Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
II. János Pál pápa vízkereszti homíliája
  2020-01-06 09:48:21, hétfő
 
  Erdő Péter és Veres András püspökké szentelésekor.
...... ........... .......



...... ........... .........


Húsz évvel ezelőtt, 2000. január 6-án különleges vízkereszti misét mutatott be II. János Pál pápa a Szent Péter-bazilikában: az Úr megjelenésének ünnepén ugyanis régi szokás szerint püspököket szentelt, köztük két magyar püspököt, Veres Andrást és Erdő Pétert.
A Szentatya akkori homíliájának fordítását ezért adjuk most közre, magyarul első alkalommal olvashatjuk.

1. ,,Kelj fel, és tündökölj, Jeruzsálem, mert elérkezett világosságod, és az Úr dicsősége felragyogott feletted!" (Iz 60,1). Izajás próféta a jövő felé fordítja tekintetét. Nem annyira a profán jövőt nézi. A Lélek által megvilágosítva az idők teljessége felé, Isten tervének a messiási időben való beteljesedése felé veti pillantását. A próféta jövendölése a szent városra vonatkozik, melyet tündöklőnek lát: ,,Még sötétség borítja a földet, és homály a nemzeteket, de feletted ott ragyog az Úr, és dicsősége megnyilvánul rajtad" (Iz 60,2). Pontosan ez történt Isten Igéjének megtestesülésével. Vele ,,a világba jött az igazi világosság, amely minden embert megvilágosít" (Jn 1,9). Mostantól valamennyiünk sorsa attól függ, hogy elfogadjuk-e vagy elutasítjuk ezt a világosságot: ezen a világosságon múlik ugyanis az emberek élete (vö. Jn 1,4).

2. A karácsonykor felragyogott fény ma kitágítja sugarának körét: ez Isten megjelenésének fénye. Ma már nemcsak a betlehemi pásztorok látják és követik, hanem a bölcsek is, akik keletről indulva Jeruzsálembe mentek, hogy imádják a született királyt (vö. Mt 2,1-2). A bölcsek a nemzetek, melyek útnak indulnak az isteni fény felé. Ma az Egyház ezt az üdvözítő megjelentést ünnepli, a Máté-evangéliumban található leírását hallgatja meg. A bölcsek híres története, akik keletről jöttek, és keresték azt, akinek meg kellett születnie, a népi jámborságot is mindig is megihlette, s így a a bölcsek a Betlehem elhagyhatatlan alakjaivá váltak. A megjelenés egy esemény, ugyanakkor szimbólum is. Az evangélista részletesen leírja az eseményt, a szimbolikus jelentés viszont csak fokozatosan tárult fel, lassanként, ahogy az esemény az Egyház elmélkedésének és liturgikus ünneplésének tárgyává vált.

3. Kétezer év elteltével, bárhol ünnepeljük is a vízkeresztet, az Úr megjelenésének ünnepét, az egyházi közösség ebből az értékes liturgikus és lelkiségi hagyományból mindig új szempontokat merít reflexiójához. Itt, Rómában, ezt a misztériumot azzal a szokással ünnepeljük, amelyhez pápaságom kezdetétől hű akartam maradni, hogy új püspököket szentelünk. E hagyománynak magától értődő teológiai és lelkipásztori ékesszólása van, és ma örömmel bevezetjük a harmadik évezredbe.
- Kedves testvérek, akiket hamarosan felszentelünk, ti különféle nemzetekből származtok, és annak az Egyháznak az egyetemességét jelenítitek meg, amely most az üdvösségünkért emberré lett Igét imádja. Így beteljesülnek a válaszos zsoltár szavai: Hódoljon előtted, Istenem, a föld minden nemzete! Liturgikus közösségünk egyedülálló módon kifejezi az Egyháznak ezt a katolikus jellegét, köszönhetően nektek is, kedves kiválasztott püspökök. Joggal gondolhatjuk, hogy ott gyülekeznek körülöttetek a hívek a világ sok részéből, akikhez az apostolok utódaiként küldetést kaptok.

