Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szent Bálint vértanú, aki a szerelmesek pártfogója lett
  2020-02-14 10:39:47, péntek
 
  Nemcsak az angolok, más népek, például a horvátok is úgy hiszik, hogy a madarak ezen a napon tartják a menyegzőjüket..
Szent Bálintot vagy Valentint ma világszerte úgy ismerik, mint a szerelmesek, házasok védőszentjét, bár legendájában eredetileg egy szó sincs szerelemről. Alakja a történelem homályába vész, mégis nagy népszerűségnek örvend a mai napig. Ki volt valójában ez a titokzatos szent?
...... ........... ...........


A Bálint név latin változata Valentinus, ami azt jelenti: erős. A Legenda Aurea úgy fogalmaz: ,,erőt bíró, azaz a szentségben állhatatos". A hagyományban több Bálint nevű szent története keveredik, miközben nagyon kevés hiteles tény maradt fenn róluk. A gyér történelmi adatok miatt 1969-ben kivették Bálint nevét az általános római naptárból, meghagyva a róla való megemlékezés lehetőségét a helyi egyházak számára.
Annyi bizonyos, hogy a 3. században élt egy Bálint nevű római pap, akit vértanúként tisztelünk. II. Claudius császár sikertelenül próbálta hittagadásra bírni, ezért átadta Aster főtisztnek, hogy végeztesse ki. Bálint meggyógyította Aster vak leányát, mire a főtiszt és háza népe megtért. A császár 269 körül mindegyiküket kivégeztette. A vértanú pap halála helyén I. Gyula pápa templomot építtetett.
- Bálint vértanú történetét a Legenda Aurea így őrizte meg:
Bálint tiszteletre méltó pap volt, akit Claudius császár magához hívatott, és megkérdezte őt, így szólván: ,,Mi lelt, Bálint? Miért nem élvezed barátságunkat azzal, hogy a mi isteneinket imádod, és hiú babonádat elveted?" Mire Bálint: ,,Ha Isten kegyelmét ismernéd, ezt semmiképpen nem mondanád, hanem lelkedet elfordítanád a bálványoktól, és Istent imádnád, ki a mennyekben van." (...) Erre Claudius: ,,Ha Krisztus az igazi Isten, miért nem mondod meg nekem az igazat?" Mire Bálint: ,,Bizony, Krisztus az egyetlen Isten, s ha hiszel benne, lelked üdvösséget nyer, az állam gyarapszik, minden ellenséged fölött győzedelmeskedsz." Claudius pedig így szólt a mellette állókhoz: ,,Római férfiak, hallgassátok, milyen bölcsen és helyesen beszél ez az ember!" Akkor így szólt a prefektus: ,,Félrevezeti a császárt! Hogyan is hagyhatnánk el azt, amit gyermekkorunktól vallunk?" És akkor Claudius szíve megváltozott, Bálintot egy másik parancsnok őrizetére bízták, és miután annak házába vezették, így szólt: ,,Uram, Jézus Krisztus, igaz világosság, világosítsd meg ezt a házat, hogy felismerjék; te vagy az igaz Isten!" Mire a prefektus: ,,Csodálom, hogy azt mondod: Krisztus a világosság. Viszont ha az én lányomat, aki régóta vak, megvilágosítja, megteszem, amit csak kívánsz." Akkor Bálint imádkozva visszaadta a vak leány szeme világát, és abban a házban mindenkit megtérített.
- A hagyomány egy másik 3. századi Bálint vértanút is ismer, aki az itáliai Interamna (ma Terni) püspöke volt, és a legenda szerint imája hatására szintén csodás gyógyulások történtek. Egyes történészek úgy vélik, a két mártír ugyanaz a személy lehetett. Akárhogyan is, Szent Bálint vértanú Istentől kapott gyógyító ereje miatt évszázadokig a lelki betegek, az ájulástól és epilepsziától szenvedők védőszentje volt
- Egy harmadik Szent Bálint emléknapja is februárra esik, bár ő később élt. Életrajza szerint passaui püspök volt, aki háromszor próbált letelepedni és téríteni Passauban, de mindháromszor elűzték, ezért az Alpokba húzódott vissza, és ott is halt meg 475 körül. Zenoburgban (ma Olaszország, Castel San Zeno) temették el. Ereklyéit III. Tasziló bajor herceg 764-ben Passauba vitette, a mai Szent István-dóm helyén épült első templomba. 1120-ban felnyitották koporsóját, és a holtteste mellett egy ólomtáblára írva megtalálták az életrajzát. A passaui egyházmegye patrónusa, ugyanakkor őt is úgy ismerik, mint akinek különösen is lehet a segítségét kérni betegség idején. Alakja összeolvadt a 3. századi vértanúval, ezért Németországban, Ausztriában főleg az epilepsziában szenvedők bizakodtak a segítségében. A nyakukban hordott Bálint kereszt, frászkereszt (Valentinskreuz, Fraisenkreuz) a tünetek, rohamok elriasztását célozta.
...... ........... ........... .............


