Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Árvai Feri atya megszívlelendő gondolatatai a mai nehéz idők
  2020-03-29 08:48:50, vasárnap
 
  Árvai Feri atya megszívlelendő gondolatatai a mai nehéz időkben:

- VASÁRNAPI GONDOLATOK Nagyböjt 5. vasárnapja
,,....halandó testeteket is életre kelti a bennetek lakó Lelke által."
Kedves Testvérek!
Húsvéti készületünk egyik fontos állomásához érkeztünk el a mai vasárnap. Elénk állítja az egyház húsvét fontos üzenetét:
- Ahogyan Krisztus feltámadt, úgy mi is feltámadunk.
Az evangéliumban egy gyászos, szomorú eseménybe csöppenünk bele. De amikor olvassuk Lázár haláláról és a családjának a fájdalmáról a hírt, - valahogy eszünkbe jutnak a mi gyászos emlékeink.
,,Mikor Jézus látta, hogy Mária sír, és hogy a vele jött zsidók is sírnak, lelke mélyéig megrendült és megindult. Megkérdezte: -,,Hova temettétek?'' Azok így szóltak: ,Jöjj, Uram, és lásd!'' Ekkor Jézus könnyekre fakadt. Erre a zsidók megjegyezték: ,,Nézzétek, mennyire szerette őt!''
Visszagondolunk a saját tragédiánkra, amikor ránk szakadt a felismerés: - akit szerettem,.....már nincs itt velünk többé. Hiába szólítgatjuk, simogatjuk, rázzuk...nem válaszol. A teste olyan lett, mint amiből valami elment. És ránk szakad a felismerés, a felfoghatatlan valóság, - meghalt, itt hagyott az, akit nagyon szerettünk.
A testünk is összerándul és feltör belőlünk a sírás, és könnyeink patakjai nem akarnak elállni. .......Aztán csend lesz bennünk, a könnyeink elapadnak és magunk elé nézve tesszük fel magunknak a kérdést: - Hogyan....fogok...élni...nélküled!
És egyszer csak erősek leszünk, nem is tudjuk honnét, de nagy erőt kapunk ahhoz, hogy szerettünk ..édesapánk...édesanyánk...testvérünk....házastársunk....gyermekünk... temetésére felkészüljünk. Intézünk mindent...
Amióta világ a világ, így történt ez mindig, minden emberrel, aki elveszítette azt, akit nagyon szeretett, - és így is lesz ez, az idők végezetéig. Ezért fontos számunkra az életünk végességével megbarátkozni és megtalálni arra a kérdésre a választ, amit minden elhunyt szerettünk emléke elénk állít: - Hol vagytok most? Éltek? Hol és hogyan? Vagy pedig itt mindennek vége lett?
Ha nem találjuk meg ezekre a kérdéseinkre a választ...., bizony sokat fogunk sírni szeretteink után. Nehéz lesz a gyászt feldolgozni magunkban, ami a következőket jelenti:
- ha azt gondolom, hogy akit szerettem, ott van lent mélyen a sírhalom alatt, vagy az urnában csak pár marék hamu maradt belőle, - ezt nagyon nehéz feldogozni.
- ha a megsemmisülését élem meg, nem számíthatok már rá és egyedül maradtam az életem gondjaival, bajaival.
- ha viszont a gyász és sírás mögött tudom, hogy ÉL... akkor minden másként alakul.
És mi abban akarunk bízni, hogy ÉLNEK a szeretteink, akiket eltemettünk. Ebben hitt az emberiség évmilliók óta, hiszen úgy temették el a szeretteiket, hogy használati tárgyakat helyeztek a sírjaikban, hogy a folytatásban, a másik életben se nélkülözzék az élethez szükséges dolgokat. Így hitték...
Lázár halálánál is ott a folytatás hite, reménye Mártában, a halott testvérében: - Márta így szólt: ,,Tudom, hogy feltámad a feltámadáskor, az utolsó napon.''
Mártában ez az ősi hit él, amit a zsidó vallás megerősített benne. Még nem élték át Jézus feltámadásának a hírét, még nincs kézzelfogható bizonyítéka, de az ősi remény ott él benne.
Miért?
Mert nem tudjuk elfogadni azt, hogy bármely ember élete, a létezése megszűnhet! Akit közelről ismerünk, abban megismerhetjük azt a megismételhetetlen, pótolhatatlan lelket, akit megszerettünk. Hiszen a szeretni való dolgaink nem testiek, hanem az ember belsejéből, nem a testéből, hanem a lelkéből fakadnak. Lehet bárki a testében szép és vonzó, ha a belső tulajdonságaiban csalódunk, azt mondjuk....lelketlen.
Nagy felismerés azoknak, akik eddig nem tudták a testet és a lelket megkülönböztetni. Valójában nehéz is, mert annyira együtt látjuk mindenkiben a test-lélek egységét, hogy nehéz észrevenni azt, hogy a lélek másabb mint a test. Itt a földi életben...elválaszthatatlanok.
Azért fontos mégis erre odafigyelni, mert a lélek az, ami a testi halál beálltakor semmit sem változik: nem gyengül el, mint a test, nem szűnik meg, mint a test.
Honnét is lesz a lelkünk?
Amikor a az életünk megfogant szüleink akaratából, a testünk a szülők testének az anyagából indult el egy megváltozhatatlan folyamat útjára, amiből egy új ember, - a szülők és az őseik tulajdonságait összekevert - új test születhet csak.
Foganásunk a pillanatában a lelkünk az Istentől jön és velünk együtt kezdi el azt a közös utat, amikor is a test és lélek egységében létezünk, - ezt nevezzük életnek. A lelkünk az Istentől jön, feléje zarándokol a testtel együtt, majd ha a test már nem tud tovább létezni, az Istenhez tér vissza a lelkünk. Ezt a képzeletbeli utat járja a lelkünk egyszer: Istentől jön....feléje halad az életben....és a test halála után újra visszatér Istenhez.
Kaszap István, egy élsportoló fiatal ember életébe váratlanul megjelent egy akkor, 1935-ben gyógyíthatatlan betegség, ami kettétörte jezsuita hivatására való készületét, sportolói életét. Sokat szenvedett, majd 19 éves korában a székesfehérvári kórházban hunyt el. Halálos ágyán, felmetszett gégével szólni sem tudott, de élete utolsó perceiben ezeket a szavakat írta fel egy kis lapra végső üzenetként: "Ne sírjatok, mennyei születésnap ez".
,,Isten veletek, most elindulok.
Nem itt a földön, de fent találkozunk.
Értem ne sírjatok, születésnap ez
a mennyben várnak ránk az angyalok.
Minden jóért áldjon meg az Isten
amit tőletek kaptam én.
Isten veletek, odafönt találkozunk!
Ne sírjatok, mennyei születésnap ez." (KITEZ: Ablak a fényre c. oratórium Kaszap Istvánról/Barczi Zsolt szerzeménye)

