Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Imádkozott minden megszakítás nélkül.
  2020-01-20 08:56:18, hétfő
 
   
  A 750 éve elhunyt Szent Margitra emlékeztek a Margitszigeten
...... ........


Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek Szent Margit ünnepe alkalmából a legendás szent tanúságtevő életéről és Krisztus, az eucharisztikus színek mögé rejtőző örök vőlegény iránti életre szóló elkötelezettségéről beszélt január 19-én, vasárnap a margitszigeti kolostorromoknál.
A Margit híd felől, biciklivel érkezem. Az utat még így is hosszúnak és kissé veszélyesnek érzem, mert a sétányok csúszósak. ,,Ezt jégkásának hívják", mondja egy úr a feleségének, aki mellett elhaladok. A következő tíz percben hosszan elnyúló, tekintélyes zarándoktömeg: szerzetes nővérek, sok-sok egymás kezét fogó házaspár és családok mellett kanyargok, és közben azon gondolkodom, a szent mekkora népszerűségéről tanúskodik ennek a rengeteg embernek a jelenléte, téli vándorlása. Margit alakja, legendája a sok évszázad ellenére, amely itteni élete és szolgálata óta eltelt, elevennek tűnik. A Margitsziget télen is a nyarat idézi napozóágyaival és napernyőivel, de a sétány melletti padon hajléktalan emberek fagyoskodnak. Személyükben köztünk vannak tehát a szegények ma is, akikre Margitnak is gondja volt annak idején, hiszen Jézus napról napra a legelesettebbek tekintetével pillant ránk.
A kolostor romjai középkori filmbe illenek. Az ősi falak látványa egy pillanat alatt elképzelhetővé teszi a domonkos nővérek egykori mindennapjait, megidézi a királyleány szigeti szerzeteséletét. És a mise kezdőéneke is segít, hogy szinte megpillantsuk őt is ma: ,,Szigeti klastromban, nagy Duna mentében élt ez a királylány angyali szépségben."
Itt volt a sírja, és most is itt a vezeklőöve, hangzik el a bíborost köszöntő bevezetőben, majd Erdő Péter üdvözli a megjelenteket, akik - mint mondja - azért jöttek ma ide, hogy Margithoz hasonlóan nemzetünkért imádkozzanak. Az ő egykori imái is kellettek ahhoz, hogy ma itt lehetünk.
Az Ozeás könyvéből vett olvasmány az Isten általi ,,lefoglaltságról", ,,eljegyzettségről" szól, a szentlecke a korintusiaknak írt levélből szintén Krisztusnak, az örök vőlegénynek való odaadottságról, az evangélium a balga és az okos szüzekről, akik mind a vőlegényre vártak, de ő csak a rá éberen várakozókat, lámpásukba kellő előrelátással olajat is töltőket ismerte fel, és vitte be magával a menyegzőre.
...... ........


A következő percekben a bíboros prédikációját hallgatjuk, amelynek szövegét alább teljes terjedelmében közöljük:
*
Krisztusban Kedves Testvérek!
1. Szent Margitot ünnepelni jöttünk ki ide, a Duna szigetére, amely az ő nevét viseli. Szeretettel köszöntök mindenkit, aki vállalta a téli hideggel járó kellemetlenséget, hogy ezzel a kis önmegtagadással is emlékezzék az áldozatvállalás nagy szentjére, Margitra. Ő vállalta a hideget és a nehéz munkát, önfeláldozóan ápolta a betegeket is. Az életének mégsem ez volt a középpontja, hanem a Krisztus iránti szeretet. Minden egyéb ebből fakadt. Ahogy a zsoltár mondja: ,,Minden forrásom belőled fakad“.
Az idén emlékezünk meg Szent Margit halálának 750 éves évfordulójáról. Ennek az évnek minden programja a szeptemberi Eucharisztikus Kongresszus jegyében áll.

