Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A Laborem exercens enciklika
  2020-04-27 09:00:23, hétfő
 
   
  Nem felülről mozgatott fogaskerekek vagyunk.
,,A párt a népért van" - II. János Pál 1979 júniusában tett kilencnapos lengyelországi zarándoklata alatt az országban lépten-nyomon ki voltak függesztve ezt a feliratot viselő transzparensek. Ám legalább egy olyan feliratról tudunk, amelyet valaki nem volt rest kiegészíteni a következő szavakkal: ,,de a nép a pápával van". A lengyelországi út óriási hatást gyakorolt, ám csak az egyik állomása volt annak a folyamatnak, amelynek során
Karol Wojtyła nyíltan és bátran szembehelyezkedett ,,a hazugság kultúrájával", a kommunista berendezkedéssel.
Miután felkereste az auschwitzi tábort, a 20. század másik gyilkos hazugságkultúrájának félelmetes helyszínét, másnap Nowy Targban, ahol a milliós tömegben számtalan magyar zarándok is felsorakozott a hegyoldalon, sorba állította azokat a fiatalokat, akik Bibliákat hoztak elé kenyereskosarakban, s a Szentírásra megeskette őket, hogy elkötelezetten szabadulni próbálnak ,,az alkoholizmus és más szenvedélybetegségek szolgaságából, s ugyanígy a hazugságok és a félelem szolgaságából". Ettől kezdve a Laborem exercens kezdetű enciklika kiadásáig, 1981. szeptember 14-ig a pápának drámai mértékben dolga volt a hazugság kultúrájával, a szabadulási törekvésekkel, sőt gyilkos indulattal is. Ugyanakkor humora, életereje és bátorsága is páratlan világossággal megmutatkozott.
A zarándokút után egy évvel, 1980. július 16-án eleinte csekélynek tűnő, de aztán roppant következményekkel járó események kezdődtek Lengyelországban. A lublini vasutasok sztrájkja kezdődött el ezen a napon, és azért volt különösen jelentős, mert a sztrájkoló munkások már nem csupán kisebb-nagyobb engedményeket és könnyítéseket igényeltek, hanem kiálltak a munkások jogaiért (,,véget ért az az idő, amikor még be tudták tömni a szánkat kolbásszal", fogalmazott később a költő Szajkowski). A lublini láng gyorsan tovaterjedt, s augusztus elején már Gdańskban is munkabeszüntetést hirdetett tizenhétezer munkás, akik csoportját egy Lech Wałęsa nevű munkanélküli villanyszerelő vezette...
Lengyelországi nyaralásából visszatérő titkárán keresztül II. János Pál részletesen megismerte az eseményeket, s miután augusztus 15-én mondott beszédében Wyszyński bíboros, Lengyelország prímása inkább kerülte az események említését, augusztus 17-én mondott beszédéből pedig az állami televízió, a hazugságok melegágya kihagyta a jogaikért küzdő munkások említését, az augusztus 20-i nyilvános kihallgatáson a pápa imákat kért Lengyelországért, s még aznap üzenetet küldött a lengyel prímásnak, amelyben kifejezésre juttatta azt az igényét, hogy ,,a püspöki kar az élén álló prímással [...] segítségére siessen a mindennapi kenyérért, a társadalmi igazságosságért és az önálló életére vonatkozó sérthetetlen jogáért küzdő nemzetnek".
Lech Kaczmarek gdański püspök szintén biztosította Wyszyńskit arról, hogy a sztrájk vezetői valóban a munkások érdekeit képviselik, s ezzel az ügy egyházi megítélése eldőlt. Augusztus 31-én a lengyel állam végül biztosította a szakszervezetek alapítását, aminek köszönhetően elindult a Szolidaritás mozgalma, noha még sok nehézséget kellett legyűrnie.
Mivel a szovjet beavatkozástól való félelem nem szűnt a következő hónapokban, december 16-án II. János Pál szokatlan és bátor lépésre szánta el magát: levelet írt Leonyid Brezsnyev szovjet elnöknek, amelyben a diplomatikus hangvétel mellett is mérhetetlenül határozottan kiállt amellett, hogy a lengyel feszültségek az ország belső ügyét jelentik, és ezért nem kerülhet sor külső beavatkozásra. Még a szolidaritás szónak is nyomatékot adott a levélben, ami végképp nem hagyott kétséget álláspontja felől.
