Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szent Mátyás apostol 02.24
  2020-02-24 10:10:06, hétfő
 
  Mátyást Jézus feltámadása után, még pünkösd előtt választották apostollá Júdás helyett. Rá emlékezünk ünnepén, február 24-én.
- Igenaptár oldalon
SZENTLECKE az Apostolok Cselekedeteiből
A sors Mátyásra esett, így a tizenegy apostolhoz sorolták.
Jézus mennybemenetele után egy alkalommal, amikor a testvérek mintegy 120-an lehettek együtt, Péter szólásra emelkedett: ,,Testvérek, férfiak! Be kellett teljesednie az írásnak, amelyet a Szentlélek előre megmondott Dávid szája által Júdásról, azok vezetőjéről, akik elfogták Jézust. Közénk tartozott, és ő is részt kapott a mi szolgálatunkból. Benne van ugyanis a Zsoltárok könyvében: »Lakóhelyük váljék pusztasággá, ne legyen senki, aki sátrukat lakja«, továbbá: »Tisztségét kapja meg más«. Kell tehát, hogy azok közül a férfiak közül, akik mindig velünk voltak, amikor a mi Urunk, Jézus közöttünk járt-kelt - kezdve János keresztségétől egészen addig a napig, amikor felment a mennybe -, valaki velünk együtt tanúskodjék feltámadásáról."
Kijelöltek tehát kettőt: Józsefet, akit Barszabbásznak, vagy más néven Jusztusznak is hívtak, és Mátyást. Majd így imádkoztak: ,,Uram, te ismered mindenkinek a szívét, mutasd meg, kit választasz e kettő közül, hogy átvegye az apostoli szolgálatban azt a helyet, amelyet Júdás hűtlenül elhagyott, hogy az őt megillető helyre kerüljön." Ezután sorsot vetettek. A sors Mátyásra esett, így őt a tizenegy apostolhoz sorolták.
Ez az Isten igéje. ApCsel 1,15-17.20-26

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Arra rendeltelek benneteket, hogy elmenjetek és gyümölcsöt hozzatok.
Jézus így tanított az utolsó vacsorán:
,,Amint engem szeret az Atya, úgy szeretlek én is titeket. Maradjatok meg az én szeretetemben!
Ha megtartjátok parancsaimat, megmaradtok szeretetemben, ahogy én is megtartottam Atyám parancsait, és megmaradok az ő szeretetében.
Ezeket azért mondtam nektek, hogy az én örömöm legyen bennetek, és örömötök ezzel teljes legyen.
Az az én parancsom, hogy szeressétek egymást, amint én szerettelek titeket! Nagyobb szeretete senkinek sincs annál, mint annak, aki életét adja barátaiért. Ti barátaim vagytok, ha megteszitek, amit parancsolok nektek. Nem mondalak titeket többé szolgának, mert a szolga nem tudja, mit tesz az ura. Barátaimnak mondalak benneteket, mert mindazt, amit hallottam Atyámtól, tudtul adtam nektek.
Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket; és arra rendeltelek, hogy elmenjetek és gyümölcsöt hozzatok: maradandó gyümölcsöt. Bármit kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek. Azt parancsolom nektek, hogy szeressétek egymást!"
Ezek az evangélium igéi. Jn 15,9-17
...... .............



Imádság
Uram, Jézus, vedd le rólam bűnös életem terheit, amelyek megakadályoznak abban, hogy egészen neked adjam magamat! Hallom, érzem, hogy hívsz engem az elkötelezett életre, amely középszerűségem feladását jelenti, hogy érted a nagyobb jót válasszam. Nem magamra akarok építeni, hanem terád, a biztos alapra, aki szolgálatot kérsz tőlem, hogy jó cselekedeteimben a te jóságod ragyogjon fel az emberek számára.

Elmélkedés
Szent Mátyás személyében azt az embert ünnepeljük a mai napon, aki az apostoli testületben az áruló Júdás helyébe lépett. A választás az Úr húsvéti feltámadása után történt. A jeruzsálemi hívő közösség tagjai két személyt tartottak leginkább alkalmasnak arra, hogy a tizenkét apostol közé kerüljön. Mindkettőjük nevét megemlíti az Apostolok cselekedetei, amelyben a választásról olvashatunk, egyiküket Józsefnek hívták, a másik pedig Mátyás volt (vö. ApCsel 1,23). Személyéről csupán annyit tudunk meg, amit Péter apostol említ a választás előtti beszédében. Olyan személy tartozhat a Tizenkettőhöz, aki a kezdetektől fogva együtt volt Jézussal, tehát az ő tanítványa volt, és az évek során ugyanazt átélte, megtapasztalta az Úr mellett, mint a Jézus által választott apostolok. Azt is tudjuk továbbá, hogy az újonnan választott apostolnak ugyanaz lesz a feladata, mint a többieknek, ő is Jézus feltámadásának tanúja, hirdetője lesz (vö. ApCsel 1,21-22).
Az Egyházban ma is vannak méltatlan keresztények. Nem kell őket megbélyegezni azzal, hogy az áruló Júdáshoz hasonlítjuk őket, de sajnos tény, hogy nem mindenki él Krisztushoz méltóan. De szép számban vannak olyanok is, akik komolyan veszik a Krisztushoz tartozást és a róla való tanúságtételt. Töltsön el engem is az apostoli lelkület és buzgóság, hogy tanúságot tegyek az Úrról!
C. Horváth István Sándor

Hanganyag Link

*
- Magyar kurír oldalon Link
Istenünk, te Szent Mátyást fölvetted az apostolok testületébe. Közbenjárására add, hogy szereteted boldog részeseiként eljussunk választottaid közé. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen
...... ............



