Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szent Marto Jácinta és Ferenc, a fatimai látnokgyermekek
  2020-02-20 10:16:17, csütörtök
 
   
  ,,Tűz ég itt belül, a mellkasomban, de nem éget el" (Marto Jácinta)
Két gyermekre emlékezünk ma! Kérjük közbenjárásukat
Képen: Szent Marto Jácinta és Ferenc, a fatimai látnokgyermekek
.......


Az Egyház február 20-án emlékezik Szent Jácintára és Ferencre, a két fatimai látnokgyermekre, akiket Ferenc pápa 2017. május 13-án, az első fatimai jelenés 100. évfordulóján avatott szentté a portugáliai Mária-kegyhelyen.
Ferenc (Francisco Marto) 1908. június 11-én, Jácinta (Jacinta Marto) 1910. március 11-én született. A legkisebbek voltak szüleik, Manuel és Olimpia Marto hét gyermeke közül. Unokatestvérükkel, Lúciával (Lúcia Santos) a család nyáját őrizték a Fatimához közeli völgyben, Cova da Iriában, amikor 1917-ben májustól októberig hat alkalommal megjelent nekik a Szűzanya.
- Ferenc, Jácinta és Lúcia olyanok voltak, mint minden portugál falusi gyerek abban az időben: írni-olvasni nem tudtak, de gazdag szájhagyományban élő kultúra vette őket körül; miközben a nyájat őrizték, játszottak, táncoltak, énekeltek, saját visszhangjukat hallgatva kiáltoztak.
Jácinta gyönyörködött a virágokban, füzéreket készített belőlük unokatestvérének, Lúciának, akit rajongásig szeretett. Örömét lelte az állatokban is, nevet adott a bárányoknak. A három boldog pásztorgyerek a teremtett világ és a természet csodálatában élt. A napot a ,,Miasszonyunk lámpásá"-nak nevezték, a csillagokat pedig az ,,angyalok lámpácskái"-nak. Sötétedéskor újra és újra megpróbálták megszámlálni őket. Naponta elmondták ebéd után a rózsafüzért, de - hogy többet játszhassanak - lerövidítették az imádságokat. Ez azonban hamarosan megváltozott...
1916 tavaszán egy angyal jelent meg nekik, és arra kérte őket, hogy imádkozzanak vele. Majd nyár közepén újra megjelent, ekkor azt kérte, ajánlják fel szenvedéseiket Istennek a bűnösökért. Egy utolsó jelenés alkalmával pedig, nyár végén az angyal vérző ostyát tartott egy kehely fölött, és megáldoztatta a gyerekeket. Ez a tapasztalat végleg elszakította őket játszótársaiktól és felkészítette őket a következő eseményekre.
- Lúcia visszaemlékezései szerint Ferenc békés, szelíd, töprengő fiú volt, de hajlamos a tréfára testvéreivel és barátaival szemben. Gyíkokkal, kígyókkal játszott, gyakran hazavitte őket, bosszúságot okozva édesanyjának. Egyszer odaadta egy forintját, minden pénzét egy társának egy foglyul ejtett madárért, csak azért, hogy aztán szabadon engedhesse. A jelenések után egyre inkább szeretett egyedül lenni és imádkozni, legjobban a tabernákulumban rejtőző Jézus mellett; így fogalmazott: ,,vigasztalni Jézust az egész világ bűneiért".
Az életvidám, kedves, érzékeny, ugyanakkor önfejű Jácinta mindenkit elbűvölt, aki ismerte. Különlegesen erős szeretetet érzett az Úr iránt, öt évesen keservesen sírt a passiót hallván, és megfogadta, hogy nem követ el bűnt és soha nem bántja meg az Úr Jézust.
*
- Első alkalommal 1917. május 13-án jelent meg a Szűzanya a gyerekeknek. Jácinta félénken hátrahúzódott, pedig szerette volna megkérdezni az Asszonytól, hogy odaadhatja-e neki a kenyeret és a sajtot, amit ebédre vittek magukkal. Unokatestvére kérésére a kislány megfogadta, hogy senkinek nem beszél arról, amit láttak. Ezt mégsem tudta megtartani, kiáltozva szaladt haza: ,,Édesanyám! Láttuk ma a Miasszonyunkat!" Anyja csak mosolygott rajta, apja azonban komolyan vette, és Ferenc is igazolta, amit húga mondott, annak ellenére, hogy ő semmit nem látott és nem hallott az első jelenéskor. Jácinta, ellentétben Ferenccel, mind a hat jelenés alkalmával látta a Szűzanyát, de ő sem hallotta mindig, mit mondott Lúciának. A Szűz mindig megtérést, imádságot, bűnbánatot és engesztelést kért.