Az elnyomó rendszer hazug közmédiájával és a szovjet hazugságkultúra fenyegetésével szemben a szent pápa a munkások ügye és munkások igaza mellett foglalt állást.
Úgy tervezte, hogy 1981. május 13-tól XIII. Leó Rerum novarum kezdettel kiadott szociális enciklikájának emléket állítva a nyilvános kihallgatásokon a katolikus társadalmi tanítást fogja bemutatni. Csakhogy ekkor érte lövés a professzionális bérgyilkos, a Törökországban halálra ítélt Mehmet Ali Ağca részéről...
A végül szeptember 14-én kiadott Laborem exercens az apostoli áldás kifejezése és a dátum megadása között hosszú mondatban emlékezik meg arról, hogy a pápa kórházi kezelése nem tette lehetővé a körlevél korábbi kiadását. A merénylő sorsa és a pápa magatartása közismert. Az esemény emléke azonban később sem fakult meg II. János Pál tudatában, 1997. február 17-i dátummal például a következő bejegyzést találjuk lelki naplójában: ,,Megbocsátás (vö. Rembrandt képével) - Dives in misericordia - Ali Ağca." A kórházi kezelést ugyanakkor humorral vészelte át, orvosaitól például rendre megkérdezte: ,,no, mit határozott rólam a szanhedrin?"
Sokan gondolták, hogy a Laborem exercens a Szolidaritás törekvéseinek filozófiai és teológiai megalapozásával kívánt szolgálni. Ennél azonban jóval többet nyújt. XI. Piusz már megemlékezett Leó pápa újszerű témájú körlevelének negyvenedik (Quadragesimo anno), XXIII. János pedig a hetvenedik évfordulójáról (Mater et magistra), a kilencvenedik évfordulóra kiadott szociális enciklika azonban elődeinél koncentráltabban a munka emberi értékének és a munkások személyének szentel figyelmet. Egyúttal II. János Pál második triptichonjának nyitányát is jelenti, hiszen két további szociális enciklika fog születni a következő tíz évben, s a harmadik éppen a Rerum novarum századik évfordulóján fog kelteződni.
Legyünk őszinték: nem minden katolikus hívő kész részletesen végigtanulmányozni egy több mint száz oldal terjedelmű enciklikát, amely a munkáról, a tőkéről, a munkások jogairól és a munka lelki értékéről szól. Ezért érdemes kiemelni néhány hangsúlyos elemét a dokumentumnak, amelynek elolvasása után aligha fogják eltolni maguktól a többi szakaszt azok, akiknek kellőképpen érzékeny a hitük. Először is nagyon jellemző szerzőjére, hogy a Laborem exercens a munkáról értekezve elsődlegesen az emberről akar beszélni, az ember természetét és lényegét akarja behatóbban megvilágítani a munka elemzésével,
meggyőződése ugyanis, hogy a szabadon és szeretettel végzett munka nemcsak hozzátartozik az ember rendeltetéséhez, de valamiképpen többé, ,,emberebbé" is teszi az embert (39), aki ,,kezdettől fogva" munkavégzésre hivatott (1), s munkájával folytatja, kibontakoztatja és beteljesíti Isten teremtő művét (111). Nagyon szép megállapítása a szövegnek, hogy aki dolgozik, kettős örökséget tudhat magáének: örököse a teremtésnek, és a korábban dolgozó emberek munkájának sorát folytatja (58).
- Másodsorban igen figyelemreméltó mindaz, amit a Laborem exercens a kötelességnek tekintett munkához kapcsolódó méltóságról és jogokról mond. Nem hajlandó elismeri, hogy a munka milyensége perdöntő lenne a munkások méltóságának szempontjából, s az ókori felfogással szakítva a kétkezi munkának is tekintélyt tulajdonít (26). Kiemeli, hogy a munkások összefogása erkölcsileg fontos az emberi méltóság csorbulásaival szemben (33), a szakszervezetek ezért az igazságosságért harcolnak (95) és legitim a sztrájk (99).
