Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Boldog Özsébet ünnepelték a Szent István-bazilikában .....
  2020-01-21 10:02:46, kedd
 
  Boldog Özsébet ünnepelték a Szent István-bazilikában a pálosok.
Budapesten, a Szent István-bazilikában nyitották meg a Boldog Özséb-évet, melyet a pálos rend alapítója halálának 750. évfordulója alkalmából hirdetett meg a mára Amerikától Ausztráliáig elterjedt magyar alapítású rend. Január 20-án Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be ünnepi szentmisét, és útjára indították a rend életébe, történetébe betekintést nyújtó kiállítóbuszt..
,,Boldog Özséb áldott atyánk / Esedezve kérünk, / gyűjtsed össze élő hitben / küzdő magyar népünk!" - hangzott fel a Boldog Özsébhez szóló ének a szentmisére bevonuló atyák menetében.
Bővebben Link

*
Kiegészítés
- A szentmise főcelebránsa és szónoka Erdő Péter bíboros, prímás volt. Szentbeszédét teljes terjedelemben közöljük.
...... ............


Igen Tisztelt Házelnök Úr!
Főtisztelendő Generális Atya!
Igen Tisztelt Nagykövet Úr és Államtitkár Urak!
Krisztusban Kedves Testvérek!

1. Boldog Özséb, a pálos rend alapítója 750 évvel ezelőtt fejezte be földi életét. Művének, lelkiségének eleven hordozója a pálos rend, amely többszöri megszakítás után ma ismét működik hazánkban. Hogyan vezetett Özséb útja a remeték világa és a szerzetesi élet felé? Pap volt már, a mi esztergomi székesegyházunknak, vagyis Szent Adalbert egyházának kanonokja, amikor feltűnt példamutató életével. A tudomány szeretete, az áhítat és az irgalmasság volt az a három tulajdonság, ami emlékezetessé tette alakját.

2. Ami a tudomány szeretetét illeti, a pálos rend nagy krónikása, Gyöngyösi Gergely Boldog Özséb hivatásának történetéről hitelesen ír. Ifjúságáról már azt olvassuk, hogy ,,rendkívül értelmes ifjú" volt, hogy könyvet írt, de közben ,,nem hanyagolta el az Isten parancsa szerinti életet sem". Fiatalon lett esztergomi kanonok, éppen ezekre a kiváló tulajdonságaira tekintettel. Gyöngyösi megjegyzi róla, hogy ,,kiváltképpen a jogban volt jártas", és éppen ezért a Decretum Gratiani bizonyos szövegei mutatták neki az irányt papi élete számára. Való igaz, hogy Gratianus mester művének második részében számos olyan részlet található, amely az eszményi papi életre vonatkozik. Özséb pedig éppen a tökéletes papi életet és lelkiséget kereste, és így jutott el Remete Szent Pál követőinek életformájához. Ha felütjük Gratianus művének idézett részét, ott elsősorban azt a problémát vizsgálja a szerző, hogy végrendelkezhetnek-e a klerikusok a saját javaikon kívül a rájuk bízott egyház (például plébániájuk) javairól is. Ennek eldöntéséhez tovább kérdez, és azt vizsgálja, hogy egyáltalán lehet-e saját vagyona a klérus tagjainak.
Azután arra tér ki, hogy nem mindegy, hogy valaki már a szentelés előtt rendelkezett saját javakkal, vagy csak később szerezte azokat. A téma első kérdésében zsinatoktól, pápáktól, egyházatyáktól vett szövegeket sorol fel Gratianus, amelyek a klerikusok számára a közösségi életet ajánlják vagy sürgetik. Ehhez a középkori magyarázat megjegyzi: ,,Ez a kérdés két részre oszlik. Az első részben a mester 17 tekintélyes szövegrészlettel bizonyítja, hogy egyetlen klerikusnak sem szabad saját tulajdonnal rendelkeznie, ezt azonban a szerzetes klerikusokra kell érteni, akik lemondtak tulajdonukról." A további szöveg azután Szent Ágostontól is tartalmaz idézeteket, aki különösen is szorgalmazta a klerikusok közösségi életét. A magyarázók persze már a középkorban hangsúlyozták, hogy ha ebben a részben valamelyik fejezet az általános fegyelem ,,ellenkezőjét mondaná is, tanácsról van benne szó, vagy az ősegyház koráról, vagy azokról, akik hallgatólagosan vagy kifejezetten lemondtak javaikról".
Özséb tehát a papi élet nagylelkűségét, a szabadság és az állandó rendelkezésre állás eszményét, a másokért élő és Krisztushoz életformájának részleteiben is szeretettel ragaszkodó pap képét állította maga elé. És valóban, az ilyen élet a papszenteléssel járó kegyelmi küldetés alapján is különösen megfelel az Egyház papja számára. Vagyis a papi hivatásban rejlő, a végsőkig elmenni kész pásztori nagylelkűség könnyen elvezetheti az embert akár az evangéliumi tanácsok vállalására is.
...... .............


