Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A Szent Péter- és a Szent Pál-bazilika felszentelésének ....
  2019-11-18 10:19:22, hétfő
 
  A Szent Péter- és a Szent Pál-bazilika felszentelésének ünnepe
Egy templom felszentelését ünnepelve a hely névadó szentjét tiszteljük, akinek védelme alá helyezi magát a hívek közössége. Ma, a római Szent Péter- és Szent Pál-bazilika felszentelésének ünnepén tehát a két fő apostolt, Pétert és Pált tiszteljük, és kérjük, közbenjárásukkal segítsenek bennünket.
.....


A Szent Péter-bazilika helyén álló első templomot 326 és 350 között I. (Nagy) Konstantin császár és fia, II. Constantius emelte Szent Péter sírja fölé a kereszténység győzelmének jegyében. A mai székesegyház 1506 és 1626 között épült.
Már V. Miklós pápa tervbe vette 1450-ben egy új bazilika építését, mert a Konstantin-féle építményen erősen meglátszottak a több mint ezer esztendő viszontagságai. II. Gyula pápa, aki az Egyház nagyságát, szépségét és szentségét kívánta méltó módon kifejezésre juttatni az új templomban, itt akarta fölállíttatni a saját síremlékét is. A tervrajz elkészítésével Donato Bramantét bízta meg. Bramante a Kr. e. 27-ben épült kerek Pantheon és a Forum Romanumon álló Maxentius-féle csarnokbazilika mintájára centrális, egyenlő szárú kereszt alakú épületet tervezett, hatalmas kupolával. 1506. április 18-án tették le az alapkövét.
......


...... .......


X. Leó pápa Raffaello Santit nevezte ki Bramante utódjává, aki Giuliano da San Gallo és Fra Giocondo da Verona építészeket kapta segítőül.
A 72 éves Michelangelo Buonarroti azzal a feltétellel vette át a feladatot, hogy semmiféle pénzt nem kap érte, mert egyedül Isten iránti szeretetből és Szent Péter apostol iránti tiszteletből végzi a munkát. Egy 1547. január 1-jei pápai brevével Michelangelo a tervezésben szabad kezet kapott, és visszatért Bramante elképzeléséhez, amit a költségek miatt később leegyszerűsített, de méltóságteljesebbé is tett. Halálakor már állt az új bazilika három hajója a kupola alapzatával és vázával együtt. IV. Piusz pápa parancsára utódainak, Vignolának és Pirro Ligoriónak szigorúan követniük kellett Michelangelo terveit. Az azóta is a világ egyik legnagyobb templomának számító bazilikát 1626. november 18-án szentelték föl.
épen: Szent Pál bazilika
...... ........


A teljes nevén Falakon kívüli Szent Pál-bazilika az apostol sírja fölé emelt római főtemplom. Pál sírhelyét már a II. században az Ostiába vezető út mellett tisztelték. A legkorábbi márvány síremlék cellája fölé Nagy Konstantin császár kisebb bazilikát emeltetett, melyet I. Szilveszter pápa 324. november 18-án szentelt föl. Később a zarándokok tömege miatt ezt a templomot császári rendeletre kibővítették. Ciriades építész hatalmas öthajós, nyolcvanoszlopos, előcsarnokos bazilikája 1823-ban leégett; a mai főtemplom a keresztény világ adományaiból Luigi Poletti tervei szerint épült, IX. Piusz pápa 1854-ban szentelte föl.

Urunk, Istenünk, Szent Péter és Szent Pál apostol vezetésével védelmezd Egyházadat, hogy azok pártfogásával növekedjék az idők végezetéig hitben és szeretetben, akik először hirdették neki evangéliumodat. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

Forrás
Magyar katolikus lexikon
Fotó: Wikipédia; British Museum
Magyar Kurír 2019.11. 18.

- Magyar kurír 2019. november 9
A Lateráni Keresztelő Szent János-főszékesegyház a Legszentebb Üdvözítő bazilikája, a pápa székesegyháza. A homlokzatán lévő felirat hirdeti: ,,A Város és a Földkerekség minden templomának anyja és feje".
Képen:a Laterán bazilika, mely a Legszentebb Üdvözítő bazilikája, a pápa székesegyháza.
...... ..........


