Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
2020. március 4-én emlékeztek meg Szombathelyen
  2020-03-05 22:17:49, csütörtök
 
  2020. március 4-én emlékeztek meg Szombathelyen a várost 1945. március 4-én ért súlyos bombatámadásról. Koszorúzás, emléktáblaavatás, püspöki szentmise keretében emlékeztek meg a 75 évvel ezelőtti borzalomról.
12.47 perckor, az 1945. március 4-i bombatámadás kezdetére emlékezve, megszólalt a Székesegyház Mária harangja. Minden évben ez az egyik megrendítő pillanat, amely a mából a szőrnyű múltba rántja vissza az embereket. A Székesegyházban ezt követően Lakner-Bognár András egyházmegyei zeneigazgató adta elő César Franck - Piece Heroique c. művét.Ezt követően Lendvai Rezső, egyházközségi világi elnök emlékező gondolatait hallgathatták meg a jelenlévők.
Délután az Assisi Szent Ferenc Kollégiumnál gyűltek össze a megemlékezők. Az épület falán a bombázás áldozatainak emléket állító dombormű emlékeztet a II. világháború borzalmaira. Koszorúzással, ökumenikus szertartással, a kegyelet gyertyáinak elhelyezésével adóztak az elhunytak emlékének. A résztvevők ezután átvonultak az ELTE Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi téri épületéhez, ahol beszédet mondott dr. Nemény András polgármester. Az épület falán lévő emléktáblánál koszorút elhelyezve, gyertyát gyújtva emlékeztek a megjelentek Szombathely gyásznapjára.
A Székesegyház északi falán egy új emléktáblát avattak március 4-én. Ez nemcsak az 1945. március 4-i bombázásra emlékezteti az arra járókat, hanem arra is, hogy az egyik bomba a templom északi fala mellett becsapódva nem robbant fel. Ezt később Marosfalvy Antal tűzszerész hatástalanította. Császár István általános helynök áldotta meg az emléktáblát, amelyet Nemény András polgármester és Puskás Tivadar egykori polgármester avatott fel.
A Székesegyházban püspöki szentmisével zárult a nap és a háromnapos emlékező program. Székely János megyéspüspök szentbeszédében a Jelenések könyvére utalva kiemelte: ez a könyv egy látomás az emberi történelemről, annak igazi erőiről, beteljesedéséről. Hallunk a hétpecsétes könyv pecsétjeinek feltöréséről. Az első négy pecsét feltörésénél azt halljuk, hogy 4 lovas megy ki a világba. Az első fehér lovon ül, íj van a kezében, kivonul, hogy győzzön. A második vörös lovon ül, kivonul, hogy gyilkolják egymást az emberek. A harmadik a fekete ló, hozza a pusztulást, a halált. A negyedik a fakó ló, amely hozza a járványokat. Ez a négy pecsét és ló, egyetlen háborúnak négy arca, fázisa. A háború eleinte olyannak tűnik mint a fehér lovas, amely kivonul, hogy győzzön: sokan megittasodnak a győzelmektől. Aztán jön a vörös ló: a gyilkolás, az erőszak, amikor előkerül az ember legsötétebb arca. Aztán jön az éhínség, járvány, a pusztulás. A háború lassan mutatja meg az igazi arcát. Ez a II. világháborúban is így volt: csak lassan tárult fel a Don-kanyar, a koncentrációs táborok szőrnyű világa, vagy Hirosima és Nagaszaki. Az államok és népek is a maguk legrosszabbik arcát mutatták meg, pl. Németország, mondta Székely János.
A naphoz rendelt bibliai szakaszok kapcsán kiemelte: az olvasmányban Jónás próféta a megtérésre hív, akárcsak a mai nap. Arra hív, hogy megdöbbenjünk, megborzadjunk. Elkezdjünk álmodni arról a világról és tenni érte, ahol nincs többé erőszak, pusztítás, egy istenibb, igazibb világ. Egy olyan világ, ahol kevesek jólétének ára nem emberek milliárdjainak nyomora. Ahol béke van az anyaméhben is, ott sincs vérontás. Ahol béke van a családokban, mondta Székely János.
Az evangéliumban az emberek újabb és újabb jeleket kérnek Jézustól, de Ő azt mondja. nem ad több jelet. Jézus élete, tettei az Isten leghatalmasabb jelei. Önmagát adta a világnak. Nem kell új jeleket kérnünk. A mi éltünk is tele van az Isten jeleivel: pl. a teremtett világ, minden megfogant élet. Mennyire vakok vagyunk észrevenni Isten jeleit. De a mai nap jó alkalom arra, hogy az emberek elborzadjanak és minden jóérzésű emberben megszülessen a vágy a béke után, és a béke forrása, a Teremtő Isten után.
Ezek után megemlékezett Boldog Meszlényi Zoltán vértanú püspökről, aki a kommunizmus áldozataként halt meg az 1951-ben. Egy ragyogó jel volt az élete egy embertelen világban. Isten jele volt, ahogy minden szentünk is az volt, mondta Székely János.
