Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ferenc pápa: Ahhoz, hogy láthassuk Istent, le kell
  2020-04-01 19:20:00, szerda
 
  Ferenc pápa: Ahhoz, hogy láthassuk Istent, le kell lepleznünk szívünk hazugságait!
Április 1-jén a Szentatya a hatodik boldog mondással folytatta a boldogságokról szóló katekézissorozatát: a tiszta szívűségről és Isten látásáról elmélkedett (vö. Mt 5,8).
Kedves testvérek, jó napot kívánok!
Ma a hatodik boldog mondást olvassuk együtt, amely Isten látását ígéri, és amelynek a szív tisztasága a feltétele.
Azt mondja a zsoltár: ,,Szívem felhívásodat ismételgeti: »Keressétek arcomat!« Arcodat keresem, Uram! Ne rejtsd el előlem arcodat!" (Zsolt 27,8-9).
Ez a fogalmazásmód az Istennel való személyes kapcsolat utáni vágyakozásra utal. Nem gépies, nem ködös, nem, hanem személyes kapcsolatról van szó, melyet Jób könyve is az őszinte viszony jelének tart. Jób könyve azt mondja: ,,Azelőtt csak hírből hallottam felőled, most azonban saját szememmel láttalak" (Jób 42,5). Gyakran gondolok arra, hogy életünk útja ilyen, ez jellemzi Istennel való kapcsolatunkat.
Hallomásból ismerjük Istent, de tapasztalatunkban egyre jobban haladunk előre, előre és előre, és végül közvetlenül fogjuk őt megismerni, ha hűek vagyunk... Erre az érettségre a Szentlélek vezet el bennünket.
Hogyan lehet eljutni ehhez a meghittséghez, arra, hogy saját szemünkkel ismerjük meg Istent? Gondolhatunk például az emmauszi tanítványokra, akik mellett ott áll az Úr Jézus, ,,látásukat azonban valami akadályozta" (Lk 24,16). Az Úr felnyitja szemüket egy olyan út végén, amely a kenyértöréssel zárul és egy feddéssel indult: ,,Ó, ti ostobák! Milyen rest a szívetek arra, hogy mindazt elhiggyétek, amit megmondtak a próféták!" (Lk 24,25). Ez a kezdeti feddés. Vakságukat ostoba és rest szívük okozza. És amikor valakinek ostoba és lassú a szíve, nem látja a dolgokat. Mintha ködbe burkolóztak volna a dolgok. Itt ragadhatjuk meg e boldog mondás bölcsességét: ahhoz, hogy szemlélhessük Istent, magunkba kell szállnunk és teret kell adnunk Istennek, mert, amint Szent Ágoston mondja: ,,Isten lelkem mélyénél is mélyebben lakozik bennem" (,,interior intimo meo": Vallomások, III. könyv, 6.11). Isten látásához nem szemüveget vagy megfigyelőállást kell cserélni, de nem is teológiai szerzőket kell lecserélni olyanokra, akik majd utat mutatnak: a szívet kell felszabadítani önbecsapásaiból! Ez az egyetlen járható út!
Döntő lépés az éretté válás útján: amikor rájövünk, hogy legádázabb ellenségünk gyakran a saját szívünkben rejtőzik. A legnemesebb harc az, amelyet a bűnökhöz vezető belső hazugságaink ellen vívunk. Mert a bűnök megváltoztatják belső látásunkat, megváltoztatják a dolgok értékelését, nem igaz dolgokat láttatnak, vagy legalábbis úgy láttatják, ahogyan nem igazak.
Ezért fontos megérteni, mi a ,,szív tisztasága". Nem szabad elfelejteni, hogy a Biblia nyelvezetében a szív nemcsak érzelmekből áll, hanem a szív az ember legmélyebb, legmeghittebb helye, az a belső tér, ahol az ember ön azonos. Ez jellemző a bibliai gondolkodásra.