Kedves Testvérek!
A mai vasárnapon nekünk szegeződik a kérdés: - Mit is gondolok a saját halálomról?
Nem szabad belemenekülni abba, hogy ,,ez borzasztó dolog", vagy hogy ,,hagyjuk.. nem érdekel".
Ha ez a gondolat jön elő bennünk elsőként, - akkor valószínűleg a ,,megsemmisüléstől" félünk.
Húsvétnak ez az üzenete: - a földi halál nem megsemmisülés, csupán egy kapu, amin átlépünk és folytatódik az élet.
Szent Ágoston erről így beszél: - A halál egy olyan kapu, ami ideátról nézve sötét, tele van félelemmel, gyásszal és könnyel. Odaátról nézve pedig fényes, tele van örömmel és boldogsággal.
Palánki Ferenc püspök atyától hallottam: - MEGKEZDETT ÖRÖK ÉLETÜNK VAN!
Ha így nézünk az életünkre, akkor mindjárt elmúlik a félelem és a szorongás.
Eljön majd értünk Isten angyala, kézen fog és azt mondja: - Mennünk kell.
És mi megkérdezzük őt: - Mondd, félnem kellene?
Ő így válaszol: - Neked...nem.
Hogy így legyen, ez azokon a döntéseinken múlik, amit az életünkben hozunk! Ha boldog voltál...igazán boldog, akkor jó ember is voltál.
A boldogság pedig a hétköznapi döntéseinken múlik! Hogy a mai napon eddig a pillanatig boldog voltál-e, attól függ, hogy több jó döntést hoztál, mint rosszat. Boldog volt-e az életed tegnap... a múlt hónapban...évben...évtizedekben....ezeken a döntéseken múlik.

Isten mindig ad lehetőséget arra, hogy változtass! Ha szeretnél más életet élni, meg kell változtatni döntéseidet.

József Attila így ír erről:
,,Az Isten itt állt a hátam mögött
s én megkerültem érte a világot."

Szent Ágoston 33 éves korában talált rá Istenre, erről így ír a Vallomások c. könyvében:
-,,Oly későn szerettelek meg Téged, te mindig új és régi Szépség, későn szerettelek meg. De hogyan történhetett ez: Te bennem voltál, és én kívül voltam saját magamon. Hívtál engem, és a kiáltásod legyőzte a süketségemet; felragyogtál, és fényességed elűzte vakságomat; illatod felhője felgomolygott és belélegeztem, és most epedek utánad; megízleltelek, és most éhezem és szomjazom Rád; megérintettél, és fellángoltam a békességért, amely Tőled való.''
Megkezdett örök életünk van...- ebben a tudatban kell élni és készülni arra a pillanatra, amikor a testünket itt hagyjuk,- de mi megyünk tovább.
Így gondolj a saját ,,halálodra" és azon szeretteidre, akik már átléptek a Kapun!

