Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az apró örömöt keresni kell – Pécsi Rita a derűs lelkü
  2020-02-20 10:01:57, csütörtök
 
  ,,Isten ott szólít meg minket a legerősebben, ahol bensőleg az öröm rezdülését érezzük." (Tilmann Beller)
...... ...........


Mi a farsangi idő üzenete? Erre is keresi a választ írásában Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató.
A lélek a fájdalomban erősödik, de az örömből táplálkozik. Mégis, gyakran könnyebben megy a kesergés, sőt, még egy kicsit ,,ízlik" is! Jaj, ez a világ! Jaj, ez az időjárás! Jaj, az emberek! És noha keresztényként hisszük, valljuk a megváltás nagy örömét, mégis mintha húsvét nélküli nagyböjtben élnénk... Nem segít persze az örömhajhászásra vagy a fájdalom mindenáron való kerülésére ösztönző korszellem sem, és a wellness-társadalom muszáj öröme is inkább kiégést és csömört okoz végső soron.
Úgy látszik, elfelejtettük, vagy nem vesszük komolyan, hogy az igazi öröm komoly dolog, és tanulható is. Leghatékonyabb eszközünk az érzelmi rugalmasság gyakorlása lehet, amely elvezet bennünket arra az egyszerű tapasztalatra, hogy vannak krízisek, nehézségek, konfliktusok, fájdalmak, de visszatalálhatunk a belső békéhez. Erre tanít minket minden jó mese is. Ezek a történetek nem arról szólnak, hogy minden rendben van, hanem arról, hogy minden rendbe hozható. Persze el kell indulni, tűzön-vízen, veszedelmeken át, és legfőképpen magunkat kell legyőznünk, még ha hétfejű sárkány képében jelentkeznek is a veszélyek. Nyitott szemmel és szívvel kell figyelnünk, hol találhatunk segítőkre, társakra. A fájdalom kontrasztja is fontos szerepet játszik mindebben. Nagy lélektani törvény az is, hogy minden élvezet a lemondásból táplálkozik. Az ember ugyanis vágyakozó lény. A vágyakozás teremti meg bennünk azt az űrt, szomjúságot, amit azután betölthet az öröm megannyi formája.
Így találhatott rá például Olofsson Placid atya a Gulág embertelen körülményei között a túlélés egyik lényeges törvényére, mely szerint az apró örömöt keresni kell. Annyira fontosnak látta ezt, hogy örömolimpiát rendezett a rabtársaival a munkatáborban. Egész nap figyelték, milyen örömöt lehet találni az ottani siralmas körülmények között. Aztán este mindig beszámoltak egymásnak, és az volt a győztes - az lett a Jani -, aki több aznapi örömöt tudott felsorolni. Aztán jött a következő forduló, és újra keresték az örömöket. Egyszer az egyik ,,versenyző" arról számolt be, hogy nem tudott szenvedni, mivel tizenhét öröme volt, és ezeket egész nap mondogatnia kellett magában, nehogy estére elfelejtse.
Vannak napok, amikor mi is úgy érezzük, csak a túlélésre számíthatunk. Ilyenkor vessük be Placid atya túlélőszabályát! Keressük hétköznapjaink apró örömeit! Mik lehetnek ezek? Például a találkozások öröme, az együvé tartozás különös ajándéka. Egy tekintet, egy mosoly, egy kézfogás vagy egy ölelés, és azok, akikkel a szívünkben találkozunk. Vannak váratlan örömeink is, amelyekben Isten szinte huncut mosollyal kacsint felénk: itt vagyok ám! Egy szép napfelkelte, a harsány madárdal, egy különös kis virág vagy egy finom ebéd, egy levél, egy kedves üzenet vagy meglepetés. És nem különben az, ha magányosságunk fájdalmában ,,csöndesen és váratlanul átölel az Isten" (Ady Endre). Különös tapasztalatunk lehet a közösen viselt fájdalom könnyes öröme is. És a csodálkozás is igazi öröm! Aki nem tud csodálkozni, örülni sem tud. Gyökössy Endre szerint ,,Boldogok, akik csodálkoznak ott is, ahol mások közömbösek, mert örömes lesz az életük". Izgalmas, eleven öröm a megismerés öröme is. Amikor megértjük, megtapasztaljuk, hogyan működik a világ, az ember, milyen különös törvények igazgatják a természetet, miként lehet megszólaltatni egy hangszert vagy eljárni egy táncot.
A szépen, jól elvégzett munka öröme mély, csendes öröm. Sokkal gyakoribb és igazabb a zajos és felszínes sikereknél. Ismerjük az előttünk álló kihívások feszültséggel teli örömét is. Az ember - a keletiek bölcsessége szerint - az akadály gyermeke. A nehézség lépcső, amelyre ez van írva: ,,Gyere, fent találkozunk!"
Az apró örömök művészetéhez talán a gyermekek értenek a legjobban. Ha biztonságban, szeretetben élnek, mindennek tudnak örülni: állandóan csodálkoznak, szenvedéllyel merülnek bele munkájukba: a játékba. Szüntelenül keresik-kutatják a természetet, mindennél jobban értékelik a kapcsolatot, és akárhányszor elesnek, bátran szaladnak tovább. Ilyeneké a mennyek országa. Mi pedig az istengyermekség lelkét kaptuk.
,,Örömre kell berendezkedni. Nem szabad félni a teljes örömtől." (Pilinszky) Ez lehet számunkra a farsangi idő üzenete is. Jó volna a nagy zajban, a vidám mulatságban, a jóízű lakomában, a sok álarc mögött is megtalálni az apró örömöket, és hálás szívvel megörvendezni, szeretteinkkel megosztani őket, hogy az ebből fakadó belső derűt a böjti időkben is megőrizzük, és erős vágyakozással, komoly igyekezettel eljussunk a feltámadás örömébe.
,,Isten ott szólít meg minket a legerősebben, ahol bensőleg az öröm rezdülését érezzük" (Tilmann Beller). Rajta hát! ,,Akinek füle van, hallja meg!" (Mt 13,9).