A hír gyorsan elterjedt, és mivel a plébános sem hitt a gyerekeknek, Lúciát hazugsággal vádolták. Jácinta pedig amiatt szégyenkezett, hogy megszegte unokatestvérének tett ígéretét. Később, mikor arról kérdezték, hogy a Szent Szűz miért nem beszélt soha Jácintához, Lúcia így válaszolt: ,,Mert Jácinta sem beszélt. Ha szólt volna, a Szűz is szólt volna hozzá." A kislány azonban csak félénken mosolygott és soha nem tudott megszólalni a Szűzanya jelenlétében.
*
- A második jelenéskor Lúcia megkérdezte a Szűzanyától, hogy a mennyországba fognak-e kerülni. Ő azt válaszolta, hogy Ferenc és Jácinta hamarosan, de Lúciának várnia kell még. (Valóban, Lúcia a három látnok közül egyedüliként megérte a felnőttkort, kármelita apáca lett, és 2005-ben halt meg, 97 éves korában.)
- A harmadik jelenés alkalmával, július 13-án a Szent Szűz megmutatta a gyerekeknek a poklot. Úgy tűnt, Jácintát érintette a legmélyebben a rettenetes látomás. Hogy megmentse a bűnösöket, hármuk közül ő vállalta a legtöbb önsanyargatást, lemondott ételről-italról - sokszor nem ivott semmit a legnagyobb hőségben sem -, és durva kötelet viselt a derekán.
A három gyerek önként vállalt vezeklését gúny kísérte a hitetlenek részéről, zaklatás a szkeptikus világiaktól és klerikusoktól egyaránt és állandó türelmetlenség a hívők felől a Szűztől hallott titkok felfedését illetően.
Augusztus 13-án a hatóságok képviselői elzárták a gyerekeket, hogy megakadályozzák, hogy Cova de Iriába menjenek a megígért következő találkozásra. Fenyegették és erőszakkal próbálták rávenni őket, hogy vallják be, hazudtak. Az augusztusi jelenés ezért 19-én történt, miután a gyerekek visszatértek otthonukba. (E jelenés helyszíne is más volt: a szintén Fatimához közeli Valinhos. Itt a magyarok építettek kápolnát, melyet 1956. augusztus 12-én szenteltek föl.)
Szeptemberben, az ötödik jelenés alkalmával tízezrek voltak jelen a völgyben, egy hónappal később pedig, október 13-án, az utolsó jelenéskor mintegy 70 ezer ember látta a napcsodát: a nap megnagyobbodott, forogni kezdett, majd úgy tűnt, rázuhan a földre.
1918 augusztusában, mikor az első világháború már a végéhez közeledett, Ferenc és Jácinta megbetegedtek az egész világon pusztító spanyolnátha járványban. A következő év áprilisában Ferenc, tudván, hogy nincs sok ideje, kérte, hadd vehesse magához először a ,,Rejtőzködő Jézus"-t a szentáldozásban. A következő napon, április 4-én fénylő arccal meghalt. Először Fatima temetőjébe temették, majd később átvitték a jelenések völgyében épült templomba.
,,Tűz ég itt belül, a mellkasomban, de nem éget el" - mondta Jácinta kínok közt, melyeket akkor érzett, ha a pokolra gondolt és a bűnösökre, akiket meg akart menteni. A kislány a spanyolnátha után tüdőgyulladást kapott, majd tuberkulózist. A Szűzanya előre felkészítette, megmondta neki, hogy két kórházba is bekerül majd, nem gyógyul ugyan meg, de Isten szeretetéért és a bűnösök megtéréséért sokat fog szenvedni. Először két hónapot töltött kórházban, fájdalmas kezeléseken esett át, és egy gennyes kelés az oldalán rettenetes kínokat okozott neki. Szenvedéseit növelte magánya, különösen az, hogy távol került Lúciától. Azonban nem panaszkodott soha. Még egyszer hazatérhetett Fatimába, de nem sokkal később Lisszabonba vitték. Először egy katolikus árvaházba került, mivel nem volt szabad ágy a kórházban. Itt mindennap részt vehetett a szentmisén, áldozhatott és a tabernákulum közelében lehetett. Nagyon boldog volt. Azonban hamarosan átkerült a kórházba. Itt Jácinta megtette végső felajánlását: elfogadta a magányos halált. 1920. február 20-án kérte a betegek szentségét, majd még aznap éjjel békében meghalt. Egyedül, tíz évesen. Akik látták őt nyitott koporsójában, azt mondták, olyan bájos volt az arca, mintha élne. A betegsége és sebei okozta kellemetlen szagok helyett virágillat áradt a közelében. Ferenccel és Lúciával együtt a fatimai bazilikában nyugszanak. Sírjukon egyszerű felirat hirdeti: ,,akiknek a Miasszonyunk megjelent".

