Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mindszenty József az ország legnyomorultabb fegyence...
  2020-02-26 11:12:58, szerda
 
  Ahol a hercegprímás ,,az ország legnyomorultabb fegyence lett" - A Conti utcai börtönben jártunk.
,,...itt egyetlen társa maradt, a Jóisten. Lecsendesült, szeretete megerősödött, érzelmei elmélyültek. 1956 után sokan írnak így róla: Mindszenty a börtönben szentté lett."
Nagyobb kép Link
...... ........... ........


A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján, február 25-én Kovács Gergely, a Mindszenty Alapítvány ügyvezetője bejárást vezetett a józsefvárosi Mindszenty téren lévő, jelenleg rendőrségi objektumként működő épületbe, az eredeti állapotában megmaradt, volt Conti utcai börtönbe, ahol Mindszenty József 1949 szeptembere és 1954 májusa között raboskodott.
Az épület történelmi emlékhely, Mindszenty József bíboros ebben a fegyházban raboskodott a leghosszabb ideig, az egyik cellában itt látogatta meg őt (a szentté avatási aktákban is említett) bilokációja által Szent Pio atya.
...... ........... .......


A bejárásra gyülekező csoport tagjaival - köztük Vízi Elemér jezsuita tartományfőnökkel és Sajgó Szabolcs jezsuitával, a Mindszenty Alapítványnak helyet adó Párbeszéd Háza igazgatójával - Hermann Zsolt Mindszenty-szobránál találkozunk, a Józsefváros kellős közepén, a bíborosról elnevezett téren.
Személyes, kedves szobor - mondja az alkotás felé fordulva Kovács Gergely -, szívügyünk, hogy ez a tér zarándokhellyé váljon. 2017-ben avattuk fel Zsolt alkotását, 2018-ban sikerült bejutni a szobor mögött álló rendőr-főkapitányság területére, ahol eredeti formájában megmaradt a volt Conti utcai börtön. Kovács Gergely rövid bevezetőjéből megtudjuk, hogy a meglévő börtönrészekkel kapcsolatban is formálódnak tervek, egy kápolna kialakítása is szerepel köztük.
Ez szent hely, ebben az eredeti állapotában megmaradt börtönben szinte kézzelfogható a Jóisten szabadító kegyelme - mondja a bejárás vezetője, aki a téren látható épületek történetéről is beszél, majd elindulunk az egykori Conti utcai börtön bejárata felé.

Útközben megállunk a főkapitányság épületének falán elhelyezett emléktáblánál.
...... .........


Az épületben eredetileg hadbíróság és börtön működött, a két világháború között női fogház volt. 1945-ben a budapesti néptörvényszék rendezkedett be itt, majd a szovjet hadsereg vette birtokba a házat: az állambiztonsági szolgálatuk és egy ideiglenes hadbíróság működött itt, éppolyan vésztörvényszék, mint a nyilas uralom alatt - mondja Kovács Gergely. Ehhez az időszakhoz kötődik több szerzetes keresztútja.
1946-ban ezen a helyen ítélték el alig negyed óra leforgása alatt Kiss Szaléz ferences szerzetest, akit azután Sopronkőhidán végeztek ki; Lukács Pelbárt OFM és Olofsson Placid atya itt kapta meg a tíz-tíz év kényszermunkatáborról szóló ítéletet; Endrédy Vendel zirci apát éveken át ezen a helyen raboskodott, és itt hunyt el Kriszten Rafael ferences vértanú.
1948-ban a politikai rendőrség itt rendezte be az első ÁVÓ-börtönt, itt rejtegették a magánzárkákban a politikai foglyokat, ide hozták Mindszenty József bíborost, a leginkább titkolt rabot is.
A börtön kapujánál kis csoportunk egyik tagja felolvas Mindszenty József Emlékirataiból; a fegyházba való belépés pillanatait ismerhetjük meg.
A börtön belső udvarába a főkapitányság bejáratán áthaladva jutunk be, hivatásos rendőri kísérőink felolvassák a jelenlévők névsorát, a fotósokkal ismertetik a lehetőségeket, és a ,,közlekedési szabályokat". A beléptetés után körülnézünk a börtönudvaron, a teret egykor magas ,,kínai fal" (ahogy Mindszenty írja) választotta el a külvilágtól.
1956-ban megszűnt az ÁVÓ, a börtön elvesztette jelentőségét, később a folyamatban lévő bűnügyek bűnjeleit őrizték itt. A cellákból bűnjelraktárak lettek, átépítés nem történt, a Conti utcai börtön 99 százalékban megmaradt egykori állapotában.
Most annál az ajtónál állunk, amelyen 1949. szeptember 27-én Mindszenty bíboros belépett az elzárt világba. Rideg folyosók, alacsony, komor zárkaajtók fogadnak, a süket csöndet csak lépteink hangja töri meg.
Mindszenty József visszaemlékezéseiből olvasnak fel újabb részleteket azon a helyen, ahol a foglyokat levetkőztették, ahol elvették holmijaikat. Ahol a hercegprímás ,,az ország legnyomorultabb fegyence lett".
Lassan elindulunk a felső emeletre, megkeressük a bíboros celláit, merthogy több helyen is raboskodott ebben az épületben. Útközben lenézünk a főlépcsőn a börtön kazamatái felé, a kegyetlen kínok emlékeinek sötétjébe.
Az emeleten megláthatjuk az eredeti, ívesen felfestett cellasorszámokat, majd az Emlékirataim alapján beazonosított cellához lépünk, az elsőhöz, ahol a hercegprímás raboskodott. Itt az őrök gúnyolódása fogadta a főpásztort, embertelen körülményekkel kellett szembesülnie. Faasztal, koporsófedélhez hasonlatos, valamint betonágy, csajka, hajnali öt órakor ébresztő, heti egyszeri fürdés, és sok várakozás, idegőrlő tétlenség, ,,szabad darvadozás"...
Mindszenty József az ablakrésen át innen láthatta Rajk László és társai kivégzését. Megáldotta, feloldozta őket, imádkozott értük. A kivégzés estéjén az államtitkár és csapata a saját szórakoztatásukra elővezették a bíborost. Kinevették. Erről a ,,Heródes-lakomáról" is olvashatunk az Emlékirataimban. A hercegprímás celláit sűrűn váltogatták, rettenetes helyeken raboskodott. Így nevezte a Conti utcai börtönt: ,,az én fegyházam".
Abba a cellába lépünk most, amelyben 1949 végétől kezdve tartózkodott Mindszenty József; kilenc hónapon át nem tarthatott misét. Itt zajlott a bilokáció, amely Pio atya szentté avatási periratában is szerepel. Közvetve a bíboros is beszélt róla.
...... ........... ........