- Versek
.........Szent Mátyás apostolról (részlet)
Hetven-két Taniítvány Christus seregébe,
Vala igaz Hitben, és szép egyességbe:
Az élő Istennek ö nagy kegyelmébe,
Mint drága Olaj-fák, az jó Uj-törvénybe.
Kik közül Szent Mátyás el-ki-választaték,
Mivel gonosz Júdás Christustól távozék:
Az Apostolságra helyébe téteték,
Az 12.-ik szám fel-ékesedék.
[...]
Onnét Szent Mátyás-is az Apostolságnak,
Hogy eleget-tenne nagy hívatallyának:
Elméne földére a' pogányságoknak,
Igéjét hírdeté a' Christus Jesusnak.

.......
XXIV. febr: Szent Matyas apostolrol
(részlet)
Gonosz Júdásnak helyébe,
szent Mátyás viteték menybe:
Görög és Sidó Országban,
Hirdeté Jesust valóban.
Szent Mátyás könyörögj értünk,
Nyerj Lelki testi jót nékünk.
Szent Mátyást Ierusalemben,
kergetik igaz ügyében;
Iesust hirdetvèn szerével,
szent fejét vévék fejszèvel.

Képen Szent Mátyás kezében bárd van
Kettős jelentése van
1) legenda szerint vértanúságát jelképezi - lefejezték
2) Időjárás jóslat - Mátyás ha talál jeget összetöri /tél romboló/ - ha nem talál jeget, akkor épít /várható hideg, havas, jeges tél/
...... ........... ...........

 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Címkék: cselekedeteimben, mennybemenetele, megakadályoznak, cselekedeteiből, középszerűségem, szolgálatunkból, feltámadásáról, barszabbásznak, keresztségétől, közbenjárására, választottatok, választottalak, feltámadásának, pogányságoknak, megtapasztalta, választottaid, megbélyegezni, apostolságnak, tizenkettőhöz, szeretetemben, tanúságtételt, szentlélekkel, hívatallyának, elkötelezett, mindkettőjük, keresztények, vértanúságát, választották, megtartottam, szolgálatban, szeretetében, apostolságra, cselekedetei, választásról, részeseiként, parancsaimat, sors Mátyásra, tizenegy apostolhoz, testvérek mintegy, férfiak közül, mennybe –, apostoli szolgálatban, utolsó vacsorán, evangélium igéi, elkötelezett életre, biztos alapra, emberek számára, embert ünnepeljük, apostoli testületben, áruló Júdás, jeruzsálemi hívő, tizenkét apostol, Szent Mátyás, Mátyást Jézus, Apostolok Cselekedeteiből, EVANGÉLIUM Szent János, Horváth István Sándor, Szent Mátyást, Jézus Krisztus, Hetven-két Taniítvány Christus, Júdás Christustól, Onnét Szent Mátyás-is, Christus Jesusnak, Szent Matyas, Gonosz Júdásnak, Sidó Országban, Hirdeté Jesust, Nyerj Lelki, Szent Mátyást Ierusalemben, Képen Szent Mátyás,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Az ember emlékekből áll  IGEN így  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  képre írva  Annyira tisztelem a szabadságo...  Walter Chrysler mondta  Szép estét kedves látogatóimna...  Alvó cica  Somlyó Zoltán - Orgonával  Jó éjszakát  képre írva  Tanácsok egy pszichológustól  Vidámság  képre írva  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  jó reggelt  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  Mindent de mindent visszakap  Esterházy Péter: Harmonia c...  Szép estét  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Jázmin  Szép álmokat!  Jó éjszakát  Zilahy Lajos gondolata  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  József Attila – Keresek ...  Pitypang szökőkút  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Vannak emberek  Annyira tisztelem a szabadságo...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Paul David Tripp Április 15  Segíts neki dicsérni Téged  Emlékezz  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Dóró Sándor: Embernek maradni  Martin Buber, A haszidim meséi  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Kertem  Bársony székben  Vidámság  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Különleges  Andrássy Réka - A bolond Böske  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
sors Mátyásra, tizenegy apostolhoz, testvérek mintegy, férfiak közül, mennybe &#8211, apostoli szolgálatban, utolsó vacsorán, evangélium igéi, elkötelezett életre, biztos alapra, emberek számára, embert ünnepeljük, apostoli testületben, áruló Júdás, jeruzsálemi hívő, tizenkét apostol, választásról olvashatunk, másik pedig, választás előtti, kezdetektől fogva, évek során, újonnan választott, áruló Júdáshoz, róla való, apostoli lelkület, apostolok testületébe, cselekedeteimben, mennybemenetele, megakadályoznak, cselekedeteiből, középszerűségem, szolgálatunkból, feltámadásáról, barszabbásznak, keresztségétől, közbenjárására, választottatok, választottalak, feltámadásának, pogányságoknak, megtapasztalta, választottaid, megbélyegezni, apostolságnak, tizenkettőhöz, szeretetemben, tanúságtételt, szentlélekkel, hívatallyának, elkötelezett, mindkettőjük, keresztények, vértanúságát, választották, megtartottam, szolgálatban, szeretetében, apostolságra, cselekedetei, választásról, részeseiként, parancsaimat, megtartjátok, ierusalemben, megmaradtok, alkalmasnak, mindenkinek, rendeltelek, vezetőjéről, feltámadása, krisztushoz, testületébe, pusztasággá, szerettelek, megteszitek, parancsolok, barátaimnak, hasonlítjuk, jeruzsálemi, parancsolom, személyében, kezdetektől, jusztusznak, választaték, testületben, szolgálatot, tanúskodjék, személyéről, szeressétek, teljesednie, mindörökkön, olvashatunk, christustól, tisztségét, megmaradok, választasz, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3114
  • e Hét: 9804
  • e Hónap: 22480
  • e Év: 256227
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.