Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szent Marto Jácinta és Ferenc, a fatimai látnokgyermekek
  2020-02-20 10:16:17, csütörtök
 
   
  ,,Tűz ég itt belül, a mellkasomban, de nem éget el" (Marto Jácinta)
Két gyermekre emlékezünk ma! Kérjük közbenjárásukat
Képen: Szent Marto Jácinta és Ferenc, a fatimai látnokgyermekek
.......


Az Egyház február 20-án emlékezik Szent Jácintára és Ferencre, a két fatimai látnokgyermekre, akiket Ferenc pápa 2017. május 13-án, az első fatimai jelenés 100. évfordulóján avatott szentté a portugáliai Mária-kegyhelyen.
Ferenc (Francisco Marto) 1908. június 11-én, Jácinta (Jacinta Marto) 1910. március 11-én született. A legkisebbek voltak szüleik, Manuel és Olimpia Marto hét gyermeke közül. Unokatestvérükkel, Lúciával (Lúcia Santos) a család nyáját őrizték a Fatimához közeli völgyben, Cova da Iriában, amikor 1917-ben májustól októberig hat alkalommal megjelent nekik a Szűzanya.
- Ferenc, Jácinta és Lúcia olyanok voltak, mint minden portugál falusi gyerek abban az időben: írni-olvasni nem tudtak, de gazdag szájhagyományban élő kultúra vette őket körül; miközben a nyájat őrizték, játszottak, táncoltak, énekeltek, saját visszhangjukat hallgatva kiáltoztak.
Jácinta gyönyörködött a virágokban, füzéreket készített belőlük unokatestvérének, Lúciának, akit rajongásig szeretett. Örömét lelte az állatokban is, nevet adott a bárányoknak. A három boldog pásztorgyerek a teremtett világ és a természet csodálatában élt. A napot a ,,Miasszonyunk lámpásá"-nak nevezték, a csillagokat pedig az ,,angyalok lámpácskái"-nak. Sötétedéskor újra és újra megpróbálták megszámlálni őket. Naponta elmondták ebéd után a rózsafüzért, de - hogy többet játszhassanak - lerövidítették az imádságokat. Ez azonban hamarosan megváltozott...
1916 tavaszán egy angyal jelent meg nekik, és arra kérte őket, hogy imádkozzanak vele. Majd nyár közepén újra megjelent, ekkor azt kérte, ajánlják fel szenvedéseiket Istennek a bűnösökért. Egy utolsó jelenés alkalmával pedig, nyár végén az angyal vérző ostyát tartott egy kehely fölött, és megáldoztatta a gyerekeket. Ez a tapasztalat végleg elszakította őket játszótársaiktól és felkészítette őket a következő eseményekre.
- Lúcia visszaemlékezései szerint Ferenc békés, szelíd, töprengő fiú volt, de hajlamos a tréfára testvéreivel és barátaival szemben. Gyíkokkal, kígyókkal játszott, gyakran hazavitte őket, bosszúságot okozva édesanyjának. Egyszer odaadta egy forintját, minden pénzét egy társának egy foglyul ejtett madárért, csak azért, hogy aztán szabadon engedhesse. A jelenések után egyre inkább szeretett egyedül lenni és imádkozni, legjobban a tabernákulumban rejtőző Jézus mellett; így fogalmazott: ,,vigasztalni Jézust az egész világ bűneiért".
Az életvidám, kedves, érzékeny, ugyanakkor önfejű Jácinta mindenkit elbűvölt, aki ismerte. Különlegesen erős szeretetet érzett az Úr iránt, öt évesen keservesen sírt a passiót hallván, és megfogadta, hogy nem követ el bűnt és soha nem bántja meg az Úr Jézust.
*
- Első alkalommal 1917. május 13-án jelent meg a Szűzanya a gyerekeknek. Jácinta félénken hátrahúzódott, pedig szerette volna megkérdezni az Asszonytól, hogy odaadhatja-e neki a kenyeret és a sajtot, amit ebédre vittek magukkal. Unokatestvére kérésére a kislány megfogadta, hogy senkinek nem beszél arról, amit láttak. Ezt mégsem tudta megtartani, kiáltozva szaladt haza: ,,Édesanyám! Láttuk ma a Miasszonyunkat!" Anyja csak mosolygott rajta, apja azonban komolyan vette, és Ferenc is igazolta, amit húga mondott, annak ellenére, hogy ő semmit nem látott és nem hallott az első jelenéskor. Jácinta, ellentétben Ferenccel, mind a hat jelenés alkalmával látta a Szűzanyát, de ő sem hallotta mindig, mit mondott Lúciának. A Szűz mindig megtérést, imádságot, bűnbánatot és engesztelést kért.