...... ........... .....


Kovács Gergely röviden szól erről az időszakról: ,,Munkamániás, erős öntudatú, szigorú ember volt, itt egyetlen társa maradt, a Jóisten. Lecsendesült, szeretete megerősödött, érzelmei elmélyültek. 1956 után sokan írnak így róla: Mindszenty a börtönben szentté lett."
A kommunizmus mocskos rendszere megbukott, de e mostoha körülmények között sokak hite megerősödött, a szenvedésben értelmet találtak, például az engesztelést, mint ahogy Mindszenty bíboros is - tette hozzá Kovács Gergely.
A következő cella, a 105-ös, különös, nagyon lepusztult hely - a Mindszenty Alapítvány ügyvezetője ide képzeli a leendő kápolnát. Egy alkalommal, amikor ide hozták vissza a bíborost a napi sétáról, az őr véletlenül egy másik, a szomszédos cellába, a 106-osba lökte be őt. Gyorsan visszavezette aztán, de akkor már a hercegprímás, a magánrab, aki soha senkivel nem találkozhatott, megláthatott már egy arcot, egy rabtárs arcát, akivel később akár kommunikálhatott is, a falon keresztül, kopogással.
A börtönbejárás utolsó állomása a volt fogház belső udvara, itt zajlott a rabok napi sétája. Ismét egy idézet az Emlékirataimból - szomorú sorok, kötői képek a hiányról, a magánzárka világtalan világáról... ,,A bíboros a sétaudvaron legalább láthatta az égboltot" - fűzi hozzá Kovács Gergely. Hatvannyolc lépés, tizenkét kör, ennyi volt a séta, ennyi jutott. Mindszenty József számára azonban az imádság alkalma volt.
Kis csoportunk körben áll az udvaron, Sajgó Szabolcs SJ beszél a szenvedésről és az engesztelésről, majd az egykori fegyőrök lelkéért imádkozunk, azután a Szűzanyához, végül Mindszenty József bíboros boldoggá avatásáért is.


