Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ferenc pápa: Panaszkodás helyett merítsünk erőt hitünk
  2020-04-27 08:53:26, hétfő
 
  Ferenc pápa: Panaszkodás helyett merítsünk erőt hitünk legnagyobb valóságából!
...... ........


prilis 26-án a déli Regina caeli elimádkozásakor az emmauszi tanítványok történetét vonatkoztatta magunkra a Szentatya, és irányváltoztatásra buzdított mindenkit, majd megemlékezett a maláriás betegekről, és a rózsafüzér imádkozására biztatott.
A húsvét napjához kapcsolódó mai evangélium a két emmauszi tanítvány történetét beszéli el (vö. Lk 24,13-35). Olyan történet ez, amely úton kezdődik és végződik. Ott van ugyanis a tanítványok odaútja: szomorúak a Jézussal történtek befejeződése miatt, elhagyják Jeruzsálemet, és visszatérnek otthonukba, Emmauszba, körülbelül tizenegy kilométert tesznek meg. Ez az út nappal zajlik, jórészt lefelé haladnak. És ott a visszaút: újabb tizenegy kilométer, amikor már beállt az éjszaka, jórészt felfelé haladva, az odaút és az egész nap fáradalmait követően. Két út: egy könnyű nappali és egy fárasztó éjjeli. Az elsőre azonban szomorúságban, a másodikra örömben kerül sor. Az elsőnél ott van az Úr, aki mellettük halad, de nem ismerik fel; a másodiknál már nem látják, de közel érzik magukhoz. Az elsőnél lehangoltak és reménytelenek; a másodiknál futva viszik a jó hírt a többieknek a feltámadt Jézussal való találkozásukról.

Az első tanítványoknak ez a két különböző útja azt üzeni nekünk, Jézus mai tanítványainak, hogy két ellentétes irányban haladhatunk az életben: az egyik azoknak az útja, akik, hasonlóan az odaút két szereplőjéhez, engedik, hogy az élet csalódásai megbénítsák őket, és szomorúan haladnak előre; a másik azoknak útja, akik nem önmagukat és saját problémáikat helyezik előtérbe, hanem Jézust, aki meglátogat bennünket és a testvéreket, akik várják látogatását, vagyis a testvéreket, akik arra várnak, hogy gondjainkba vegyük őket.

Ez a megfordulás: hagyjuk abba az önmagunk körül forgást, a múltbeli csalódások, a nem teljesült álmok és az életünkben történt sok rossz dolog körüli forgást. Hajlamosak vagyunk arra, hogy állandóan csak önmagunk körül forogjunk. Forduljunk el ettől, és nézzünk az élet legnagyobb és legigazabb valóságára: Jézus él, Jézus szeret engem! Ez a legnagyobb valóság. És tudok tenni valamit másokért. Ez egy gyönyörű, pozitív, ragyogó, szépséges valóság!

