Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ferenc pápa: Boldogságmondások
  2020-03-24 23:39:25, kedd
 
  Mindenkinek szüksége van a megbocsátásra, és szüksége van a türelemre.

Időzzünk el ma kicsit az ötödik boldog mondásnál, amely így szól: ,,Boldogok az irgalmasok, mert nekik is irgalmaznak" (Mt 5,7). Van ennek a boldog mondásnak egy sajátossága: ez az egyetlen, amelyben a boldogság oka és gyümölcse megegyezik; ez az irgalmasság. Azok, akik gyakorolják az irgalmat, irgalomra is fognak találni, ők lesznek az irgalmasok.
A megbocsátás kölcsönösségnek ez a témája nemcsak ebben a boldogságban van jelen, hanem visszatér az egész evangéliumban. És hogyan is lehetne másként? Az irgalom magának Istennek a szíve! Jézus mondja: ,,Ne ítéljetek, hogy meg ne ítéltessetek. Ne ítélkezzetek, hogy benneteket se ítéljenek el. Bocsássatok meg, hogy nektek is megbocsássanak. (Lk 6,37). Mindig ugyanaz a kölcsönösség. Ezt Jakab levele is megerősíti: ,,Az irgalmasság azonban győzelmet arat az ítéleten" (2,13).
De főleg a Miatyánkban, amelyben így imádkozunk: ,,Bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek" (Mt 6,12), és ez a kérés az egyetlen, amely a végén megismétlődik: ,,Ha megbocsátjátok az embereknek, hogy vétettek, mennyei Atyátok nektek is megbocsát. De ha nem bocsátotok meg az embereknek, Atyátok sem bocsátja meg bűneiteket" (Mt 6, 14-15, vö. A Katolikus Egyház katekizmusa (KEK), 2838).
Két dolgot azonban meg kell különböztetnünk: az adott és az elfogadott megbocsátást. Sokaknak nehézséget okoz az, hogy nem tudnak megbocsátani. Sokszor a rossz, amit kaptunk olyan nagy, hogy úgy tűnik, hogy a megbocsátás olyan nehéz, mint megmászni egy hatalmas hegyet: óriási erőbefektetést kíván. És van, aki úgy gondolja, hogy ez nem megy, ez lehetetlen. Az irgalmasság kölcsönössége azt jelenti, hogy szükségünk van arra, hogy a nézőpontunkat a feje tetejére állítsuk. Egyedül ez nem lehetséges. Szükségünk van Isten kegyelmére. Kérnünk kell azt. Sőt, ha az ötödik boldogság megígéri, hogy irgalmat találunk, és a Miatyánkban kérjük a bűneink bocsánatát, akkor ez azt jelenti, hogy lényegében mi vagyunk a bűnösök és nekünk van szükségünk arra, hogy irgalmat találjunk.
Mindannyian adósok vagyunk. Mind. Isten irányába, aki nagyon nagylelkű, és a testvéreink irányába is.
Mindenki tudja, hogy nem olyan apa vagy anya, mint amilyennek lennie kellene, és nem olyan férj vagy feleség, nem olyan testvér, mint amilyennek lennie kellene. Mindannyian ,,hiányában" vagyunk az életnek. És szükségünk van az irgalomra. Tudjuk, hogy mi is gonoszat cselekedtünk, és mindig hiányzik valami abból a jóból, amit meg kellett volna cselekednünk.
De éppen ez a szegénységünk alakul át a megbocsátás erejévé! Mindannyian adósok vagyunk, és amint az imént hallottuk, olyan mértékkel mérnek majd nekünk, amilyennel mi mértünk másoknak (vö. Lk 6,38). Ki kell terjesztenünk tehát ezt a mértéket, el kell engednünk az adósságokat és meg kell bocsátanunk. Mindenkinek emlékeznie kell arra, hogy szüksége van a megbocsátásra, és szüksége van a türelemre. Ez az irgalmasság titka: nektek is megbocsátanak, ha ti is megbocsátotok. Mert Isten megelőzött minket és ő elsőként megbocsátott (vö. Rom 5,8). Elfogadva a megbocsátást, képesek leszünk a magunk részéről is megbocsátani. Így éppen a baj és az igazságosság hiánya válnak megfelelő alkalommá arra, hatalmas mértékben, Isten mértékében, ami maga az irgalmasság, megnyíljanak az ég kapui.
Honnét születik a mi irgalmasságunk? Jézus azt mondta nekünk: ,,Legyetek irgalmasok, mint ahogy a ti mennyei Atyátok is irgalmas!" (Lk 6,36). Minél inkább elfogadjuk az Atya szeretetét, annál jobban fogunk szeretni (vö. KEK, 2842). Az irgalom nem az élet egy másokra vonatkozó dimenziója, hanem a keresztény élet középpontja. Nincs kereszténység irgalom nélkül[1].
Ha az egész keresztény életünk nem hordozza az irgalmasságot, akkor eltévesztettük az utat, mert az irgalom az egyetlen igaz középpontja minden lelki útnak.
Ez az egyik legszebb gyümölcse a szeretetnek (vö. KEK, 1829).
Emlékszem, hogy ez volt az a téma, amelyet az első Úrangyala imádság óta, mint pápa hangsúlyozni akartam: az irgalmasság. És ez mély nyomot hagyott bennem, mint egy olyan üzenet, amelyet pápaként folytonosan közvetítenem kell, és minden nap kell róla beszélnem: az irgalmasság. Emlékszem, hogy Kasper bíboros úr irgalomról szóló könyvét már-már szemtelenül reklámoztam. És attól a naptól kezdve egyre mélyebben és erősebben hallottam, hogy Róma püspökeként ezt az üzenetet kell továbbadnom: irgalom, irgalom, megbocsátás, megbocsátás.
Isten irgalma a mi felszabadításunk és a mi boldogságunk. Az irgalmasságban élünk, és nem lehetséges irgalom nélkül léteznünk. Ez a levegő, amit be kell lélegeznünk. Túl szegények vagyunk bizonyos feltételek megteremtéséhez, ezért szükségünk van a megbocsátásra, szükségünk van a megbocsátásra. Köszönöm!
[1] Vö. Szent II. János Pál pápa, Dives in misericordia enciklika (1980. november 30.); Ferenc pápa, Misericordiae vultus bulla (2015. április 11.); Misericordia et misera apostoli levél (2016. november 20).

