Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ferenc pápa a szerzeteseknek: - Gyertya szentelő...
  2020-02-02 07:52:15, vasárnap
 
   
  Lássátok a kegyelmet, keressétek a felebarátot és reméljetek!
,,Kérjünk tőle új tekintetet, amely képes látni a kegyelmet, tudja keresni a felebarátot, és tud remélni! Akkor a mi szemünk is meglátja majd az üdvösséget!"
Február 1-én, Urunk bemutatása ünnepének előestéjén a Szentatya a megszentelt életet élőkkel együtt mutatott be gyertyaszenteléssel egybekötött szentmisét a Szent Péter-bazilikában. Beszédében a látásnak, a felebarát felkeresésének és a reménynek a fogalmait körüljárva világított rá a megszentelt személyek nélkülözhetetlen szerepére az Egyházban.
Ferenc pápa lefordított homíliáját teljes terjedelmében közöljük.
*
- ,,Szemem meglátta üdvösséged" (Lk 2,30). Ezek Simeon szavai, akit az evangélium egyszerű emberként mutat be: ,,igaz és istenfélő ember" - mondja a szöveg (Lk 2,25). De az emberek közül, akik azon a napon a templomban voltak, csak ő látta meg Jézusban az Üdvözítőt. Mit látott? Egy gyermeket: egy kicsiny, törékeny és egyszerű gyermeket. De ott meglátta az üdvösséget, mert a Szentlélek felismerteti vele abban a csöppnyi csecsemőben ,,az Úr Felkentjét" (Lk 2,26). Karjába véve megérezte hitében, hogy benne Isten beteljesítette ígéreteit. És akkor ő, Simeon, elmehetett békében: látta a kegyelmet, amely többet ér, mint az élet (vö. Zsolt 63,4), semmi mást nem várt.
Kedves megszentelt testvérek és nővérek, ti is egyszerű férfiak és nők vagytok, akik megláttátok a kincset, amely többet ér, mint a világ összes vagyona. Érte olyan értékes dolgokat hagytatok el, mint az anyagi javak, a saját család alapítása. Miért tettétek? Mert beleszerettetek Jézusba, benne láttatok meg mindent, és mivel pillantása elrabolt benneteket, elhagytatok minden mást. A megszentelt élet ez a látás. Annak látása, ami számít az életben. Az Úr ajándékának tárt karokkal fogadása, ahogyan Simeon tette. Ez az, amit a megszentelt személyek szemei látnak: Istennek a kezükbe adott kegyelme. A megszentelt személy az, aki mindennap magára néz, és azt mondja: ,,Minden ajándék, minden kegyelem." Kedves testvérek és nővérek, nem mi érdemeltük ki a szerzetesi életet, az a szeretet ajándéka, amelyet kaptunk.
Szemem meglátta üdvösséged. Ezeket a szavakat minden este elismételjük a befejező imaórában. Velük fejezzük be a napot, lényegében azt mondjuk: ,,Uram, üdvösségem tőled jön, a kezem nem üres, hanem tele van kegyelmeddel." Képesek vagyunk meglátni a kegyelmet - ez a kiindulópont. Visszanézni, értelmezni saját élettörténetünket és meglátni benne Isten hűséges ajándékát: nemcsak az élet fontos pillanataiban, hanem törékenység, a gyengeség, a nyomorúság időszakaiban is. A kísértő, az ördög épp nyomorúságainkra, üres kezünkre utal állandóan: ,,Sok év eltelt, és nem lettél jobb, nem valósítottad meg, amire képes lettél volna, nem engedték, hogy azt tedd, amit szerettél volna, nem mindig voltál hű, nem vagy képes...", és így tovább. Mindannyian jól ismerjük ezt a történést, ezeket a szavakat. Látjuk, hogy ebben részben van igazság, és olyan gondolatok és érzések után megyünk, amelyek összezavarnak bennünket. Ezzel pedig azt kockáztatjuk, hogy elveszítjük az iránytűt: Isten ingyenességét. Mert Isten mindig szeret bennünket és állandóan adja magát nekünk, nyomorúságainkban is. Szent Jeromos sok mindent adott az Úrnak, de az Úr többet kért. Ő viszont megkérdezte: ,,De, Uram, mindent odaadtam neked, mindent, mi hiányzik még?" - ,,A bűneid, a nyomorúságaid. Add nekem nyomorúságaidat!" Amikor az Úron tartjuk tekintetünket, akkor megnyílunk a megbocsátás előtt, amely megújít bennünket, és az ő hűsége megerősít bennünket. Ma feltehetjük magunknak a kérdést: ,,Én kire irányítom a tekintetem: az Úrra vagy magamra?" Aki képes előbb meglátni Isten kegyelmét, az felfedezi a lehangoltság és a világias tekintet ellenszerét.
