Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ferenc pápa a missziók világnapján:
  2019-10-21 08:54:13, hétfő
 
  Életed nem cipelendő teher, hanem felkínálandó ajándék!
...... ........


Október 20-án Ferenc pápa az erre a napra választott olvasmányok (Iz 2,1-5; 1Tim 2,1-8; Mt 28,16-20) alapján minden keresztény hívő missziós felelősségéről, egyedi küldetéséről, tanúságtevő kötelezettségéről elmélkedett. Magyarra fordított homíliáját teljes terjedelmében közöljük.
A hallott olvasmányokból három szót szeretnék kiemelni: egy főnevet, egy igét és egy melléknevet.
- A főnév a hegy: Izajás beszél róla. Egy hegyről jövendöl, mely Úré, a dombok fölé magasodik, és hozzá odaözönlik minden nép (Iz 2,2). A hegy visszatér az evangéliumban, feltámadása után ugyanis Jézus Galilea egyik hegyét adja meg találkozóhelyként a tanítványoknak, pontosan arról a Galileáról van szó, ahol sokféle nép lakik, a ,,pogányok Galileája" (vö. Mt 4,15). Úgy tűnik hát, hogy a hegy az a hely, ahol Isten az egész emberiségnek szeret találkát adni. Ez a velünk való találkozás helye, amint azt a Biblia mutatja: a Sínaitól a Karmelig, egészen Jézusig, aki a hegyen mondta el a boldogságokat, a Tábor-hegyen változott át színében, a Golgotán áldozta fel életét, és az Olajfák hegyéről ment fel a mennybe. A hegy, az Isten és ember közötti nagy találkozások helye egyben az a hely is, ahol Jézus hosszú órákat töltött imában (vö. Mk 6,46), hogy összekösse a földet és az eget, összekössön bennünket, az ő testvéreit az Atyával.
Mit mond nekünk a hegy? Hogy közelebb kell kerülnünk Istenhez és a többi emberhez: Istenhez, a Magasságoshoz, csendben, imában, távolságot véve a beszennyező fecsegéstől és pletykától. De a többiekhez is, akik a hegyről más látószögből, Isten látószögéből láthatók, aki minden népet hív: felülről a többieket egészben látjuk, és rájövünk, hogy a szépség harmóniáját csak az egész adja meg. A hegy emlékeztet bennünket, hogy testvéreinket nem válogatnunk, hanem magunkhoz ölelnünk kell, tekintetünkkel és főleg életünkkel. A hegy Istent és testvéreinket egyetlen ölelésbe, az ima ölelésébe kapcsolja össze. A hegy a magasba visz minket, távol a sok múló anyagi dologtól; és felszólít, hogy fedezzük fel újra a lényegit, a maradandót: Istent és testvéreinket. A misszió a hegyen kezdődik: ott fedezzük fel azt, ami számít. E missziós hónap közepén kérdezzük meg magunktól: mi számít nekem az életben? Milyen csúcsokra törekszem?
A hegy főnevet egy ige kíséri: felmegy. Izajás buzdít bennünket: ,,Gyertek, menjünk fel az Úr hegyére" (Iz 2,3). Nem arra születtünk, hogy földhözragadtan éljünk, hogy kisszerű dolgokkal megelégedjünk, arra születtünk, hogy magaslatokat érjünk el, hogy találkozzunk Istennel és testvéreinkkel. De ehhez fel kell mennünk: el kell hagynunk az egysíkú életet, harcolnunk kell az önzőség lehúzó ereje ellen, ki kell lépnünk önösségünkből. A felmenés következésképpen erőfeszítést igényel, de ez az egyetlen módja, hogy mindent jobban láthassunk, úgy, mint amikor a hegyekbe megyünk, és csak a hegycsúcson tárul elénk a legszebb kilátás, és ott megértjük, hogy nem hódíthattuk volna meg, csak azon az állandóan felfelé vezető ösvényen.
És ahogyan a hegyekben nem lehet jól felkapaszkodni, ha mindenféle holmival vagyunk telepakolva, úgy az életben is meg kell szabadulnunk attól, amire nincs szükségünk. A missziónak is ez a titka: az induláshoz el kell hagyni, ahhoz, hogy valamit hirdessünk, másvalamiről le kell mondanunk. A hiteles evangéliumhirdetést nem szép szavakkal, hanem helyes élettel végezzük: szolgáló élettel, amely le tud mondani sok anyagi dologról, melyek összeszűkítik szívünket, közömbössé tesznek és magunkba zárnak; olyan élettel, amely elszakad a szívet elárasztó haszontalanságoktól, és talál időt Isten és a többi ember számára. Megkérdezhetjük magunktól: én miképpen haladok felfelé? Képes vagyok-e lemondani a világiasságok nehéz és haszontalan csomagjairól, hogy felmehessek az Úr hegyére? Valóban haladok-e felfelé, vagy csak kúszok-mászok?