Máté evangéliuma, melyben a boldog mondásokat találjuk, azt is mondja: ,,Ha a benned lévő világosság sötétség, milyen nagy akkor a sötétség!" (Mt 6,23). Ez a ,,világosság" a szív tekintete, az a perspektíva, szintézis, nézőpont, ahonnan a valóságot olvasnunk kell (vö. Evangelii gaudium apostoli buzdítás, 143).
De mit jelent a ,,tiszta" szív? A tiszta szívű ember az Úr jelenlétében él, és megőrzi szívében azt, ami az Úrral való kapcsolathoz méltó; csak így él ,,egységes", lineáris, nem szétcsúszó, hanem egyszerű életet.
A megtisztult szív tehát egy olyan folyamat eredménye, amely felszabadítást és lemondást foglal magában. A tiszta szívű ember nem születik ilyennek, hanem végigment egy belső leegyszerűsödésen, megtanult önmagában nemet mondani a rosszra, amit a Bibliában a szív körülmetéltetésének hívnak (vö. MTörv 10,16; 30,6; Ez 44,9; Jer 4,4).
Ez a belső megtisztulás megkívánja, hogy felismerjük szívünknek a gonosz befolyása alatt álló részét - ,,Tudja, atyám, bennem ilyen érzések vannak, ilyen gondolatok vannak, így látom a dolgokat, és ez rossz": tehát fel kell ismernünk az ocsmány részt, a gonosz által sötétségbe burkolt részt -, hogy megtanuljuk annak művészetét, hogy mindig engedjük magunkat a Szentlélek által tanítani és vezetni. Az az út, az a folyamat, hogy a beteg szívből, a bűnös szívből, mely nem látja helyesen a dolgokat, mert bűnben van, eljutunk a szív világosságának teljességére, az a Szentlélek műve. Ő vezet bennünket, hogy végigjárjuk ezt az utat. A szív ezen útján, átalakulásán keresztül jutunk el ,,Isten látásához".
Ebben a boldogító látásban van egy jövőre utaló, eszkatológiai dimenzió, mint az összes boldog mondásban: ez a mennyek országának öröme, amely felé tartunk. De van egy másik dimenzió is: Isten látása azt jelenti, hogy megértjük a Gondviselés terveit abban, ami történik velünk, felismerjük jelenlétét a szentségekben, jelenlétét a testvérekben, különösen a szegényekben és a szenvedőkben, és felismerjük őt ott, ahol megnyilvánul (vö. Katolikus Egyház katekizmusa, 2519).
Ez a boldogság mintegy a korábbi boldogságok gyümölcse: ha meghallottuk a jó utáni szomjat, mely bennünk él, és tisztában vagyunk azzal, hogy irgalmasan kell élnünk, akkor elkezdődik egy felszabadulási út, amely egész életünkön át tart és a mennybe vezet.
Ez komoly munka, melyet a Szentlélek végez, ha teret adunk neki, hogy végezze..., ha nyitottak vagyunk a Szentlélek működésére. Ezért mondhatjuk, hogy ez Istennek a munkája bennünk - az élet megpróbáltatásain és megtisztításain keresztül -, s Istennek és a Szentléleknek ez a munkája nagy örömhöz és valódi békéhez vezet. Ne féljünk, nyissuk meg szívünk kapuját a Szentlélek előtt, hogy megtisztítson és továbbvigyen bennünket ezen a teljes öröm felé vezető úton!