Mert ez a kísértés fenyegeti a szerzetes életet: a világias tekintet. Az a tekintet, amely már nem látja Isten kegyelmét mint az élet főszereplőjeként, és valami pótlékot keres: egy kis sikert, érzelmi vigaszt, azt csinálni végre, amit akarok. Csakhogy a megszentelt élet, amikor már nem Isten kegyelme körül forog, akkor önmaga felé fordul és önmagába zárkózik. Elveszíti lendületét, leereszt, stagnál. És tudjuk, mi történik: követeljük saját tereinket és saját jogainkat, megengedjük magunknak a pletykálást és a gonoszkodást, dühöngünk minden nem működő apróság miatt, és panaszlitániákat ismételgetünk - a panaszok, ,,panaszatya", ,,panasznővér" - a testvérekről, a nővérekről, a közösségről, az Egyházról, a társadalomról. Már nem látjuk az Urat minden dologban, hanem csak a világot, a maga működésmódjaival, és a szívünk összezsugorodik. Így a megszokás és gyakorlat központúság rabjaivá válunk, közben pedig növekszik bennünk a szomorúság és a lehangoltság, melyek teljesen lemondóvá tesznek bennünket. Ide vezet a világias látásmód. Nagy Szent Teréz mondta nővéreinek: ,,Jaj a nővérnek, aki azt ismételgeti, hogy »jogtalanságot követtek el velem szemben«, jaj neki!"
Hogy helyesen tekintsünk az életre, kérjük, hogy meg tudjuk látni Isten irántunk tanúsított kegyelmét, mint Simeon. Az evangélium háromszor is megismétli, hogy Simeon szoros kapcsolatban volt a Szentlélekkel, aki betöltötte, inspirálta, indította őt (vö. Lk 2,25-27). Meghitt, szoros kapcsolatban állt a Szentlélekkel, vagyis Isten szeretetével. A megszentelt élet, ha szilárd marad az Úr szeretetében, akkor látja a szépséget. Látja, hogy a szegénység nem gigászi erőfeszítés, hanem egy felsőbbrendű szabadság, amelyet valódi gazdagságként Isten ad nekünk és másoknak. Látja, hogy a tisztaság nem szigorú meddőség, hanem a birtoklás nélküli szeretet útja. Látja, hogy az engedelmesség nem fegyelem, hanem az anarchia feletti győzelem Jézus stílusában. Az egyik földrengés sújtotta területen, Olaszországban - ha már szegénységről és közösségi életről beszélünk - volt egy romba dőlt bencés monostor, egy másik monostor viszont felajánlotta a nővéreknek, hogy költözzenek át hozzájuk. De ők csak rövid ideig maradtak náluk: nem voltak boldogok, az otthagyott helyre, az elhagyott emberekre gondoltak. Végül úgy döntöttek, hogy visszatérnek, és két lakókocsiból áll majd a monostoruk. Ahelyett, hogy egy nagy, kényelmes monostorban éltek volna kényelmesen, ott bolhákként zsúfolódtak össze, de boldogok voltak a szegénységben. Ez az elmúlt évben történt. Gyönyörű dolog!
Szemem meglátta üdvösséged. Simeon látja a kicsi, alázatos, szolgálni jövő és nem szolgálatot váró Jézust, és önmagát szolgaként határozza meg. Azt mondja ugyanis: ,,Most elbocsátod, Uram, szolgádat szavad szerint békességben" (Lk 2,29). Aki Jézusra figyel, az megtanul szolgáló életet élni. Nem várja, hogy a többiek induljanak el, hanem elkezdi keresni felebarátját, ahogy Simeon kereste Jézust a templomban. A megszentelt életben hol van a felebarát? Ez a kérdés: hol van a felebarát? Mindenekelőtt a saját közösségünkben. Kérnünk kell annak kegyelemét, hogy tudjuk keresni Jézust testvéreinkben és nővéreinkben, akiket kaptunk! Ott kezdődik el a szeretet gyakorlása: azon a helyen, ahol élsz, testvéreid és nővéreid befogadásával, szegénységeikkel együtt, ahogyan Simeon fogadta az egyszerű és szegény Jézust. Manapság sokan csak akadályt és bajt látnak másokban. Szükség van olyan tekintetekre, amelyek keresik a felebarátot, odalépnek a távoliakhoz. A szerzetes férfiaknak és nőknek, akik utánozni akarják Jézust, az a feladatuk, hogy bevigyék a világba magának Jézusnak a tekintetét, az együttérzés pillantását, a távoliakat fürkésző nézést, amely nem elítél, hanem bátorít, felszabadít, vigasztal: az együttérzés pillantását. Az evangélium szövege refrénként, sokszor mondja Jézusról: ,,megesett rajta a szíve". Jézus mindannyiunk felé leereszkedik!
