Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ferenc pápa: Bűn visszautasítani az Isten ingyenes .....
  2019-11-06 10:40:30, szerda
 
  Ferenc pápa: Bűn visszautasítani az Isten ingyenes meghívását
Mindenki hivatalos, senki nem mondhatja, hogy én rossz vagyok, én nem mehetek. ,,Ez nem így van! - hangsúlyozta a pápa. - Azért, mert te rossz vagy, az Úr egészen különleges módon vár".
Az Úr meghív bennünket ünnepi lakomájára, hogy találkozzunk vele, de ha elutasítjuk, akkor a szegényeket és a betegeket hívja be a terekről, akik élnek is a vacsora lehetőségével - mondta Ferenc pápa november 5-én a Szent Márta-ház kápolnájában.
November 5-én Magyarországon Szent Imre ünnepének saját evangéliumát olvassuk, azonban a világegyház ma a visszautasított meghívás történetét (Lk 14,15-24) olvasta. Az evangéliumi történetben Jézus egy példabeszéd keretében mutatja be az üdvösség történetét. A példabeszéd főszereplője nagy vendégséget rendezett: sokakat meghívott, de azok különféle okokkal kimentették magukat. Ekkor a házigazda behívatja a város tereiről és utcáiról a szegényeket, bénákat, vakokat és sántákat.
...... .......


A vacsora, az ünnep a mennynek, az Úrral való örökkévalóságnak a jelképe, ám egy ünnepen nem tudjuk sohasem, hogy kivel is találkozunk - kezdte homíliáját Ferenc pápa. - Az ünnepen új személyekkel találkozunk, de vannak olyanok is, akikkel nem szeretnénk találkozni, ennek ellenére az ünnep légköre öröm és ingyenesség. Egy igazi ünnepnek ingyenesnek kell lennie, mert a mi Istenünk mindig így hív bennünket, nem is kell fizetni belépődíjat. Maga a házigazda fizeti meg azt, aki meghív minket. Ám mégis vannak, akik az ingyenesség elé helyezik a saját érdekeiket. Az ingyenesség, az ünnep egyetemessége előtt mégis bezárják szívüket, mondván: Én nem megyek. Inkább szeretnék egyedül maradni, azokkal az emberekkel együtt, akik tetszenek nekem. Ez bűn! - állapította meg a pápa. ,,De nem, nekem ez és ez fontosabb. Nem, ez az enyém! Mindig az enyém!" - jön az ellenvetés az ilyenek részéről.
- Ez az elutasítás egyúttal annak a megvetése is, aki meghív az ünnepre. Ezt mondjuk az Úrnak: ,,Ne zavarj engem a te ünnepeddel!" Bezárkózunk az előtt, amit az Úr nekünk kínál, mint a vele való találkozás öröme. Az élet útján oly sokszor állunk ilyen döntés előtt: vagy az Úr ingyenességét választom, elmegyek és megtalálom az Urat, akivel találkozom, vagy bezárkózom az én dolgaimba, az én érdekembe. Ezért mondja az Úr a bezárkózás kapcsán, hogy nagyon nehéz a gazdagnak belépni a mennyek országába. De vannak nagyon derék gazdagok, szentek, akik nem tapadnak a gazdagsághoz. Ám a többség ragaszkodik a gazdagsághoz, ők zártak. Éppen ezért nem tudják megérteni, hogy mi is egy ünnep. De ott van nekik a dolgok biztonsága, amit meg tudnak érinteni - mondta a Szentatya.
Az Úr válasza a mi elutasításunkra határozott: azt akarja, hogy az ünnepre hívjanak mindenféle embert, vezessék, sőt egyenesen kényszerítsék őket, jókat és rosszakat egyaránt. Mindenki hivatalos, senki nem mondhatja, hogy én rossz vagyok, én nem mehetek. ,,Ez nem így van! - hangsúlyozta a pápa. - Azért, mert te rossz vagy, az Úr egészen különleges módon vár". Ennek kapcsán említette meg a tékozló fiú példáját: a hazatért fiú nagy beszédbe fog, de ő nem hagyja beszélni és átöleli őt. Az Úr ilyen. Ez az ingyenesség.
Az első olvasmányra hivatkozva, melyben Pál apostol a képmutatástól óv, Ferenc pápa megállapította, hogy a Jézust elutasító zsidóknak azt mondta egyszer az Úr: ,,Bizony mondom nektek, az utcalányok és vámosok megelőznek benneteket a mennyek országában." Az Úr a legmegvetetebbeket szereti, azonban bennünket hív. Bezárkózásunkkal szemben eltávolodik és haragra lobban, amint az evangéliumban hallottuk. Végül a pápa a következő kérdéseket tette fel, mintegy lelkiismeret-vizsgálat gyanánt: ,,Hogyan megy az életem? Mit szeretek inkább? Elfogadni az Úr meghívását vagy bezárkózni apró dolgaimba? Kérjük az Úrtól a kegyelmet, hogy mindig menjünk el az ünnepére, mely ingyenes!" - zárta kedd reggeli homíliáját Ferenc pápa.
A Szent Márta-ház kápolnájában koncelebráló papok között jelen volt a 96 éves Filippo Grillo vincés szerzetes, akit Ferenc pápa öleléssel köszöntött. Az idős lelkipásztor a Vatican Newsnak nyilatkozva így vallott önmagáról: ,,96 évesen továbbra is örömmel vagyok pap teljes egészében, misézem minden nap, gyóntatok, hittant oktatok. Nincs ennél nagyobb ajándék! Immár hetven éve pap vagyok, de mintha az első nap lenne". Filippo Grillo fontos feladatokat látott el rendjében, s még ma is szolgál alkalmanként egy egyházmegyei bíróságon. Az idős atyát Vincenzo Lazzarini misszionárius lelkipásztor kísérte el Ferenc pápához, aki papságának hatvan éve alatt többek között Eritreában folytatott missziós szolgálatot.

Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír 2019. november 5., kedd
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Címkék: bezárkózásunkkal, örökkévalóságnak, elutasításunkra, visszautasított, visszautasítani, magyarországon, megállapította, képmutatástól, lehetőségével, ingyenességét, kényszerítsék, egyetemessége, misszionárius, evangéliumban, találkozzunk, gazdagsághoz, személyekkel, hangsúlyozta, koncelebráló, evangéliumát, főszereplője, lelkipásztor, kápolnájában, alkalmanként, lelkiismeret, egyházmegyei, történetben, evangéliumi, szegényeket, bezárkózunk, állapította, világegyház, ingyenesség, ingyenesnek, találkozunk, vendégséget, betegeket hívja, vacsora lehetőségével, visszautasított meghívás, evangéliumi történetben, példabeszéd keretében, üdvösség történetét, példabeszéd főszereplője, házigazda behívatja, város tereiről, ünnep légköre, igazi ünnepnek, házigazda fizeti, saját érdekeiket, ünnep egyetemessége, emberekkel együtt, ilyenek részéről, Szent Márta-ház, Magyarországon Szent Imre, Filippo Grillo, Vatican Newsnak, Vincenzo Lazzarini, Vatikáni Rádió, Vatican News, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Jó éjszakát  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Fehér virág  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Fehér virág  Albert Einsteinről  Png kutya  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Szép estét  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Rátalálsz  Minden harmadik...  A televizió nem a kultúrát kép...  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Png virág  képre írva  Egy bizonyos határt  Alázat  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Éretlen vers  A televizió nem a kultúrát kép...  Esti kép  Nagyi telefonál  Hazára minden embernek szükség...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Németh László tollából  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Alvó cicák  A jó emberek mindig szépek mar...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Akarat  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Akik bántanak téged  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Reggel van  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Tanuld meg ezt a versemet  Png ház  Paul David Tripp Április 20  210 éve született a SZÓZAT meg...  Mai harmónia kártyám  Idő  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  A másik dolog,  képre írva  Png ház  Boldog születésnapot a ma ünne...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  George Byron - Ahogy itt jár -...  képre írva  Akarat  Fekete-erdő desszert  Mai harmónia kártyám  Elköszönt  képre írva  Facebookon kaptam  Reggel van  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Lóhere  Zilahy Lajos gondolata  Szívem  Örülök, hogy látlak!  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Radikális szeretet  Nem tudhatod  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Szívem 
Bejegyzés Címkék
betegeket hívja, vacsora lehetőségével, visszautasított meghívás, evangéliumi történetben, példabeszéd keretében, üdvösség történetét, példabeszéd főszereplője, házigazda behívatja, város tereiről, ünnep légköre, igazi ünnepnek, házigazda fizeti, saját érdekeiket, ünnep egyetemessége, emberekkel együtt, ilyenek részéről, elutasítás egyúttal, vele való, élet útján, bezárkózás kapcsán, gazdagnak belépni, mennyek országába, többség ragaszkodik, dolgok biztonsága, ünnepre hívjanak, első olvasmányra, mennyek országában, evangéliumban hallottuk, következő kérdéseket, idős lelkipásztor, egyházmegyei bíróságon, idős atyát, bezárkózásunkkal, örökkévalóságnak, elutasításunkra, visszautasított, visszautasítani, magyarországon, megállapította, képmutatástól, lehetőségével, ingyenességét, kényszerítsék, egyetemessége, misszionárius, evangéliumban, találkozzunk, gazdagsághoz, személyekkel, hangsúlyozta, koncelebráló, evangéliumát, főszereplője, lelkipásztor, kápolnájában, alkalmanként, lelkiismeret, egyházmegyei, történetben, evangéliumi, szegényeket, bezárkózunk, állapította, világegyház, ingyenesség, ingyenesnek, találkozunk, vendégséget, kimentették, példabeszéd, belépődíjat, ragaszkodik, olvasmányra, nyilatkozva, feladatokat, eltávolodik, szolgálatot, elutasítjuk, kérdéseket, országában, benneteket, meghívását, köszöntött, eritreában, folytatott, történetét, papságának, homíliáját, bezárkózni, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4196
  • e Hét: 9997
  • e Hónap: 43151
  • e Év: 276898
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.