Kifejezetten tagadja, hogy mindenki annyit ér, amennyije van , és hangsúlyozza, hogy aki munkát végez, nem lehet felülről mozgatott fogaskerék , hanem mindent meg kell tenni azért, hogy a sajátjának érezze, amin fáradozik.
- Harmadsorban azt érdemes áttekinteni, hogy mit mond II. János Pál a modern kor sajátos körülményeiről: a világban uralkodó feszültségről és konfliktusokról (3), a világunkat jellemző ,,mérhetetlen aránytalanságról" (86) és igazságtalanságról (78), a nők helyzetéről, akiket nem igazán becsülnek, bár roppant sokat fáradoznak és dolgoznak (38), az egyszerre az ember társának és ellenségének számító technikáról (19). Az adott kor viszonyainak komolyan vételét tükrözi, hogy találékonyan még a mikrochip szóra is talál latin körülírást (minima mechanemata electronica). A szövegből kitűnik, hogy a lengyel pápa egy időben maga is kétkezi munkát végzett, ismerte a munkások életkörülményeit és igényeit, tudta, hogy melyek a veszélyei és tévedései a marxizmusnak, miközben bizonyos pontokon tovább is fűzte a marxista gondolkodást (például maga is beszélt kizsákmányolásról).
A lengyelországi folyamatok háttere nélkül nem igazán érthető a Laborem exercens, de nem is merül ki valamiféle kortörténeti elemzésben. Ugyanakkor legalább még egy vonatkozásban valóságos ,,lengyel enciklikának" tekinthető. Karol Wojtyła kedvenc költője a lengyel romantika egyik jelentős alakja, Cyprian Kamil Norwid volt. A romantikát mindig közel érezte magához, valószínűleg attól fogva, hogy apja felolvasta neki Sienkiewicz regényeit; Mickiewicz és Słowacki szintén közel állt hozzá, de Norwid volt számára a legfontosabb. Lengyelországi útján Krakkóban a munkások lelkére kötötte, hogy ne feledjék a munka szellemi értékét kidomborító Norwid szavait, melyek szerint
,,a munka a feltámadásért van", s ne gondolják, hogy az ember bármikor is merőben munkás lehet, megtalálhatja magát kizárólag a munkában,
elfeledve Istent és kitörölve életéből az imádságot. Szent II. János Pálnak van olyan szakértője, aki ezért egyenesen azt állítja, hogy a Laborem exercens az egyetlen szociális enciklika, amelyet egy költő ihletett.
Görföl Tibor teológus, egyetemi tanár a Vigilia folyóirat főszerkesztőjének írása

A Laborem exercens enciklika teljes terjedelmében,
magyar nyelven ITT érhető el. Link
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
Címkék: lengyelországban, berendezkedéssel, életkörülményeit, lengyelországért, koncentráltabban, aránytalanságról, triptichonjának, kibontakoztatja, konfliktusokról, szakszervezetek, professzionális, igazságosságért, hazugságkultúra, rendeltetéséhez, megalapozásával, figyelemreméltó, kihallgatásokon, lengyelországi, törökországban, enciklikájának, csorbulásaival, villanyszerelő, körülményeiről, évfordulójáról, elkötelezetten, fenyegetésével, megmutatkozott, beavatkozástól, transzparensek, megtalálhatja, kötelességnek, közmédiájával, törekvéseinek, megállapítása, felsorakozott, szolgaságából, népért van”, országban lépten-nyomon, feliratot viselő, olyan feliratról, következő szavakkal, pápával van”, egyik állomása, kommunista berendezkedéssel, auschwitzi tábort, milliós tömegben, pápának drámai, hazugság kultúrájával, szabadulási törekvésekkel, zarándokút után, lublini vasutasok, sztrájkoló munkások, János Pál, Karol Wojtyła, Nowy Targban, Lech Wałęsa, Lech Kaczmarek, Leonyid Brezsnyev, Mehmet Ali Ağ, Egyúttal II, Cyprian Kamil Norwid, Szent II, János Pálnak, Görföl Tibor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Rákellenes szuperételek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szeretlek gazdi :-)  Facebookon kaptam  Szép estét - jó éjszakát kíván...  Facebookon kaptam  Kurczina Terézia - Töklámpásom  Facebookon kaptam  Őszi kép  Szeretettel Mindenkinek !  Szép estét  Dioptáze és kálcit  Amíg érdek van a Földön  Halloween  Isten  Szűzanya !  