Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tomáš Halík cseh katolikus pap, vallásfilozófus, a prágai ..
  2020-04-03 08:32:24, péntek
 
  Tomáš Halík cseh katolikus pap, vallásfilozófus, a prágai Károly Egyetem Filozófiai és Vallástudományi Intézetének professzorának a napokban publikált írását adjuk közre, magyar fordításban, két részben.
Beteg a világunk. Nemcsak a koronavírus következtében kitört világjárványra gondolok, hanem civilizációnk általános állapotára is. A koronajárvány globális jelensége egyértelműen rámutat erre. Bibliai kifejezéssel élve: az idők egyik jelével állunk szemben.
E rendhagyó nagyböjt elején sokan úgy gondoltuk, hogy a járvány átmenetileg ugyanis felfüggeszti a dolgokat, megzavarja a bevett társadalmi folyamatok zajlását, de valahogyan majd túlleszünk az egészen, s hamarosan minden visszatérhet a régi kerékvágásba. De nem így lesz. És hiba is lenne, ha erre törekednénk.
E világméretű tapasztalat után a világ nem lesz többé ugyanolyan, mint korábban - és nyilvánvaló, hogy nem is szabad ugyanolyannak lennie.
Egészen természetes, hogy katasztrófa idején legelőször az életben maradáshoz szükséges anyagi dolgokkal foglalkozunk. Ám ennyi nem elég: ,,nemcsak kenyérrel él az ember". Ideje megvizsgálnunk korábbi biztonságunk mai megrendülésének mélyebb összefüggéseit. A globalizáció elkerülhetetlen folyamata szemlátomást csúcspontjára jutott: ezen a ponton pedig megmutatkozik a globalizált világ sebezhetősége.

Az Egyház: tábori kórház
Milyen kihívások elé állítja a mostani helyzet a kereszténységet, az Egyházat (vagyis az egyik legfontosabb ,,globális játékost") - és a teológiát?
Az Egyház most csak az lehet, aminek Ferenc pápa szeretné látni: ,,tábori kórház". A tábori kórház képével a pápa azt akarja mondani, hogy
az Egyház nem különülhet el többé előkelően és kényelmesen a világtól, hanem át kell lépnie határait, és segítségére kell sietnie azoknak, akik testi, pszichés, szociális és lelki sebeket szenvedtek.
Ily módon azért is vezekelhet, hogy képviselői még a közelmúltban is sokak megsebzödését elnézték, még a legvédtelenebbekét is. De próbáljuk továbbgondolni a képet, s próbáljuk még mélyebben kapcsolatba hozni az élettel.
Ha az Egyház valóban ,,tábori kórház", mindenképpen egészségügyi, szociális és karitatív szolgáltatásokat kell nyújtania, ahogyan történetének kezdetétől fogva nyújtott is. Jó kórház módjára azonban további feladatokat is el kell látnia: diagnózist kell felállítania (fel kell ismernie az ,,idők jeleit"), megelőzésre kell törekednie (védekezésre kell felkészítenie azokat a társadalmakat, amelyeket megfertőzött a félelem, a gyűlölet és a nacionalizmus kártékony vírusa), s hozzá kell járulnia a felépüléshez (a megbocsátás révén fel kell oldania a múltban szerzett traumákat).