Magyar Kurír -- 2020.03.18
Fordította: Gájer László
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Címkék: felszabadításunk, különböztetnünk, megteremtéséhez, kölcsönösségnek, megbocsátjátok, megbocsássanak, eltévesztettük, irgalmasságunk, irgalmasságban, erőbefektetést, nézőpontunkat, kölcsönössége, megbocsátotok, szegénységünk, megismétlődik, megbocsátanak, terjesztenünk, megbocsátásra, kereszténység, evangéliumban, irgalmasságot, misericordiae, boldogságban, ítéltessetek, kölcsönösség, megbocsátást, ítélkezzetek, megbocsátunk, megbocsátott, közvetítenem, boldogságunk, misericordia, hangsúlyozni, megnyíljanak, cselekednünk, megbocsátani, ötödik boldog, boldog mondásnak, megbocsátás kölcsönösségnek, témája nemcsak, egész evangéliumban, irgalom magának, irgalmasság azonban, ellenünk vétkezőknek”, végén megismétlődik, elfogadott megbocsátást, megbocsátás olyan, hatalmas hegyet, irgalmasság kölcsönössége, feje tetejére, ötödik boldogság, bűneink bocsánatát, Katolikus Egyház, Mert Isten, Szent II, János Pál, Magyar Kurír, Gájer László,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Vannak emberek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  39 ígéret  Jó éjszakát  képre írva  A Magyar Költészet napja alkal...  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  jó reggelt  Jan Twardowski - Siessünk  39 ígéret  képre írva  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Pitypang szökőkút  Otthon  IGEN így  Szép estét  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  A gyulladáscsökkentő és csonte...  ajándék, mellyel meglepem  A pitypang legendája  Ott van  Anyák napjára  Paul David Tripp Április 13  Tavaszi este  Egyszerű  Pitypang szökőkút  Különleges  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  A pitypang legendája  Jó éjszakát  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Vannak emberek  Reményik Sándor: Pierrot &...  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Anyámról való emlékek  Ady Endre - Mindegy átka  Paul David Tripp Április 13  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Azért kaptad  Egy tavasz  Kertem  Egy tavasz  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Nevelőszülőkhöz adták,  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Ismeretlen: Ikarusz monda  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  39 ígéret  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  39 ígéret  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emlékezz  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  IGEN így 
Bejegyzés Címkék
ötödik boldog, boldog mondásnak, megbocsátás kölcsönösségnek, témája nemcsak, egész evangéliumban, irgalom magának, irgalmasság azonban, ellenünk vétkezőknek&#8221, végén megismétlődik, elfogadott megbocsátást, megbocsátás olyan, hatalmas hegyet, irgalmasság kölcsönössége, feje tetejére, ötödik boldogság, bűneink bocsánatát, testvéreink irányába, szegénységünk alakul, megbocsátás erejévé, imént hallottuk, irgalmasság titka, magunk részéről, igazságosság hiánya, másokra vonatkozó, keresztény élet, egész keresztény, egyetlen igaz, egyik legszebb, első Úrangyala, olyan üzenet, naptól kezdve, üzenetet kell, irgalmasságban élünk, felszabadításunk, különböztetnünk, megteremtéséhez, kölcsönösségnek, megbocsátjátok, megbocsássanak, eltévesztettük, irgalmasságunk, irgalmasságban, erőbefektetést, nézőpontunkat, kölcsönössége, megbocsátotok, szegénységünk, megismétlődik, megbocsátanak, terjesztenünk, megbocsátásra, kereszténység, evangéliumban, irgalmasságot, misericordiae, boldogságban, ítéltessetek, kölcsönösség, megbocsátást, ítélkezzetek, megbocsátunk, megbocsátott, közvetítenem, boldogságunk, misericordia, hangsúlyozni, megnyíljanak, cselekednünk, megbocsátani, igazságosság, cselekedtünk, folytonosan, irgalmasság, mindannyian, megbocsátás, sajátossága, reklámoztam, továbbadnom, püspökeként, katekizmusa, bocsássatok, testvéreink, középpontja, irgalmaznak, miatyánkban, mindenkinek, vétkezőknek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1935
  • e Hét: 3705
  • e Hónap: 16381
  • e Év: 250128
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.