Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nagykedd 04.07 - Utolsó vacsora
  2020-04-07 07:32:12, kedd
 
  OLVASMÁNY Izajás próféta könyvéből
Az eljövendő Megváltó a nemzetek világossága és az egész világ ékessége lesz.
Prófétája által Megváltónk nevében így szól az Úr:
,,Halljátok, szigetek, és figyeljetek, távoli népek! Az Úr hívott meg, mielőtt még születtem; anyám méhétől fogva a nevemen szólított. Számat éles kardhoz tette hasonlóvá, s kezének árnyékával oltalmazott engem. Mint a hegyes nyíl, olyanná tett, és a tegzébe rejtett. S így szólt hozzám: »A szolgám vagy, Izrael, benned fogok megdicsőülni!« De én azt mondtam: »Hiába fáradtam, haszontalanul tékozoltam erőmet.« Ám igaz ügyem az Úr előtt van, és jutalmam Istenemnél. És most ezt mondja az Úr, aki már anyám méhétől fogva szolgájává tett, hogy visszavezessem hozzá Jákobot, és Izraelt köréje gyűjtsem, Így dicsővé lettem az Úr szemében, és Istenem lett az erőm.
És mondotta az Úr:
»Kevés az, hogy szolgám légy, s fölemeld Jákob törzseit, és visszatérítsd Izrael maradékát. A nemzetek világosságává teszlek, hogy üdvösségem eljusson a föld határáig.«"
Ez az Isten igéje. Iz 49,1-6

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Jézus megjövendöli tanítványai hűtlenségét: az egyik elárulja, a másik megtagadja.
Az utolsó vacsorán Jézus mélyen megrendült lelkében, és újból kijelentette:
,,Bizony, bizony, mondom nektek, egy közületek elárul engem." Erre a tanítványok tanácstalanul egymásra néztek, mert nem tudták kiről mondta ezt.
A tanítványok közül az egyik, akit Jézus szeretett, a vacsora alatt Jézus mellett ült. Simon Péter intett neki: ,,Kérdezd meg, kiről beszél?" Ő Jézushoz fordult, és megkérdezte: ,,Uram, ki az?" Jézus így felelt: ,,Az, akinek a bemártott falatot adom." Ezzel bemártotta a falatot (a tálba) és karióti Júdásnak, Simon fiának nyújtotta. A falat után mindjárt belé szállt a sátán. Jézus ennyit mondott neki: ,,Amit tenni akarsz, tedd meg mielőbb!"
Az asztalnál ülők közül senki sem értette, miért mondta ezt neki Jézus. Egyesek azt hitték, hogy - mivel Júdásnál volt a pénz - Jézus megbízta: ,,Vedd meg, amire szükségünk lesz az ünnepen!" Mások pedig (azt gondolták), hogy adjon valamit a szegényeknek. Miután Júdás átvette a falatot, azonnal kiment. Éjszaka volt.
Júdás távozása után Jézus ezeket mondta: ,,Most dicsőült meg az Emberfia, és az Isten is megdicsőült benne. Ha pedig az Isten megdicsőült benne, az Isten is meg fogja öt dicsőíteni önmagában, sőt hamarosan megdicsőíti. Gyermekeim, már csak rövid ideig vagyok veletek. Keresni fogtok engem, de amint a zsidóknak megmondottam, most nektek is megmondom: ahová én megyek, oda ti nem jöhettek."
Erre Simon Péter megkérdezte: ,,Uram, hová mégy?" Jézus így válaszolt: ,,Ahová én megyek, oda most nem jöhetsz velem, de később követni fogsz." Péter azonban erősködött: ,,Uram, miért ne követhetnélek most? Az életemet is odaadom érted," Jézus ezt felelte neki: ,,Életedet adod értem? Bizony bizony, mondom neked, mire a kakas megszólal, háromszor tagadsz meg engem."
Ezek az evangélium igéi. Jn 13,21-33.36-38
...... .............



Imádság
Irgalmas Istenünk! Te kész vagy megbocsátani nekünk, bármilyen nagy bűnt követtünk is el. Nem akarsz ránk örökké haragudni, elfelejted és eltörlöd vétkeinket. Nem büntetni akarsz, hanem új lehetőséget adsz nekünk a bűnbocsánat szentsége által. Hálás vagyok irgalmadért, amely lelki újjászületés számomra. Hálás vagyok a szeretetért. A mennyei Atya szeretetéért, aki saját Fiát sem kímélte. És Jézus Krisztus szeretetéért, aki a kereszten feláldozta magát értem és minden emberért