Hazánkban német nyelvterületről terjedt el Szent Bálint tisztelete. Ünnepe már középkori naptárainkban, misekönyveinkben szerepelt, népszerűségét mutatja, hogy Bálint évszázadokig gyakori keresztnév volt, sőt családnévvé is vált.
Bálint ünnepe a tavaszvárás kezdetére és a farsangi esküvők idejére esik - valószínűleg e naptári egybeesés miatt lett idővel a szerelmesek védőszentje, először Angliában és Franciaországban. A népszokások gyökere egészen az ókori Rómáig nyúlik vissza: február közepén tartották lupercalia ünnepét, melyhez tisztító és termékenységi rítusok kapcsolódtak.
Bálint napját igazolhatóan először az angol költő, Geoffrey Chaucer kötötte a romantikus szerelemhez Madárparlament (1374-82) című költeményében. De nemcsak az angolok, más népek, például a horvátok is úgy hiszik, hogy a madarak ezen a napon tartják a menyegzőjüket.
Bálint napját ma világszerte a szerelmesek ünnepének tartják. Az évszázadok során számos, ezt a hagyományt erősítő, romantikus legendát is szőttek alakja köré. Az egyik elbeszélés szerint Bálint titokban adott össze keresztény fiatalokat, köztük katonákat a kedvesükkel. A Római Birodalomban a katonák csak a szolgálati idejük leteltével házasodhattak meg, különleges kegynek számított, ha valakinek előbb engedélyt adott erre a császár. Bálint ezért titokban adta össze őket, és a friss házasokat megajándékozta egy-egy virággal a saját kertjéből. Egy másik legenda szerint Szent Bálint volt, aki a történelem során először esketett össze egy pogány férfit és egy keresztény nőt.


Forrás
Magyar katolikus lexikon
Bálint Sándor: Ünnepi kalendárium
Wikipedia.org
Magyar Kurír

*
Valentin/Bálint nap Link

*
- A Bálint-nap és a szerelem kapcsolatát William Shakespeare Hamlet című drámája is őrzi.
Holnap Szent Bálint napja lesz,
Mindjárt reggel korán;
És ablakodnál, párodul,
Ott leszek, én leány.
Kelt a legény, felöltözött,
Ajtót nyitott neki:
Bement a lány, de mint leány
Többé nem jöve ki.

(Hamlet, 5. szín; Arany János fordítása)

