Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Koronavírus: Helyzetjelentés Rómából és a Vatikánból magyar
  2020-03-07 07:56:31, szombat
 
  Koronavírus: Helyzetjelentés Rómából és a Vatikánból magyar szemmel.
Gedő Ágnest, a Vatikáni Rádió magyar adásának munkatársát és Németh László atyát, az olaszországi magyarok főlelkészét kérdeztük, miként élik meg az olasz fővárosban a COVID-19- vírusfertőzés terjedésével kialakult helyzetet.
Gedő Ágnest, két általános iskolás gyermek édesanyját otthon értük el telefonon. Elmondta, hogy szerdán délután kettő óra körül összeült a kormány, hogy megvitassa a koronavírus okozta helyzetet. Ekkor még nem volt biztos, hogy szerte az országban március 15-ig bezárják az iskolákat, ám végül úgy döntöttek, hogy a már fertőzött helyeken a vírus terjedésének megakadályozása, máshol pedig a megelőzés céljából mindenhol felfüggesztik a tanítást. A tanároknak annyi idejük maradt csupán, hogy a gyerekekkel összeszedették a könyveiket, néhány pedagógus pedig még házi feladatokat is adott. A szülők képviselőn keresztül tartják az iskolával a kapcsolatot.
Arra gondolva, hogy a jelenleg március 15-ig elrendelt tanítási szünetet meg fogják hosszabbítani, már a távoktatás lehetőségéről beszélnek, hogy a diákok ne maradjanak el tanulmányaikkal. Ez persze a szülőkre is ró terhet, akiknek a tanulásban fokozottan segíteniük kell a gyerekeket. Ők viszont legtöbben dolgoznak.
Képen: Gedő Ágnes és gyermekei Ferenc pápával találkoztak (2019. december)
...... ..........


Az is problémát okoz, ha a nagyszülőkre bízzák a gyerekeket - bár ezt nem is mindenki tudja megtenni -, hiszen a statisztikák szerint az idősebb korosztály a legveszélyeztetettebb csoport a koronavírussal szemben. Legtöbben közülük a már meglévő betegségeik súlyosbodása miatt kerülnek különösen nagy veszélybe, s halnak meg. A gyerekekre való otthoni vigyázás ügyében is keresi a kormány a megoldást. Tervezik, hogy támogatást adnak azoknak a családoknak, melyek csak úgy tudják ezt megoldani, hogy valakit felvesznek a gyermekek felügyeletére. A közalkalmazottaknál a kormányrendelet megjelenésével egy időben - akinek munkája megengedte - engedélyezték az otthoni munkavégzést.
Gedő Ágnes beszámolt arról is, hogy a színvonalasabb napilapok is olyan cikkeket, képeket közölnek a koronavírusról, mely azt sugallja, hogy a veszélyt és az intézkedéseket komolyan kell venni. Bár ő maga nem tapasztalta, de a boltok polcairól időről időre eltűnnek a tartós élelmiszerek, ám eddig a hiányt minden esetben tudták már másnapra pótolni. Az utca embere azonban lépten-nyomon találkozik a koronavírus terjedését megakadályozó tanácsok plakátjaival, illetve a kihelyezett fertőtlenítő folyadékokkal. A hét- és kilencéves gyermeket nevelő anyuka arról is beszámolt, hogy az utcák teljesen elnéptelenedtek, az autóforgalom is jelentősen csökkent. Mikor tegnap autóba ült, egy olyan utcán, ahol gyakran egy óra az átjutás, pillanatok alatt sikerült továbbhaladnia. Csúcsidőben olyan érzése volt, mintha kijárási tilalmat rendeltek volna el, a környező üzletekben sem vásárolt senki.
Képen: üres a Szent Péter tér
.......