Ferenc és Jácinta kanonizációját 1961-ben indították el, majd 1989-ben elismerték hősies erényeiket. II. János Pál pápa avatta boldoggá őket 2000. május 13-án, harmadik fatimai útja során. Az első jelenés 100. évfordulóján, 2017-ben pedig Ferenc pápa a szentek közé emelte a két kis látnokot. Unokatestvérüket, Lúciát Isten szolgálójaként tiszteljük.


Forrás
Magyar katolikus lexikon
Ewtn.com - 100 years of Fatima
Catholic.org
Magyar Kurír 2020.02.20

*
- 2017.Május 13-án délelőtt Ferenc pápa ünnepélyes szentmise keretében szentté avatta a száz évvel ezelőtti Mária-jelenések gyermek látnokait Fatimában.
...... .........


Homíliáját teljes terjedelmében közöljük. Link

*
- 2017. május 13 Kovács Zoltán a fatimai jelenésekről: Szűz Mária a remény és a vigasztalás jele.
Száz évvel ezelőtt, 1917. május 13-án a portugáliai Fatimában Szűz Mária megjelent három kisgyermeknek, a tízéves Santos Lúciának, a kilencéves Marto Ferencnek és a hétéves Marto Jácintának. A száz évvel ezelőtt történtekről és a fatimai titkokról Kovács Zoltán­ ­ma­rio­ló­gussal beszélgettünk. A gyerekek környezete számára az volt a leghihetetlenebb, hogy a Szűzanya három egyszerű, írni-olvasni sem tudó gyermeknek jelent meg.
Bővebben Link

*
- 2018. május 13. A Fatimai Boldogságos Szűz Mária Link

*
- Engedjük szeretni, engedjük Jézushoz a gyermekeinket!!
A gyermekek lehetnek-e szentek?? E kérdésre a mai nap egy nagyon frappáns választ ad!! Jácinta és Ferenc kis gyermekek voltak, de nagy lángoló szívvel szerettek!! Ilyen egyszerű szenté válni, szentként élni, mindannyiunk számára járható az életszentség útja!! Ha a szívünkben már csak a szeretet lakik, ha életünket a szeretet Istene tölti be, akkor boldogok, szentek vagyunk!! Kövessük a fatimai látnokokat, Csaba testvér.

