Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Könyörgés az életért és a megújulásért.
  2020-01-06 09:58:20, hétfő
 
  Interjú Erdő Péter bíborossal a NEK-re készülve.
...... ..........



...... .........


Idén szeptember 13. és 20. között rendezik meg Budapesten az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (NEK). A katolikus világesemény előkészületeiről és a készülődés már most tapasztalható gyümölcseiről is beszélgettünk a házigazda Erdő Péter bíborossal, prímással.
- Egy-két esztendővel ezelőtt még távolinak tűnt, most elérkezett a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) éve. A helyszínek ki lettek választva, le lettek foglalva. Milyen benyomásai vannak az előkészületekről, milyen programok segítik a találkozó hetében a résztvevőket?

- Olyan ez, mint advent idején a karácsonyvárás. Mindaz, ami a lelkünkben ilyenkor megszületik, több tényezőtől is függ. Sok minden múlik a külső feltételeken. Mikor készülnek el a helyszínek, hányan fognak regisztrálni? Foglalkoznunk kell az étkezés kérdésével éppúgy, mint a biztonsággal. Az események szervezésénél a színpadtechnika, a hangosítás és a világítás részleteire is oda kell figyelni. Emellett folyik a lelkek felkészítése is, ami legalább ennyire sokrétű. Először is meg kell említenünk az eucharisztikus kongresszusért mondott imádságokat, melyeket ma már nagyon sok nyelven imádkoznak. Fontos a szentségimádás, melyhez sok templom csatlakozott. Elindult a szentségimádás iskolája, ami azt mutatja meg, hogyan kerüljük el a nem kívánatos végleteket. Van, aki szerint minél többet beszélünk a szentségimádások alatt, annál jobb. Más összetéveszti a szentségimádást a beszéd és gondolat nélküli keleti meditációval. Meg kell találnunk a megfelelő egyensúlyt, hiszen az ember az, aki imádkozik. Ezért lehet ennek módszere, hiszen Isten nem szorítható korlátok közé.
A nemzetközi szentségimádás azért érdekes, mert ilyenkor sok-sok ember egyidejűleg kapcsolódik be a szentségimádásba. Ez egyébként azt is jelzi - amit Szent II. János Pál pápa temetésekor is láttunk -, hogy globális kommunikációval az egész emberiség egyszerre adhatja át magát valamilyen emelkedett gondolatnak.
Testből és lélekből állunk, a megtestesülés révén Isten emberként akar hozzánk szólni, vagyis nekünk egyszerre kell figyelnünk a belső és a külső feltételekre. A hétköznapi életünk nem fog jól működni, ha csak az egyikre koncentrálunk. Szükség van tehát az egyensúlyra. A NEK esetében bizottságok foglalkoznak a különféle területekkel azért, hogy a szervezés minél hatékonyabb legyen. A munkában és az előkészületben a különféle lelkiségi mozgalmaktól egészen a Belügyminisztériumig számos szervezet vesz részt.
- A találkozó hetét megelőzően milyen események segítenek az előkészületben?

