Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Találkozni jön a Feltámadott
  2020-04-22 12:01:39, szerda
 
  Versegi Beáta-Mária írása
...... ........


Törvényemet bensejükbe adom és a szívükbe írom.
Istenük leszek, ők pedig az én népem lesznek." (Jer 31,33)
Templomaink homlokzatán és közösségi épületeinken szerte az országban ki vannak függesztve plakátok és molinók, melyeken nagy betűkkel szerepel a felirat: ,,Találkozz Jézussal Budapesten!" Az elmúlt években, hónapokban egyre inkább átitatta Katolikus Egyházunk életét a kongresszusi készület. Közös szentségimádások, a missziós kereszt körüli ima összejövetelek, találkozók, konferenciák, lelkigyakorlatok által erősödhetett a hitünk, elmélyülhetett lelki életünk. Ezek az alkalmak lehetővé tették, hogy találkozzuk egymással és az eucharisztikus Jézussal. A kisebb-nagyobb létszámú összejövetelek arra is felkészítettek bennünket, hogy egy még népesebb találkozón, a kongresszuson is részt vegyünk.
A készület ideje alatt az egyházi év ünnepei is új fényben jelentek meg számunkra. Lépésről lépésre fedezhettük fel az Eucharisztia titkát. Az eucharisztikus Jézus által újraértelmezhettük istenkapcsolatunkat, családi és házassági kapcsolatainkat, a hitoktatási módszereket és a legkülönfélébb feladatainkat: egyszóval életünk és imádságaink értékét, titkát újraértelmezhettük az Eucharisztia fényében.
Mondhatjuk, hogy vitt bennünket a lelkesedés, a lendület. Hiszen bárhogyan viszonyultunk is a kongresszussal kapcsolatos szervezéshez, valamennyiünk közös élménye lehetett, hogy reflektorfénybe került az eucharisztikus Jézus. Ő, aki keresztény katolikus identitásunk sarokpontja, forrás és csúcs számunkra. Lehetünk olyan emberek, akik az Eucharisztiához való ragaszkodásunkat és szeretetünket szívesen fejezik ki nagy létszámú ünneplő közösségben. Vagy olyanok, akik számára inkább az az otthonos, ha kis közösségben, csendes, visszafogott áhítattal veszik körül az Eucharisztiát. Ám lelki alkatunktól függetlenül mindannyian elmondhatjuk magunkról, hogy a szentmise, az eucharisztikus jelenlét valamiképpen hatással van ránk, vonz, éltet, táplál bennünket. Ezért találtunk otthonra a Katolikus Egyházban.
Most, a kongresszusi készület célegyenesébe érve, mintha kihúzták volna a talajt a lábunk alól. Olyan helyzetben találtuk magunkat, amit korábban még nem tapasztaltunk. Mivel korábban soha nem éltünk át ilyet, szükségszerűen járatlan utakon kell elindulnunk. Ma azok is megélik az eszköztelenséget, a tehetetlenséget, akik eddig a szellemi, lelki, fizikai biztonságot adták nekünk.
Az online világban új erővel kapcsolódunk egymáshoz. Elmélkedések, imádságok közvetítései révén sok támogatást kapunk lelkipásztoroktól. Jó olvasni higgadt szakemberek értékeket felmutató írásait. Jó érzékelni sokak jóságát és nagylelkűségét. Ám az értékek keresése közepette is átéljük az elszakítottságokot, az izolációt, a bizonytalanságot, az aggodalmat. Nincsenek nyilvános szentmisék, nem vehetjük magunkhoz az Eucharisztiát, és nem ünnepelhetjük hitünk legnagyobb titkát közösségben, felszabadult örömmel, a húsvéti liturgiák által. Azt is kérdezhetnénk: Mégis milyen húsvét az idei? Hogyan találkozzunk Jézussal, ha nem lehetünk vele abban, ami számunkra a legfontosabb? Hogyan ihatunk a forrásból, ha nem mehetünk a közelébe?
Az idei nagyböjti út is bevezetett bennünket a húsvét titkába, és élővé tette az Eucharisztia titkát. Igaz, egészen másként, mint ahogyan tanultuk, megszoktuk, begyakoroltuk.