*
- A fatimai jóslatok - vallásos film
Nostradamus Effect: 1917-ben Fatimában 3 gyerek isteni kinyilatkozást hallott, melyekből 3 a pusztulásról szólt. A háromból két gyerek 3 éven belül meghalt. A harmadik a Vatikánnal osztotta meg a 3 titkot. A Vatikán aggódott, hogy a levelek tartalma világméretű pánikot kelthet, így közel 50 évig "hét lakat alatt" tartotta őket.
2011. jún. 26 Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Címkék: unokatestvérének, unokatestvérüket, leghihetetlenebb, szájhagyományban, játszótársaiktól, közbenjárásukat, látnokgyermekek, látnokgyermekre, tabernákulumban, megakadályozzák, megnagyobbodott, szentáldozásban, visszhangjukat, kinyilatkozást, tüdőgyulladást, miasszonyunkat, türelmetlenség, önsanyargatást, kanonizációját, lerövidítették, szenvedéseiket, szolgálójaként, unokatestvére, gyermekeinket, megáldoztatta, szégyenkezett, hátrahúzódott, mennyországba, kisgyermeknek, felkészítette, hazatérhetett, megbetegedtek, pásztorgyerek, szeptemberben, klerikusoktól, augusztusában, fatimai látnokgyermekek, első fatimai, portugáliai Mária-kegyhelyen, legkisebbek voltak, család nyáját, nyájat őrizték, három boldog, teremtett világ, természet csodálatában, csillagokat pedig, angyal jelent, utolsó jelenés, angyal vérző, kehely fölött, tapasztalat végleg, következő eseményekre, Szent Marto Jácinta, Marto Jácinta, Szent Jácintára, Francisco Marto, Jacinta Marto, Olimpia Marto, Lúcia Santos, Szent Szűz, Mert Jácinta, Rejtőzködő Jézus”, Először Fatima, János Pál, Lúciát Isten, Magyar Kurír, Kovács Zoltán, Szűz Mária, Fatimában Szűz Mária, Santos Lúciának, Marto Ferencnek, Marto Jácintának, Kovács Zoltán­, Fatimai Boldogságos Szűz Mária, Nostradamus Effect,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
03.29. 22:42 Koronavírus - A kulcsfontosságú dolgozók szükségszállásáról rendelkezik a n...
03.29. 22:23 Emberi csontokat találtak egy szentendrei ingatlan udvarán
03.29. 21:42 Koronavírus - Felfüggesztette elnökválasztási kampányát a fő lengyel ellenz...
03.29. 21:32 Koronavírus - Moszkvában kötelező házi karantént rendeltek el
03.29. 21:23 Koronavírus - Franciaországban 250 beteget szállítottak át túlterhelt kórhá...
03.29. 21:22 A WADA elnöke figyelmeztette a vétkeseket
03.29. 21:13 Koronavírus - Fauci: fertőzöttek millióira és akár 200 ezer halottra lehet ...
03.29. 21:12 Tour de France - Május közepéig döntenek a verseny sorsáról
03.29. 20:13 BM katasztrófavédelem: Magyarország kész csatlakozni az Európai Bizottság p...
03.29. 20:12 Koronavírus - Orbán: egyetlen magyar sincs egyedül!
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kaffka Margit : Csend  Reggeli ima  szentmise szombat este Déváró...  Kis segítség a Biblia borzalma...  Szép napot kedves barátaim ! ....  Posertube  Facebookon kaptam  Ha magányos vagy  Emlékezem  Maradj otthon videó gyűjtemény  Facebookon kaptam  Pio atya így köszöntötte a tér...  Aranyosi Ervin: Esély a holnap...  Facebookon kaptam  Soha, soha ne érd be kevesebbe...  Böjte Csaba a rendkívüli pápai...  Mai harmónia kártyám  Kun Magdolna: Fohász Istenhez  Maradjatok otthon.......  Kellemes délutánt kívánok  Boldogan ébredek minden reggel  Ordítani tudnék  Egy dunántúli mandulafáról  Tudtad? Ő maga is csodálatos  Facebookon kaptam  Emlékezem  Kellemes délutánt  Pethes Mária : Benedictio  Kezdődik a fekete hét  Szentírás üzenete - 2020. márc...  II. János Pál - A fehér ruhás ...  Üzenet a Vatikánból  Facebookon kaptam  Ordítani tudnék  Almaillat  Facebookon kaptam  Egy dunántúli mandulafáról  Facebookon kaptam  Föld órája 2020 március 28 20....  