Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
1956-os forradalomra emlékezünk - az egyház is.
  2019-10-23 11:48:43, szerda
 
  - Útravaló - 2019. október 23.
Kapisztrán Szent János emléknapján Magyarországon az 1956-os forradalomra emlékezünk, s a harcok és a megtorlás áldozataiért imádkozunk. Az elhunytak, a börtönviseltek és ellenségeik megítélése nem ránk tartozik, nem a mi feladatunk. A tettek azonban tanítanak. Akik életüket igaz szándékkal odaadják másokért, akiknek igaztalan büntetést kell elviselniük, azok krisztusi tettet visznek végbe. Bár esendő emberek voltak, valamennyien bízhatnak Isten irgalmában. De nem csak értük kell imádkoznunk. Isten irgalmát kell kérnünk ellenségeik számára is. E nemzeti ünnepen a legfőbb tennivalónk azonban a hazánkhoz, a népünkhöz való hűségünk megújítása. Bár igaz, hogy Isten akaratából az egész világ a miénk, mégis mindenkinek ott kell helytállnia, ahová Isten rendelte őt. Ezért vannak nemzeti szentjeink.

- Magyar kurír oldalon
Egy központista pap az 1956-os forradalom idején.,,Egy pohár vízzel megkereszteltem 82 gyereket"
Varjú Imre nyugalmazott plébános azok között a papok között volt, akik 1956-ban a kórházakban segédkeztek, iratokat sokszorosítottak, és akik a megtorlás idején börtönbe kerültek. Szerkesztőségünk a súlyos történelmi pillanatokban átélt tapasztalatairól kérdezte. A 2014-ben készült interjúnkat olvashatják, mellyel az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei és áldozatai előtt tisztelgünk.
- Hogyan élték meg '56 első napjait a Központi Papnevelő Intézetben?
Az 1956-os események első felvonásából nem ért el hozzánk semmi, mert éppen lelkigyakorlaton vettünk részt. Egy hétig tartott, egymással nem beszéltünk, rádiót nem hallgattunk, az elöljárók nem tájékoztattak minket. Vasárnap reggel ért véget a lelkigyakorlatos csend, akkor tudtuk meg, mi történt. Rögtön arra gondoltunk, hogy biztosan vannak sebesültek, el kell mennünk hozzájuk. Hatodéves, frissen felszentelt papok voltunk, szeptembertől voltunk a központi szemináriumban. Nyolc-tíz felszentelt pap lehetett akkor ott, mindenki kiment a kórházakba, én vasárnap délelőtt a szentmise után a Bakáts téri kórházba mentem. Tele voltak sebesülttel, főleg egyetemisták és munkás fiatalok voltak. Reverendában mentem, vittem a kenetet, az Oltáriszentséget. Megbeszéltük, hogy kijövök mindennap: áldoztattam, gyóntattam.
- Mi történt az orosz csapatok bejövetelekor? Folytathatták ezt a szolgálatot?