- Sok esemény lesz, köztük egy konferencia, mely a világszerte végzett karitatív tevékenységről fog szólni. Ennek itt, Budapesten a Nemzetközi Karitász elnöke, Luis Antonio Tagle bíboros lesz a vezetője. A 2020-as év szeptemberének elején tudományos konferenciát tartanak Esztergomban, mely az eucharisztikus teológiával fog foglalkozni biblikus, lelkipásztori és egyéb szempontok alapján. Az egyik előadó például, aki a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsától érkezik, bemutatja, hogy a tagegyházaknak mi a felfogásuk az úrvacsora kérdéséről. A nyitás előtt, szombaton lesz a nagy szociális akciónk, melynek során szeretetvendégségre hívjuk a rászorulókat, Budapest mellett sok más városban is. A Puskás Stadionban tartandó nyitómisén lesz elsőáldozás is, melyre eddig több mit 3500-an jelentkeztek. Ez lesz egyébként az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye központi iskolai évnyitója is. A hét folyamán délelőttönként a Hungexpo területén lesznek programok: imádságok, tanúságtételek, szentírás-magyarázatok. A délelőtti alkalmakon az üldözött keresztények tapasztalataival is megismerkedhetünk. Délután karizmatikus, társadalmi és szociális tevékenységet végző keresztények beszélnek arról, amivel foglalkoznak. Itt lesz Böjte Csaba testvér, az Actio Catholica és a 72 Tanítvány Mozgalom is. Csütörtökön lesz a roma mise, melynek a zenei része már elkészült, az ordináriuma pedig jóváhagyásra vár.
Sok más program is várható. Hétfőn a Csík zenekar játszik, kedden egy vonatos esztergomi kirándulásra kerül sor. Itt adunk hálát a pálos generálissal együtt a pálos rend fennállásáért. Fontos kiemelnünk a keleti püspökök találkozóját, de majd ötven püspök részvételével lesz bizánci rítusú szentmise is, melyen a melkita pátriárka lesz a főcelebráns. Az egyik délután a moszkvai patriarchátus kórusa énekel, az Erkel Színházban pedig fellép a 100 Tagú Cigányzenekar. Lesz szentségimádás a Szent István-bazilikában és a téren. A péntek délután az ifjúságé: Ákos-koncert és Forráspont várja a résztvevőket. Szombat délelőtt a családok találkozójára kerül sor a Margitszigeten, délután pedig a Kossuth téri szentmisére és az azt követő fáklyás eucharisztikus körmenetre hívunk mindenkit. A vasárnapi zárómise a Hősök terén lesz.
- Olvasóink a karácsonyi ünnepi lapszámmal együtt kapták kézhez a regisztrációs lapot. Miért fontos fél évvel a rendezvény előtt regisztrálni?
- A regisztráció már elindult papír alapon és interneten is. Arra törekedtünk, hogy minél kevesebb adatot kelljen ehhez megadni. A nagy rendezvényeknél az előzetes jelentkezés az ülőhely biztosítását is jelenti. Érdemes tehát minél előbb regisztrálni.
- Az eucharisztikus kongresszus nevében ott találjuk a nemzetközi jelzőt. Miben rejlik ez a nemzetköziség?
- A világegyházban az eucharisztikus kongresszusoknak fokozatai vannak. Létezik az egyházmegyei, az országos és a nemzetközi eucharisztikus kongresszus. Az utóbbira a világ minden tájáról várjuk az érdeklődőket. Az óegyházban egy közössége volt a városoknak, az a templom pedig, ahol éppen összegyűltek a szentmisére, a stáció nevet viselte. A II. vatikáni zsinat óta hangsúlyozzák, hogy ezeknek az eucharisztikus kongresszusoknak a zárómiséje egy statio orbis, mert ilyenkor a szentmisét az egész világ nevében ajánlják fel.

- 1938-ban a Budapesten tartott kongresszuson hatalmas tömeg vett részt. Mi változott azóta?
- Először is nagyon sok minden változott a mindennapi élet ritmusában. 1938-ban is voltak látványosságok Budapesten, de a résztvevők nem tapasztalhatták ezt a sokféleséget, mint manapság. Jobb lett azóta az infrastruktúra és a közlekedés is. Akkoriban az emberek könnyebben vállalták akár a hosszabb gyalogutat is. 2020-ban mindent megteszünk azért, hogy a mai ember mentalitásának is megfelelő legyen ez a rendezvény. A külföldiek kaphatnak Budapest-kártyát, mellyel könnyebben vehetik igénybe a tömegközlekedést.