4. Némelyetek apostoli nunciusi feladatkört lát majd el: te, Józef Wesołowski Bolíviában; te, Giacomo Guido Ottonello Panamában; te, George Panikulam Hondurasban; és te, Alberto Bottari de Castello Gambiában, Guineában, Libériában és Sierra Leonéban. Ezekben az országokban a pápa képviselői lesztek, a helyi egyházakat és a népek valódi emberi haladását szolgáljátok majd.
Te, Ivo Baldi, a huarazi egyházmegyét vezeted majd Peruban. Te, Gabriel Mbilingi, Lwena segédpüspöke leszel Angolában, te pedig, David Laurin Ricken, cheyenne-i segédpüspök az Amerikai Egyesült Államokban.
A püspöki felszentelés erősítsen és szilárdítson meg téged, Anton Cosa, Moldova apostoli adminisztrátori szolgálatában, és téged, Giuseppe Pasotto, mint kaukázusi apostoli adminisztrátort.
Te, Veres András, az egri érsek segédpüspöke leszel Magyarországon; te pedig, Erdő Péter, a székesfehérvári püspök segédpüspöke. Ami téged illet, Franco Croci, te továbbra is a Szentszék Gazdasági Ügyei Felügyelőségének titkári feladatkörét töltöd be. Állandóan emlékezzetek e nap kegyelmére! Krisztus világossága ragyogjon mindig szívetekben és pásztori szolgálatotokban!

5. A mai liturgia örömre buzdít bennünket. Ennek oka: a fény, amely a karácsonyi csillaggal felragyogott, hogy a keleti bölcseket Betlehembe vezesse, továbbra is ugyanerre az útra irányítja az egész világ népeit és nemzeteit. Mondjunk köszönetet azokért a férfiakért és nőkért, akik az elmúlt kétezer évben végigjárták a hitnek ezt az útját! Dicsérjük Krisztust, a Lumen gentiumot [a népek világosságát], aki vezette és továbbra is vezeti a népeket a történelem útján!
Bizalommal forduljunk kérésünkkel hozzá, az idők Urához, aki Isten az Istentől, Világosság a Világosságtól! Ne szűnjön meg ragyogni csillaga, a vízkereszt csillaga, szívünkben, és jelezze a harmadik évezredben az embereknek és a népeknek az igazság, a szeretet és a béke útját! Ámen.

Munkatársaink és minden kedves Olvasónk nevében az Úr gazdag áldását kérjük Erdő Péter bíboros, prímás és Veres András győri püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökének életére és szolgálatára - Isten tegye teljessé a jót, amit megkezdett Bennük!
Kuzmányi István főszerkesztő