Szent Pál apostol erről így ír: 2Kor 4,14-18
"Tudjuk ugyanis, hogy aki Jézust feltámasztotta, Jézussal minket is feltámaszt, és veletek együtt elébe állít.
Ezért nem veszítjük el kedvünket, mert bár a külső ember romlásnak indult bennünk, a belső napról napra megújul." A mostani pillanatnyi könnyű szenvedés ugyanis a mennyei örök dicsőség túláradó mértékét szerzi meg nekünk. Csak ne a láthatóra, hanem a láthatatlanra fordítsuk figyelmünket. Mert a látható mulandó, a láthatatlan azonban örök."
Nehéz a mai világban úgy élni, hogy ,,ne a láthatóra, hanem a láthatatlanra" figyeljünk, - mondhatnátok.
Pál nem azt mondta, hogy a világ dolgaira ne figyelj, hanem legalább annyira, sőt jobban figyelj arra, ami örök: a lelked és az életed.
Manapság ez azért nehéz, mert úgy tűnik, hogy nem ezt teszik az emberek. Tévedsz! Igenis figyelnek odaátra, az élet végére, - csak nem beszélnek erről.

Jézus a dús gazdagról és a szegény Lázárról mondott példázatában ezt mondja, amikor a gazdag elkárhozott és kéri, hogy Lázár menjen vissza a világba szólni a többieknek: Lk 16,27-32
"Akkor arra kérlek, atyám - mondta újra -, küldd el legalább az atyai házba. Van még öt testvérem, hadd figyelmeztesse őket, nehogy ők is ide jussanak a gyötrelmek helyére. Ábrahám ezt felelte: Van Mózesük és vannak prófétáik. Azokra hallgassanak. De az erősködött: Nem hallgatnak, atyám, Ábrahám! De ha a halottak közül megy el valaki, bűnbánatot tartanak. Ő azonban így felelt: Ha Mózesre és a prófétákra nem hallgatnak, ha a halottak közül támad fel valaki, annak sem hisznek."
Vannak olyan dolgok az életünkben, amikor senki sem helyettesíthet bennünket, nem bújhatunk el:
- nem születhet meg helyettünk senki;
- nem élheti helyettünk az életünk;
- nem helyettesíthet az Istennel való kapcsolatunkban...a hitünkben;
- és senki sem halhat meg helyettünk.