Kurczina Terézia - Töklámpásom  Mi az, ami valójában megmarad?  Facebookon kaptam Krisztinátó...  Facebookon kaptam  így múlnak el  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Jézus  Szamárbusz........  Kedd......  Jó reggelt kedves látogatóimn...  Szép estét - jó éjszakát kíván...  Facebookon kaptam  Isten  Kutyus mászni tanítja a bébit ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A régi világ  Viszlát Október  Szép estét - jó éjszakát kíván...  Amíg érdek van a Földön  Facebookon kaptam  Kurczina Terézia - Töklámpásom  Bibliai közmondások  Halloween  Szamárbusz........  A szeretet tiszta viszonyokat ...  Hétfő.....  Jó reggelt kedves látogatóimn...  Őszi levél  Csokor gyertyával  Fotós  Halloween  Ellentmondás a történelem.  Facebookon kaptam  Kellemes napot kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes kávézást  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csokor gyertyával  Facebookon kaptam  Nyuszi  Facebookon kaptam  Grósz Dávid - Halloween  Élni emberként........  Halloween  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Rákellenes szuperételek  Jó reggelt kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ametiszt  Ametiszt és kvarc  Isten  Makacs reményeimbe vetett hit...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jézus  Bibliai közmondások  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tökpofa  Facebookon kaptam  Kutyus mászni tanítja a bébit ...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Pihi  Ide nem jutunk el, azaz a több...  Halloween  Facebookon kaptam  Csokor gyertyával  Facebookon kaptam  A régi világ 
Bejegyzés Címkék
népért van&#8221, országban lépten-nyomon, feliratot viselő, olyan feliratról, következő szavakkal, pápával van&#8221, egyik állomása, kommunista berendezkedéssel, auschwitzi tábort, milliós tömegben, pápának drámai, hazugság kultúrájával, szabadulási törekvésekkel, zarándokút után, lublini vasutasok, sztrájkoló munkások, munkások jogaiért, szánkat kolbásszal&#8221, költő Szajkowski, lublini láng, események említését, állami televízió, hazugságok melegágya, jogaikért küzdő, augusztus 20-i, pápa imákat, lengyel prímásnak, élén álló, mindennapi kenyérért, társadalmi igazságosságért, önálló életére, sztrájk vezetői, munkások érdekeit, lengyel állam, szakszervezetek alapítását, szovjet beavatkozástól, következő hónapokban, diplomatikus hangvétel, lengyel feszültségek, ország belső, szolidaritás szónak, elnyomó rendszer, szovjet hazugságkultúra, szent pápa, munkások ügye, nyilvános kihallgatásokon, katolikus társadalmi, professzionális bérgyilkos, végül szeptember, apostoli áldás, dátum megadása, pápa kórházi, körlevél korábbi, merénylő sorsa, pápa magatartása, esemény emléke, következő bejegyzést, kórházi kezelést, hetvenedik évfordulójáról, kilencvenedik évfordulóra, munka emberi, munkások személyének, harmadik éppen, több mint, munkások jogairól, munka lelki, többi szakaszt, munkáról értekezve, emberről akar, ember természetét, munka elemzésével, ember rendeltetéséhez, korábban dolgozó, kötelességnek tekintett, munka milyensége, munkások méltóságának, ókori felfogással, kétkezi munkának, munkások összefogása, emberi méltóság, szakszervezetek ezért, igazságosságért harcolnak, sajátjának érezze, világban uralkodó, világunkat jellemző, ember társának, mikrochip szóra, szövegből kitűnik, lengyel pápa, időben maga, munkások életkörülményeit, marxista gondolkodást, lengyelországi folyamatok, vonatkozásban valóságos, lengyel romantika, romantikát mindig, munkások lelkére, munka szellemi, feltámadásért van&#8221, ember bármikor, egyetlen szociális, , ,
2021.09 2021. Október 2021.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2591
  • e Hét: 13855
  • e Hónap: 74330
  • e Év: 686398
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.