Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szent Péter apostol székfoglalása 02.22
  2020-02-22 08:50:10, szombat
 
  SZENTLECKE Szent Péter apostol első leveléből
Szent Péter maga is elöljáró, és Krisztus szenvedésének tanúja.
Szeretteim!
Akik közületek elöljárók, azokat mint magam is elöljáró és Krisztus szenvedéseinek tanúja, s egyszer majd nyilvánvalóvá váló dicsőségének is részese, kérem: legeltessétek az Istennek rátok bízott nyáját; viseljétek gondját ne kényszerből, hanem önként, az Isten szándéka szerint; ne haszonlesésből, hanem buzgóságból. Ne zsarnokoskodjatok a választottak fölött, hanem legyetek a nyájnak példaképei. Ha majd megjelenik a legfőbb Pásztor, elnyeritek a dicsőség hervadhatatlan koszorúját.
Ez az Isten igéje. 1Pét 5,1-4

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Te Péter vagy, és neked adom a mennyek országa kulcsait.
Abban az időben amikor Jézus Fülöp Cezáreájának vidékére ért, megkérdezte tanítványaitól: ,,Kinek tartják az emberek az Emberfiát?" Ezt válaszolták: ,,Van, aki Keresztelő Jánosnak, van, aki Illésnek, mások Jeremiásnak vagy valamelyik prófétának."
Ő tovább kérdezte őket: ,,Hát ti, kinek tartotok engem?" Simon Péter válaszolt: ,,Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia." Erre Jézus azt mondta neki: ,,Boldog vagy, Simon, Jónás fia, mert nem a test és a vér nyilatkoztatta ki ezt neked, hanem az én mennyei Atyám.
Ezért mondom neked, hogy te Péter vagy, és én erre a sziklára építem Egyházamat, s a pokol kapui nem vesznek erőt rajta. Neked adom a mennyek országának kulcsait: Amit megkötsz a földön, meg lesz kötve a mennyben is, és amit feloldasz a földön, fel lesz oldva a mennyben is."
Ezek az evangélium igéi. Mt 16,13-19

Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! Földi életed során cselekedeteiddel az Atya szeretetét tetted láthatóvá az emberek számára. A szeretet tanítását hirdetted és csodáid az isteni szeretet jelei voltak. Vezess minket az Istennel való találkozásra, amely felébreszti bennünk a szeretetet és megnyitja szívünket embertársaink számára. A te isteni szeretetedet utánozva megértjük, hogy a szeretet nem külső parancs, hanem a szívünkbe írt törvény. Megértjük, hogy a szeretet hitünk következménye. Segíts minket, hogy a szeretet gyakorlása tegye hitelessé hitvallásunkat! Hiszek, Uram, erősítsd bennünk a hitet!

Elmélkedés
Nem csak Jézus meghívása és a vele való első találkozás hozott Péter életébe fordulatot, hanem az Úrral töltött évek során többször is nagy lelki hatások, élmények érik őt, amelyek tovább formálják jellemét. A tanítványok közül Péter az, aki elsőként tesz komoly hitvallást Jézusról. Ezt az esetet olvassuk a mai evangéliumban. A Mester tudni szeretné, hogy kinek tartják őt az emberek, de tanítványaitól ennél is többet vár. Ekkor jelenti ki Péter apostol: ,,Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia."
Megemlíthetjük még Péter életéből az ő tagadását. Hiába hangzott el Jézus figyelmeztetése az utolsó vacsorán, néhány órával később Péter elbukott, háromszor is megtagadta, hogy Jézushoz tartozik. De mivel tudott sírni bűne miatt és ez valódi bánatának a jele volt, az Úr megbocsátott neki. Amikor pedig a feltámadás után lehetőséget kapott Péter, hogy háromszor is megvallja az Úr iránti szeretetét, akkor különleges megbízást kap Jézustól: ő vezesse a krisztusi közösséget. Ezek az események úgy formálják Péter személyiségét, hogy életét egészen Isten szolgálatára és az emberhalászatra szentelje. Pünkösdkor, a Szentlélekkel eltelve ő az, aki elsőként kezdi el hirdetni, hogy a keresztre feszített Jézus feltámadt a halálból.
A megtérés nem feltétlenül jelent egyszeri alkalmat, hanem inkább hosszabb folyamat, amely során Isten kegyelme formálja személyiségemet.
C. Horváth István Sándor

Hanganyag Link

*
- Magyar kurír oldalon Link
Február 22-én Szent Péter apostol székfoglalását ünnepli Egyházunk. A 354-ben készült Depositio Martyrum, az egyik legrégibb egyházi naptár mint Péter tanító székének ünnepét jelzi e napot, az apostolra alapított Egyház egységének kifejezésére.
Szent Péter 42-ben Rómába ment, és megalapította a római püspökséget. 49-ben megjelent a jeruzsálemi (első) apostoli zsinaton, majd csaknem egy évtizeden át Antiochia püspöke is volt. Antiochiai székfoglalásának emléke a mai ünnep (lat. Cathedra Sancti Petri Antiochiae).
Képen: Bernini: Szent Péter trónja (1657-66)
...... .............