...... ................... ........... ............. ................... .............


Szemem meglátta üdvösséged. Simeon szeme azért látta meg az üdvösséget, mert várta (vö. Lk 2,25). Olyan szeme volt, amely várt, remélt. A világosságot kereste, és meglátta a nemzetek világosságát (vö. Lk 2,32). Öreg volt, de reménytől csillogott a szeme. A megszentelt személyek nézése csak reménytől csillogó pillantás lehet. Tudni kell remélni! Ha szétnézünk magunk körül, könnyen elveszíthetjük a reményt: a nem működő dolgok, a hivatások számának visszaesése... Továbbra is fenyeget a világias pillantás kísértése, amely megsemmisíti a reményt. De nézzük csak az evangéliumot, és figyeljük meg Simeont és Annát: idősek voltak, egyedül éltek, mégsem veszítették el a reményt, mert kapcsolatba álltak az Úrral. Anna ,,nem távozott el a templomból, böjttel és imával teljesített szolgálatot éjjel-nappal (Lk 2,37). Itt rejlik a titok: nem szabad eltávozni az Úrtól, a remény forrásától. Megvakulunk, ha nem nézünk mindennap az Úrra, ha nem imádjuk őt. Imádnunk kell az Urat!
Kedves testvérek és nővérek, köszönjük meg Istennek a megszentelt élet ajándékát, és kérjünk tőle új tekintetet, amely képes látni a kegyelmet, tudja keresni a felebarátot, és tud remélni! Akkor a mi szemünk is meglátja majd az üdvösséget!

Fordította: Tőzsér Endre SP
Fotó: Vatican News Magyar Kurír

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Címkék: nélkülözhetetlen, panaszlitániákat, szegénységeikkel, működésmódjaival, főszereplőjeként, nyomorúságainkra, összezsugorodik, beleszerettetek, nyomorúságaidat, olaszországban, beteljesítette, közösségünkben, testvéreinkben, elveszíthetjük, felkeresésének, terjedelmében, szentlélekkel, gazdagságként, engedelmesség, összezavarnak, nyomorúságaid, ismételgetünk, ingyenességét, pillanataiban, szegénységről, tekintetünket, társadalomról, jogtalanságot, szegénységben, befogadásával, mindenekelőtt, elismételjük, lehangoltság, felismerteti, kapcsolatban, világosságát, megszentelt életet, felebarát felkeresésének, fogalmait körüljárva, megszentelt személyek, evangélium egyszerű, emberek közül, templomban voltak, csöppnyi csecsemőben, világ összes, anyagi javak, saját család, megszentelt élet, kezükbe adott, megszentelt személy, szerzetesi életet, szavakat minden, Szent Péter-bazilikában, Ezek Simeon, Mert Isten, Szent Jeromos, Nagy Szent Teréz, Tőzsér Endre SP, Vatican News Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
04.02. 12:33 Koronavírus - Csehország meghosszabbította német és osztrák határszakaszána...
04.02. 12:33 Pályázatot írtak ki Budapest grafikai arculatának továbbfejlesztésére
04.02. 12:31 Európai díjra jelölik a fővárosi állatkert hulladékcsökkentési programját
04.02. 12:21 Bennett-kenguruk érkeztek a debreceni állatkertbe
04.02. 12:11 Koronavírus - Concordia Közraktár: nem akadályozza a gabonaszállítást a jár...
04.02. 12:11 Kevesebb mint felére csökkent az Urals típusú orosz nyersolaj átlagára márc...
04.02. 12:01 Modric 2021 nyaráig a Real Madridban marad
04.02. 12:01 Koronavírus - MNB: a járványhelyzet felerősíti a digitalizációt a bankszekt...
04.02. 11:51 A vártnál nagyobb mértékben csökkentek a termelői árak februárban az euróöv...