Fotó: Merényi Zita
Körössy László/Magyar Kurír 2020.02.25

 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Címkék: kommunikálhatott, cellasorszámokat, emlékirataimban, vésztörvényszék, legnyomorultabb, börtönrészekkel, koporsófedélhez, állambiztonsági, emlékirataimból, emlékirataiból, levetkőztették, bűnjelraktárak, engesztelésről, zarándokhellyé, körülményekkel, néptörvényszék, találkozhatott, magánzárkákban, sopronkőhidán, emléktáblánál, alapítványnak, bevezetőjéből, beazonosított, főkapitányság, börtönudvaron, igazgatójával, lehetőségeket, visszavezette, kézzelfogható, börtönbejárás, józsefvárosi, megláthatjuk, történetéről, megerősödött, objektumként, szenvedésben, hercegprímás „, ország legnyomorultabb, börtönben szentté, kommunista diktatúrák, józsefvárosi Mindszenty, eredeti állapotában, épület történelmi, fegyházban raboskodott, leghosszabb ideig, egyik cellában, szentté avatási, bejárásra gyülekező, bíborosról elnevezett, alkotás felé, szobor mögött, volt Conti, Mindszenty József, Kovács Gergely, Mindszenty Alapítvány, Szent Pio, Vízi Elemér, Sajgó Szabolcs, Mindszenty Alapítványnak, Párbeszéd Háza, Hermann Zsolt Mindszenty-szobránál, Kiss Szaléz, Lukács Pelbárt OFM, Olofsson Placid, Endrédy Vendel, Kriszten Rafael, Mindszenty József Emlékirataiból, Rajk László, Sajgó Szabolcs SJ, Merényi Zita, Körössy László, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kakaós piskóta  Szép álmokat!  Rőzsehordó nő szobra  Alvó baby  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az embernek fiatal korában van  Könnyáztatta asszonysorsok  A magyar sajtó napja március 1...  Éljen a magyar szabadság!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Dóró Sándor: Ma  Szép estét kedves látogatóimna...  Hernádkak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csörög a telefonom  A Mindenható Istenben bízva  Ibolya  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mély, puha álom - sárga féltés  Facebookon kaptam  Benned is ezerféle szín van  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Alvó cica  Atyám !  Ez a miénk!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Aztán itt van egy másik szerep...  Szent-Györgyi Albert gondolata  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Március  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Szép estét kedves látogatóimna...  Jóga férfiaknak  Tavaszról álmodom,  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Intelem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kakaós piskóta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Rőzsehordó nő szobra  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Az embernek fiatal korában van  Facebookon kaptam  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Március  Ne engedd el kezem!  Kezdet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem kellett volna!  Talpra vándor  Facebookon kaptam  Szent Pio atya!  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gősi Vali - Tükre lennék...  Mélységes szomorúsággal  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Facebookon kaptam  Házi botox  Ne engedd el kezem!  Facebookon kaptam  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Ma  Tavaszról álmodom,  mindent a népért...  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Facebookon kaptam  Március 15-re emlékve  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Fújjad márciusi szél . . .  Esti kép  Jóga férfiaknak  Alvó kislány 
Bejegyzés Címkék
hercegprímás &#8222, ország legnyomorultabb, börtönben szentté, kommunista diktatúrák, józsefvárosi Mindszenty, eredeti állapotában, épület történelmi, fegyházban raboskodott, leghosszabb ideig, egyik cellában, szentté avatási, bejárásra gyülekező, bíborosról elnevezett, alkotás felé, szobor mögött, volt Conti, meglévő börtönrészekkel, kápolna kialakítása, bejárás vezetője, téren látható, egykori Conti, főkapitányság épületének, épületben eredetileg, budapesti néptörvényszék, szovjet hadsereg, állambiztonsági szolgálatuk, ideiglenes hadbíróság, nyilas uralom, időszakhoz kötődik, helyen ítélték, helyen raboskodott, politikai rendőrség, első ÁVÓ-börtönt, politikai foglyokat, leginkább titkolt, börtön kapujánál, fegyházba való, börtön belső, főkapitányság bejáratán, jelenlévők névsorát, fotósokkal ismertetik, beléptetés után, teret egykor, börtön elvesztette, folyamatban lévő, cellákból bűnjelraktárak, ajtónál állunk, elzárt világba, süket csöndet, foglyokat levetkőztették, felső emeletre, bíboros celláit, börtön kazamatái, kegyetlen kínok, emeleten megláthatjuk, hercegprímás raboskodott, őrök gúnyolódása, kivégzés estéjén, saját szórakoztatásukra, hercegprímás celláit, cellába lépünk, kommunizmus mocskos, szenvedésben értelmet, következő cella, leendő kápolnát, napi sétáról, szomszédos cellába, 106-osba lökte, rabtárs arcát, falon keresztül, börtönbejárás utolsó, volt fogház, rabok napi, magánzárka világtalan, sétaudvaron legalább, imádság alkalma, egykori fegyőrök, kommunikálhatott, cellasorszámokat, emlékirataimban, vésztörvényszék, legnyomorultabb, börtönrészekkel, koporsófedélhez, állambiztonsági, emlékirataimból, emlékirataiból, levetkőztették, bűnjelraktárak, engesztelésről, zarándokhellyé, körülményekkel, néptörvényszék, találkozhatott, magánzárkákban, sopronkőhidán, emléktáblánál, alapítványnak, bevezetőjéből, beazonosított, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 662
  • e Hét: 1741
  • e Hónap: 15179
  • e Év: 218092
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.