*
- Vakságot gyógyított Szent Bálint Link
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Címkék: misekönyveinkben, gyermekkorunktól, győzedelmeskedsz, franciaországban, nyelvterületről, valentinskreuz, madárparlament, népszerűségnek, megajándékozta, németországban, megvilágosítja, meggyógyította, mindegyiküket, költeményében, termékenységi, barátságunkat, népszerűségét, mindháromszor, epilepsziától, naptárainkban, menyegzőjüket, epilepsziában, házasodhattak, elriasztását, fraisenkreuz, kivégeztette, évszázadokig, birodalomban, megemlékezés, frászkereszt, elfordítanád, hallgassátok, megváltozott, hagyományban, felnyitották, bálványoktól, madarak ezen, napon tartják, történelem homályába, titokzatos szent, szentségben állhatatos”, hagyományban több, gyér történelmi, általános római, róla való, helyi egyházak, igazi Isten, egyetlen Isten, állam gyarapszik, mellette állókhoz, másik parancsnok, igaz Isten, Szent Bálint, Szent Bálintot, Legenda Aurea, Mire Bálint, Erre Claudius, Jézus Krisztus, Akkor Bálint, Castel San Zeno, Ereklyéit III, Szent István-dóm, Geoffrey Chaucer, Római Birodalomban, Bálint Sándor, Magyar Kurír, William Shakespeare Hamlet, Holnap Szent Bálint, Arany János,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Alvó cica  A Mindenható Istenben bízva  Facebookon kaptam  Rőzsehordó nő szobra  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Boldog ünnepeket kívánok minde...  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Jóga férfiaknak  Kokárda  Facebookon kaptam  Nemzeti  Facebookon kaptam  Nem mindegy  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Kokárda  Gősi Vali - Tükre lennék...  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jóga férfiaknak  Könnyáztatta asszonysorsok  Heltai Jenő: Szabadság  Vágy, élet és sugár  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Aztán itt van egy másik szerep...  A Mindenható Istenben bízva  Szent-Györgyi Albert gondolata  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Könnyáztatta asszonysorsok  Sajnos ezt elBalogozták  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Alvó cica  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Üdvözöllek az oldalamon  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  A szív és a cselekvés egységes...  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Tavaszról álmodom,  Facebookon kaptam  A magukat nyílt és őszinte emb...  Törött csészék  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  1848. március 15-én  Facebookon kaptam  Alvó baby  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Fújjad márciusi szél . . .  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rőzsehordó nő szobra  Szeüleidtől tanultad  Március 15 emlékére virágba bo...  Illuziói ne legyen senkinek, a...  Facebookon kaptam  Atyám !  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Szeretettel  Esti kép  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Facebookon kaptam  Nyíljatok meg  Nagy László - Szerelem emléke  Esti kép  Szeretettel  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Benned is ezerféle szín van  Keresd azt a valakit,...  Paul David Tripp Március 15  Ne feledjük: a föld jóval több...  Talpra vándor  Isteni zsebkendők  Facebookon kaptam  Rejtő Jenő versei  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Alvó cica  Kokárda  Gősi Vali - Tükre lennék...  Könnyáztatta asszonysorsok  Mi a különbség  A magyar sajtó napja március 1...  Isteni zsebkendők  Rejtő Jenő versei  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Nem mindegy  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
madarak ezen, napon tartják, történelem homályába, titokzatos szent, szentségben állhatatos&#8221, hagyományban több, gyér történelmi, általános római, róla való, helyi egyházak, igazi Isten, egyetlen Isten, állam gyarapszik, mellette állókhoz, másik parancsnok, igaz Isten, házban mindenkit, itáliai Interamna, legenda szerint, személy lehetett, lelki betegek, harmadik Szent, holtteste mellett, ólomtáblára írva, passaui egyházmegye, segítségét kérni, epilepsziában szenvedők, nyakukban hordott, tavaszvárás kezdetére, farsangi esküvők, szerelmesek védőszentje, népszokások gyökere, ókori Rómáig, angol költő, romantikus szerelemhez, szerelmesek ünnepének, évszázadok során, hagyományt erősítő, egyik elbeszélés, katonák csak, szolgálati idejük, friss házasokat, saját kertjéből, másik legenda, történelem során, pogány férfit, szerelem kapcsolatát, misekönyveinkben, gyermekkorunktól, győzedelmeskedsz, franciaországban, nyelvterületről, valentinskreuz, madárparlament, népszerűségnek, megajándékozta, németországban, megvilágosítja, meggyógyította, mindegyiküket, költeményében, termékenységi, barátságunkat, népszerűségét, mindháromszor, epilepsziától, naptárainkban, menyegzőjüket, epilepsziában, házasodhattak, elriasztását, fraisenkreuz, kivégeztette, évszázadokig, birodalomban, megemlékezés, frászkereszt, elfordítanád, hallgassátok, megváltozott, hagyományban, felnyitották, bálványoktól, valószínűleg, segítségében, hittagadásra, kapcsolódtak, védőszentjét, legendájában, igazolhatóan, sikertelenül, szerelmesek, ólomtáblára, megtalálták, szerelemhez, védőszentje, olaszország, letelepedni, szentségben, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1115
  • e Hét: 2194
  • e Hónap: 15632
  • e Év: 218545
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.