Ez az irányváltoztatás: átlépek az önmagamra gondolásról az Istenem valóságára gondolásra; vagy egy másik szójátékkal: átlépek a ,,ha"-ról az ,,igen"-re. A ,,ha"-ról az ,,igen"-re. Mit jelent ez? ,,Ha Ő megszabadított volna bennünket, ha Isten meghallgatott volna engem, ha az élet úgy alakult volna, ahogy akartam, ha lenne nekem ez vagy az..." - [mondogatjuk] panaszos hangon. Ez a ,,ha" nem segít, nem gyümölcsöző, nem segít sem nekem, sem másoknak. Itt vannak a mi ,,ha"-val kezdődő mondataink, hasonlók a két emmauszi tanítványéhoz. Ők viszont átlépnek az ,,igen"-re: ,,Igen, az Úr életben van, velünk jár. Igen, most, nem holnap, újból útnak indulunk, hogy hirdessük őt." ,,Igen, meg tudom tenni ezt, hogy boldogabbá tegyem az embereket, jobbá tegyem az embereket, segítsek sok embert. Igen, igen, meg tudom tenni." A ,,ha"-ról az ,,igen"-re, a panaszkodásról az örömre és a békére, mert amikor panaszkodunk, nem élünk örömben; szürkék vagyunk, szürkében élünk, a szomorúság szürke levegőjét szívjuk. Ez nem segít, nem is tudunk tőle fejlődni. A ,,ha"-ról az ,,igen"-re, a panaszkodásról a szolgálat örömére!
Hogyan ment végbe a tanítványokban ez a váltás az ,,én"-ről ,,Isten"-re, a ,,ha"-ról az ,,igen"-re? - Találkoztak Jézussal: a két emmauszi tanítvány először kinyitották előtte szívüket; aztán meghallgatták, ahogy az Írásokat magyarázta; aztán meghívták otthonukba. Otthonainkban mi is meg tudunk tenni három lépést: először: nyissuk meg szívünket Jézus előtt, bízzuk rá életünk terheit, fáradozásait, csalódásait, bízzuk rá a ,,ha"-val kezdődő mondatainkat; második lépésként: hallgassuk Jézust, vegyük kézbe az evangéliumot, még ma olvassuk el ezt a szakaszt, Lukács evangéliumának huszonnegyedik fejezetében; harmadszor: kérjük Jézust, ugyanazokkal a szavakkal, mint azok a tanítványok: ,,Uram, maradj velünk" (Lk 24,29). ,,Uram, maradj velem! Uram, maradj mindannyiunkkal, mert szükségünk van rád, hogy megtaláljuk a helyes utat. Nélküled sötét éjszaka van."
- Kedves testvérek, az életben mindig úton vagyunk. És azzá válunk, ami felé haladunk. Isten útját válasszuk, ne az én útját; az ,,igen" útját, ne a ,,ha" útját! Így rájövünk majd, hogy nincs olyan váratlan esemény, nincs olyan meredek emelkedő, nincs olyan sötét éjszaka, amellyel nem tudnánk Jézussal együtt szembenézni. A Szűzanya, az úton lét anyja, aki az Ige befogadásával egész életét Istennek kimondott ,,igen" -né tette, mutassa nekünk az utat!
*
A Szentatya szavai a Regina caeli elimádkozása után:
Kedves testvérek!
Tegnap volt az ENSZ malária elleni világnapja. Miközben a koronavírus-világjárvánnyal küzdünk, a malária megelőzésére és kezelésére irányuló erőfeszítéseinket is folytatnunk kell, amely sok országban emberek milliárdjait fenyegeti. Közel vagyok minden beteghez, azokhoz, akik gondozzák őket, és mindazokhoz, akik azon dolgoznak, hogy mindenki hozzáférjen megfelelő egészségügyi alapellátáshoz.
Szeretném üdvözölni mindazokat, akik ma Lengyelországban részt vesznek a ,,Szentírás országos olvasásában". Sokszor mondtam nektek, és szeretném újra elmondani, mennyire fontos elsajátítani azt a szokást, hogy mindennap szánjunk pár percet az evangélium olvasására. Hordjuk a zsebünkben, a táskánkban! Legyen mindig kezünk ügyében, és olvassuk egy kicsit mindennap!
Pár nap múlva kezdődik május, az a hónap, amelyet különösen Szűz Máriának szentelünk. Egy rövid, tegnap megjelent levélben arra biztattam az összes hívőt, hogy imádkozzák a szent rózsafüzért ebben a hónapban, együtt, családban vagy egyedül, és imádkozzák el valamelyik imát a két ima közül, amelyet mindenkinek rendelkezésére bocsátottam. Édesanyánk segítsen, hogy nagyobb hittel és reménnyel nézzünk szembe ezzel a mostani megpróbáltatásokkal!
Mindenkinek gyönyörű májust és szép vasárnapot kívánok! Kérlek benneteket, ne feledkezzetek el imádkozni értem!
...... ........... ......