2. Vallassuk hát Szent Margit lelki örökségét! Kérdezzük meg, hogy milyen kapcsolatban volt ő a legméltóságosabb Oltáriszentséggel. Kérdésünkre két választ is kapunk, mégpedig magától XII. Piusz pápától, aki Margit szentté avatási bullájában a következőt írja: ,,Az Úr szenvedésének titkairól zokogva elmélkedett, és a vértanúság forró vágya lobogott benne. Szívesen imádkozott az eucharisztikus színekben rejtőző Jézus Krisztus vagy a feszület előtt naponta hosszú órákon át, szívét kiöntve. De imádkozott ő mindenütt megszakítás nélkül. Az előírt istentiszteletet nem ritkán az Atyaistenhez vagy a Vigasztaló Szentlélekhez intézett könyörgésekkel és a neki olyannyira kedves Szűz Istenanya dicséretével tetézte."
,,Margit tevékenységét nem korlátozta csupán az Istenhez intézett lángoló könyörgésekre és igen kemény vezeklésekre. Nem habozott éles szemrehányásokkal illetni a bűnt sem, akárki, még ha a legnagyobb tekintélyt vagy méltóságot képviselő személy követte is el. Amikor pedig látta az atyja családját marcangoló ellenségeskedéseket és meghasonlást, a nép elnyomását, az Anyaszent egyháznak zsarnoki lábbal tiprását, a kolostorok elnéptelenedését, Margit a mindenható Isten haragjának engesztelésére és népe számára a kegyelem kiesz közlésére, még bőségesebb könnyhullatással imádkozott. Testét böjtökkel sanyargatta, vezeklőövet viselt, siratva azok bűneit, akik gonoszul Isten ellen cselekszenek, s egészen imádságba merülve járt közben népéért Istennél.
Közeli halálát előre tudva, az Egyház végső szentségeit angyali áhítattal vette fel, s harmincadik életévének betöltése előtt elaludt az Úrban."
Szent Margit tehát rendszeresen és szenvedélyesen imádkozott az Oltáriszentség előtt, bár akkor még a szentségimádás ünnepélyes formái nem terjedtek el, mint a későbbi korokban. Másrészt Szent Margit halála előtt felvette a végső szentségeket. Ezek közé tartozott az Oltáriszentség is, mint szent útravaló.

3. A keresztények számára a szentáldozás a jó halálra való felkészülés nagyon fontos része. Így hitték ezt már az ókori keresztények is. Nem csak elvitték az Oltáriszentséget a betegeknek, hanem a bűnbánó vezeklőknek is, akik hosszú időre el voltak tiltva a szentáldozástól, haldoklásuk idején megadták a szent lakomában való részesedést. Ha a rómaiak temetéskor pénzt tettek is a halott szájába, mintegy borravalóként, hogy a titokzatos révész átvigye majd őket a túlsó partra, a keresztények másként gondolkoztak. Az Oltáriszentség vétele megerősítette azt, amit már a keresztséggel elnyerünk. Hiszen már akkor Krisztust öltjük magunkra, a szentáldozással pedig életünk titokzatos módon kapcsolódik egybe Krisztussal. A keresztény ember lelkén tehát maga a mindenható Isten ismeri fel megtestesült Fiának képét. Ezért Krisztussal való közösségünk nem szűnik meg a halállal, hanem megváltozik és magasabb szintre emelkedik.

4. Szent Margit életében ma különösen fontosnak találjuk, hogy minden gondolatának, érzelmének és törekvésének középpontja maga Krisztus volt. Krisztus iránti szeretetéből fakadtak a hősies jó cselekedetek, amelyekkel a rászorulókat segítette. Nekünk is azt üzeni, hogy Krisztus a forrás. Mert a kereszténység Krisztus követőinek vallása, Ő pedig számunkra nem egy elvont gondolat, nem is valamilyen legenda, amit kedvünk szerint, a világról szerzett tapasztalataink nyomán vagy az egyes korok ízlésének megfelelően más és más tartalommal tölthetnénk meg. Jézus Krisztus valóságos történelmi személy, Isten és ember. Tanítása, élete és feltámadása az az örökség, amely meghatározza hitünket és életünket. Hitünknek tehát van tartalma, amit meg kell ismernünk. Krisztusnak van örök érvényű tanítása. Ennek ismerete és követése tesz boldoggá minket ezen a világon és a földi élet határain túl. Az ő tanításában titokzatos erő rejlik, mert benne maga a teremtő és megváltó Isten közölte önmagát az emberiséggel. Ez a tanítás tűnhet - Szent Pál szavaival élve - oktalanságnak vagy botránynak, tűnhet ellentétesnek a közfelfogással vagy a divattal. Lehet róla képmutató módon akár azt is mondani, hogy távol áll tőlünk, hogy: ,,Ki érti meg?“
De Krisztus tanítása Isten ereje és bölcsessége, Isten végtelen távolsága tőlünk egyben a szeretet közelsége is. Ennek a közelségnek ünnepi pillanata a szentáldozás, amely fényt, értelmet és erőt ad életünknek.