Az idei húsvéton mintha meghívást kaptunk volna arra, hogy a szent sírt ne a templomainkban díszítsük fel, és ne ott hódoljunk előtte, hanem önmagunkban fedezzük fel. A szent sír az a hely és az a lélektani tér, ahol az élet legyőzi a halált. Engedjük, hogy a lelkünk legbenső kamrája váljék a szent sír helyévé. Itt vannak sötétségeink, aggodalmaink, az élettel és a halállal kapcsolatos szorongásaink. De itt van az a mély tudásunk is, hogy létezik az Örökkévaló. Itt, a mélyben tudjuk, hogy a szeretet erősebb, mint a halál. Tudjuk, hogy láthatatlan szálakkal vagyunk összekapcsolva Istennel és egymással. Bizonyságunk van arról is, hogy semmi sem választhat el bennünket Isten szeretetétől, még a szorongásaink, a félelmeink, a tehetetlenségünk sem lehet akadály neki. Húsvéti gyertyánk az idei évben éppen itt, a lelkünk benső kamrájában gyullad meg. Felidézhetjük a pap szavait, aki a húsvéti gyertyát a következő imádság kíséretében jelöli meg: ,,Jézus Krisztus tegnap és ma. Ő a kezdet és a vég, ő az alfa és az ómega, övé az idő, és övé az örökkévalóság. Övé a hatalom és a dicsőség mindörökkön-örökké." Becsukhatjuk egy pillanatra a szemünket. Figyelhetünk bensőnkbe, és szemlélhetjük ott a húsvét szelíd fényét. A gyertya lángja a lelkünk mélyén Isten jelenlétéről beszél. Ő jelen van bennünk. Találkozni akar velünk, ott, ahol vagyunk. Mintha Jézus azt mondaná nekünk: ,,Tudom, hogy találkozni akartál velem. Most azonban én jövök el, hogy találkozzak veled. Lélekben és igazságban, a te lelked szentélyében, benső szobádban. Hisz feltámadtam és élek. Át tudok lépni zárt ajtókon és falakon. Hiszen semmi nem választhat el a szeretetemtől. Mindent átfogó jelenlétemtől."
Amikor a szentmisét a televízión vagy interneten keresztül követjük, nem szükségszerű, hogy csupán egy közvetítés nézői legyünk. Részt is vehetünk a szentségi történésben, még ha távolról is. Úgy tekinthetünk magunkra, mint egy-egy falatka kenyérre, darabka ostyára, kortynyi borra. Kérhetjük a kegyelemet, hogy bennünk is történjen a szentmise, amit éppen nézünk. Mondhatjuk: ,,Jézusom, Szentlelked kegyelmével add, hogy lélekben és igazságban kapcsolódjak a szentmiséhez. Fogadj el, szentelj meg és formálj. Nem vagyok több, mint egy falat kenyér és mint egy korty bor, de ami vagyok, legyen egészen a tiéd! Szentlelked által tedd meg, hogy bennünk és közöttünk az Eucharisztia titka életre váljék."
Az idei nagyböjti út is bevezethetett bennünket a húsvét titkába, és élővé tehette számunkra az Eucharisztia misztériumát. Egészen közel hozzánk, és egészen másként, mint eddig. Felkínálja nekünk, hogy éltető kenyér, az ünnep örömének és vigasztalásának bora legyünk egymás számára. Az idei húsvéton talán arra voltunk meghívva, hogy az élet értéke és az örök élet reménye éppen az emberi törékenységünkön keresztül váljék érzékelhetővé környezetünk, sőt, önmagunk számára is. A feltámadt Jézus a mi szeretetünk és reményünk által kívánja megmutatni magát, így akar vigasz lenni mindannyiunk számára.


