Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Remete Szent Antalt a háziállatok védőszentje
  2020-01-22 17:34:36, szerda
 
  Ezen a napon a háziállatok is kaphatnak áldást: valóságos állatfarmmá változik ilyenkor a vatikáni Szent Péter tér.
Remete Szent Antalt már a középkorban is a háziállatok védőszentjeként tisztelték. Ünnepén, január 17-én sok helyen megáldják a házi kedvenceket. Ezen a napon a vatikáni szent Péter tér is állatfarmmá változik - mert a háziállatok is kaphatnak áldást.
...... ...........


- Don Bosco kutyája
Életrajzából tudjuk, hogy Don Boscónak is volt egy kutyája, de ez nem egy közönséges háziállat volt, hiszen akkor jelent meg, amikor szentünk bajban volt, hogy megvédje őt. Grigio (Szürke) olyan volt, mint a többi kutya, akikről hallottunk vagy olvastunk, egy különbséggel: senki sem tudta, honnan jött, és senki sem tudott arról, hová ment. Mondhatjuk, hogy Grigio egy őrangyal volt kutya formájában. Az Oratórium növendéke, Carlo Tomatis így írta le: ,,Félelmetes kinézetű kutya volt. Amikor Margit mama meglátta, ijedtében mindig ezt mondta: "Micsoda ronda állat!" Szinte úgy nézett ki, mint egy farkas: hosszú volt az orra, fülei egyenesen álltak, szürke volt a színe és legalább egy méter magas volt." Maga Don Bosco is írt Oratóriumi emlékirataiban Grigióról.
Don Bosco születésének bicentenáriumi évében, 2015-ben január 17-én a római Bosco Szent János Plébánián külön ünnepen emlékeztek meg a Szürkéről. Az ünnepségen felolvasták Don Bosco életéből azokat a részleteket, amikor a Szürke megjelent, különleges áldással megáldották a kutyákat, ,,akik" ajándékot is kaptak: egy nyakörvre erősíthető, megáldott medált, amelynek egyik oldalán Don Bosco, a másikon pedig Grigio szerepelt.

2014.01.17 Ma állatfarmmá alakult egy rövid időre a Szent Péter-tér: a háziállatok védőszentjének napján tyúkok, kecskék, nyulak és szamarak kaptak áldást.
Szamarak, lovak, kutyák, macskák, kacsák és egyéb háziállatok gyülekezőhelye volt ma a Szent Péter-tér, ahol az olasz állattenyésztők szövetségének szervezésében megáldották a jószágokat Remete Szent Antal apát napján.
A Vatikán részéről Angelo Comastri bíboros, a pápa vatikánvárosi helynöke volt a vendéglátó, aki először misét mutatott be az ünnep alkalmából a bazilikában, majd az ideiglenes állatfarmmá alakított téren megáldotta azokat az állatokat, amelyek az olasz csizma különböző tartományainak állattenyésztésére jellemzők.
.....


Az esemény valóságos turistalátványosság volt, az érdeklődők meg is simogathatták a lovakat, szamarakat, birkákat, kecskéket, nyulakat.
Sok római lakos jelent meg kutyájával és macskájával, hogy ezek a házi kedvencek is részesüljenek az áldásban. Felvonultak a rendőrség, a csendőrség és a pénzügyőrség lovas egységei és az állami fegyveres erők kutyás csoportjai is.
Forrás: Magyar kurír