November 4-én reggel hétre voltam beosztva misére az Egyetemi templomba. A rádióból már tudtam, hogy a szovjetek visszajöttek. Három tank állt a Kálvin téren, az egyiknek a csöve az Üllői útra, másiké a kiskörútra, a harmadik a Kecskeméti utcára irányult. A szovjet katonák lőttek mindenkire, aki élt és mozgott. Az ablakból láttam, hogy a Kecskeméti utcán jön egy ember a templom felé, felbukik és elterül. Kimentem, behúztam a járda szélére, feloldoztam. Láttam, hogy halott. A hétórás misét átadtam egy újmisés papnak, egy marék Oltáriszentséget belekötöttem egy oltárkendőbe és a nyakamba akasztottam. A Kálvin téren látták az oroszok, hogy jön egy reverendás pap. Nyakamban volt az Oltáriszentség. Két katona rám szegezte a géppuskát. Nem féltem, hogy meg fogok halni, arra gondoltam: akkor nem tudom bevinni az Oltáriszentséget a kórházba, tehát nem halhatok meg. És arra, hogy Jézust viszem, ha lelőnek, csak fölvisz a mennyországba utána. Elmentem a tankok előtt anélkül, hogy lőttek volna. Vasárnaptól péntekig a kórházban voltam, át sem öltöztem. Keddig nem tudtam lefeküdni sem. Vasárnap és hétfőn megállás nélkül hozták be a halottakat és a sebesülteket, folyton ment a műtét, hétfő estére elfogyott az érzéstelenítő. Ennek hiányában a papot keresték az emberek. Volt egy ember, akinek érzéstelenítés nélkül levágták a lábát térdből: engem hívott, erősen belém kapaszkodott, fogta mindkét kezem, csupa vér lettem. Nem volt ott hitetlen ember, a katolikusok mind gyóntak és áldoztak, a többiek is imádkoztak velünk együtt. A koraszülött központból is lehoztak 82 koraszülött újszülöttet, kivették őket az inkubátorokból, mert szétlőtték az elektromos központot. Egy pohár vízzel megkereszteltem 82 gyereket. A nővér mondta a neveket, én háromszor keresztet rajzoltam a homlokukra a vízzel. De egy dolgot elmulasztottam: nem anyakönyveztem őket. Voltak köztük, akik túlélték, és később a szüleik az elsőáldozásukra készülve azt mondták, hogy a kórházban lettek megkeresztelve azokban a napokban.
Képen: Kenyérosztás a Központi Papnevelő Intézet épülete előtt, 1956. október 28. körül
...... ........


- Volt valamilyen szervezettség a papok között?
Nem sokat tudtunk egymásról azokban a napokban. November 4-én ketten rekedtünk kint, azt sem tudták rólunk, élünk vagy halunk. November végén a szemináriumban én tartottam az önképzőköri előadást: Várják-e még a papokat a világban? címmel. Az előadásban elmondtam, és aztán le is írtam, amit a kórházban megéltem. Két-három hét múlva jöttek vidékről a levelek a papoktól, hogy mondjuk el, mi is történt Pesten. Négyen összedugtuk a fejünket, és írtunk egy harmincoldalas brossúrát, stencilgéppel sokszorosítottuk. Ez persze tilos volt, feltörtük az irodát és éjjel dolgoztunk. Reggel 300 példányban kipostáztuk az ország papjainak.
- A megtorlás nem maradt el. Mikor kezdték keresni az elkövetőket?
Később a házkutatások során megtalálták ezeket a brossúrákat a papoknál. 1956 karácsonyára a váci püspök gyorsan kihelyezett minket a központi szemináriumból, mert a nyomozók már nyomon voltak. Én Pécelre kerültem, és májusig nem találtak rám. Május 10-én jöttem haza a gyerekekkel a hittanóráról, amikor két férfi jött szembe. A gyerekeket elküldték, engem magukkal vittek a plébániára. Feltúrták a szobámat, engem pedig a Gyorskocsi utcába vittek, ott töltöttem a nyomozási szakasz három hónapját. Harminc papot gyűjtöttek össze, akik írtuk, stencileztük, terjesztettük az iratot. Halállal fenyegetettek, ha nem vallok. Három hónap után átkerültem a Markó utcába, ahol fél évet töltöttem, majd első fokon hét év börtönt kaptam államellenes izgatásért, a rendszer megdöntésére irányuló szervezkedésért, a kommunizmus ellen felbujtó iratok terjesztéséért. Kikerültem a Gyűjtőfogházba fél évre, aztán Vácra fél évre, onnan mentem a Legfelsőbb Bíróságra, ahol négy év szigorított fogházra ítéltek. Márianosztrán négyen voltunk egy cellában, mindannyian papok. 1959-ben szabadultam: Kádár már elég erősnek érezte a rendszert, és megfelezték azoknak a büntetését, akik öt évnél kevesebb büntetést kaptak.
