Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Körlevele Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepére 2019-ben
  2019-11-17 08:04:49, vasárnap
 
  A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevele Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepére 2019-ben
...... ..........


A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) körlevelet intéz a hívek felé Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepéhez kapcsolódva, amelyet november 17-én, az évközi 33. vasárnap minden szentmisén felolvasnak a katolikus templomokban.
A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve egyre közelebbről akarjuk megismerni az Urat, aki itt maradt közöttünk az Oltáriszentségben. ,,Minden forrásom belőled fakad!" (Zsolt 87,7) - ez a jelmondat vezet bennünket a készület útján. Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepe arra hív fel bennünket, hogy most figyeljünk arra a Jézusra, akiről az Apostolok Cselekedetei így beszél: ,,Ő ahol csak járt, jót tett" (ApCsel 10,38). Erzsébet is az Oltáriszentségben kapott küldetést és erőt az irgalmasság szeretetszolgálatához.
Az Eucharisztia egyik legszebb ószövetségi előképe a manna, amit éhező népének adott vándorlása idején az Úr, aki gondoskodik a nélkülözőkről: ,,Az Úr így szólt Mózeshez: Nézd, én kenyeret hullatok nektek az égből. Ez az a kenyér, amelyet az Úr ad nektek enni". (Kiv 16,4; 15b)
Jézus is gondoskodott az éhes emberekről, amikor a nagy tömeg követte őt. ,,Megesett rajtuk a szíve, meggyógyította betegeiket" (Mt 14,15), majd a tanítványokra bízta, hogy gondoskodjanak az ételről: ,,Nem kell elmenniük, ti adjatok nekik enni" (Mt 14,16). Másnap újra felkeresték az emberek Jézust, aki az Élet Kenyeréről szóló tanítást adta nekik: ,,Bizony, bizony, mondom nektek: Nem azért kerestek, mert csodajeleket láttatok, hanem mert ettetek a kenyérből és jóllaktatok. De ne romlandó eledelért fáradozzatok, hanem olyanért, amely megmarad az örök életre. Ezt az Emberfia adja nektek, aki mellett maga az Atya tett tanúságot." ,,Én vagyok az élet kenyere. Aki hozzám jön, többé nem éhezik, s aki bennem hisz, nem szomjazik soha" (Jn 6,26-27; 35).
Az Úr gondoskodott éhező népéről a pusztában, Jézus is kenyeret adott nekik, mielőtt feltárta előttük az Élet Kenyerét. Ma az Egyház küldetése, hogy a nélkülözőket segítse az evangéliumi felebaráti szeretet parancsa alapján, - de mutasson rá arra, hogy a mulandó földi eledelen túl az Élet Kenyerét is hirdetjük, és meghívunk mindenkit a vele való közösségbe.
Ferenc pápa a szegények világnapját, ami egybeesik Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepével, 2017-ben hirdette meg. Az erre az alkalomra írt idei üzenetében így szól hozzánk: ,,De ő nem feledkezik meg soha a szegényről, s aki bajban is remél, nem csalódik soha (vö. Zsolt 9,19)". Ez az igazság ma is hihetetlenül aktuális, mert a hit képes visszaadni a szegényeknek a reményt, amit elveszítettek az igazságtalanságok, a szenvedés és az élet bizonytalansága miatt.
Jézus nem félt azonosulni velük: ,,Bizony, mondom néktek, amikor megtettétek ezeket akárcsak eggyel is a legkisebb atyámfiai közül, velem tettétek meg" (Mt 25,40). Jézus egy nagylelkű, irgalmas, jóságos és kegyelmes Atyát akart megmutatni nekünk, aki elsősorban azoknak ad reményt, akik csalódottak és nincs jövőjük.
A nyolc boldogság így kezdődik: ,,Boldogok vagytok ti, szegények" (Lk 6,20). Paradox módon éppen a szegényekhez tartozik az Isten országa, mert ők képesek befogadni azt.
A századok múlásával mit sem vesztett aktualitásából ez a boldog mondás: a szegények egyre többen vannak és egyre szegényebbek. Jézus pedig azt kéri tőlünk, hogy adjunk reményt nekik.
Isten gondviselő szeretettel szereti az embert, de gondviseléséhez embereket hív meg, hogy Isten szeretetét közvetítsék a nélkülözőknek. Az Egyház szolgáló szeretetét sokféle módon gyakorolja a világban, de leginkább hivatalos segélyszervezetén, a Karitászon keresztül valósítja meg. A Karitász az egyik legnagyobb világméretű segélyszervezet, hiszen 165 országban van hivatalos szervezete és 200 országban segít évente 24 millió emberen. Ezt a nagy munkát 625 000 önkéntese és 440 000 munkatársa végzi. Ennek a világméretű karitatív szolgálatnak szervezete hazánkban a Katolikus Karitász - Caritas Hungarica, amely 800 településen, közel 10 000 önkéntessel teszi a jót.
Ez a nagy kihívást jelentő munka azért valósulhatott meg, mert az elmúlt évben a templomi adománygyűjtések alkalmával híveink nagylelkűen támogatták a Karitász szolgálatát. Szent Erzsébet ünnepéhez kapcsolódva Egyházunk külön is háláját fejezi ki a Katolikus Karitász minden munkatársának, önkéntesének és támogatójának. Ha valaki önkéntesként szeretne kapcsolódni ebbe a nemes munkába, a plébániákon érdeklődhet a helyi lehetőségekről.
Bizalommal kérjük híveinket, hogy november 24-én, vasárnap perselyadományaikkal is segítsék Egyházunk karitatív szolgálatát és munkáját, amely Isten gondviselő, irgalmas szeretetét mutatja meg az embereknek és a világnak.
,,Ti adjatok nekik enni!" - szólít fel ma is Jézus. Az öt kenyeret és két halat megszaporította, így megsokszorozta emberi erőnket. Ma is ezt teszi. A rászorulóknak adott segítség legyen az a kenyér, ami Isten gondoskodó szeretetét jelzi, és mutassunk rá a földi kenyérrel az Élet Kenyerére, aki mindenkinek a tápláléka akar lenni földi zarándoklásunk során.
,,Minden forrásom belőled fakad!" - a zsoltárosnak ez a felszólítása biztasson bennünket a jóban és segítsen, hogy jótékony keresztény életünk vigye közelebb az embereket az Oltáriszentségben közöttünk levő Úrhoz. Hiszen a ,,szeretetre való képességünk Krisztus szentségéből, az Eucharisztiából fakad." Így amikor most, a szentmisében vendégként az Úr asztalához járulunk és részesülhetünk az ő lakomájából, gondoljunk arra is, hogy nagylelkűségünknek és felebaráti szeretetünknek köszönhetően számos nélkülöző embertársunk asztalára is kerülhet ma kenyér.
Kelt Budapesten, 2019. Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepén

a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

Forrás: MKPK Sajtószolgálat
Magyar kurír 2019. november 16
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Címkék: adománygyűjtések, eucharisztiából, segélyszervezet, bizonytalansága, megszaporította, gondviseléséhez, aktualitásából, eucharisztikus, szeretetünknek, részesülhetünk, lehetőségekről, meggyógyította, zarándoklásunk, gondoskodjanak, megsokszorozta, sajtószolgálat, nélkülözőknek, valósulhatott, támogatójának, munkatársának, tanítványokra, nélkülözőkről, kongresszusra, elveszítettek, rászorulóknak, hihetetlenül, köszönhetően, szentmisében, csodajeleket, eucharisztia, szentségéből, szolgálatnak, felszólítása, zsoltárosnak, gondoskodott, szegényeknek, hívek felé, katolikus templomokban, jelmondat vezet, készület útján, éhes emberekről, nagy tömeg, tanítványokra bízta, emberek Jézust, örök életre, élet kenyere, nélkülözőket segítse, evangéliumi felebaráti, mulandó földi, vele való, szegények világnapját, élet bizonytalansága, Körlevele Árpád-házi Szent Erzsébet, Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, Árpád-házi Szent Erzsébet, Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, Apostolok Cselekedetei, Élet Kenyeréről, Élet Kenyerét, Katolikus Karitász, Caritas Hungarica, Szent Erzsébet, Élet Kenyerére, Kelt Budapesten, MKPK Sajtószolgálat,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Paul David Tripp Április 12  Nem kell hozzá fürdőruhás  A Magyar Költészet napja alkal...  Egy párkányon  Facebookon kaptam Krisztina b...  Ady Endre - Mindegy átka  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Kertem  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Ady Endre - Mindegy átka  Latinovits Zoltán tollából  Anyák napjára  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A hagyma antibakteriális hatás...  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  A Magyar Költészet napja alkal...  Tavaszi este  különleges  Borzasztó  Szeretem ujjad karcsuságait,  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Robert Merle tollából  A sorsod  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Szívek  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Ma van a magyar költészet napj...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Dóró Sándor: Embernek maradni  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam Krisztina b...  képre írva  Müller Péter tollából  39 ígéret  Facebookon kaptam  Az ember  képre írva  Pitypang szökőkút  Egy gondolat  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Az ember  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Eduardo Sacheri gondolata  Magyar költészet napja  Csend  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Ismeretlen: Ikarusz monda  Bársony székben  Nevelőszülőkhöz adták,  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Egy párkányon  Dóró Sándor: Embernek maradni  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
hívek felé, katolikus templomokban, jelmondat vezet, készület útján, éhes emberekről, nagy tömeg, tanítványokra bízta, emberek Jézust, örök életre, élet kenyere, nélkülözőket segítse, evangéliumi felebaráti, mulandó földi, vele való, szegények világnapját, élet bizonytalansága, legkisebb atyámfiai, nyolc boldogság, szegényekhez tartozik, századok múlásával, boldog mondás, szegények egyre, egyik legnagyobb, nagy munkát, világméretű karitatív, nagy kihívást, elmúlt évben, templomi adománygyűjtések, nemes munkába, plébániákon érdeklődhet, helyi lehetőségekről, rászorulóknak adott, földi kenyérrel, tápláléka akar, felszólítása biztasson, szentmisében vendégként, adománygyűjtések, eucharisztiából, segélyszervezet, bizonytalansága, megszaporította, gondviseléséhez, aktualitásából, eucharisztikus, szeretetünknek, részesülhetünk, lehetőségekről, meggyógyította, zarándoklásunk, gondoskodjanak, megsokszorozta, sajtószolgálat, nélkülözőknek, valósulhatott, támogatójának, munkatársának, tanítványokra, nélkülözőkről, kongresszusra, elveszítettek, rászorulóknak, hihetetlenül, köszönhetően, szentmisében, csodajeleket, eucharisztia, szentségéből, szolgálatnak, felszólítása, zsoltárosnak, gondoskodott, szegényeknek, cselekedetei, fáradozzatok, önkéntesének, szegényekhez, embertársunk, templomokban, önkéntesként, nélkülözőket, szegényebbek, közvetítsék, kapcsolódva, érdeklődhet, konferencia, világnapját, irgalmasság, nagylelkűen, mindenkinek, felolvasnak, szolgálatát, megtettétek, plébániákon, ószövetségi, jóllaktatok, kapcsolódni, csalódottak, evangéliumi, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1201
  • e Hét: 17593
  • e Hónap: 30269
  • e Év: 264016
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.