Fordította: Tőzsér Endre SP
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír 2020.04.26
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Címkék: lengyelországban, irányváltoztatás, mindannyiunkkal, világjárvánnyal, elimádkozásakor, találkozásukról, evangéliumának, panaszkodásról, alapellátáshoz, tanítványoknak, tanítványokban, tanítványainak, rendelkezésére, megszabadított, huszonnegyedik, otthonainkban, tanítványéhoz, meghallgatott, szomorúságban, reménytelenek, megemlékezett, befogadásával, feledkezzetek, meghallgatták, szereplőjéhez, vonatkoztatta, fáradozásait, problémáikat, milliárdjait, megelőzésére, ugyanazokkal, panaszkodunk, jeruzsálemet, elsajátítani, visszatérnek, evangéliumot, déli Regina, emmauszi tanítványok, maláriás betegekről, rózsafüzér imádkozására, húsvét napjához, tanítványok odaútja, könnyű nappali, fárasztó éjjeli, elsőre azonban, másodikra örömben, elsőnél lehangoltak, másodiknál futva, feltámadt Jézussal, első tanítványoknak, egyik azoknak, élet csalódásai, Találkoztak Jézussal, Szűz Máriának, Tőzsér Endre SP, Vatican News, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Erdőn  Png virág  Szép álmokat!  Szép álmokat!  Facebookon kaptam Annuska bar...  Egy maradéktalanul uralt világ  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam Krisztinától  Neked tudnod kell  Próbálj meg ...  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Nem tudhatod  Albert Einstein gondolata  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Png lepke  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lóhere  Png csokor  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Rátalálsz  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Egy hatékony szolga  Reménység és erő Krisztustól e...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Reggel van  Még csak most kezdődik a nap  Garai Gábor - Takarítás  Png nő  Ágai Ágnes – Csendélet  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Fekete István - Akác  Png fotel  Facebookon kaptam  Png kislány  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  képre írva  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Png nő  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Németh László tollából  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Alázat  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Az engedelmesség miért nem vál...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Png cica 
Bejegyzés Címkék
déli Regina, emmauszi tanítványok, maláriás betegekről, rózsafüzér imádkozására, húsvét napjához, tanítványok odaútja, könnyű nappali, fárasztó éjjeli, elsőre azonban, másodikra örömben, elsőnél lehangoltak, másodiknál futva, feltámadt Jézussal, első tanítványoknak, egyik azoknak, élet csalódásai, másik azoknak, önmagunk körül, múltbeli csalódások, életünkben történt, élet legnagyobb, legnagyobb valóság, önmagamra gondolásról, másik szójátékkal, szomorúság szürke, szolgálat örömére, helyes utat, életben mindig, malária megelőzésére, evangélium olvasására, kicsit mindennap, összes hívőt, szent rózsafüzért, lengyelországban, irányváltoztatás, mindannyiunkkal, világjárvánnyal, elimádkozásakor, találkozásukról, evangéliumának, panaszkodásról, alapellátáshoz, tanítványoknak, tanítványokban, tanítványainak, rendelkezésére, megszabadított, huszonnegyedik, otthonainkban, tanítványéhoz, meghallgatott, szomorúságban, reménytelenek, megemlékezett, befogadásával, feledkezzetek, meghallgatták, szereplőjéhez, vonatkoztatta, fáradozásait, problémáikat, milliárdjait, megelőzésére, ugyanazokkal, panaszkodunk, jeruzsálemet, elsajátítani, visszatérnek, evangéliumot, befejeződése, egészségügyi, imádkozására, elimádkozása, mondatainkat, gyümölcsöző, fejezetében, csalódásait, mondogatjuk, rózsafüzért, olvasásában, haladhatunk, testvéreket, látogatását, mindazokhoz, koronavírus, folytatnunk, megbénítsák, hozzáférjen, gondolásról, fáradalmait, szójátékkal, szembenézni, lehangoltak, gondjainkba, megfordulás, tanítványok, megtaláljuk, találkoztak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4461
  • e Hét: 10262
  • e Hónap: 43416
  • e Év: 277163
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.