- Hogyan lehetett túlélni a megpróbáltatásokat?
Én 24 éves koromban kerültem a börtönbe, fiatal voltam, jól bírtam. A többiek, akiknek családjuk, feleségük volt, sokat sírtak esténként. Sokakat megkínoztak. A Markó utcában 4x2 méteres cellában aludtunk tizenegyen. Ha valakinek fordulni kellett, fordult mindenki. Márianosztrán egyszer szigorított sötétzárkát kaptam, mert egy paptársamnak eljuttattam egy szelet kenyeret. Tíz napig mindennek a felét kaptam, éjszaka hanyatt fekve kellett feküdni úgy, hogy a szemembe világítottak vakító fénnyel. Hideg volt nagyon, csak egy csövön ment a forró víz, ott melengettük a kezünket. Egy szál ing és egy darócruha volt rajtunk, sokszor megfázott a vesénk. De fiatalok voltunk, játszottunk is, futóversenyt rendeztünk a poloskákkal, amelyeket éjjel befogtunk. Nem tartottam magam áldozatnak. Pedig volt ott egy újságíró, akinek magas beosztása volt a munkástanácsban is, és ő azt mondta: a periratok alapján engem biztosan ki fognak végezni. Három embert ki is végeztek mellőlem. Hajnalban voltak a kivégzések, kiabáltak az emberek, kérték a papoktól a feloldozást. Imádkoztam értük. Amikor kialakították a 301-es parcellát, a cellatársaim oda kerültek. Elmegyek hozzájuk, imádkozom értük, amikor csak tehetem, úgy járok oda, mintha templomba mennék.
Képen: A Magyar Érdemrend tiszti keresztjével tüntették ki Varjú Imre nyugalmazott plébánost 2016. október 23-án.
...... .....


- Érte-e valamilyen megkülönböztetés a börtönben, amiért papként került oda?
Négyen voltunk, akik együtt kerültünk akkor börtönbe. Kuklay Antal, aki életfogytiglant kapott, amit azután csökkentetek. Él még egy másik pap Kanadában, a harmadik vagyok én, a negyedik társunk, egy jezsuita már meghalt. Ahol én voltam, ott a papokat nem verték. A váci fogházba pedig lehetett küldetni évente kétszer két kilós csomagot: kovásztalan süteményt és mazsolát kértünk. Ha a mazsolát vízbe tesszük, feloldódik a benne lévő szőlőcukor, és ha összenyomjuk, kifolyik belőle a must. Orvosságos fiolába gyűjtöttük. Öt-hat csepphez egy csepp vizet adtunk, az volt a misebor. Négyen papok mindennap miséztünk a cellában.
A börtönévek alatt egyszer érzékenyültem el. Egy szép napsütéses májusi napon a Gyorskocsi utcai szürkeségbe berepült a résre nyitott ablakon egy gyönyörű színes pillangó. Pár percig repdesett és kirepült: akkor éreztem meg, milyen a szabadság. Szép volt, a szabadságot hirdette. Még egy állatnak is könnyebb, mint az embernek. Az ember meggyötri a másikat: a Gyorskocsi utcában kegyetlenül verték a foglyokat.
- Mi történt a szabadulása után? Hogyan tudta folytatni papi szolgálatát?
Megbélyegzett voltam, sem városba, sem a fővárosba nem helyezhettek, a kiskunhalasi tanyákra kerültem. Templomokban nem tarthattam misét, de az iskolákban igen. Minden gyerek hittanos volt, a pedagógusok is ott voltak a miséken, mondván, hogy vigyáznak a gyerekekre. Később Újpest-Megyerre, Soroksárra, Rákospalotára kerültem káplánnak. Bánk József volt akkor a váci püspök, aki aztán Borsosberénybe küldött egy csendes plébániára. Csodás világ volt, a palócok szíve-lelke vallásos volt, mindenki járt hittanra.