Fotó: Vatican News
Magyar Kurír 2020.04.01
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Címkék: megfigyelőállást, megtisztításain, megváltoztatják, önbecsapásaiból, kapcsolatunkat, felszabadítani, boldogságokról, világosságának, felszabadulási, kenyértöréssel, felszabadítást, nyelvezetében, tanítványokra, fogalmazásmód, megtisztítson, szemlélhessük, legmeghittebb, szentléleknek, szentségekben, gondolkodásra, meghittséghez, eszkatológiai, megtisztulás, átalakulásán, hazugságaink, kapcsolatról, teljességére, szenvedőkben, továbbvigyen, bölcsességét, felhívásodat, jelenlétében, vágyakozásra, meghallottuk, szegényekben, gondolhatunk, hatodik boldog, boldogságokról szóló, tiszta szívűségről, szív tisztasága, őszinte viszony, emmauszi tanítványokra, kenyértöréssel zárul, feddéssel indult, szívetek arra, kezdeti feddés, szívet kell, egyetlen járható, éretté válás, saját szívünkben, legnemesebb harc, bűnökhöz vezető, Szent Ágoston, Katolikus Egyház, Vatican News, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Akarat  Minden harmadik...  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  képre írva  Örülök, hogy látlak!  Reggel van  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Még csak most kezdődik a nap  Fekete István - Akác  Alázat  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Szép estét kedves látogatóimna...  Fehér virág  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Egy maradéktalanul uralt világ  Alázat  Szép estét  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Erdőn  Ágai Ágnes – Csendélet  Akarat  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Rátalálsz  Idő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Akarat  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Az engedelmesség miért nem vál...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Ami embereknek lehetetlen, az...  A sors  Albert Einsteinről  210 éve született a SZÓZAT meg...  Régi emberek, akikre máig büsz...  A másik dolog,  Próbálj meg ...  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Szívem  Png ház  Nem számIt  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Minden harmadik...  Png kislány  Bertolt Brecht -től idézet  Albert Einstein gondolata  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Esti kép  Akarat  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Adakozás  Radikális szeretet  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Gonosz démon-álarc  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  A boldog családok mind hasonló...  Adakozás  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Alázat  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Minden harmadik...  Nem számIt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Erdőn  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Julian Brass gondolata  Albert Einstein gondolata  A másik dolog,  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Fehér virág  Osváth Erzsébet - Gólya a réte... 
Bejegyzés Címkék
hatodik boldog, boldogságokról szóló, tiszta szívűségről, szív tisztasága, őszinte viszony, emmauszi tanítványokra, kenyértöréssel zárul, feddéssel indult, szívetek arra, kezdeti feddés, szívet kell, egyetlen járható, éretté válás, saját szívünkben, legnemesebb harc, bűnökhöz vezető, bűnök megváltoztatják, dolgok értékelését, szív nemcsak, ember legmélyebb, bibliai gondolkodásra, boldog mondásokat, benned lévő, szív tekintete, valóságot olvasnunk, tiszta szívű, megtisztult szív, olyan folyamat, belső leegyszerűsödésen, belső megtisztulás, gonosz befolyása, ocsmány részt, gonosz által, beteg szívből, bűnös szívből, szív világosságának, szív ezen, boldogító látásban, jövőre utaló, összes boldog, mennyek országának, másik dimenzió, boldogság mintegy, korábbi boldogságok, mennybe vezet, munkája bennünk, élet megpróbáltatásain, munkája nagy, teljes öröm, megfigyelőállást, megtisztításain, megváltoztatják, önbecsapásaiból, kapcsolatunkat, felszabadítani, boldogságokról, világosságának, felszabadulási, kenyértöréssel, felszabadítást, nyelvezetében, tanítványokra, fogalmazásmód, megtisztítson, szemlélhessük, legmeghittebb, szentléleknek, szentségekben, gondolkodásra, meghittséghez, eszkatológiai, megtisztulás, átalakulásán, hazugságaink, kapcsolatról, teljességére, szenvedőkben, továbbvigyen, bölcsességét, felhívásodat, jelenlétében, vágyakozásra, meghallottuk, szegényekben, gondolhatunk, megnyilvánul, testvérekben, kapcsolathoz, katekizmusa, elhiggyétek, értékelését, ismételgeti, evangéliuma, legnemesebb, felismerjük, hazugságait, burkolóztak, elfelejteni, gondviselés, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1431
  • e Hét: 3612
  • e Hónap: 36766
  • e Év: 270513
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.