Ha a hegy arra emlékeztet, ami számít - Isten és a testvérek -, a felmegy ige pedig arra, hogyan lehet oda eljutni, a harmadik szó hangzik ma a legerősebben. Az összes melléknév [a minden névmás], amellyel tele vannak az olvasmányok: ,,minden nép" - mondta Izajás (Iz 2,2); ,,minden népet", ismételtük a válaszos zsoltárban; Isten azt akarja, ,,hogy minden ember üdvözüljön" - írja Pál (1Tim 2,4); ,,Menjetek, és tegyetek tanítvánnyá minden népet", kéri Jézus az evangéliumban (Mt 28,19). Az Úr makacsul ismételgeti ezt a ,,mindenki"-t. Tudja, hogy mi meg konokul ismételgetjük az ,,enyém"-et és a ,,mienk"-et: az én dolgaimat, a mi népünket, a mi közösségünket... ő viszont fáradhatatlanul ismétli: ,,mindenkit". Mindenkit, mert senki sincs kizárva az ő szívéből, az ő üdvösségéből; mindenkit, hogy szívünk túllépjen az ember emelte határokon, az önzőségen alapuló részlegességeken, melyek nem tetszenek Istennek. Mindenkit, mert mindenki rendkívüli kincs, és az élet értelme az, hogy ezt a kincset másoknak adjuk. Ez tehát a küldetés: felmenni a hegyre, hogy imádkozzunk mindenkiért, aztán lejönni a hegyről, hogy odaajándékozzuk magunkat mindenkinek.
Felmenni és lejönni: a keresztény ember tehát mindig mozgásban, kilépésben van. Menjetek - ez Jézus parancsa az evangéliumban. Mindennap sok ember keresztezi utunkat, de - feltehetjük magunknak a kérdést -, vajon elébe megyünk-e az embereknek? Elfogadjuk-e Jézus felhívását, vagy leragadunk a saját dolgainknál? Mindenki másoktól vár valamit, a keresztény ellenben megy mások felé. Jézus tanúja sosem mások elismerését követeli, hanem szeretetadósként fordul azokhoz, akik nem ismerik az Urat. Jézus tanúja mindenkinek elébe megy, nemcsak a sajátjainak, a maga kis csoportjában. Jézus azt is mondja neked: ,,Menj, ne hagyd ki annak lehetőségét, hogy tanúságot tégy!" Fivérem, nővérem, az Úr azt a tanúságtételt várja tőled, amelyet senki sem adhat helyetted. ,,Adja az ég, hogy fel tudd ismerni, mi Jézus szava, mi az ő üzenete, melyet Isten a te életeddel akar elmondani a világnak [...], és a te drága küldetésed ne menjen veszendőbe" (Gaudete et exsultate apostoli buzdítás, 24).
Milyen utasításokat ad nekünk az Úr, hogy mindenki felé menjünk? Egyetlen, nagyon egyszerű utasítást: tegyétek tanítvánnyá! De vigyázat: az ő tanítványaivá, nem a sajátunkévá. Az Egyház csak akkor hirdeti jól az evangéliumot, ha maga is tanítványként él. És a tanítvány mindennap követi a Mestert, és a tanítványság örömét osztja meg másokkal. Nem másokat meghódítva, másokat kötelezve, áttérőket szerezve él, hanem tanúságot téve, azonos szintre helyezkedve, tanítvány a tanítványokkal, szeretettel felajánlva azt a szeretetet, amelyet kaptunk. Ez a küldetés: tiszta, jó minőségű levegőt adni a világ szennyébe merülteknek; elhozni a földre azt a békét, amely örömmel tölt el bennünket, valahányszor az imában találkozunk Jézussal a hegyen; megmutatni életünkkel, és szavakkal is, hogy Isten mindenkit szeret, és soha senkibe nem fárad bele.
Kedves testvérek, mindnyájunknak van küldetése, mindnyájunk ,,egy-egy küldetés ezen a földön" (vö. Evangelii gaudium apostoli buzdítás, 273). Azért vagyunk itt, hogy tanúságot tegyünk, áldjunk, vigasztaljunk, felemeljünk, átadjuk Jézus szépségét. Gyerünk, ő sokat vár tőled! Az Úr egyfajta szorongást érez azok miatt, akik még nem tudják, hogy ők az Atya szeretett gyermekei, testvéreink, akikért ő odaadta életét és a Szentlelket. Szeretnéd csökkenteni Jézus szorongását? Menj szeretettel mindenki felé, mert életed egy értékes misszió: nem cipelendő teher, hanem felkínálandó ajándék. Gyerünk, félelem nélkül: menjünk mindenki felé!
...... .........