A hír gyorsan elterjedt, és mivel a plébános sem hitt a gyerekeknek, Lúciát hazugsággal vádolták. Jácinta pedig amiatt szégyenkezett, hogy megszegte unokatestvérének tett ígéretét. Később, mikor arról kérdezték, hogy a Szent Szűz miért nem beszélt soha Jácintához, Lúcia így válaszolt: ,,Mert Jácinta sem beszélt. Ha szólt volna, a Szűz is szólt volna hozzá." A kislány azonban csak félénken mosolygott és soha nem tudott megszólalni a Szűzanya jelenlétében.
*
- A második jelenéskor Lúcia megkérdezte a Szűzanyától, hogy a mennyországba fognak-e kerülni. Ő azt válaszolta, hogy Ferenc és Jácinta hamarosan, de Lúciának várnia kell még. (Valóban, Lúcia a három látnok közül egyedüliként megérte a felnőttkort, kármelita apáca lett, és 2005-ben halt meg, 97 éves korában.)
- A harmadik jelenés alkalmával, július 13-án a Szent Szűz megmutatta a gyerekeknek a poklot. Úgy tűnt, Jácintát érintette a legmélyebben a rettenetes látomás. Hogy megmentse a bűnösöket, hármuk közül ő vállalta a legtöbb önsanyargatást, lemondott ételről-italról - sokszor nem ivott semmit a legnagyobb hőségben sem -, és durva kötelet viselt a derekán.
A három gyerek önként vállalt vezeklését gúny kísérte a hitetlenek részéről, zaklatás a szkeptikus világiaktól és klerikusoktól egyaránt és állandó türelmetlenség a hívők felől a Szűztől hallott titkok felfedését illetően.
Augusztus 13-án a hatóságok képviselői elzárták a gyerekeket, hogy megakadályozzák, hogy Cova de Iriába menjenek a megígért következő találkozásra. Fenyegették és erőszakkal próbálták rávenni őket, hogy vallják be, hazudtak. Az augusztusi jelenés ezért 19-én történt, miután a gyerekek visszatértek otthonukba. (E jelenés helyszíne is más volt: a szintén Fatimához közeli Valinhos. Itt a magyarok építettek kápolnát, melyet 1956. augusztus 12-én szenteltek föl.)
Szeptemberben, az ötödik jelenés alkalmával tízezrek voltak jelen a völgyben, egy hónappal később pedig, október 13-án, az utolsó jelenéskor mintegy 70 ezer ember látta a napcsodát: a nap megnagyobbodott, forogni kezdett, majd úgy tűnt, rázuhan a földre.
1918 augusztusában, mikor az első világháború már a végéhez közeledett, Ferenc és Jácinta megbetegedtek az egész világon pusztító spanyolnátha járványban. A következő év áprilisában Ferenc, tudván, hogy nincs sok ideje, kérte, hadd vehesse magához először a ,,Rejtőzködő Jézus"-t a szentáldozásban. A következő napon, április 4-én fénylő arccal meghalt. Először Fatima temetőjébe temették, majd később átvitték a jelenések völgyében épült templomba.
,,Tűz ég itt belül, a mellkasomban, de nem éget el" - mondta Jácinta kínok közt, melyeket akkor érzett, ha a pokolra gondolt és a bűnösökre, akiket meg akart menteni. A kislány a spanyolnátha után tüdőgyulladást kapott, majd tuberkulózist. A Szűzanya előre felkészítette, megmondta neki, hogy két kórházba is bekerül majd, nem gyógyul ugyan meg, de Isten szeretetéért és a bűnösök megtéréséért sokat fog szenvedni. Először két hónapot töltött kórházban, fájdalmas kezeléseken esett át, és egy gennyes kelés az oldalán rettenetes kínokat okozott neki. Szenvedéseit növelte magánya, különösen az, hogy távol került Lúciától. Azonban nem panaszkodott soha. Még egyszer hazatérhetett Fatimába, de nem sokkal később Lisszabonba vitték. Először egy katolikus árvaházba került, mivel nem volt szabad ágy a kórházban. Itt mindennap részt vehetett a szentmisén, áldozhatott és a tabernákulum közelében lehetett. Nagyon boldog volt. Azonban hamarosan átkerült a kórházba. Itt Jácinta megtette végső felajánlását: elfogadta a magányos halált. 1920. február 20-án kérte a betegek szentségét, majd még aznap éjjel békében meghalt. Egyedül, tíz évesen. Akik látták őt nyitott koporsójában, azt mondták, olyan bájos volt az arca, mintha élne. A betegsége és sebei okozta kellemetlen szagok helyett virágillat áradt a közelében. Ferenccel és Lúciával együtt a fatimai bazilikában nyugszanak. Sírjukon egyszerű felirat hirdeti: ,,akiknek a Miasszonyunk megjelent".