04.02. 11:51 Koronavírus - Ursula von der Leyen és Giuseppe Conte a sajtón keresztül üze...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Egy kis mosoly is  Imádkozzunk együtt napról napr...  Facebookon kaptam  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Áprilisi tréfálkozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Áprilisi tréfálkozás  Esti kép  Facebookon kaptam  Png nő  Április - Rúzsa Magdi  Facebookon kaptam  Minyó Ferencné: Április.... F...  Facebookon kaptam  Naplemente  Csigi Péter: Meghallom-e, amit...  Facebookon kaptam Krisztina ba...  Szebenyi Judit - Április bolon...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Megbocsátás  Beoltott gyümölcsfa  Kislány napernyővel  Isten mindig gondot visel az ö...  Víztükrös virágok  Ragyogó rügyre ült le most a n...  Sexy nők  Narancsbőrgyilkos táplálékok  Szentmisék a Hegyvidéki TV csa...  Fürtös gyöngyike virág  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Virágos csendélet  Facebookon kaptam  Áprilisi tréfálkozás  Halló Április!  Naplemente  Április 1.  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Április 1.  Tibeti tanítások  4. Titkok, melyeket nem vihete...  Menekülés az eljövendő haragtó...  Halló Április!  Ima az egyedülállókért, magán...  Festett t tojások  Tulipán csokor vázában  Április ... Ó Április!  Ma Erdély védőszentjét Szent L...  Tavaszi kép  Scherer bíboros: „Viták ...  Gerberák  Jézus megigértetése  Mai nap zenéje: Bodnár Attila...  Isten fel akar minket emelni  Hosszú életet biztosító gyümöl...  Facebookon kaptam  Aprócska kis csoda: chiamag  Az éjszakai izzadást kiváltó o...  Imádkozzunk együtt napról napr...  Mai nap zenéje: Bodnár Attila...  Avilai Szent Teréz minden erej...  Szikora Róberttel imáról, otth...  Png virág  Ma Erdély védőszentjét Szent L...  Április  Az E-vitamin és a szívizomsej...  Édes képek - kiscicák  Áprilisi tréfálkozás  Áprilisi tréfálkozás  Figyelem  Az élet igéje – 2020. áp...  Imádkozzunk együtt napról napr...  Pope Francis-Holy Mass at Casa...  Kislány csokorral  Facebookon kaptam Cs ildikótól  Eljött végre április! Április ...  Csigi Péter: Meghallom-e, amit...  Szikora Róberttel imáról, otth...  Festett t tojások  Vízcseppes lila rózsa  Tavaszi kép  Az április, egy szerelmes kam...  Óvintézkedések gyermekek számá...  Kislány csokorral  Kislány rózsa csokorral  Istennel vagyunk mi győztesek  Óvintézkedések gyermekek számá...  Tavaszi kép  Április Esőt érlelő  Az április, egy szerelmes kam...  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Festett t tojások  Erdős Anna - Köszöntelek Ápri...  Szép estét  Fürtös gyöngyike virág  Április  Facebookon kaptam  Ferenc pápa a hétfő reggeli sz... 
Bejegyzés Címkék
megszentelt életet, felebarát felkeresésének, fogalmait körüljárva, megszentelt személyek, evangélium egyszerű, emberek közül, templomban voltak, csöppnyi csecsemőben, világ összes, anyagi javak, saját család, megszentelt élet, kezükbe adott, megszentelt személy, szerzetesi életet, szavakat minden, befejező imaórában, kegyelmet &#8211, élet fontos, nyomorúság időszakaiban, megbocsátás előtt, világias tekintet, kísértés fenyegeti, szerzetes életet, élet főszereplőjeként, maga működésmódjaival, szívünk összezsugorodik, világias látásmód, evangélium háromszor, felsőbbrendű szabadság, birtoklás nélküli, anarchia feletti, egyik földrengés, romba dőlt, másik monostor, otthagyott helyre, elhagyott emberekre, elmúlt évben, megtanul szolgáló, többiek induljanak, megszentelt életben, saját közösségünkben, szeretet gyakorlása, szerzetes férfiaknak, világba magának, együttérzés pillantását, távoliakat fürkésző, evangélium szövege, világosságot kereste, nemzetek világosságát, hivatások számának, világias pillantás, remény forrásától, nélkülözhetetlen, panaszlitániákat, szegénységeikkel, működésmódjaival, főszereplőjeként, nyomorúságainkra, összezsugorodik, beleszerettetek, nyomorúságaidat, olaszországban, beteljesítette, közösségünkben, testvéreinkben, elveszíthetjük, felkeresésének, terjedelmében, szentlélekkel, gazdagságként, engedelmesség, összezavarnak, nyomorúságaid, ismételgetünk, ingyenességét, pillanataiban, szegénységről, tekintetünket, társadalomról, jogtalanságot, szegénységben, befogadásával, mindenekelőtt, elismételjük, lehangoltság, felismerteti, kapcsolatban, világosságát, nővéreinkben, testvérekről, gonoszkodást, időszakaiban, kiindulópont, tekintetekre, kegyelmeddel, valósítottad, szeretetével, leereszkedik, , ,
2020.03 2020. április 2020.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 13 db bejegyzés
e hónap: 49 db bejegyzés
e év: 1774 db bejegyzés
Összes: 42269 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2564
  • e Hét: 16156
  • e Hónap: 6378
  • e Év: 632707
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.