valahányszor, erőfeszítést, tanítványság, napra választott, hallott olvasmányokból, hegyről jövendöl, dombok fölé, hegy visszatér, egész emberiségnek, velünk való, hegyen mondta, többi emberhez, beszennyező fecsegéstől, többieket egészben, szépség harmóniáját, egész adja, hegy emlékeztet, hegy Istent, magasba visz, Jézus Galilea, Elfogadjuk-e Jézus, Tőzsér Endre SP, Vatican News, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
11.20. 07:10 Ingyenes tanácsadások és több száz játékújdonság is várja a családokat az i...
11.20. 07:06 A Fehér Ház szóvivője szerint Obama és munkatársai "komisz jegyzeteket" hag...
11.20. 07:06 Az amerikai szenátus egyhangúlag megszavazta a hongkongi tiltakozókat támog...
11.20. 07:05 Enyhén csökkentette a kínai jegybank a referencia kamatlábakat
11.20. 07:05 Pentagon: a török offenzíva Szíriában az Iszlám Állam dzsihadistáit segítet...
11.20. 07:05 Az amerikai képviselőházi meghallgatáson Kurt Volker módosított korábbi tan...
11.20. 07:05 Ma kezdődik a Tudomány Világfóruma
11.20. 07:05 Napirenden a képviselők jogállásának és a házszabálynak a módosítása
11.20. 07:04 Walesi-magyar - Sallai: öt pontos passzunk nem volt
11.20. 07:04 Vádat emeltek a zárkájában halálát lelő pedofil Jeffrey Epstein börtönőrei ...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Bűnbánat és bűnbocsánat  Facebookon kaptam  Kiváló keddet - Boomerról  Szabadítás  Azok az emberek bántanak, akik...  Tea főző  Szegfű  Sárga rózsa  Esti kép  Azok az emberek bántanak, akik...  Ne mondd el a sorsod . . .  Kellemes kávézást  Facebookon kaptam  Tökéletesen ismer  Bűnbánat, bűnbocsánat, hit  Sexy nő  Piros rózsák  Gerberák  Őszirózsák  Őszi kép  Bűnbánat és bűnbocsánat  Jó reggelt , szép napot  Őszi montázs  Mindaz, ami érték bennem  Hitetlenség  Jó éjszakát  Őszinte barátnak  Szegfű  Fogyókúra  Őszi kép  Tökéletesen ismer  Jó reggelt , szép napot  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Őszi kép  Sárga rózsa  Vidám, szép napot  Facebookon kaptam  Múlt - és jelen . . .  Őszi este  Png virág  Vörös rózsák  Őszinte barátnak  Virágok kosárban  Napi cuki  Bevonulás  Maci fára mászik  Kandalló  Sárga rózsa  Sárga rózsa  Sárga rózsa  Isten Lelke  Szép napot  Esti kép  Üdvösség  Szabadítás  A lámpás  Bűnbánat  Nő őszi levelekkel  Különleges madarak -  Bűnbánat és bűnbocsánat  Png rózsák  Facebookon kaptam  Szeress, tisztelj, becsülj, to...  Facebookon kaptam  Liliomok  Facebookon kaptam  Sárga rózsa  Hívő  Dáliák  Őszi kép  Az alagút vége  Aranyosi Ervin: Szerelemben, s...  Kellemes délutáni pihenést  Kellemes kávézást  Megátalkodott bűnös  Világító torony  Őszi kép  Sexy nők  Őszi montázs  Sárga rózsa  Kellemes délutánt  Bölcs meglátás......  Facebookon kaptam  Kiváló keddet - Boomerról  Égi fény  Bűnbánat és bűnbocsánat  Facebookon kaptam  Őszi csendélet  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Jó reggelt  Őszi kép  Ma Szent Erzsébet ünnepe van.  Világító torony  Bűnbánat és bűnbocsánat  Őszi kép  Harag  Gomba  Fehér rózsák  Őszi kép  Őszi kép 
Bejegyzés Címkék
napra választott, hallott olvasmányokból, hegyről jövendöl, dombok fölé, hegy visszatér, egész emberiségnek, velünk való, hegyen mondta, többi emberhez, beszennyező fecsegéstől, többieket egészben, szépség harmóniáját, egész adja, hegy emlékeztet, hegy Istent, magasba visz, hegyen kezdődik, hegy főnevet, egysíkú életet, önzőség lehúzó, felmenés következésképpen, egyetlen módja, hegyekbe megyünk, hegycsúcson tárul, legszebb kilátás, állandóan felfelé, szívet elárasztó, többi ember, világiasságok nehéz, hegy arra, testvérek &#8211, összes melléknév, minden névmás, válaszos zsoltárban, ember emelte, önzőségen alapuló, élet értelme, kincset másoknak, keresztény ember, kérdést &#8211, saját dolgainknál, keresztény ellenben, tanúságtételt várja, tanítvány mindennap, tanítványság örömét, világ szennyébe, imában találkozunk, értékes misszió, következésképpen, részlegességeken, szeretetadósként, fáradhatatlanul, megkérdezhetjük, földhözragadtan, odaajándékozzuk, felkapaszkodni, olvasmányokból, tanítványoknak, mindnyájunknak, tanítványokkal, felelősségéről, tekintetünkkel, testvéreinkkel, tanúságtételt, testvéreinket, összeszűkítik, evangéliumban, terjedelmében, világiasságok, tanítványaivá, megelégedjünk, boldogságokat, közösségünket, magasságoshoz, ismételgetjük, tanítványként, vigasztaljunk, önösségünkből, üdvösségéből, látószögéből, csomagjairól, valahányszor, erőfeszítést, tanítványság, magaslatokat, utasításokat, evangéliumot, felkínálandó, szabadulnunk, emberiségnek, találkozzunk, másvalamiről, találkozások, küldetéséről, csoportjában, legerősebben, , ,
2019.10 2019. November 2019.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 230 db bejegyzés
e év: 4260 db bejegyzés
Összes: 40963 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4875
  • e Hét: 16895
  • e Hónap: 78382
  • e Év: 950642
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.