- Ez a kongresszus erődemonstráció vagy lehetőség a Magyar Egyház belső megújulására?
- Könyörgés az életért és a megújulásért. Vagyis a kongresszus nem egyenlő a megújulással. Csak a folyamat kezdete, előhírnöke. Elindult a plébániák megújulási mozgalma, melyen papokkal, képviselő-testületi tagokkal beszélünk arról, hogy milyennek kell lennie egy plébániának ahhoz, hogy megfeleljen missziós küldetésének. Ide tartozik az is, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elhatározta a templomi énekeskönyv megújítását. Ezzel az a célunk, hogy az egyházi zene frissebbé váljon. A papképzés során a prédikáció tanítására is nagyobb hangsúlyt kell helyezni. Fontos, hogy tudja a pap, mit akar a hallgatósággal közölni.
- Kik alkotják az eucharisztikus kongresszus célcsoportját?
- Azáltal, hogy kimegyünk az utcára, mindenki. A rendezvények egy része ugyanakkor a katolikus híveknek szól.
- Gaudete vasárnapon Ferenc pápa az Angelus után imát kért a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért. Miért fontos ez a felhívás, és hogyan tudunk a legjobban csatlakozni hozzá?
- Mivel a Szentatya hirdette meg a kongresszust, és ő jelölte ki a színhelyét, biztosak lehetünk abban, hogy szívén viseli ezt a rendezvényt. Ferenc pápa is tudja, hogy a lelki hatás nem csak szervezés kérdése, ebben a kegyelemnek is nagy szerepe van. Fontos tehát az imádság. Érdekes, hogy Ferenc pápa összekapcsolta az Eucharisztiát a Betlehem állítással. A Betlehem arra hívja fel a figyelmet, hogy Isten emberré lett, az Eucharisztia pedig azt jelenti, hogy közöttünk is maradt. Isten egy olyan bensőséges életközösségre lépett velünk, amely emberi értelemmel fel sem fogható.
- A szentmisék végén imádkozunk a kongresszusért, Európa és a világ megújulásáért. Ön miben látja a mai világ s benne Európa reményét?
- Istenben van a reményünk. Hisszük, hogy nem csak véletlenül sodródunk. Napjainkban, újra és újra, egymással ellentétben álló kihívásoknak kell megfelelnünk. A gazdaság, a távközlés és a kultúra globalizálódásával egyre többet tudhatunk egymásról. Ez azonban nem elég, oda is kell figyelnünk a másik emberre. Jobban meg kell ismernünk más népeket, más közösségeket, különösen itt, az Európai Unión belül. Ha tiszteljük mások tapasztalatát, kultúráját, akkor jobban fogjuk becsülni a magunkét is. Most voltam Madridban, ahol a helyi püspöki konferencia és a katolikus egyetemek képviselői előtt beszéltem a nemzetről és a nacionalizmusról. Azért engem kértek fel erre, mert kíváncsiak voltak a közép-kelet-európai tapasztalatokra, főleg annak fényében, hogy sokáig voltam az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke. Előadásomban számomra magától értetődő kérdésekről is beszéltem, melyekről a hallgatóságból többen megjegyezték, hogy számukra ezek ismeretlen tényezők voltak. A különböző népek történelmi tapasztalatai segítséget jelenthetnek a magunk problémáinak megoldásához.
Ebben is meg kell látnunk a teológiai dimenziót. Isten szeretete az egész emberiségre kiárad. A Szentírásban azt olvashatjuk, hogy Isten gondoskodik a népekről, a különféle népeknek hirdetik az evangéliumot, az utolsó napon pedig összehív minden népet.
- A kongresszus hírét a missziós kereszt segítségével a határokon túlra is elviszik. Miért a keresztre esett a választás, és miért született az a döntés, hogy nem csak magyar vonatkozású ereklyék kerülnek bele?
- A kereszt a misszió szimbóluma. Már a 2007-es városmisszió során is ez a kereszt tűnt fel. Fontos, hogy Krisztus keresztje számunkra a feltámadás, a megváltás és a remény jele. Ez az a kereszt, melyhez minden hívő ember kapcsolódik. A szentekre tekintve azt látjuk, hogy minden élethelyzetben Krisztust kell utánoznunk. De ez nem olyan valami, ami távol áll tőlünk, hiszen mi is lehetünk szentek. És hogy miért van a keresztben olyan ereklye, mely nem magyar szenthez kötődik? Aki itt, a Kárpát-medencében Krisztus vértanúja és hőse volt, az valamiképp hozzánk tartozik. Annak az ereklyéje, aki oly sokat tett a magyar Egyházért, mint Boldog XI. Ince pápa - aki nélkül aligha beszélhetnénk magyar kereszténységről -, nyilván illik a keresztbe. Lehet, hogy a szomszéd országok szentjei és boldogjai nem tudtak magyarul, de ide jártak szemináriumba, vagy a híveik voltak magyarok.
- Milyen buzdítást intézne az olvasókhoz?
- Imádkozzunk a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért. Nézzük meg, hogy mi magunk mit tehetünk a sikeres megvalósításáért. Ehhez kívánok sok erőt és kegyelmet minden kedves olvasónak.