5. Kérjük hát az Euchariszikus Kongresszus évében Szent Margit közbenjárását, hogy visszataláljunk Krisztushoz, az élet forrásához, és továbbadjuk világosságát, erejét és szeretetét a körülöttünk lévő világnak. Ámen.
...... ..........


A mise végén a a bíboros néhány szót ejt Margit koponyaereklyéjének tudományos vizsgálatáról, amely nem igazolta, hogy a maradványoknak közük lenne a szenthez. De nem is ez a fontos, hiszen több szentünknek, boldogunknak csak másodlagos ereklyéivel rendelkezünk. A lelki kapcsolat, a példájuk, amely évszázadok múltával is hatással van ránk, fontosabb.


Fotó: Lambert Attila
Kiss Péter/Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Címkék: eljegyzettségről, legméltóságosabb, elnéptelenedését, könnyhullatással, istentiszteletet, kellemetlenséget, kolostorromoknál, oltáriszentséget, tapasztalataink, szerzeteséletét, szentáldozással, lefoglaltságról, népszerűségéről, szentáldozástól, visszataláljunk, önmegtagadással, áldozatvállalás, legelesettebbek, könyörgésekkel, odaadottságról, oltáriszentség, eucharisztikus, margitszigeten, napozóágyaival, elképzelhetővé, engesztelésére, korintusiaknak, közfelfogással, maradványoknak, szenvedélyesen, szentségimádás, évfordulójáról, könyörgésekre, zarándoktömeg, szentlélekhez, tevékenységét, legendás szent, eucharisztikus színek, margitszigeti kolostorromoknál, sétányok csúszósak, szent mekkora, rengeteg embernek, nyarat idézi, sétány melletti, legelesettebbek tekintetével, kolostor romjai, pillanat alatt, domonkos nővérek, királyleány szigeti, mise kezdőéneke, királylány angyali, bíborost köszöntő, Szent Margitra, Erdő Péter, Szent Margit, Krisztusban Kedves Testvérek, Szent Margitot, Eucharisztikus Kongresszus, Jézus Krisztus, Vigasztaló Szentlélekhez, Szűz Istenanya, Másrészt Szent Margit, Ezért Krisztussal, Szent Pál, Euchariszikus Kongresszus, Lambert Attila, Kiss Péter, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
02.16. 21:52 Riói tenisztorna - Balázs Attila nem jutott főtáblára
02.16. 21:12 Birkózó Eb - Orosz, olasz, török és georgiai aranyak
02.16. 21:02 Kálló Gergely nyerte az időközi választást Dunaújvárosban és környékén
02.16. 20:42 Jégkorong Erste Liga - Háromgólos hátrányból nyert a Vasas
02.16. 20:04 Salvini: elég volt az Európai Uniótól kapott pofonokból
02.16. 20:04 Labdarúgó NB II - Az éllovas MTK nem bírt otthon a Békéscsabával
02.16. 20:02 Osztrák jégkorongliga - A Fehérvár kiütötte a sereghajtót
02.16. 20:02 Charles Michel: cél a kapcsolat elmélyítése a nyugat-balkáni országokkal
02.16. 19:42 Női kézilabda NB I - Otthon győzött a Szombathely
02.16. 19:42 Évértékelő - Ellenzéki pártok reagálásai
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Rajzos nő  Magánkápolnájából követte a ke...  Welcome  Norvégia.....  Kutyus  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Bohóc  Jeruzsálemi Botanikus Kert  Képviselő fánk  A lélek kulcsa 8. - Lélek és s...  Posertube  Facebookon kaptam  Ékszerek  Kellemes kávézást!  Facebookon kaptam  Lila rózsa  Számítógépnél  Naplemente  Epres  Magánkápolnájából követte a ke...  Aranyosi Ervin: Különleges sze...  Boldogság!  Hőmérséklet változás  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Ördögi  Pakolás  Te magad vagy a boldogság  Megszületett  Lila rózsa  Ratzinger bíborosról érdekes h...  Madárdal  Kellemes kávézást!  Facebookon kaptam  Homokhegy  Magánkápolnájából követte a ke...  Hagyj már békén  Ratzinger bíborosról érdekes h...  