Ferenc és Jácinta kanonizációját 1961-ben indították el, majd 1989-ben elismerték hősies erényeiket. II. János Pál pápa avatta boldoggá őket 2000. május 13-án, harmadik fatimai útja során. Az első jelenés 100. évfordulóján, 2017-ben pedig Ferenc pápa a szentek közé emelte a két kis látnokot. Unokatestvérüket, Lúciát Isten szolgálójaként tiszteljük.


Forrás
Magyar katolikus lexikon
Ewtn.com - 100 years of Fatima
Catholic.org
Magyar Kurír 2020.02.20

*
- 2017.Május 13-án délelőtt Ferenc pápa ünnepélyes szentmise keretében szentté avatta a száz évvel ezelőtti Mária-jelenések gyermek látnokait Fatimában.
...... .........


Homíliáját teljes terjedelmében közöljük. Link

*
- 2017. május 13 Kovács Zoltán a fatimai jelenésekről: Szűz Mária a remény és a vigasztalás jele.
Száz évvel ezelőtt, 1917. május 13-án a portugáliai Fatimában Szűz Mária megjelent három kisgyermeknek, a tízéves Santos Lúciának, a kilencéves Marto Ferencnek és a hétéves Marto Jácintának. A száz évvel ezelőtt történtekről és a fatimai titkokról Kovács Zoltán­ ­ma­rio­ló­gussal beszélgettünk. A gyerekek környezete számára az volt a leghihetetlenebb, hogy a Szűzanya három egyszerű, írni-olvasni sem tudó gyermeknek jelent meg.
Bővebben Link

*
- 2018. május 13. A Fatimai Boldogságos Szűz Mária Link

*
- Engedjük szeretni, engedjük Jézushoz a gyermekeinket!!
A gyermekek lehetnek-e szentek?? E kérdésre a mai nap egy nagyon frappáns választ ad!! Jácinta és Ferenc kis gyermekek voltak, de nagy lángoló szívvel szerettek!! Ilyen egyszerű szenté válni, szentként élni, mindannyiunk számára járható az életszentség útja!! Ha a szívünkben már csak a szeretet lakik, ha életünket a szeretet Istene tölti be, akkor boldogok, szentek vagyunk!! Kövessük a fatimai látnokokat, Csaba testvér.