Fotó: Merényi Zita
Kuzmányi István/Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Szentségimádás  
Címkék: nacionalizmusról, tapasztalataival, előkészületekről, tömegközlekedést, kongresszusoknak, előkészületeiről, kereszténységről, szentségimádások, szentségimádásba, megvalósításáért, erődemonstráció, szentségimádást, rendezvényeknél, színpadtechnika, tapasztalatokra, tapasztalhatták, kommunikációval, szentségimádás, eucharisztikus, mentalitásának, infrastruktúra, látványosságok, kongresszusért, karácsonyvárás, szeptemberének, tevékenységről, előkészületben, tagegyházaknak, délelőttönként, margitszigeten, tanúságtételek, világegyházban, életközösségre, összekapcsolta, élethelyzetben, hallgatóságból, katolikus világesemény, házigazda Erdő, találkozó hetében, lelkünkben ilyenkor, külső feltételeken, étkezés kérdésével, események szervezésénél, világítás részleteire, lelkek felkészítése, eucharisztikus kongresszusért, szentségimádás iskolája, szentségimádások alatt, megfelelő egyensúlyt, nemzetközi szentségimádás, egész emberiség, megtestesülés révén, Interjú Erdő Péter, Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, Erdő Péter, Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, Szent II, János Pál, Nemzetközi Karitász, Luis Antonio Tagle, Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsától, Puskás Stadionban, Esztergom-Budapesti Főegyházmegye, Böjte Csaba, Actio Catholica, Tanítvány Mozgalom, Erkel Színházban, Tagú Cigányzenekar, Szent István-bazilikában, Magyar Egyház, Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért, Európai Unión, Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának, Kárpát-medencében Krisztus, Boldog XI, Merényi Zita, Kuzmányi István, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Alvó cica  Zilahy Lajos gondolata  Egy párkányon  Borzasztó  Robert Merle tollából  A pitypang legendája  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Hamvas Béla  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Dóró Sándor: Embernek maradni  Tanácsok egy pszichológustól  Ott van  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Szívek  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Bársony székben  Vito Giaquinto gondolata  Robin Wight pitypang szobra  Paul David Tripp Április 13  Esterházy Péterre emlékezünk  Mindig lesz olyan  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Spenót fasírttal  Vidámság  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Mindent de mindent visszakap  Andrássy Réka - A bolond Böske  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Egyszerű  Alvó cica  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Alvó kislány  Jázmin  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  A Magyar Költészet napja alkal...  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  39 ígéret  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Paul David Tripp Április 12  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimn...  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Szép estét kedves látogatóimn...  Hogyan válunk hűségesekké?  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  Egy gondolat  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Borzasztó  Magyar költészet napja  Emlékezz  Szép estét  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  A sorsod  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Bársony székben  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Ady Endre - Mindegy átka 
Bejegyzés Címkék
katolikus világesemény, házigazda Erdő, találkozó hetében, lelkünkben ilyenkor, külső feltételeken, étkezés kérdésével, események szervezésénél, világítás részleteire, lelkek felkészítése, eucharisztikus kongresszusért, szentségimádás iskolája, szentségimádások alatt, megfelelő egyensúlyt, nemzetközi szentségimádás, egész emberiség, megtestesülés révén, külső feltételekre, hétköznapi életünk, egyikre koncentrálunk, különféle területekkel, szervezés minél, különféle lelkiségi, találkozó hetét, világszerte végzett, eucharisztikus teológiával, egyik előadó, úrvacsora kérdéséről, nyitás előtt, nagy szociális, délelőtti alkalmakon, üldözött keresztények, roma mise, zenei része, ordináriuma pedig, vonatos esztergomi, pálos generálissal, pálos rend, keleti püspökök, melkita pátriárka, egyik délután, moszkvai patriarchátus, péntek délután, családok találkozójára, vasárnapi zárómise, karácsonyi ünnepi, regisztrációs lapot, rendezvény előtt, nagy rendezvényeknél, előzetes jelentkezés, ülőhely biztosítását, eucharisztikus kongresszus, nemzetközi jelzőt, eucharisztikus kongresszusoknak, nemzetközi eucharisztikus, világ minden, közössége volt, stáció nevet, statio orbis, egész világ, mindennapi élet, emberek könnyebben, hosszabb gyalogutat, külföldiek kaphatnak, kongresszus erődemonstráció, folyamat kezdete, plébániák megújulási, plébániának ahhoz, templomi énekeskönyv, egyházi zene, papképzés során, prédikáció tanítására, hallgatósággal közölni, része ugyanakkor, katolikus híveknek, 2020-as Nemzetközi, legjobban csatlakozni, lelki hatás, olyan bensőséges, szentmisék végén, világ megújulásáért, másik emberre, helyi püspöki, katolikus egyetemek, hallgatóságból többen, különböző népek, magunk problémáinak, teológiai dimenziót, egész emberiségre, különféle népeknek, utolsó napon, kongresszus hírét, missziós kereszt, határokon túlra, keresztre esett, misszió szimbóluma, 2007-es városmisszió, kereszt tűnt, remény jele, szentekre tekintve, keresztben olyan, valamiképp hozzánk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1225
  • e Hét: 12287
  • e Hónap: 24963
  • e Év: 258710
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.