*
- Spanyolországban Szent Antal védelmét a lovakra. Remete Szent Antal a bőrbetegek, háziállatok, aprójószágok, kosárfonók védőszentje, de a háziállatok kapcsán gyakran keverik Páduai Szent Antallal, aki a szegények és elnyomottak, meddő asszonyok, várandós anyák, aratás, éhezők, elveszett tárgyak, idősek, meddők védőszentje, ünnepét június 13-án tartják. A Magyar Néprajzi Lexikon szerint azonban Remete Szent Antalt már a középkorban is a a háziállatok védőszentjeként tisztelték. Kultuszát, melyet később a “liliomos" Páduai Szent Antalé szinte teljesen kiszorított, a Franciaországban 1095-ben alakult antonita betegápoló rend honosította meg hazánkban. E szerzetesrend egyik célkitűzése az volt, hogy anyarozs szennyeződés nélküli gabonát, ill. lisztet bocsásson a lakosság részére. A középkorban - és még később is - a nem kellően tisztított gabonaliszt miatt számos súlyos, látszólag járványszerű, valójában tömeges mérgezésnek számító ergotizmus (ignis sacer) megbetegedés fordult elő. Az anyarozs alkaloidák okozta ergotizmus gangraenosus és az orbánc külső tüneteinek hasonlósága miatt hosszú ideig azonosították a két kórformát - és mindkettőt Szent Antal tüzének nevezték.
Remete Szent Antal egyébként arról is nevezetes, hogy ő az egyik első ismert keresztény remete, a sivatagi atyák egyike. A Wikipédia információi szerint keresztény családban született Herakleopolisz környékén. Korabeli források tanúsága szerint 105 évesen halt meg. Tizennyolc éves volt, amikor szülei meghaltak, és ráhagyták a családi örökséggel való gazdálkodást és a húgáról való gondoskodást. Egy alkalommal a szentmisén arra a fölismerésre jutott, hogy neki szól az, amit Máté evangéliumából éppen felolvastak a híveknek:
"Ha tökéletes akarsz lenni, add el, amid van, az árát oszd szét a szegények között... Aztán gyere, és kövess engem!"
Az ifjú Antal eladta a családi birtokot, és csak annyit tartott meg a vagyonból, amennyi ahhoz kellett, hogy a húgáról gondoskodhasson: a többit mind a szegényeknek adta
Képen: Tűzugrással tisztelegnek Remete Szent Antal emléke előtt Spanyolországban.
...... ..........


Előbb a falu közelében élt, később a líbiai sivatag egy üres sírboltjába költözött be. Innen egy elhagyott katonai táborba ment, ahol két évtizedet töltött magányban, majd a Vörös-tenger felé vette útját. Élete végéig a tenger melletti Kolzim-hegy (Qolzum) lábánál lakott, ott áll a nevét viselő kolostor. A hegyen egész remetetelep alakult ki Szent Antal körül. Már 90 éves is elmúlt, amikor megint útra kelt. A legenda szerint ugyanis égi szózatot hallott, amely figyelmeztette: nem ő a legidősebb, legszentebb remete - ő pedig találkozni akart a másik híres remetével, Remete Szent Pállal. emete Szent Antal 356-ban halt meg, ünnepét január 17-én tartják. Két évszázadon át ismeretlen volt a sírja - mivel arra kérte testvéreit, hogy titokban temessék el -, 561-ben találták meg. Relikviáit előbb Alexandriába, majd Konstantinápolyba vitték.
A művészetekben aggastyánként, hosszú, fehér szakállal és hajjal, csuklyás öltözetben, T alakú botra támaszkodva ábrázolják, néha hollóval, máskor fáklyával a kezében (amely Szent Antal tüzének égő fájdalmát jelképezi), vagy disznóval.