- A szentmise végén Lendvai Rezső és Koltay Ferenc több évtizedes, a Székesegyházért és az egyházközségért végzett munkájukért köszönetképp Ferenc pápa apostoli áldását tanúsító díszes oklevelet vehettek át Székely János megyéspüspöktől.
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Címkék: hatástalanította, emléktáblaavatás, beteljesedéséről, székesegyházért, bombatámadásról, székesegyházban, egyházközségért, megyéspüspöktől, szentbeszédében, elhelyezésével, milliárdjainak, világháborúban, leghatalmasabb, emléktáblánál, koszorúzással, egyházközségi, hallgathatták, szertartással, történelemről, elborzadjanak, megdöbbenjünk, legrosszabbik, koncentrációs, megborzadjunk, megittasodnak, szombathelyen, evangéliumban, megemlékezett, egyházmegyei, áldozatainak, megemlékezők, zeneigazgató, kollégiumnál, olvasmányban, győzelmektől, megyéspüspök, várost 1945, egyik megrendítő, szőrnyű múltba, épület falán, bombázás áldozatainak, kegyelet gyertyáinak, elhunytak emlékének, résztvevők ezután, megjelentek Szombathely, arra járókat, egyik bomba, templom északi, háromnapos emlékező, emberi történelemről, hétpecsétes könyv, első négy, Székesegyház Mária, Lakner-Bognár András, César Franck, Piece Heroique, Lendvai Rezső, Assisi Szent Ferenc Kollégiumnál, ELTE Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi, Nemény András, Marosfalvy Antal, Császár István, Puskás Tivadar, Székely János, Teremtő Isten, Boldog Meszlényi Zoltán, Koltay Ferenc,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Erdei gyöngyvirág  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  Vidámság  Paul David Tripp Április 15  Jan Twardowski - Siessünk  Emlékezz  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Tanmese  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy gondolat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  James Allen  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  képre írva  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Horváth Szilvia tollából  Pitypang szökőkút  Pitypang szökőkút  Szívek  ajándék, mellyel meglepem  Alvó cica  Somlyó Zoltán - Orgonával  Baranyi Ferenc - N i n c s  Vannak emberek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  jó reggelt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Jó nap volt  Esterházy Péter: Harmonia c...  Martin Buber, A haszidim meséi  Anyák napjára  IGEN így  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Robert Merle tollából  Latinovits Zoltán tollából  Önmaga ellenére  különleges  Minden tavaszból őrizz..  Ott van  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  képre írva  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Mindig lesz olyan  Gebhardt Nóra versei II.  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  képre írva  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Martin Buber, A haszidim meséi  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam  Tanmese  A sorsod  Szép estét kedves látogatóimna...  Emlékezz  Szívek  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Nevelőszülőkhöz adták,  Borzasztó  Segíts neki dicsérni Téged  Megígért békesség  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni 
Bejegyzés Címkék
várost 1945, egyik megrendítő, szőrnyű múltba, épület falán, bombázás áldozatainak, kegyelet gyertyáinak, elhunytak emlékének, résztvevők ezután, megjelentek Szombathely, arra járókat, egyik bomba, templom északi, háromnapos emlékező, emberi történelemről, hétpecsétes könyv, első négy, első fehér, második vörös, négy pecsét, háború eleinte, fehér lovas, ember legsötétebb, háború lassan, igazi arcát, koncentrációs táborok, maguk legrosszabbik, naphoz rendelt, olvasmányban Jónás, olyan világ, emberek újabb, teremtett világ, emberek elborzadjanak, béke után, béke forrása, kommunizmus áldozataként, embertelen világban, szentmise végén, egyházközségért végzett, hatástalanította, emléktáblaavatás, beteljesedéséről, székesegyházért, bombatámadásról, székesegyházban, egyházközségért, megyéspüspöktől, szentbeszédében, elhelyezésével, milliárdjainak, világháborúban, leghatalmasabb, emléktáblánál, koszorúzással, egyházközségi, hallgathatták, szertartással, történelemről, elborzadjanak, megdöbbenjünk, legrosszabbik, koncentrációs, megborzadjunk, megittasodnak, szombathelyen, evangéliumban, megemlékezett, egyházmegyei, áldozatainak, megemlékezők, zeneigazgató, kollégiumnál, olvasmányban, győzelmektől, megyéspüspök, szentmisével, köszönetképp, áldozataként, pecsétjeinek, polgármester, feltörésénél, gyásznapjára, székesegyház, megszülessen, feltöréséről, bombatámadás, emléktáblát, munkájukért, borzalomról, családokban, megjelentek, emlékezteti, gondolatait, szombathely, hétpecsétes, borzalmaira, legsötétebb, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1201
  • e Hét: 17593
  • e Hónap: 30269
  • e Év: 264016
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.