Elmélkedés
A mai evangélium már a nagycsütörtöki utolsó vacsora eseményét kezdi ismertetni. Jézus együtt van legszűkebb közösségével, apostolaival. Az ünnepi étkezést, együttlétüket és beszélgetésüket, amely Jézus részéről már búcsúzás és búcsúbeszéd, nem zavarja meg gyógyulásra váró betegek vagy tanítására szomjazó emberek tolongása. A társaságban nincsenek idegenek, mindenki jól ismeri a másikat, a többi jelenlévőt, hiszen mintegy három éve együtt vannak, a Mester és az ő tizenkét apostola.
Úgy gondolják, hogy ismerik egymást, de kiderül, hogy ez tévedés. Itt kerül előtérbe Júdás, akinek szándékáról egyedül Jézus tud, apostoltársai nem sejtenek semmit. Jézus tudja, hogy mire készül Júdás és azt is, hogy most jött el az idő. A hamarosan bekövetkező árulás szíve mélyéig megrendíti Jézust, aki kertelés nélkül kimondja: ,,egy közületek elárul engem." Mivel nem nevezi meg név szerint, hogy melyik apostola, barátja lesz az áruló, kijelentése megdöbbenti a többi apostolt.
Biztosan nem ebben a pillanatban határozta el Júdás, hogy el fogja árulni Mesterét, hanem már jó ideje szövögette terveit. Nem tudhatjuk, hogy mikor kezdett szíve elfordulni az Úrtól, de most elérkezett a végső szakítás és szembefordulás ideje. A pillanat hangulatát János evangélista így foglalja össze: Éjszaka volt. Ez a megjegyzés nem csak az esti időpontra vonatkozik, hanem sokkal inkább Júdás lelkiállapotára utal.
Milyen érzések vannak bennem Jézus iránt? Milyen érzéseket próbálok erősíteni iránta?
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: lelkiállapotára, beszélgetésüket, szembefordulás, nagycsütörtöki, visszavezessem, apostoltársai, követhetnélek, haszontalanul, együttlétüket, világosságává, visszatérítsd, tanácstalanul, újjászületés, megbocsátani, megjövendöli, megdicsőülni, szeretetéért, apostolaival, közösségével, szegényeknek, megmondottam, kijelentette, oltalmazott, pillanatban, evangélista, hűtlenségét, megkérdezte, kijelentése, megdöbbenti, szeretetért, tanítványai, figyeljetek, gyógyulásra, megdicsőült, szándékáról, búcsúbeszéd, eljövendő Megváltó, nemzetek világossága, egész világ, nevemen szólított, hegyes nyíl, tegzébe rejtett, szolgám vagy, nemzetek világosságává, föld határáig, egyik elárulja, másik megtagadja, utolsó vacsorán, közületek elárul, tanítványok tanácstalanul, tanítványok közül, vacsora alatt, OLVASMÁNY Izajás, EVANGÉLIUM Szent János, Simon Péter, Miután Júdás, Erre Simon Péter, Irgalmas Istenünk, Jézus Krisztus, Horváth István Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Esterházy Péterre emlékezünk  Jó éjszakát  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Nem kell hozzá fürdőruhás  Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  IGEN így  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  különleges  A pitypang legendája  Anyák napjára  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  39 ígéret  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Megígért békesség  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Krisztinától  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Egy barátság története  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  különleges  Nagy és kis csodák  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Latinovits Zoltán tollából  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kertem  Robert Merle tollából  Ismeretlen: Ikarusz monda  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Alvó cicák  Spenót fasírttal  képre írva  Alvó cicák  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Ott van  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  James Allen  Facebookon kaptam  Van néhány kérdés, amin gondol...  Szívek  Szép estét  képre írva  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  különleges  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Szép estét kedves látogatóimna...  Töröld le  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Jó nap volt  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Baranyi Ferenc - N i n c s  Mindig lesz olyan  Magyar költészet napja  Tanácsok egy pszichológustól  Magamnak  Csend  Gebhardt Nóra versei II. 
Bejegyzés Címkék
eljövendő Megváltó, nemzetek világossága, egész világ, nevemen szólított, hegyes nyíl, tegzébe rejtett, szolgám vagy, nemzetek világosságává, föld határáig, egyik elárulja, másik megtagadja, utolsó vacsorán, közületek elárul, tanítványok tanácstalanul, tanítványok közül, vacsora alatt, bemártott falatot, falat után, asztalnál ülők, pénz &#8211, zsidóknak megmondottam, kakas megszólal, evangélium igéi, bűnbocsánat szentsége, mennyei Atya, kereszten feláldozta, nagycsütörtöki utolsó, ünnepi étkezést, társaságban nincsenek, többi jelenlévőt, hamarosan bekövetkező, többi apostolt, pillanatban határozta, végső szakítás, pillanat hangulatát, esti időpontra, lelkiállapotára, beszélgetésüket, szembefordulás, nagycsütörtöki, visszavezessem, apostoltársai, követhetnélek, haszontalanul, együttlétüket, világosságává, visszatérítsd, tanácstalanul, újjászületés, megbocsátani, megjövendöli, megdicsőülni, szeretetéért, apostolaival, közösségével, szegényeknek, megmondottam, kijelentette, oltalmazott, pillanatban, evangélista, hűtlenségét, megkérdezte, kijelentése, megdöbbenti, szeretetért, tanítványai, figyeljetek, gyógyulásra, megdicsőült, szándékáról, búcsúbeszéd, világossága, tanítványok, bekövetkező, bűnbocsánat, lehetőséget, társaságban, irgalmadért, megdicsőíti, istenemnél, elfelejted, szolgájává, megrendíti, vétkeinket, evangélium, tékozoltam, megrendült, bemártotta, gyermekeim, ismertetni, vonatkozik, legszűkebb, megváltónk, szükségünk, üdvösségem, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4634
  • e Hét: 15696
  • e Hónap: 28372
  • e Év: 262119
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.