A lateráni főszékesegyház a pápák legősibb bazilikája. A hozzáépült palota volt a katolikus egyházfők székhelye a 4-16. századig. Eredetileg az előkelő római család, a Lateranusok háza volt. A Nero elleni összeesküvés miatt elkobozták, és császári birtok lett. Nagy Konstantin megtérése után Miltiadész pápának adományozta, aki a római püspök székhelyévé tette, és 313-ban már itt tartott zsinatot. A házban lévő bazilikát 324-ben a Legszentebb Megváltó tiszteletére szentelte I. Szilveszter pápa. II. Sergius pápa az 9. században Keresztelő Szent Jánost, II. Lucius pápa a 12. században Szent János apostolt is a templom védőszentjévé nyilvánította, így lett a nép nyelvén Szent János-bazilika.
A lateráni bazilika a római püspöknek mint pátriárkának a székhelye. A pápák megválasztásuk után ellátogatnak a lateráni bazilikába, és elfoglalják tanítói székét, katedráját.
A 14. században V. Orbán pápa a főoltár fölötti cibóriumba [az építészetben szarkofágok, trónok vagy szobrok fölé épített mennyezet - a szerk.] helyezte el Szent Péter és Pál apostol koponyáját. A templom főoltárába befoglalt faoltár az ,,apostololtár" maradványa. A templom hajójában dombormű őrzi emlékét annak a történelmi eseménynek, amikor II. Szilveszter pápa átadta a magyar küldöttségnek az államalapító királyunknak küldött koronát.
A következő századok során tűzvész, földrengés és fosztogatás sújtotta templomot XIII. Benedek pápa 1726-ban szentelte fel újra a Megváltó és Keresztelő Szent János tiszteletére, és november 9-ére tette a szentelés évfordulójának megünneplését. Az Egyház iránti szeretet és a Péter egyházához való hűség jeleként ezt a napot az egész Egyház megüli. Aki ezen a napon meglátogatja egyházmegyéje székesegyházát, és ott elmondja a Miatyánkot és a Hiszekegyet, teljes búcsúban részesül.
Istenünk, te élő kövekből, választottaidból emelsz örök hajlékot fölséges nevednek. Add, hogy Egyházadat bőkezűen töltse el az ajándékozó Szentlélek, és hívő népedből egyre inkább felépüljön a mennyei Jeruzsálem. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

*
- Igenaptár oldalon
SZENTLECKE az Apostolok Cselekedeteiből
Lukács evangélista, az Apostolok Cselekedeteinek krónikása, így írja le Pál apostol Rómába érkezését.
Hajótörésünk után három hónappal, egy alexandriai hajón tovább indultunk. Ez a hajó a szigeten telelt, és a Dioszkurok jelvényét viselte. Szirakuzába érve három napig ott vesztegeltünk. Onnan a part mellett haladva Régiumba érkeztünk. Mivel másnap déli szél fújt, a rá következő napon Puteoliba érkezhettünk. Itt testvérekre találtunk, kérésükre egy hétig ott maradtunk, és azután indultunk tovább Róma felé.
A testvérek, amint hírt kaptak rólunk, elénk siettek egészen a Fórum Appii és a Trés Tabernae tájékáig. Amikor Pál meglátta őket, hálát adott Istennek és bizalommal telt el.
Amikor megérkeztünk Rómába, Pál engedélyt kapott, hogy saját szállást vegyen egy katona őrizete mellett.
Két álló esztendeig ott maradt bérbe vett szállásán. Mindenkit fogadott, aki csak fölkereste. Hirdette az Isten országát, és bátran, akadálytalanul tanított Urunkról, Jézus Krisztusról.
Ez az Isten igéje. ApCsel 28,11-16.30-31

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Uram, parancsold meg, hogy a vízen hozzád menjek!
Amikor (a kenyérszaporítás után) a tömeg befejezte az étkezést, Jézus mindjárt a csónakba parancsolta tanítványait, hogy amíg ő elbocsátja a tömeget, menjenek át előtte a túlsó partra. Amint elbocsátotta az embereket, fölment a hegyre, hogy egyedül imádkozzék. Közben beesteledett, s ő ott volt egymagában. A csónak pedig már jó pár stádiumnyira eltávolodott a parttól. Hányták-vetették a hullámok, mert ellenszél fújt.
Éjszaka a negyedik őrváltás idején Jézus elindult feléjük a víz színén járva. Amikor észrevették, azt hitték, hogy kísértet, és rémületükben felkiáltottak. De Jézus azonnal megszólította őket; ,,Bátorság! Én vagyok! Ne féljetek!" Erre Péter odaszólt neki: ,,Uram, ha te vagy az, parancsold meg, hogy hozzád menjek a vízen!" Ő azt mondta: ,,Jöjj!" Péter ki is szállt a csónakból, elindult a vízen, és ment Jézus felé. De az erős szél láttán megijedt, és merülni kezdett. Felkiáltott: ,,Ments meg, Uram!" Jézus nyomban kinyújtotta kezét, megfogta őt, és így szólt hozzá: ,,Te kicsinyhitű, miért kételkedtél?" Mikor beszálltak a bárkába, a szél elállt. A csónakban levők pedig leborultak előtte, és így szóltak: ,,Te valóban az Isten Fia vagy!"
Ezek az evangélium igéi. Mt 14,22-33

- Katolikus rádió oldalon Link

- Szeretetláng oldalon Link
........