Libben a függöny  Facebookon kaptam  Png rózsa  Jó éjszakát  Aranyosi Ervin: Farsang van ma  Csordogál  Jó éjszakát  Hóesés  Gyerekek szerint a Facebook..  Fekete kutyus  Facebookon kaptam  Lila rózsa  Jeruzsálemi Botanikus Kert  Autómosás  Mártogatós  Fekete kutyus  Facebookon kaptam  Mentsük meg együtt a Gazdagrét...  Aranyosi Ervin: Farsang van ma  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Mai harmónia kártyám  Valentin love  Norvégia.....  Ratzinger bíborosról érdekes h...  A főváros ékszerdoboza: a Várk...  Elfújta a szél  Facebookon kaptam  Boldog Valentin napot kívánok ...  Png mókus  Pakolás  Libben a függöny  Bemelegítés  A lélek kulcsa 8. - Lélek és s...  Elfújta a szél  Szèp estét kedves látogat...  Készül az ebéd  Ismeretlen szentek  Esőben  Ünnepi szentmisék Veszprémben ...  Bagoly fürdés  Kellemes délutáni pihenést  Szeretlek- és nem csak ezen a ...  Gitár helyett  Készül az ebéd  Fekete kutyus  Esik  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Farsang van ma  Pillangó  Facebookon kaptam  Életmentő kutya  Csordogál  Szent Gábriel Irodalmi Klub BÁ...  Kellemes kávézást!  Posertube  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Png rózsa  Facebookon kaptam  Tóth Árpád - Isten oltó - kése  Jeruzsálemi Botanikus Kert 
Bejegyzés Címkék
legendás szent, eucharisztikus színek, margitszigeti kolostorromoknál, sétányok csúszósak, szent mekkora, rengeteg embernek, nyarat idézi, sétány melletti, legelesettebbek tekintetével, kolostor romjai, pillanat alatt, domonkos nővérek, királyleány szigeti, mise kezdőéneke, királylány angyali, bíborost köszöntő, örök vőlegénynek, okos szüzekről, vőlegényre vártak, következő percekben, bíboros prédikációját, téli hideggel, áldozatvállalás nagy, nehéz munkát, életének mégsem, zsoltár mondja, idén emlékezünk, évnek minden, szeptemberi Eucharisztikus, legméltóságosabb Oltáriszentséggel, következőt írja, vértanúság forró, eucharisztikus színekben, feszület előtt, előírt istentiszteletet, neki olyannyira, legnagyobb tekintélyt, atyja családját, kolostorok elnéptelenedését, mindenható Isten, kegyelem kiesz, szentségimádás ünnepélyes, későbbi korokban, végső szentségeket, keresztények számára, ókori keresztények, bűnbánó vezeklőknek, szent lakomában, rómaiak temetéskor, halott szájába, titokzatos révész, túlsó partra, keresztények másként, keresztséggel elnyerünk, szentáldozással pedig, keresztény ember, rászorulókat segítette, kereszténység Krisztus, elvont gondolat, világról szerzett, egyes korok, földi élet, tanítás tűnhet, közfelfogással vagy, szeretet közelsége, közelségnek ünnepi, élet forrásához, körülöttünk lévő, mise végén, maradványoknak közük, lelki kapcsolat, eljegyzettségről, legméltóságosabb, elnéptelenedését, könnyhullatással, istentiszteletet, kellemetlenséget, kolostorromoknál, oltáriszentséget, tapasztalataink, szerzeteséletét, szentáldozással, lefoglaltságról, népszerűségéről, szentáldozástól, visszataláljunk, önmegtagadással, áldozatvállalás, legelesettebbek, könyörgésekkel, odaadottságról, oltáriszentség, eucharisztikus, margitszigeten, napozóágyaival, elképzelhetővé, engesztelésére, korintusiaknak, közfelfogással, maradványoknak, , ,
2020.01 2020. Február 2020.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 9 db bejegyzés
e hónap: 253 db bejegyzés
e év: 828 db bejegyzés
Összes: 41326 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2758
  • e Hét: 2758
  • e Hónap: 56878
  • e Év: 373640
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.