Pethes Mária : Benedictio  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Szombat délben szentségimádást...  Szombat délben szentségimádást...  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Kis segítség a Biblia borzalma...  Png virág  Kívánom, hogy mindig legyenek ...  Kun Magdolna: Fohász Istenhez  Harmónia......  Tavaszi kép  Titkok, melyeket nem vihetek m...  Kaffka Margit : Csend  Rózsák kosárban  Esti kép  Ha kint hideg a reggel, és söt...  Vihogó zebrák  Ha kint hideg a reggel, és söt...  Örüljünk a jó időnek, a nyíló ...  Kun Magdolna: Fohász Istenhez  Png rózsa  A tavasz a kedvenc évszakom  Böjte Csaba a rendkívüli pápai...  Szent-Gály Kata: Keresztúton  Kellemes délutáni kikapcsolódá...  Kislány cicával  4. nagyböjti hét szombat esti ...  Vihogó zebrák  Szívemben ott lapul a békesség  Ordítani tudnék  Útravaló – 2020. március...  Esti kép  Emlékezem  Facebookon kaptam  Szép francia kép  Búntudat  Örüljünk a jó időnek, a nyíló ...  Rózsaszín rózsák  Az igazakra világosság fénylik...  Érdekes házak  Aranyosi Ervin: Esély a holnap...  Útravaló – 2020. március...  Szamár dal  Betty Boop  Szívemben ott lapul a békesség  Ezüst párák fátyolában álmodó ...  Vihogó zebrák  Ordítani tudnék  Keresztút és szentmise nagyböj...  Facebookon kaptam  Ne hagyj el Istenem . . .  A látszat csal  Óra átállítás  Kis GIF képek  Gondolat  Facebookon kaptam Mírjam bar...  Közbenjáró imádság járvány ide...  Kaffka Margit : Csend  Mindig tudd! 
Bejegyzés Címkék
fatimai látnokgyermekek, első fatimai, portugáliai Mária-kegyhelyen, legkisebbek voltak, család nyáját, nyájat őrizték, három boldog, teremtett világ, természet csodálatában, csillagokat pedig, angyal jelent, utolsó jelenés, angyal vérző, kehely fölött, tapasztalat végleg, következő eseményekre, tréfára testvéreivel, foglyul ejtett, jelenések után, tabernákulumban rejtőző, egész világ, passiót hallván, kislány megfogadta, első jelenéskor, kislány azonban, mennyországba fognak-e, három látnok, rettenetes látomás, legtöbb önsanyargatást, legnagyobb hőségben, három gyerek, hitetlenek részéről, szkeptikus világiaktól, hívők felől, hatóságok képviselői, megígért következő, augusztusi jelenés, gyerekek visszatértek, szintén Fatimához, magyarok építettek, hónappal később, utolsó jelenéskor, első világháború, végéhez közeledett, egész világon, következő napon, jelenések völgyében, pokolra gondolt, spanyolnátha után, bűnösök megtéréséért, gennyes kelés, oldalán rettenetes, katolikus árvaházba, tabernákulum közelében, magányos halált, betegek szentségét, fatimai bazilikában, első jelenés, szentek közé, száz évvel, fatimai jelenésekről, vigasztalás jele, portugáliai Fatimában, tízéves Santos, kilencéves Marto, hétéves Marto, fatimai titkokról, gyerekek környezete, gyermekek lehetnek-e, nagyon frappáns, életszentség útja, szeretet lakik, szeretet Istene, fatimai látnokokat, fatimai jóslatok, pusztulásról szólt, levelek tartalma, unokatestvérének, unokatestvérüket, leghihetetlenebb, szájhagyományban, játszótársaiktól, közbenjárásukat, látnokgyermekek, látnokgyermekre, tabernákulumban, megakadályozzák, megnagyobbodott, szentáldozásban, visszhangjukat, kinyilatkozást, tüdőgyulladást, miasszonyunkat, türelmetlenség, önsanyargatást, kanonizációját, lerövidítették, szenvedéseiket, szolgálójaként, unokatestvére, , ,
2020.03 2020. Március 2020.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 602 db bejegyzés
e év: 1666 db bejegyzés
Összes: 42163 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 236
  • e Hét: 3263
  • e Hónap: 195964
  • e Év: 619814
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.