 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Címkék: franciaországban, spanyolországban, védőszentjeként, állattenyésztők, gondoskodhasson, gyülekezőhelye, evangéliumából, védőszentjének, bicentenáriumi, herakleopolisz, emlékirataiban, tartományainak, figyelmeztette, aggastyánként, szerzetesrend, részesüljenek, azonosították, művészetekben, simogathatták, szervezésében, vatikánvárosi, szövetségének, megbetegedés, gazdálkodást, aprójószágok, különbséggel, gondoskodást, fölismerésre, gangraenosus, pénzügyőrség, életrajzából, alexandriába, járványszerű, tisztelegnek, szegényeknek, születésének, vatikáni Szent, háziállatok védőszentjeként, házi kedvenceket, vatikáni szent, közönséges háziállat, többi kutya, őrangyal volt, méter magas, római Bosco, ünnepségen felolvasták, nyakörvre erősíthető, másikon pedig, rövid időre, háziállatok védőszentjének, olasz állattenyésztők, jószágokat Remete, Remete Szent Antalt, Szent Péter, Carlo Tomatis, Amikor Margit, Maga Don Bosco, Bosco Szent János Plébánián, Szent Péter-tér, Remete Szent Antal, Angelo Comastri, Spanyolországban Szent Antal, Páduai Szent Antallal, Magyar Néprajzi Lexikon, Páduai Szent Antalé, Szent Antal, Remete Szent Pállal,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Paul David Tripp Április 11  Facebookon kaptam  Márai Sándor, eredeti nevén  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Reggel van  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Az élet mindig  Facebookon kaptam  És van a rabság.  A felvilágosodás...  Ha senki sem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Az ideges katicabogár  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  A Balaton-felvidék tanúhegye  Facebookon kaptam  40 felett  Segíts neki dicsérni Téged  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Az időskori betegségeket is cs...  A haragos ember  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ő hű vezetése  Tavaszi szél vizet áraszt  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Vidámság  Mindig lesz olyan  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Jó éjszakát  Nézni  Steel - Május festmény  Facebookon kaptam  Osvát Erzsébet - Április...  Szép estét  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Kitaszítva  Paul Verlaine : Költészettan  Facebookon kaptam  Ha senki sem  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Vidámság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A sorsod  Szép estét  Facebookon kaptam  Egyszer mindannyian hazatérünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Az ő hű vezetése  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Fűzfa a tóparton  Erdei gyöngyvirág  Búcsúbeszéd A Józan Ész halálá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam Krisztinától  Monológ  Facebookon kaptam  Egy rohanás az élet  Vidámság  Áldások a terhekből  Remy Bellau - Április  Jó éjszakát  Az ő hű vezetése  Nézni  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
vatikáni Szent, háziállatok védőszentjeként, házi kedvenceket, vatikáni szent, közönséges háziállat, többi kutya, őrangyal volt, méter magas, római Bosco, ünnepségen felolvasták, nyakörvre erősíthető, másikon pedig, rövid időre, háziállatok védőszentjének, olasz állattenyésztők, jószágokat Remete, pápa vatikánvárosi, ünnep alkalmából, ideiglenes állatfarmmá, olasz csizma, esemény valóságos, házi kedvencek, pénzügyőrség lovas, állami fegyveres, háziállatok kapcsán, lakosság részére, középkorban &#8211, anyarozs alkaloidák, orbánc külső, egyik első, sivatagi atyák, családi örökséggel, húgáról való, szentmisén arra, fölismerésre jutott, árát oszd, szegények között&#8230, ifjú Antal, családi birtokot, húgáról gondoskodhasson, többit mind, szegényeknek adta, falu közelében, líbiai sivatag, üres sírboltjába, elhagyott katonai, tenger melletti, nevét viselő, hegyen egész, legenda szerint, másik híres, sírja &#8211, művészetekben aggastyánként, franciaországban, spanyolországban, védőszentjeként, állattenyésztők, gondoskodhasson, gyülekezőhelye, evangéliumából, védőszentjének, bicentenáriumi, herakleopolisz, emlékirataiban, tartományainak, figyelmeztette, aggastyánként, szerzetesrend, részesüljenek, azonosították, művészetekben, simogathatták, szervezésében, vatikánvárosi, szövetségének, megbetegedés, gazdálkodást, aprójószágok, különbséggel, gondoskodást, fölismerésre, gangraenosus, pénzügyőrség, életrajzából, alexandriába, járványszerű, tisztelegnek, szegényeknek, születésének, szennyeződés, mérgezésnek, védőszentje, bazilikában, hasonlósága, középkorban, gabonaliszt, felvonultak, információi, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 538
  • e Hét: 2308
  • e Hónap: 14984
  • e Év: 248731
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.