Az üres templomok: felkiáltójelek
Tavaly húsvét előtt lángba borult a párizsi Notre Dame székesegyház. Idén nagyböjtben számos földrészen száz ezerszám maradnak üresek a templomok (zsinagógákkal és mecsetekkel együtt), nem folyik bennük liturgia. Papi és teológusi minőségemben elgondolkodom az üres és bezárt templomokon. Úgy vélem, az üres templomokkal jelet ad nekünk Isten, s felszólítást is intéz hozzánk.
Ahhoz, hogy megértsük, mit mond Isten világunk eseményein keresztül, a szellemek megkülönböztetésének művészetére van szükségünk, ehhez pedig az szükséges, hogy kontemplatív távolságot tudjunk venni felfokozott érzelmeinktől és előítéleteinktől, mindattól, ami félelmeinkből és vágyainkból fakad. Katasztrófák idején felébrednek ,,a rosszindulatú, bosszúszomjas Isten alvó ügynökei"; félelmet keltenek az emberekben, s azon vannak, hogy vallási tökét kovácsoljanak a kialakult helyzetből. Szemléletmódjuk évszázadok óta hajtja a vizet az ateizmus malmára.
Katasztrófák idején én nem olyan Istent keresek, aki dühös rendező gyanánt húzódik meg világunk színpada mögött.
Istent ilyenkor olyan erőforrásnak látom, aki azokban fejti ki hatását, akik a nehéz helyzetben szolidáris és önfeláldozó szeretetről tesznek tanúbizonyságot - azokban is, akik nem vallási megfontolásból tesznek jót másokkal. Isten ugyanis alázatos és tapintatos szeretet.
Ugyanakkor nem tudok szabadulni attól a kérdéstől, hogy az üres és bezárt templomok ideje nem mutat-e előre figyelmeztető jel gyanánt a viszonylag közeli jövőre: könnyen lehet, hogy a világ nagy részén néhány év múlva pontosan ez a látvány fogad majd minket. Nem figyelmeztettek-e már kellőképpen az olyan országokban zajló folyamatok, ahol fokozatosan kiürültek és bezártak a templomok, a kolostorok és a papi szemináriumok? Miért követtük el azt a hibát, hogy ezekért a folyamatokért csak külső tényezőket tettünk felelőssé (,,a szekularizáció szökőárját"), és nem vettük tudomásul, hogy véget ér a kereszténység történetének egy konkrét fejezete, s ezért elkerülhetetlen, hogy felkészüljünk a következőre?
Lehet, hogy az üres templomok ideje szimbolikus erővel arra figyelmeztet, milyen jövő vár az Egyházra és az egyházakra, ha nem tesznek erőfeszítéseket annak érdekében, hogy a kereszténység egészen más formáját mutassák fel a világ számára. Túlságosan nagymértékben foglalkoztatott minket az, hogy meg kell térnie a ,,világnak" (mindig csak a többieknek), és a saját ,,megtérésünknek" már nem szenteltünk figyelmet - mert nemcsak az a fontos, hogy ,,jobbak" legyünk, hanem az is, hogy megkövesedett kereszténységünket hátrahagyva egyre inkább valódi keresztények próbáljunk lenni. [...]

Megújulásra szólító felhívás
A szentmisék és az egyházi élet mostani ,,böjti" időszakában talán pozitív értelmet is találhatunk: talán felfedezhetjük, hogy alkalmat kínál az elcsendesedésre, arra, hogy alaposan elgondolkodjunk Istenről és Istennel együtt gondoljuk át a dolgainkat. Meggyőződésem szerint eljött az ideje, hogy átgondoljuk, miként folytathatjuk az Egyház megújulását, amelyet Ferenc pápa oly fontosnak tart:
nem szabad visszatérnünk egy olyan világba, amely már nem létezik, de a struktúrák pusztán külsődleges megreformálásába sem szabad helyeznünk bizalmunkat, hanem az evangélium belső középpontja felé kell fordulnunk, a ,,mélyre kell eveznünk".
Tényleg azt hittük, hogy az európai paphiányt meg tudjuk oldani a látszólag kimeríthetetlen lengyel, ázsiai és afrikai raktárakból importált ,,pótalkatrészekkel", s ily módon biztosíthatjuk az Egyház életének zavartalan folyását? Kétségkívül komolyan kell vennünk az Amazonas-szinódus kezdeményezéseit, ugyanakkor nagyobb teret kell nyitnunk a laikusok egyházi szolgálatának; ne feledjük, hogy az Egyház számos területen évszázadokig életben maradt papok nélkül.
Ez a ,,rendkívüli állapot" talán csak arra hívja fel a figyelmet, hogy az Egyház új formájára van szükségünk, bár olyanra, amelynek már voltak előzményei a történelemben. Meggyőződésem, hogy keresztény közösségeinknek, plébániáinknak, kollégiumainknak, egyházi mozgalmainknak és szerzetesi közösségeinknek közelebb kell kerülniük ahhoz az eszményhez, amelyből kialakultak az európai egyetemek: tanítványok és tanárok közösségévé kell válniuk, a bölcsesség iskoláivá, ahol élénk viták és elmélyült szemlélődés révén keresik az igazságot. A lelkiség és a párbeszéd ilyen szigetei gyógyító erő forrásává válhatnak a beteg világ számára.
Egy nappal pápává választása előtt Bergoglio bíboros a Jelenések könyvének egyik versét idézte: ,,Krisztus az ajtónál áll és kopogtat". A bíboros hozzáfűzte:
,,ma azonban Krisztus belülről kopogtat az Egyház ajtaján, és ki akar menni". Talán éppen most lépett ki az ajtón.

Az írás második részét holnap publikáljuk.