Fordította: Tőzsér Endre SP
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Címkék: következésképpen, részlegességeken, szeretetadósként, fáradhatatlanul, megkérdezhetjük, földhözragadtan, odaajándékozzuk, felkapaszkodni, olvasmányokból, tanítványoknak, mindnyájunknak, tanítványokkal, felelősségéről, tekintetünkkel, testvéreinkkel, tanúságtételt, testvéreinket, összeszűkítik, evangéliumban, terjedelmében, világiasságok, tanítványaivá, megelégedjünk, boldogságokat, közösségünket, magasságoshoz, ismételgetjük, tanítványként, vigasztaljunk, önösségünkből, üdvösségéből, látószögéből, csomagjairól, valahányszor, erőfeszítést, tanítványság, napra választott, hallott olvasmányokból, hegyről jövendöl, dombok fölé, hegy visszatér, egész emberiségnek, velünk való, hegyen mondta, többi emberhez, beszennyező fecsegéstől, többieket egészben, szépség harmóniáját, egész adja, hegy emlékeztet, hegy Istent, magasba visz, Jézus Galilea, Elfogadjuk-e Jézus, Tőzsér Endre SP, Vatican News, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép estét kedves látogatóimna...  Mélységes szomorúsággal  Facebookon kaptam  Alvó baby  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Fújjad márciusi szél . . .  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Isteni zsebkendők  Heltai Jenő: Szabadság  Szép estét kedves látogatóimna...  Hernádkak  " A gondolat is rezgés. Minél ...  A halolaj és a hal még a migré...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Gősi Vali - Tükre lennék...  Aztán itt van egy másik szerep...  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  A Mindenható Istenben bízva  Könnyáztatta asszonysorsok  Illuziói ne legyen senkinek, a...  A gyomorrontás tojással is kez...  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Illuziói ne legyen senkinek, a...  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Imádkozás Krisztus értelméért  Müller Péter tollából  Evan Esar tollából  A tékozló és Isten gondviselés...  Kezdet  Könnyáztatta asszonysorsok  Isten áldja  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Csörög a telefonom  Rochefoucauld - a bölcs  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Könnyáztatta asszonysorsok  A közszereplő  Az élet  Facebookon kaptam  Szeüleidtől tanultad  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Mindig tud adni ,  Csörög a telefonom  Szép estét kedves látogatóimna...  Kakaós piskóta  Facebookon kaptam  Tavaszról álmodom,  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Benned is ezerféle szín van  Az embernek fiatal korában van  Nemzeti  Ne engedd el kezem!  Mi a különbség  Üdvözöllek az oldalamon  Facebookon kaptam  Alvó cica  mindent a népért...  Március 15-re emlékve  Március  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Március 15 emlékére virágba bo...  A nemzet csak akkor...  Kezdet  A magukat nyílt és őszinte emb...  Por  Evan Esar tollából  Szép Álmokat  A halolaj és a hal még a migré...  Síró nő  Síró nő  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Gősi Vali - Tükre lennék...  Facebookon kaptam  Mély, puha álom - sárga féltés  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Március 15-re emlékve  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Szabó Norbert – Szabadsá...  Házi botox  A gyomorrontás tojással is kez...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 17  Intelem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Nemzeti  Amikor 5 éves voltam,  Ez a miénk!  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok 
Bejegyzés Címkék
napra választott, hallott olvasmányokból, hegyről jövendöl, dombok fölé, hegy visszatér, egész emberiségnek, velünk való, hegyen mondta, többi emberhez, beszennyező fecsegéstől, többieket egészben, szépség harmóniáját, egész adja, hegy emlékeztet, hegy Istent, magasba visz, hegyen kezdődik, hegy főnevet, egysíkú életet, önzőség lehúzó, felmenés következésképpen, egyetlen módja, hegyekbe megyünk, hegycsúcson tárul, legszebb kilátás, állandóan felfelé, szívet elárasztó, többi ember, világiasságok nehéz, hegy arra, testvérek &#8211, összes melléknév, minden névmás, válaszos zsoltárban, ember emelte, önzőségen alapuló, élet értelme, kincset másoknak, keresztény ember, kérdést &#8211, saját dolgainknál, keresztény ellenben, tanúságtételt várja, tanítvány mindennap, tanítványság örömét, világ szennyébe, imában találkozunk, értékes misszió, következésképpen, részlegességeken, szeretetadósként, fáradhatatlanul, megkérdezhetjük, földhözragadtan, odaajándékozzuk, felkapaszkodni, olvasmányokból, tanítványoknak, mindnyájunknak, tanítványokkal, felelősségéről, tekintetünkkel, testvéreinkkel, tanúságtételt, testvéreinket, összeszűkítik, evangéliumban, terjedelmében, világiasságok, tanítványaivá, megelégedjünk, boldogságokat, közösségünket, magasságoshoz, ismételgetjük, tanítványként, vigasztaljunk, önösségünkből, üdvösségéből, látószögéből, csomagjairól, valahányszor, erőfeszítést, tanítványság, magaslatokat, utasításokat, evangéliumot, felkínálandó, szabadulnunk, emberiségnek, találkozzunk, másvalamiről, találkozások, küldetéséről, csoportjában, legerősebben, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 376
  • e Hét: 1455
  • e Hónap: 14893
  • e Év: 217806
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.