Minden léptünket figyelték. Pécelről egyszer elmentem Turára meglátogatni egy szintén börtönből szabadult osztálytársamat, megírtam neki, hogy mikor leszek ott. Tura felé menet láttam, hogy innen-onnan utánam szegődik egy-egy motorbicikli. Turán a plébános szólt, hogy az atya nincs ott, elment. Nem bírta a feszültséget, fel is őrölték idegileg, pár év múlva infarktust kapott. Tudtam, hogy figyelnek, bármerre jártam, mindig volt beépített ember. Volt, aki meg is mondta, és kért, hogy a jelenlétében ne mondjak olyat, amit jelentenie kell. Borsosberényben lakott a szomszédban egy bácsi, ő is megvallotta, hogy rám állították. Kérte, hogy itassam mindig le, ha együtt vagyunk, akkor nem emlékszik majd semmire. Pista bácsi nagyokat ivott a szilvapálinkámból.
Tíz évet töltöttem Borsosberényben, azután vállalta a váci püspök, hogy Pestszentlőrincre helyez. Engedélyt kellett volna kérnie, ha valakit városba akart helyezni, de ő ezt nem tette meg. Ott voltam 25 évig, onnan hívott el a Mátyás-templomba Erdő Péter, aki akkor érsek volt. Amikor nyugdíjba mentem, szintén Erdő Péter javaslatára idejöttem a Pestszentlőrinci Ibolya utcai kápolnába, itt végzem most a lelkipásztori munkámat.

Fotó: Thaler Tamás; Lambert Attila; MTI
Thullner Zsuzsanna/Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  1956 október 23  
Címkék: tapasztalatairól, lelkigyakorlaton, lelkigyakorlatos, oltáriszentséget, sokszorosítottuk, szerkesztőségünk, pestszentlőrinci, sokszorosítottak, megkülönböztetés, megkereszteltem, szervezkedésért, osztálytársamat, borsosberényben, munkástanácsban, életfogytiglant, elsőáldozásukra, terjesztéséért, inkubátorokból, szemináriumban, megkeresztelve, szemináriumból, oltáriszentség, harmincoldalas, anyakönyveztem, elmulasztottam, börtönviseltek, borsosberénybe, érzéstelenítés, magyarországon, gyűjtőfogházba, szeptembertől, lelkipásztori, mennyországba, kialakították, érzéstelenítő, megbélyegzett, 1956-os forradalomra, megtorlás áldozataiért, tettek azonban, legfőbb tennivalónk, népünkhöz való, egész világ, 1956-os forradalom, pohár vízzel, papok között, kórházakban segédkeztek, megtorlás idején, súlyos történelmi, 2014-ben készült, 1956-os események, hétig tartott, lelkigyakorlatos csend, Kapisztrán Szent János, Varjú Imre, Központi Papnevelő Intézetben, Központi Papnevelő Intézet, Legfelsőbb Bíróságra, Magyar Érdemrend, Kuklay Antal, Később Újpest-Megyerre, Bánk József, Mátyás-templomba Erdő Péter, Erdő Péter, Pestszentlőrinci Ibolya, Thaler Tamás, Lambert Attila, Thullner Zsuzsanna, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép estét kedves látogatóimna...  Halhatatlan boldog percek . ....  Jó éjszakát  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Esti kép  Facebookon kaptam  képre írva  Virágvasárnap: az élet és a re...  Facebookon kaptam  Ködvirágok  Benedek Elek - Virágvasárnap  Facebookon kaptam  Sir Andrew Lloyd Webber  Facebookon kaptam  Esti kép  Kinyílni egy beteg világban: v...  Ha nyitott vagy  Esti képek  Havazás  Graffiti bölcsesség  Facebookon kaptam  képre írva  Virág lány  A máj egészségét biztosító és ...  Facebookon kaptam  Szimbólumok  Sok ember olyan,  Benedek Elek - Virágvasárnap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Soli Deo gloria  Havasi gyopár  Ha nyitott vagy  Áldott, békés, szép Virágvasár...  