"Te Péter vagy, és én ezen a kősziklán építem fel egyházamat, és a pokol kapui sem fognak diadalmaskodni rajta" Máté 16,13-19
...... ........... ............

 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Címkék: székfoglalásának, cselekedeteiddel, figyelmeztetése, személyiségemet, emberhalászatra, hitvallásunkat, haszonlesésből, megemlíthetjük, tanítványaitól, szenvedéseinek, hervadhatatlan, nyilatkoztatta, székfoglalását, diadalmaskodni, következménye, szenvedésének, személyiségét, nyilvánvalóvá, megalapította, embertársaink, legeltessétek, evangéliumban, szentlélekkel, szeretetedet, választottak, megbocsátott, kifejezésére, találkozásra, szolgálatára, dicsőségének, cezáreájának, tanítványok, jeremiásnak, lehetőséget, megkérdezte, válaszolták, választottak fölött, nyájnak példaképei, legfőbb Pásztor, dicsőség hervadhatatlan, mennyek országa, időben amikor, sziklára építem, pokol kapui, mennyek országának, evangélium igéi, emberek számára, szeretet tanítását, isteni szeretet, szeretet hitünk, szeretet gyakorlása, vele való, Szent Péter, SZENTLECKE Szent Péter, EVANGÉLIUM Szent Máté, Jézus Fülöp Cezáreájának, Keresztelő Jánosnak, Simon Péter, Isten Fia, Erre Jézus, Jézus Krisztus, Horváth István Sándor, Depositio Martyrum, Cathedra Sancti Petri Antiochiae,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Mire jók ?  Agárdi Gábor gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Benedek Elek - Virágvasárnap  Leereszkedés és olvadás  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A nagy természet  Facebookon kaptam  Inkább ad  Kékfestőről pár szóban  Játékos kis cicák  Facebookon kaptam  A szeretetről  üdvözöllek!  Nagyon furcsa szeretni valaki...  képre írva  Facebookon kaptam  Egy hét kihagyás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyhétfő:  Facebookon kaptam  Alvó cica  Soli Deo gloria  Facebookon kaptam Krisztinától  Esti kép  Sadhguru idézet  Facebookon kaptam  Virágvasárnap: az élet és a re...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  virágvasárnap  Facebookon kaptam  Hibáztam már  Most - segíts meg Mária ,  képre írva  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  Facebookon kaptam  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Nem jár  Facebookon kaptam  Sir Andrew Lloyd Webber  Kékfestőről pár szóban  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagy Feró megmondta?  Kékfestőről pár szóban  üdvözöllek!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Nem azt látja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A szeretetről  virágvasárnap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Maci az északi fény alatt  képre írva  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A haj állapotának javítása egy...  Benedek Elek - Virágvasárnap  Szép álmokat!  Sok ember olyan,  Facebookon kaptam  Benedek Elek - Virágvasárnap  Levél lány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Esti képek 
Bejegyzés Címkék
választottak fölött, nyájnak példaképei, legfőbb Pásztor, dicsőség hervadhatatlan, mennyek országa, időben amikor, sziklára építem, pokol kapui, mennyek országának, evangélium igéi, emberek számára, szeretet tanítását, isteni szeretet, szeretet hitünk, szeretet gyakorlása, vele való, tanítványok közül, esetet olvassuk, utolsó vacsorán, jele volt, feltámadás után, krisztusi közösséget, emberhalászatra szentelje, keresztre feszített, 354-ben készült, egyik legrégibb, apostolra alapított, római püspökséget, kősziklán építem, székfoglalásának, cselekedeteiddel, figyelmeztetése, személyiségemet, emberhalászatra, hitvallásunkat, haszonlesésből, megemlíthetjük, tanítványaitól, szenvedéseinek, hervadhatatlan, nyilatkoztatta, székfoglalását, diadalmaskodni, következménye, szenvedésének, személyiségét, nyilvánvalóvá, megalapította, embertársaink, legeltessétek, evangéliumban, szentlélekkel, szeretetedet, választottak, megbocsátott, kifejezésére, találkozásra, szolgálatára, dicsőségének, cezáreájának, tanítványok, jeremiásnak, lehetőséget, megkérdezte, válaszolták, feltétlenül, buzgóságból, kényszerből, jeruzsálemi, felébreszti, püspökséget, megtagadta, koszorúját, elnyeritek, szeretteim, példaképei, szentlecke, egyházamat, megjelenik, feltámadás, szeretetét, különleges, közösséget, országának, evangélium, pünkösdkor, antiochiae, antiochiai, keresztelő, hitvallást, egységének, szeretetet, fordulatot, találkozás, gyakorlása, elmélkedés, valamelyik, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1763
  • e Hét: 7454
  • e Hónap: 28137
  • e Év: 231050
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.