*
- A fatimai jóslatok - vallásos film
Nostradamus Effect: 1917-ben Fatimában 3 gyerek isteni kinyilatkozást hallott, melyekből 3 a pusztulásról szólt. A háromból két gyerek 3 éven belül meghalt. A harmadik a Vatikánnal osztotta meg a 3 titkot. A Vatikán aggódott, hogy a levelek tartalma világméretű pánikot kelthet, így közel 50 évig "hét lakat alatt" tartotta őket.
2011. jún. 26 Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Címkék: unokatestvérének, unokatestvérüket, leghihetetlenebb, szájhagyományban, játszótársaiktól, közbenjárásukat, látnokgyermekek, látnokgyermekre, tabernákulumban, megakadályozzák, megnagyobbodott, szentáldozásban, visszhangjukat, kinyilatkozást, tüdőgyulladást, miasszonyunkat, türelmetlenség, önsanyargatást, kanonizációját, lerövidítették, szenvedéseiket, szolgálójaként, unokatestvére, gyermekeinket, megáldoztatta, szégyenkezett, hátrahúzódott, mennyországba, kisgyermeknek, felkészítette, hazatérhetett, megbetegedtek, pásztorgyerek, szeptemberben, klerikusoktól, augusztusában, fatimai látnokgyermekek, első fatimai, portugáliai Mária-kegyhelyen, legkisebbek voltak, család nyáját, nyájat őrizték, három boldog, teremtett világ, természet csodálatában, csillagokat pedig, angyal jelent, utolsó jelenés, angyal vérző, kehely fölött, tapasztalat végleg, következő eseményekre, Szent Marto Jácinta, Marto Jácinta, Szent Jácintára, Francisco Marto, Jacinta Marto, Olimpia Marto, Lúcia Santos, Szent Szűz, Mert Jácinta, Rejtőzködő Jézus”, Először Fatima, János Pál, Lúciát Isten, Magyar Kurír, Kovács Zoltán, Szűz Mária, Fatimában Szűz Mária, Santos Lúciának, Marto Ferencnek, Marto Jácintának, Kovács Zoltán­, Fatimai Boldogságos Szűz Mária, Nostradamus Effect,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Apostoli hitvallás  Régi ház  Lelkünk isteni eredetét  Virágzó fák  Kettőnk csendje  A vers  Facebookon kaptam  10 dolog, ami megváltozik miut...  A természet csodái.......  Szeret, nem szeret ? .........  Kellemes délutánt!  Bizmut  Életét áldozta az apa vízbe zu...  Zongora rózsákkal  Szervezem  A természet szépsége......  A szeretetnek és békességnek I...  Isten nem hangulat kérdése  A természet szépsége......  Tavaszias szép napot!  Lufik  Szökőkút........  Facebookon kaptam Krisztinától  Imádság  Vörös Lótusz-tenger.........  Kettőnk csendje  Imádság  Kölcsey Ferenc idézet  Szép estét kedves látogatóimna...  Rózsa  Esti kép  Szép reggelt, kellemes napot!  Virágzó fák  A múltból  10 konyhai élelmiszer, amely j...  Rózsa  A természet csodái.......  Katicabogár.......  Ha könnyezel . . .  Rózsa  Png kutya  Png virág  Isten nem hangulat kérdése  Tavaszi kép  Életét áldozta az apa vízbe zu...  Régi ház  Tulipánok  Vallás  Rózsa  Facebookon kaptam  Virágzó fák  Facebookon kaptam  Lufik  Rossz döntés született  Tavaszi kép  Lila eritrit kristály  Védőoltások - hasznos linkek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Kellemes délutánt kívánok  Png virág  Szép estét kedves látogatóimna...  Naplemente  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Kellemes hétvégét!  Szeret, nem szeret ? .........  Álmos hold  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A szeretetnek és békességnek I...  Piros rodokrozit  Galenit  A biotáplálkozás előnyei  Édes tavasz  Krókuszok  Facebookon kaptam Krisztinától  Hintázzunk együtt......  Párizs........  Casiterita ásvány  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Te látod...  Fabergé tojás  Pancsikoló madarak.......  Ugró Éva Anna - Aranyeső  A biotáplálkozás előnyei  Facebookon kaptam  Katicabogár.......  5 reggeli rutin, amit mindenk...  A könyv tündére 28. ........  Szép estét kívánok !  Kellemes, szép napot!  Halhatatlanság Ekkortájt a sír...  Az Úr áldja , és védje a jóság... 
Bejegyzés Címkék
fatimai látnokgyermekek, első fatimai, portugáliai Mária-kegyhelyen, legkisebbek voltak, család nyáját, nyájat őrizték, három boldog, teremtett világ, természet csodálatában, csillagokat pedig, angyal jelent, utolsó jelenés, angyal vérző, kehely fölött, tapasztalat végleg, következő eseményekre, tréfára testvéreivel, foglyul ejtett, jelenések után, tabernákulumban rejtőző, egész világ, passiót hallván, kislány megfogadta, első jelenéskor, kislány azonban, mennyországba fognak-e, három látnok, rettenetes látomás, legtöbb önsanyargatást, legnagyobb hőségben, három gyerek, hitetlenek részéről, szkeptikus világiaktól, hívők felől, hatóságok képviselői, megígért következő, augusztusi jelenés, gyerekek visszatértek, szintén Fatimához, magyarok építettek, hónappal később, utolsó jelenéskor, első világháború, végéhez közeledett, egész világon, következő napon, jelenések völgyében, pokolra gondolt, spanyolnátha után, bűnösök megtéréséért, gennyes kelés, oldalán rettenetes, katolikus árvaházba, tabernákulum közelében, magányos halált, betegek szentségét, fatimai bazilikában, első jelenés, szentek közé, száz évvel, fatimai jelenésekről, vigasztalás jele, portugáliai Fatimában, tízéves Santos, kilencéves Marto, hétéves Marto, fatimai titkokról, gyerekek környezete, gyermekek lehetnek-e, nagyon frappáns, életszentség útja, szeretet lakik, szeretet Istene, fatimai látnokokat, fatimai jóslatok, pusztulásról szólt, levelek tartalma, unokatestvérének, unokatestvérüket, leghihetetlenebb, szájhagyományban, játszótársaiktól, közbenjárásukat, látnokgyermekek, látnokgyermekre, tabernákulumban, megakadályozzák, megnagyobbodott, szentáldozásban, visszhangjukat, kinyilatkozást, tüdőgyulladást, miasszonyunkat, türelmetlenség, önsanyargatást, kanonizációját, lerövidítették, szenvedéseiket, szolgálójaként, unokatestvére, , ,
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1201
  • e Hét: 6341
  • e Hónap: 9581
  • e Év: 304143
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.