Németh László atya arról számolt be, hogy az ország területén márciusra minden magyar szentmiséjét lemondták. Hozzátette, kedden a Szent Péter-bazilika magyar kápolnájában ugyan mutatott be misét, de a téren és a bazilikában észrevehetően kevesebben voltak a szokásosnál. Azt is megemlítette, hogy a Vatikán egymás után mondja le a koronavírus-járvány miatt a különböző eseményeket, legutóbb például a posztulátorok gyűlését.
A Római Vikariátus március 5-én kiadott dokumentuma a koronavírus terjedésének megakadályozására - az olasz hatóságok előírásai alapján - javaslatokat fogalmazott meg az egyházi szertartásokkal kapcsolatban. Felhívja a figyelmet arra, hogy a nagyböjti időszakra vonatkozó hagyományokat és előírásokat ebben a helyzetben is gyakorolni tudja minden hívő, így az imádságot, a böjtöt és a jó cselekedeteket. Kiemeli a diakónusok és papok felelősségét a plébániájuk és közösségeik tagjai iránt. Hangsúlyozza, hogy az olasz hatóságok által kért intézkedések betartását lelkiismereti kötelességének érzi a római egyházmegye, mert a fertőzések számának emelkedése a teljes egészségügyi rendszer összeomlásával fenyegetne.
Mindezek figyelembevételével az egyházmegyében március 15-éig felfüggesztettek minden olyan tevékenységet, ami a vírus terjedését elősegítheti: így nem tartanak elsőáldozásra felkészítő hittanórákat, házassági előkészítőket, zarándoklatokat. Ezzel párhuzamosan azonban a hétköznapi és hétvégi szentmiséket mindenhol megtartják. Az egészségügyi minisztérium javaslatát figyelembe véve azonban arra kell törekedni, hogy a misére látogató hívek megtartsák az egyméteres távolságot egymás között. Éppen ezért a híveknek azt javasolják, hogy a nagyobb templomokba járjanak misére. A szentmisén azonban békejobbot nyújtani nem lehet, a szenteltvíztartókat ki kellett üríteni, és csak kézbe lehet áldoztatni.
A dokumentum kiemelt figyelmet fordít a legelesettebbekre: az idősekre, a betegekre, akiknek azt javasolják, ne hagyják el otthonukat, hogy életük ne kerüljön még nagyobb veszélybe egy fertőzés miatt. Érthető okokból, s az elesettek érdekében a karitász munkáját nem függesztik fel. Ahogy eddig, úgy ezentúl is ételt osztanak a szegényeknek is, azzal a megkötéssel, hogy azt helyben nem fogyaszthatják el. Az ételt úgy kell csomagolni, hogy azt bárki elvihesse magával. Épp így változatlanul működnek azok az egyházi központok, ahol a rászorulók segítséget kérhetnek. Ez utóbbi esetben javasolják, hogy tágas, fertőtlenített helyeken fogadják az odaérkezőket, s lehetőség szerint egyeztessenek velük előre időpontot.
Gedő Ágnes a rádió vezetőségétől kérte, hogy lehetőség szerint otthonról végezhesse munkáját. Röviddel telefonbeszélgetésünk után erre megkapta az engedélyt. Ekkor derült az is ki, hogy a Vatikánban is megtalálták az első koronavírussal fertőzött beteget.
Képen: üres a Szent Péter bazilika
...... ............




Fotó: Ansa.it; Vatican Insider
Bókay László/Magyar Kurír 2020.03.06

*
- A Vatikánban is felütötte a fejét a koronavírus
Matteo Bruni szentszéki sajtószóvivő újságírók kérdésére válaszolva ismertette a helyzetet március 6-án, pénteken.
,,Ma reggel átmenetileg felfüggesztették a Vatikánvárosi Állam Egészségügyi és Higiénés Igazgatóságának járóbeteg rendelésein a munkát, hogy fertőtlenítsék az épületet, miután előző nap kimutatták az egyik betegnél a COVID-19 vírust. Az elsősegély-állomás azonban üzemel.
Az Egészségügyi és Higiénés Igazgatóság értesíti az illetékes olasz hatóságokat, és közben meghozta az előírt egészségügyi intézkedéseket."