Fotó: Pixabay
Magyar Kurír 2020.02.19
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Címkék: megtapasztaljuk, túlélőszabályát, örömhajhászásra, istengyermekség, szeretteinkkel, hétköznapjaink, keresztényként, megszólaltatni, magányosságunk, tapasztalatunk, leghatékonyabb, tapasztalatra, berendezkedni, megörvendezni, neveléskutató, szenvedéllyel, munkatáborban, elfelejtettük, veszedelmeken, feszültséggel, vágyakozással, csodálkoznak, konfliktusok, művészetéhez, legerősebben, jelentkeznek, örömolimpiát, igyekezettel, rabtársaival, találkozások, számíthatunk, akárhányszor, biztonságban, rugalmasság, szüntelenül, körülményei, öröm rezdülését, választ írásában, fájdalomban erősödik, örömből táplálkozik, kicsit „, megváltás nagy, örömhajhászásra vagy, fájdalom mindenáron, igazi öröm, érzelmi rugalmasság, egyszerű tapasztalatra, belső békéhez, fájdalom kontrasztja, lemondásból táplálkozik, ember ugyanis, vágyakozás teremti, Pécsi Rita, Tilmann Beller, Uzsalyné Pécsi Rita, Olofsson Placid, Gyökössy Endre, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Szép estét kedves látogatóimna...  Szívem tiéd  Egy bizonyos határt  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Albert Einsteinről  Adakozás  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Alázat  Png fotel  Régi emberek, akikre máig büsz...  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Png lepke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Sokan azt tartják  képre írva  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Paul David Tripp Április 21  Nevem  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Reggel van  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png rózsa csokor  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Idő  Ágai Ágnes – Csendélet  Png kutya  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Németh László tollából  Egy hatékony szolga  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Nem számIt  Ágai Ágnes – Csendélet  Png rózsa csokor  Minden harmadik...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Alázat  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Idő  Reménység és erő Krisztustól e...  Png csokor  Facebookon kaptam Krisztinától  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Fehér virág  Egy lelki imádság  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam Krisztinától  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Radikális szeretet  Png lepke  Éretlen vers  Png lepke  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Németh László tollából  Akarat  George Gordon Lord Byron: Inez...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Radikális szeretet  Jó éjszakát  Soha ne kedvezz...  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
öröm rezdülését, választ írásában, fájdalomban erősödik, örömből táplálkozik, kicsit &#8222, megváltás nagy, örömhajhászásra vagy, fájdalom mindenáron, igazi öröm, érzelmi rugalmasság, egyszerű tapasztalatra, belső békéhez, fájdalom kontrasztja, lemondásból táplálkozik, ember ugyanis, vágyakozás teremti, öröm megannyi, túlélés egyik, apró örömöt, ottani siralmas, győztes &#8211, következő forduló, egyik &#8222, túlélésre számíthatunk, találkozások öröme, együvé tartozás, kézfogás vagy, szívünkben találkozunk, szép napfelkelte, harsány madárdal, finom ebéd, kedves üzenet, közösen viselt, megismerés öröme, hangszert vagy, előttünk álló, ember &#8211, keletiek bölcsessége, akadály gyermeke, nehézség lépcső, apró örömök, gyermekek értenek, mennyek országa, istengyermekség lelkét, teljes örömtől, nagy zajban, vidám mulatságban, jóízű lakomában, apró örömöket, ebből fakadó, böjti időkben, feltámadás örömébe, megtapasztaljuk, túlélőszabályát, örömhajhászásra, istengyermekség, szeretteinkkel, hétköznapjaink, keresztényként, megszólaltatni, magányosságunk, tapasztalatunk, leghatékonyabb, tapasztalatra, berendezkedni, megörvendezni, neveléskutató, szenvedéllyel, munkatáborban, elfelejtettük, veszedelmeken, feszültséggel, vágyakozással, csodálkoznak, konfliktusok, művészetéhez, legerősebben, jelentkeznek, örömolimpiát, igyekezettel, rabtársaival, találkozások, számíthatunk, akárhányszor, biztonságban, rugalmasság, szüntelenül, körülményei, természetet, csodálkozni, találkozunk, szeretetben, szomjúságot, nagyböjtben, csodálkozás, bölcsessége, táplálkozik, körülmények, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2549
  • e Hét: 4730
  • e Hónap: 37884
  • e Év: 271631
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.