Fotó: Ambrus Marcsi
Magyar Kurír 2020.04.20
 
 
0 komment , kategória:  Szentségimádás  
Címkék: törékenységünkön, bizonytalanságot, eszköztelenséget, tehetetlenségünk, ragaszkodásunkat, lelkigyakorlatok, szentségimádások, tehetetlenséget, kapcsolatainkat, reflektorfénybe, eucharisztiához, vigasztalásának, eucharisztikus, templomainkban, összekapcsolva, felkészítettek, nagylelkűségét, legkülönfélébb, összejövetelek, kongresszussal, szükségszerűen, elmélyülhetett, begyakoroltuk, kongresszuson, jelenlétemtől, szeretetemtől, eucharisztiát, felidézhetjük, örökkévalóság, szorongásaink, szemlélhetjük, kérdezhetnénk, szeretetünket, ünnepelhetjük, viszonyultunk, feladatainkat, szívükbe írom, elmúlt években, kongresszusi készület, missziós kereszt, alkalmak lehetővé, eucharisztikus Jézussal, kisebb-nagyobb létszámú, készület ideje, eucharisztikus Jézus, hitoktatási módszereket, legkülönfélébb feladatainkat, kongresszussal kapcsolatos, eucharisztikus jelenlét, lábunk alól, online világban, értékek keresése, Versegi Beáta-Mária, Találkozz Jézussal Budapesten, Katolikus Egyházunk, Katolikus Egyházban, Jézus Krisztus, Mintha Jézus, Ambrus Marcsi, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Krisztinától  Alvó cicák  Vito Giaquinto gondolata  Egy gondolat  Anyák napjára  Eduardo Sacheri gondolata  James Allen  Robert Merle tollából  A Magyar Költészet napja alkal...  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Latinovits Zoltán tollából  Önmaga ellenére  Jázmin  Egy párkányon  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Van néhány kérdés, amin gondol...  Az ember  Szép estét kedves látogatóimna...  Szívek  Facebookon kaptam  jó reggelt  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Paul Éluard - És egy mosoly  Vito Giaquinto gondolata  Robert Merle tollából  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Vannak emberek  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Tanmese  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Szívek  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Előfordul, hogy  Andrássy Réka - A bolond Böske  Segíts neki dicsérni Téged  Pitypang szökőkút  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Jánosházy György: Fogd a kezem  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Különleges  Latinovits Zoltán tollából  Dóró Sándor: Embernek maradni  Szeretem ujjad karcsuságait,  jó reggelt  Esterházy Péterre emlékezünk  Egy párkányon  Müller Péter tollából  Baranyi Ferenc - N i n c s  jó reggelt  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Hogyan válunk hűségesekké?  Jó éjszakát  Kertem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Esterházy Péterre emlékezünk  Jánosházy György: Fogd a kezem  különleges  Előfordul, hogy  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Zilahy Lajos mondta  Müller Péter tollából  Azért kaptad  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jázmin  Egy tavasz 
Bejegyzés Címkék
szívükbe írom, elmúlt években, kongresszusi készület, missziós kereszt, alkalmak lehetővé, eucharisztikus Jézussal, kisebb-nagyobb létszámú, készület ideje, eucharisztikus Jézus, hitoktatási módszereket, legkülönfélébb feladatainkat, kongresszussal kapcsolatos, eucharisztikus jelenlét, lábunk alól, online világban, értékek keresése, húsvéti liturgiák, idei nagyböjti, húsvét titkába, idei húsvéton, szent sírt, templomainkban díszítsük, élet legyőzi, lelkünk legbenső, halállal kapcsolatos, mélyben tudjuk, szeretet erősebb, idei évben, lelkünk benső, húsvéti gyertyát, következő imádság, húsvét szelíd, gyertya lángja, lelkünk mélyén, televízión vagy, közvetítés nézői, szentségi történésben, falat kenyér, ünnep örömének, élet értéke, örök élet, emberi törékenységünkön, feltámadt Jézus, törékenységünkön, bizonytalanságot, eszköztelenséget, tehetetlenségünk, ragaszkodásunkat, lelkigyakorlatok, szentségimádások, tehetetlenséget, kapcsolatainkat, reflektorfénybe, eucharisztiához, vigasztalásának, eucharisztikus, templomainkban, összekapcsolva, felkészítettek, nagylelkűségét, legkülönfélébb, összejövetelek, kongresszussal, szükségszerűen, elmélyülhetett, begyakoroltuk, kongresszuson, jelenlétemtől, szeretetemtől, eucharisztiát, felidézhetjük, örökkévalóság, szorongásaink, szemlélhetjük, kérdezhetnénk, szeretetünket, ünnepelhetjük, viszonyultunk, feladatainkat, érzékelhetővé, bevezethetett, célegyenesébe, tapasztaltunk, valamennyiünk, becsukhatjuk, bizonyságunk, kapcsolódunk, szeretetétől, szervezéshez, visszafogott, elmélkedések, eucharisztia, kongresszusi, legfontosabb, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3114
  • e Hét: 9804
  • e Hónap: 22480
  • e Év: 256227
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.