Forrás: Vatikáni Sajtóközpont
Magyar Kurír 2020.03.06
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Címkék: felfüggesztették, felfüggesztettek, tanulmányaikkal, igazgatóságának, zarándoklatokat, megakadályozása, szertartásokkal, elnéptelenedtek, helyzetjelentés, kormányrendelet, intézkedéseket, színvonalasabb, összeomlásával, cselekedeteket, fertőtlenített, továbbhaladnia, koronavírusról, fertőtlenítsék, összeszedették, koronavírussal, megjelenésével, kötelességének, fogyaszthatják, egyházmegyében, vezetőségétől, posztulátorok, észrevehetően, vatikánvárosi, tevékenységet, lelkiismereti, egyeztessenek, elsőáldozásra, előkészítőket, változatlanul, folyadékokkal, hagyományokat, olaszországi magyarok, olasz fővárosban, koronavírus okozta, országban március, vírus terjedésének, megelőzés céljából, tanároknak annyi, gyerekekkel összeszedették, szülők képviselőn, jelenleg március, távoktatás lehetőségéről, tanulásban fokozottan, nagyszülőkre bízzák, gyerekeket –, statisztikák szerint, idősebb korosztály, Helyzetjelentés Rómából, Gedő Ágnest, Vatikáni Rádió, Németh László, Gedő Ágnes, Szent Péter, Szent Péter-bazilika, Római Vikariátus, Vatican Insider, Bókay László, Magyar Kurír, Matteo Bruni, Vatikánvárosi Állam Egészségügyi, Higiénés Igazgatóságának, Higiénés Igazgatóság, Vatikáni Sajtóközpont,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Leonardo da Vinci gondolata  Png kutya  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Png rózsa csokor  Png kislány  Nevem  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Nem számIt  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Albert Einsteinről  Bounty krémes  Nevem  Egy hatékony szolga  Még csak most kezdődik a nap  Nem tudhatod  Paul David Tripp Április 19  Albert Einsteinről  Varga János Veniam - Fontos sz...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Png kislány  Reménység és erő Krisztustól e...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Idő  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png cica  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Sose bánj semmit  Bertolt Brecht -től idézet  Az engedelmesség miért nem vál...  Irgalom és ítélet  Irgalom és ítélet  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  Kövesd a cowboyt!  Őrizkednünk kell...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Adakozás  Png csokor  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Nagyi telefonál  Szívem tiéd  Nem tudhatod  Fekete-erdő desszert  Png rózsa csokor  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Akarat  Png virág  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  A másik dolog,  Png kutya  Facebookon kaptam  Idő  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Png férfi  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam Mírjam barát... 
Bejegyzés Címkék
olaszországi magyarok, olasz fővárosban, koronavírus okozta, országban március, vírus terjedésének, megelőzés céljából, tanároknak annyi, gyerekekkel összeszedették, szülők képviselőn, jelenleg március, távoktatás lehetőségéről, tanulásban fokozottan, nagyszülőkre bízzák, gyerekeket &#8211, statisztikák szerint, idősebb korosztály, koronavírussal szemben, gyerekekre való, gyermekek felügyeletére, kormányrendelet megjelenésével, időben &#8211, otthoni munkavégzést, színvonalasabb napilapok, intézkedéseket komolyan, boltok polcairól, tartós élelmiszerek, hiányt minden, utca embere, koronavírus terjedését, kihelyezett fertőtlenítő, utcák teljesen, olyan utcán, környező üzletekben, ország területén, bazilikában észrevehetően, különböző eseményeket, posztulátorok gyűlését, koronavírus terjedésének, olasz hatóságok, egyházi szertartásokkal, figyelmet arra, nagyböjti időszakra, római egyházmegye, fertőzések számának, teljes egészségügyi, egyházmegyében március, vírus terjedését, egészségügyi minisztérium, misére látogató, egyméteres távolságot, nagyobb templomokba, szentmisén azonban, dokumentum kiemelt, fertőzés miatt, elesettek érdekében, karitász munkáját, egyházi központok, rászorulók segítséget, rádió vezetőségétől, első koronavírussal, helyzetet március, egyik betegnél, illetékes olasz, előírt egészségügyi, felfüggesztették, felfüggesztettek, tanulmányaikkal, igazgatóságának, zarándoklatokat, megakadályozása, szertartásokkal, elnéptelenedtek, helyzetjelentés, kormányrendelet, intézkedéseket, színvonalasabb, összeomlásával, cselekedeteket, fertőtlenített, továbbhaladnia, koronavírusról, fertőtlenítsék, összeszedették, koronavírussal, megjelenésével, kötelességének, fogyaszthatják, egyházmegyében, vezetőségétől, posztulátorok, észrevehetően, vatikánvárosi, tevékenységet, lelkiismereti, egyeztessenek, elsőáldozásra, előkészítőket, változatlanul, folyadékokkal, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3178
  • e Hét: 8979
  • e Hónap: 42133
  • e Év: 275880
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.