- Katolikus válasz oldalon Link

- Wikipwdia oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Címkék: közbenjárásukkal, felszentelésének, kenyérszaporítás, választottaidból, nyolcvanoszlopos, leegyszerűsített, cselekedeteiből, cselekedeteinek, csarnokbazilika, székesegyházát, főszékesegyház, akadálytalanul, megválasztásuk, viszontagságai, evangéliumodat, elkészítésével, évfordulójának, elképzeléséhez, felszentelését, felkiáltottak, fölállíttatni, székesegyháza, védőszentjévé, vesztegeltünk, meglátszottak, pártfogásával, küldöttségnek, megünneplését, kereszténység, megszólította, szentlélekkel, nyilvánította, egyházmegyéje, kibővítették, beesteledett, stádiumnyira, templom felszentelését, hely névadó, hívek közössége, római Szent, kereszténység győzelmének, több mint, saját síremlékét, tervrajz elkészítésével, feltétellel vette, tervezésben szabad, költségek miatt, kupola alapzatával, világ egyik, teljes nevén, apostol sírja, legkorábbi márvány, Szent Péter-, Szent Pál-bazilika, Szent Péter-bazilika, Szent Péter, Donato Bramantét, Forum Romanumon, Raffaello Santit, Michelangelo Buonarroti, Pirro Ligoriónak, Szent Pál, Nagy Konstantin, Luigi Poletti, Jézus Krisztus, British Museum, Magyar Kurír, Lateráni Keresztelő Szent János-főszékesegyház, Legszentebb Üdvözítő, Legszentebb Megváltó, Keresztelő Szent Jánost, Szent János, Szent János-bazilika, Keresztelő Szent János, Apostolok Cselekedeteiből, Apostolok Cselekedeteinek, Fórum Appii, Trés Tabernae, Amikor Pál, Jézus Krisztusról, EVANGÉLIUM Szent Máté, Erre Péter, Isten Fia,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  "Ez egy csoda"  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam Krisztinától  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Van néhány kérdés, amin gondol...  Nem kell hozzá fürdőruhás  Tavaszi este  Facebookon kaptam Krisztina b...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Hogyan válunk hűségesekké?  Paul David Tripp Április 13  Egy tavasz  Különleges  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Szép estét  Esterházy Péterre emlékezünk  Ott van  Tanmese  Esterházy Péter: Harmonia c...  Minden tavaszból őrizz..  Vidámság  József Attila – Keresek ...  Azért kaptad  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Esterházy Péterre emlékezünk  Pitypang szökőkút  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Vannak emberek  Bársony székben  Minden tavaszból őrizz..  Ismeretlen: Ikarusz monda  Egyszerű  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Pitypang szökőkút  A pitypang legendája  Vidámság  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  40 felett  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Müller Péter tollából  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Különleges  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Egyszerű  Alvó cicák  Kertem  Esterházy Péterre emlékezünk  Minden tavaszból őrizz..  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Jázmin  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Esterházy Péterre emlékezünk  40 felett  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
templom felszentelését, hely névadó, hívek közössége, római Szent, kereszténység győzelmének, több mint, saját síremlékét, tervrajz elkészítésével, feltétellel vette, tervezésben szabad, költségek miatt, kupola alapzatával, világ egyik, teljes nevén, apostol sírja, legkorábbi márvány, zarándokok tömege, templomot császári, keresztény világ, idők végezetéig, pápa székesegyháza, homlokzatán lévő, lateráni főszékesegyház, pápák legősibb, hozzáépült palota, katolikus egyházfők, előkelő római, római püspök, házban lévő, templom védőszentjévé, lateráni bazilika, római püspöknek, pápák megválasztásuk, lateráni bazilikába, főoltár fölötti, építészetben szarkofágok, templom főoltárába, templom hajójában, történelmi eseménynek, magyar küldöttségnek, államalapító királyunknak, következő századok, szentelés évfordulójának, egész Egyház, napon meglátogatja, ajándékozó Szentlélek, mennyei Jeruzsálem, alexandriai hajón, szigeten telelt, part mellett, katona őrizete, vízen hozzád, kenyérszaporítás után, tömeg befejezte, csónakba parancsolta, túlsó partra, csónak pedig, negyedik őrváltás, erős szél, szél elállt, csónakban levők, evangélium igéi, közbenjárásukkal, felszentelésének, kenyérszaporítás, választottaidból, nyolcvanoszlopos, leegyszerűsített, cselekedeteiből, cselekedeteinek, csarnokbazilika, székesegyházát, főszékesegyház, akadálytalanul, megválasztásuk, viszontagságai, evangéliumodat, elkészítésével, évfordulójának, elképzeléséhez, felszentelését, felkiáltottak, fölállíttatni, székesegyháza, védőszentjévé, vesztegeltünk, meglátszottak, pártfogásával, küldöttségnek, megünneplését, kereszténység, megszólította, szentlélekkel, nyilvánította, egyházmegyéje, kibővítették, beesteledett, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1201
  • e Hét: 17593
  • e Hónap: 30269
  • e Év: 264016
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.