Facebookon kaptam Krisztinától  képre írva  A Víz Világnapja.  Nem látom őket  képre írva  képre írva  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Ha nyitott vagy  Esti kép  Boldogság  J. Donald Walters  Facebookon kaptam  Maci az északi fény alatt  Facebookon kaptam  Mi van, ha?  Jó éjszakát  Boldogság  Leereszkedés és olvadás  Facebookon kaptam  Az angyali üdvözlet  Kékfestőről pár szóban  Facebookon kaptam  Könyvek  Facebookon kaptam  2004-es kivégzés után  Facebookon kaptam  Leereszkedés és olvadás  Esti képek  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Jó éjszakát  Szép estét  Most - segíts meg Mária ,  Haja van  Úgy sajog ez a vad tavasz,  képre írva  Sonka vásár  Levél lány  A nagy természet  Facebookon kaptam  Boldog virágvasárnapot minden...  képre írva  Fülpontok  Alvó kutyák  Facebookon kaptam  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Fényvarázslat  Alvó kutya  Esti kép  Reményik Sándor: Itt most virá...  Facebookon kaptam  képre írva  képre írva  Nem hazudnak  Az izmaink nem csak testmozgás...  Paul David Tripp Március 25  Jó éjszakát  Jó éjszakát  Alvó baby  képre írva  Varázskönyv  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Úgy sajog ez a vad tavasz, 
Bejegyzés Címkék
1956-os forradalomra, megtorlás áldozataiért, tettek azonban, legfőbb tennivalónk, népünkhöz való, egész világ, 1956-os forradalom, pohár vízzel, papok között, kórházakban segédkeztek, megtorlás idején, súlyos történelmi, 2014-ben készült, 1956-os események, hétig tartott, lelkigyakorlatos csend, központi szemináriumban, szentmise után, orosz csapatok, szovjetek visszajöttek, szovjet katonák, ablakból láttam, templom felé, járda szélére, hétórás misét, újmisés papnak, marék Oltáriszentséget, nyakamba akasztottam, mennyországba utána, tankok előtt, kórházban voltam, papot keresték, lábát térdből, katolikusok mind, koraszülött központból, elektromos központot, nővér mondta, dolgot elmulasztottam, elsőáldozásukra készülve, kórházban lettek, önképzőköri előadást, előadásban elmondtam, kórházban megéltem, harmincoldalas brossúrát, ország papjainak, házkutatások során, váci püspök, központi szemináriumból, gyerekeket elküldték, nyomozási szakasz, rendszer megdöntésére, kommunizmus ellen, paptársamnak eljuttattam, szelet kenyeret, felét kaptam, szemembe világítottak, csövön ment, darócruha volt, periratok alapján, 301-es parcellát, harmadik vagyok, negyedik társunk, váci fogházba, mazsolát vízbe, benne lévő, csepp vizet, börtönévek alatt, szép napsütéses, résre nyitott, gyönyörű színes, szabadságot hirdette, ember meggyötri, szabadulása után, kiskunhalasi tanyákra, iskolákban igen, csendes plébániára, palócok szíve-lelke, szintén börtönből, plébános szólt, atya nincs, lelkipásztori munkámat, tapasztalatairól, lelkigyakorlaton, lelkigyakorlatos, oltáriszentséget, sokszorosítottuk, szerkesztőségünk, pestszentlőrinci, sokszorosítottak, megkülönböztetés, megkereszteltem, szervezkedésért, osztálytársamat, borsosberényben, munkástanácsban, életfogytiglant, elsőáldozásukra, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1968
  • e Hét: 5558
  • e Hónap: 26241
  • e Év: 229154
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.