Fordította: Görföl Tibor
Magyar Kurír 2020.04.03
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: kezdeményezéseit, szolgáltatásokat, előítéleteinktől, kollégiumainknak, megreformálásába, elgondolkodjunk, vallásfilozófus, kereszténységet, elcsendesedésre, szemléletmódjuk, figyelmeztettek, közösségeinknek, tanúbizonyságot, foglalkoztatott, megrendülésének, vallástudományi, elkerülhetetlen, kimeríthetetlen, erőfeszítéseket, szekularizáció, világjárványra, megvizsgálnunk, összefüggéseit, továbbgondolni, felkiáltójelek, megfontolásból, felfedezhetjük, plébániáinknak, megtérésünknek, mozgalmainknak, biztosíthatjuk, professzorának, elgondolkodom, következtében, folytathatjuk, meggyőződésem, prágai Károly, napokban publikált, koronavírus következtében, koronajárvány globális, idők egyik, járvány átmenetileg, bevett társadalmi, régi kerékvágásba, életben maradáshoz, globalizáció elkerülhetetlen, ponton pedig, globalizált világ, mostani helyzet, egyik legfontosabb, tábori kórház, nacionalizmus kártékony, Tomáš Halík, Károly Egyetem Filozófiai, Vallástudományi Intézetének, Notre Dame, Görföl Tibor, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A sorsod  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Emlékezz  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Vidámság  Pitypang szökőkút  Esterházy Péterre emlékezünk  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  képre írva  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  jó reggelt  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Pitypang szökőkút  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Ismeretlen: Ikarusz monda  Nagy és kis csodák  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Tanmese  Esterházy Péterre emlékezünk  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Az ember  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Azért kaptad  Robin Wight pitypang szobra  Mindig lesz olyan  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Esterházy Péterre emlékezünk  Walter Chrysler mondta  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Mindig lesz olyan  Ott van  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Jázmin  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Egyszerű  Bársony székben  Facebookon kaptam  Alvó cica  Gebhardt Nóra versei II.  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Csend  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Minden tavaszból őrizz..  Ma van a magyar költészet napj...  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Tanmese  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Hogyan válunk hűségesekké?  Gebhardt Nóra versei II.  Bársony székben  Segíts neki dicsérni Téged  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Esterházy Péterre emlékezünk  Különleges  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  Müller Péter tollából  Jó éjszakát  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Töröld le 
Bejegyzés Címkék
prágai Károly, napokban publikált, koronavírus következtében, koronajárvány globális, idők egyik, járvány átmenetileg, bevett társadalmi, régi kerékvágásba, életben maradáshoz, globalizáció elkerülhetetlen, ponton pedig, globalizált világ, mostani helyzet, egyik legfontosabb, tábori kórház, nacionalizmus kártékony, megbocsátás révén, múltban szerzett, üres templomok, párizsi Notre, üres templomokkal, kialakult helyzetből, ateizmus malmára, nehéz helyzetben, viszonylag közeli, világ nagy, látvány fogad, olyan országokban, papi szemináriumok, folyamatokért csak, szekularizáció szökőárját&#8221, kereszténység történetének, konkrét fejezete, kereszténység egészen, világ számára, saját &#8222, egyházi élet, olyan világba, struktúrák pusztán, evangélium belső, európai paphiányt, látszólag kimeríthetetlen, laikusok egyházi, európai egyetemek, bölcsesség iskoláivá, párbeszéd ilyen, beteg világ, nappal pápává, bíboros hozzáfűzte, írás második, kezdeményezéseit, szolgáltatásokat, előítéleteinktől, kollégiumainknak, megreformálásába, elgondolkodjunk, vallásfilozófus, kereszténységet, elcsendesedésre, szemléletmódjuk, figyelmeztettek, közösségeinknek, tanúbizonyságot, foglalkoztatott, megrendülésének, vallástudományi, elkerülhetetlen, kimeríthetetlen, erőfeszítéseket, szekularizáció, világjárványra, megvizsgálnunk, összefüggéseit, továbbgondolni, felkiáltójelek, megfontolásból, felfedezhetjük, plébániáinknak, megtérésünknek, mozgalmainknak, biztosíthatjuk, professzorának, elgondolkodom, következtében, folytathatjuk, meggyőződésem, történelemben, érzelmeinktől, zsinagógákkal, megmutatkozik, társadalmakat, felkészítenie, megsebzödését, sebezhetősége, nacionalizmus, visszatérnünk, szolgálatának, csúcspontjára, félelmeinkből, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 131
  • e Hét: 4056
  • e Hónap: 16732
  • e Év: 250479
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.