3. Egyébként a latin Egyházban minden pap számára érvényes a cölibátus, a tisztaság eszményének nagylelkű megvalósítása (CIC 277. k. 1.§), de ugyanígy erősen ajánlja ma is az Egyház, hogy a klerikusok valamilyen közösségben éljenek (CIC 280. k.). Ugyancsak ma is előírja az egyházi fegyelem, hogy ,,A klerikusok éljenek egyszerűen... azokat a javakat pedig, amelyeket egyházi hivtaluk gyakorlása alkalmából szereztek, és amelyek tisztes megélhetésük és... kötelezettségeik fedezése után megmaradnak, fordítsák az Egyház javára és a segítő szeretet cselekedeteire" (CIC 282. k.). Ezekben a ma is érvényes előírásokban ugyanaz a lelkület szól hozzánk, amely Özsébet is imádságra, nagylelkű szeretetre vezette, arra indította, hogy táplálja a Pilisben élő remetéket, nagylelkűen adva nekik saját javaiból is. Vagyis ma is megtanulhatjuk Boldog Özsébtől, hogy az Egyháznak a papi életformáról szóló általános útmutatásai, akár elvezetnek valakit a szerzetesség vállalására, akár nem, alkalmasak arra, hogy a keresztény tökéletesség forrásai legyenek.

4. Boldog Özséb életét az áhítat is jellemezte. ,,A zsolozsma végzésénél és a szentmise bemutatásakor olyan átszellemült, ... áhítat ömlött el egész külsején, hogy aki csak látta, áhítatra és Isten szeretetére indult." Az idei év Boldog Özséb jubileumi esztendeje, de egyúttal a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus éve is. Nem véletlen, hogy a pálos rend mindig nagyra becsülte a liturgiát. Boldog Özséb átszellemült áhítata ma is figyelmeztet minket. A szentmisének ugyanis nemcsak áttekinthetőnek, érthetőnek kell lennie, hanem emberileg érzékelhető módon sugároznia kell a misztériumot, ami az egész ünneplésben, különösen pedig magán az oltáron megjelenik. Nagy lehetőség Boldog Özséb és az Oltáriszentség kapcsolatának átélésére az idén ősszel, szeptember 15-én, kedden délután az esztergomi bazilikában sorra kerülő látogatás. Erre különös szeretettel várjuk a pálos rend vezetőit, tagjait és a kedves híveket is. Mi magunk pedig az eucharisztikus kongreszus színhelyéről különvonattal megyünk Esztergomba. Útközben és a bazilikában is Egyházunkért és hazánkért imádkozunk a szentségi Jézushoz. Most különautóbusz fogja járni az országot. Boldog Özséb emlékét hirdeti. De legyen ennek az autóbusznak az útja meghívás az eucharisztikus kongresszusra való jelentkezésre is. Jó lenne, ha a busz jelentkezési lapokat is vinne magával, amelyeket minden állomásán ki lehetne tölteni.

5. Özséb harmadik nagy erénye a segítő szeretet volt. Aki egészen Istennek ajánlja életét, és az Oltáriszentségből meríti az erőt, annak szeretete kiárad a rászoruló embertársak felé is. Mert van fizikai szükség, betegség, van magányosság és sokféle szenvedés. Ha Krisztus a táplálékunk, ha az ő kegyelmében élünk, akkor mindezt a hit és a szeretet átható tekintetével felismerjük, és nemcsak elméletben és szervezett akciókkal, hanem személyes figyelemmel és odaadással közelítjük meg.
Adja Isten, hogy Boldog Özséb öröksége és példája eleven erő és kegyelmek forrása legyen Magyarország, Lengyelország és az egész Egyház számára! Ámen.
Ebben az évben ismerkedünk a pálosok múltjával, gazdag lelki, szellemi, kulturális örökségükkel, és mai, lelki támaszt nyújtó szolgálatukkal, megőrizve eredeti hivatásukat, a magány és imádság szeretetét. Egyedül az egyedüli Istennel, imádkozva és engesztelve a hazáért. Közünk van egymáshoz.
...... ........... .............