*
Fordította: Tőzsér Endre SP
Fotó: Győri Egyházmegye, Esztergom-Budapesti Főegyházmegye
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
Címkék: felügyelőségének, szolgálatotokban, adminisztrátort, adminisztrátori, székesfehérvári, megjelenésének, elhagyhatatlan, egyetemességét, üdvösségünkért, megvilágosítva, elmélkedésének, magyarországon, beteljesedése, munkatársaink, valamennyiünk, felszentelünk, szolgálatában, beteljesülnek, lelkipásztori, reflexiójához, evangéliumban, világosságtól, szentelésekor, főegyházmegye, jeruzsálembe, felragyogott, szempontokat, megjelentést, ünneplésének, karácsonykor, hagyományból, világosságon, főszerkesztő, szolgálatára, megnyilvánul, világosságot, jövő felé, profán jövőt, idők teljessége, messiási időben, próféta jövendölése, szent városra, világba jött, igazi világosság, világosságon múlik, emberek élete, karácsonykor felragyogott, betlehemi pásztorok, született királyt, isteni fény, üdvözítő megjelentést, bölcsek híres, János Pál, Erdő Péter, Veres András, Szent Péter-bazilikában, Veres Andrást, Erdő Pétert, Isten Igéjének, Józef Wesołowski Bolíviában, Giacomo Guido Ottonello Panamában, George Panikulam Hondurasban, Alberto Bottari, Castello Gambiában, Sierra Leonéban, Gabriel Mbilingi, David Laurin Ricken, Amerikai Egyesült Államokban, Anton Cosa, Giuseppe Pasotto, Franco Croci, Szentszék Gazdasági Ügyei Felügyelőségének, Dicsérjük Krisztust, Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, Kuzmányi István, Tőzsér Endre SP, Győri Egyházmegye, Esztergom-Budapesti Főegyházmegye, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Isten áldja  A Mindenható Istenben bízva  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Hernádkak  Magyarország ilyen hely.  Éljen a magyar szabadság!  Facebookon kaptam  Alvó cica  Szép estét kedves látogatóimna...  Esti kép  Szép álmokat!  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Facebookon kaptam  Meghitt estéken . . .  Jóga férfiaknak  Hernádkak  Facebookon kaptam  Március 15-re emlékve  Könnyáztatta asszonysorsok  Nagy László - Szerelem emléke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  mindent a népért...  Facebookon kaptam  Az embernek fiatal korában van  William Shakespeare-től idéze...  Facebookon kaptam  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Heltai Jenő: Szabadság  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Meghitt estéken . . .  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Súgom a békét...  Facebookon kaptam  Kakaós piskóta  Facebookon kaptam  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Kezdet  Facebookon kaptam  Őri István - Dal az életről  Facebookon kaptam  Március  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Szent-Györgyi Albert gondolata  Akinek vaj van a fején...  Facebookon kaptam  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amikor 5 éves voltam,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Nem kell ide békemenet  Sajnos ezt elBalogozták  Cicus virággal  Cicus virággal  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Facebookon kaptam  A tékozló és Isten gondviselés...  Az embernek fiatal korában van  Az agyat és a csontokat is erő...  Isteni zsebkendők  Paul David Tripp Március 16  Csendes éjszakán  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A tékozló és Isten gondviselés...  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  William Shakespeare-től idéze...  Facebookon kaptam  Alvó baby  Szabó Norbert – Szabadsá...  Sötétség és világosság  A gyász  Az élet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ünnepről  Facebookon kaptam  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  képre írva Március 15 -re emlé...  Facebookon kaptam  A nemzet csak akkor...  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Március  Könnyáztatta asszonysorsok  Ibolya  Meghitt estéken . . .  A magyar sajtó napja március 1...  Mi a különbség  Kakaós piskóta  Gyönyörködjünk a március 15 ti... 
Bejegyzés Címkék
jövő felé, profán jövőt, idők teljessége, messiási időben, próféta jövendölése, szent városra, világba jött, igazi világosság, világosságon múlik, emberek élete, karácsonykor felragyogott, betlehemi pásztorok, született királyt, isteni fény, üdvözítő megjelentést, bölcsek híres, népi jámborságot, evangélista részletesen, szimbolikus jelentés, egyházi közösség, értékes liturgikus, misztériumot azzal, szokással ünnepeljük, harmadik évezredbe, egyetemességét jelenítitek, üdvösségünkért emberré, válaszos zsoltár, föld minden, katolikus jellegét, apostolok utódaiként, pápa képviselői, helyi egyházakat, népek valódi, huarazi egyházmegyét, püspöki felszentelés, egri érsek, székesfehérvári püspök, karácsonyi csillaggal, keleti bölcseket, útra irányítja, egész világ, elmúlt kétezer, népek világosságát, történelem útján, idők Urához, vízkereszt csillaga, harmadik évezredben, béke útját, felügyelőségének, szolgálatotokban, adminisztrátort, adminisztrátori, székesfehérvári, megjelenésének, elhagyhatatlan, egyetemességét, üdvösségünkért, megvilágosítva, elmélkedésének, magyarországon, beteljesedése, munkatársaink, valamennyiünk, felszentelünk, szolgálatában, beteljesülnek, lelkipásztori, reflexiójához, evangéliumban, világosságtól, szentelésekor, főegyházmegye, jeruzsálembe, felragyogott, szempontokat, megjelentést, ünneplésének, karácsonykor, hagyományból, világosságon, főszerkesztő, szolgálatára, megnyilvánul, világosságot, megvilágosít, misztériumot, világosságát, segédpüspöke, szilárdítson, felszentelés, feladatkörét, emlékezzetek, egyházmegyét, köszönhetően, világosságod, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1451
  • e Hét: 5041
  • e Hónap: 25724
  • e Év: 228637
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.