Kedves Testvérek!
Húsvétra, Jézus Krisztus feltámadásának az ünnepére készülünk!
Most otthon vagyunk, lett időnk....és talán nem csak az ünnepi asztal gondja foglal le, mint talán korábban. Gondolkozzunk el azokon a kérdéseken, amiket ma feltettünk magunknak.
Miért?
Mert bejelentés nélkül, talán felkészületlenül érhet bennünket valakinek a halálhíre, ami újra előveszi ezeket a kérdéseket!
Ha már megtaláltad rá a választ, akkor ez a húsvét erősítsen meg a hitedben! Ha még keresel, akkor húsvéti hited kell megtalálni.
Weöres Sándor így foglalta össze a hit útját:
,,Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra."
,,A mi hazánk azonban a mennyben van. Onnan várjuk az Üdvözítőt is, Urunkat, Jézus Krisztust. Ő azzal az erővel, amellyel mindent hatalma alá vethet, átalakítja gyarló testünket, és hasonlóvá teszi megdicsőült testéhez." (Fip 3,20-21)
Szép készületet és a húsvéti hit megtalálását, abban való megerősödést adjon nekünk az Isten! Lázár feltámasztása a mi húsvéti hitünket erősítse.
MEGKEZDETT ÖRÖK ÉLETÜNK VAN!...és hozzá bennünk van a létra!
Amen.
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Címkék: megkülönböztetni, tulajdonságaiban, megsemmisüléstől, felkészületlenül, székesfehérvári, visszagondolunk, gyógyíthatatlan, kapcsolatunkban, megsemmisülését, tulajdonságait, helyettesíthet, feltámadásának, feltámasztotta, megismerhetjük, felfoghatatlan, figyelmeztesse, megszívlelendő, megízleltelek, láthatatlanra, megérintettél, megbarátkozni, feltámadáskor, evangéliumban, megsemmisülés, kézzelfogható, gondolkozzunk, felgomolygott, felkészüljünk, belemenekülni, megszerettünk, feltámasztása, pótolhatatlan, figyelmünket, felragyogtál, hallgassanak, tragédiánkra, bennetek lakó, egyház húsvét, vele jött, zsidók megjegyezték, saját tragédiánkra, teste olyan, felfoghatatlan valóság, könnyeink elapadnak, idők végezetéig, életünk végességével, gyászt feldolgozni, következőket jelenti, sírhalom alatt, urnában csak, megsemmisülését élem, életem gondjaival, Árvai Feri, VASÁRNAPI GONDOLATOK Nagyböjt, Kedves Testvérek, Ahogyan Krisztus, Mikor Jézus, Ekkor Jézus, Kaszap István, Kaszap Istvánról, Barczi Zsolt, Szent Ágoston, Palánki Ferenc, MEGKEZDETT ÖRÖK ÉLETÜNK VAN, József Attila, Szent Pál, Jézus Krisztus, Weöres Sándor, Jézus Krisztust,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A gyász  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Csörög a telefonom  Testünk a szenvedélyek izzó f...  A magukat nyílt és őszinte emb...  Az ünnepről  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Facebookon kaptam  A tékozló és Isten gondviselés...  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Esti kép  Por  Isteni zsebkendők  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 17  Facebookon kaptam  Esti kép  Imádkozás Krisztus értelméért  Amikor még rangja volt...  Nyíljatok meg  Sajnos ezt elBalogozták  Aztán itt van egy másik szerep...  Csörög a telefonom  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Atyám !  Mélységes szomorúsággal  Nemzeti  Aranyosi Ervin: Súgom a békét...  Szeüleidtől tanultad  ...és mégis ráismersz  Könnyáztatta asszonysorsok  Egyet értesz?  Facebookon kaptam  Nagy László - Szerelem emléke  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Az agyat és a csontokat is erő...  Facebookon kaptam  Március 15-re emlékve  Jó éjszakát  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Esti kép  mindent a népért...  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Az embernek fiatal korában van  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Nem mindegy  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Az agyat és a csontokat is erő...  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  1848. március 15-én  A Mindenható Istenben bízva  Facebookon kaptam  A szív és a cselekvés egységes...  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Facebookon kaptam  Az élet  Nyíljatok meg  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szent-Györgyi Albert gondolata  Szép álmokat!  Mi a különbség  Facebookon kaptam  Meghitt estéken . . .  Március 15 emlékére virágba bo...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Ez a miénk!  Egyet értesz?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem kellett volna!  Imádkozás Krisztus értelméért  képre írva Március 15 -re emlé...  Facebookon kaptam  Vágy, élet és sugár  Üdvözöllek az oldalamon  Szép estét  Facebookon kaptam  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Szent Pio atya!  1848. március 15-én 
Bejegyzés Címkék
bennetek lakó, egyház húsvét, vele jött, zsidók megjegyezték, saját tragédiánkra, teste olyan, felfoghatatlan valóság, könnyeink elapadnak, idők végezetéig, életünk végességével, gyászt feldolgozni, következőket jelenti, sírhalom alatt, urnában csak, megsemmisülését élem, életem gondjaival, emberiség évmilliók, másik életben, élethez szükséges, folytatás hite, halott testvérében, utolsó napon, zsidó vallás, létezése megszűnhet, szeretni való, ember belsejéből, lelkéből fakadnak, testében szép, belső tulajdonságaiban, lelket megkülönböztetni, test-lélek egységét, lélek másabb, földi életben&#8230, testi halál, szülők testének, anyagából indult, megváltozhatatlan folyamat, őseik tulajdonságait, közös utat, testtel együtt, képzeletbeli utat, lelkünk egyszer, test halála, élsportoló fiatal, székesfehérvári kórházban, szavakat írta, mennyben várnak, saját halálomról, földi halál, olyan kapu, döntéseinken múlik, életünkben hozunk, boldogság pedig, hétköznapi döntéseinken, pillanatig boldog, életed tegnap&#8230, múlt hónapban&#8230, döntéseken múlik, hátam mögött, kiáltásod legyőzte, tudatban kell, saját &#8222, külső ember, belső napról, mostani pillanatnyi, mennyei örök, láthatatlanra fordítsuk, látható mulandó, láthatatlan azonban, világ dolgaira, élet végére, szegény Lázárról, gazdag elkárhozott, világba szólni, atyai házba, gyötrelmek helyére, halottak közül, ünnepére készülünk, ünnepi asztal, húsvét erősítsen, többi csak, megkülönböztetni, tulajdonságaiban, megsemmisüléstől, felkészületlenül, székesfehérvári, visszagondolunk, gyógyíthatatlan, kapcsolatunkban, megsemmisülését, tulajdonságait, helyettesíthet, feltámadásának, feltámasztotta, megismerhetjük, felfoghatatlan, figyelmeztesse, megszívlelendő, megízleltelek, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1115
  • e Hét: 2194
  • e Hónap: 15632
  • e Év: 218545
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.