Fotó: Lambert Attila
Trauttwein Éva/Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
Címkék: szövegrészlettel, kötelezettségeik, papszenteléssel, tulajdonságaira, áttekinthetőnek, hallgatólagosan, megtanulhatjuk, életformájának, szolgálatukkal, eucharisztikus, nagylelkűségét, cselekedeteire, egyházatyáktól, életformájához, oltáriszentség, lengyelország, szentbeszédét, különautóbusz, megvalósítása, kiállítóbuszt, főtisztelendő, emlékezetessé, rendelkezésre, hangsúlyozták, bemutatásakor, jelentkezésre, kapcsolatának, kongresszusra, tulajdonukról, terjedelemben, különvonattal, átszellemült, tökéletesség, lelkiségének, szerzetesség, misztériumot, pálos rend, mára Amerikától, rend életébe, szentmisére bevonuló, szentmise főcelebránsa, remeték világa, szerzetesi élet, tudomány szeretete, irgalmasság volt, tudomány szeretetét, kiváló tulajdonságaira, jogban volt, irányt papi, eszményi papi, tökéletes papi, problémát vizsgálja, Boldog Özsébet, Szent István-bazilikában, Boldog Özséb-évet, Amerikától Ausztráliáig, Erdő Péter, Boldog Özséb, Boldog Özsébhez, Igen Tisztelt Házelnök Úr, Főtisztelendő Generális Atya, Igen Tisztelt Nagykövet Úr, Államtitkár Urak, Krisztusban Kedves Testvérek, Szent Adalbert, Gyöngyösi Gergely Boldog Özséb, Decretum Gratiani, Remete Szent Pál, Szent Ágostontól, Boldog Özsébtől, Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, Adja Isten, Lambert Attila, Trauttwein Éva, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép estét  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Jan Twardowski - Siessünk  39 ígéret  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Van néhány kérdés, amin gondol...  Magyar költészet napja  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Kertem  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  képre írva  képre írva  Egyszerű  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  különleges  Facebookon kaptam Krisztinától  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Ott van  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hamvas Béla  Robin Wight pitypang szobra  A Magyar Költészet napja alkal...  Esterházy Péterre emlékezünk  Anyák napjára  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Hogyan válunk hűségesekké?  Walter Chrysler mondta  Szép álmokat!  Szívek  Mindent de mindent visszakap  Egy barátság története  Otthon  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Borzasztó  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Szép estét kedves látogatóimna...  Az ember emlékekből áll  Egyszerű  Facebookon kaptam  James Allen  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  képre írva  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Előfordul, hogy  A hagyma antibakteriális hatás...  40 felett  Robin Wight pitypang szobra  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Szívek  Szívek  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Borzasztó  Alvó cica  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Szívek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Paul David Tripp Április 13  Robin Wight pitypang szobra  Esterházy Péterre emlékezünk  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Krisztinától  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
pálos rend, mára Amerikától, rend életébe, szentmisére bevonuló, szentmise főcelebránsa, remeték világa, szerzetesi élet, tudomány szeretete, irgalmasság volt, tudomány szeretetét, kiváló tulajdonságaira, jogban volt, irányt papi, eszményi papi, tökéletes papi, problémát vizsgálja, saját javaikon, rájuk bízott, klérus tagjainak, szentelés előtt, téma első, klerikusok számára, közösségi életet, középkori magyarázat, első részben, szerzetes klerikusokra, további szöveg, klerikusok közösségi, magyarázók persze, középkorban hangsúlyozták, részben valamelyik, általános fegyelem, ősegyház koráról, papi élet, állandó rendelkezésre, ilyen élet, papszenteléssel járó, papi hivatásban, végsőkig elmenni, embert akár, evangéliumi tanácsok, latin Egyházban, tisztaság eszményének, klerikusok valamilyen, egyházi fegyelem, klerikusok éljenek, javakat pedig, segítő szeretet, lelkület szól, papi életformáról, szerzetesség vállalására, keresztény tökéletesség, zsolozsma végzésénél, szentmise bemutatásakor, budapesti Nemzetközi, szentmisének ugyanis, egész ünneplésben, oltáron megjelenik, idén ősszel, esztergomi bazilikában, kedves híveket, eucharisztikus kongreszus, szentségi Jézushoz, útja meghívás, eucharisztikus kongresszusra, busz jelentkezési, rászoruló embertársak, szeretet átható, egész Egyház, évben ismerkedünk, pálosok múltjával, egyedüli Istennel, szövegrészlettel, kötelezettségeik, papszenteléssel, tulajdonságaira, áttekinthetőnek, hallgatólagosan, megtanulhatjuk, életformájának, szolgálatukkal, eucharisztikus, nagylelkűségét, cselekedeteire, egyházatyáktól, életformájához, oltáriszentség, lengyelország, szentbeszédét, különautóbusz, megvalósítása, kiállítóbuszt, főtisztelendő, emlékezetessé, rendelkezésre, hangsúlyozták, bemutatásakor, jelentkezésre, kapcsolatának, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4898
  • e Hét: 15960
  • e Hónap: 28636
  • e Év: 262383
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.