Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ferenc pápa üzenete a hivatások 57. világnapjára
  2020-05-03 12:10:58, vasárnap
 
   
  Apostol TV élőben közvetítette a szentmisét

Húsvét negyedik vasárnapja, idén május 3-a a hivatások világnapja. A Szentatya hagyományosan üzenetet intéz a papokhoz, szerzetesekhez és minden hívőhöz ezen a napon. Ferenc pápa a hivatások 57. világnapjára írt üzenetének témája: A hivatás szavai.
Tavaly augusztus 4-én, a szent ars-i plébános halálának 160. évfordulóján levelet intéztem a papokhoz, akik Isten népének szolgálatában életüket nap mint nap az Úrnak adják.
Ebből az alkalomból négy kulcsszót választottam - fájdalom, hála, bátorság és dicsőítés -, hogy köszönetet mondjak a papoknak és támogassam szolgálatukat. Úgy vélem, hogy ma, a megszentelt hivatások 57. világnapján ezeket a szavakat újra felidézhetjük és Isten egész népéhez intézhetjük abból az evangéliumi szakaszból kiindulva, amely Jézusnak és Péternek egy viharos éjszaka során a Tibériás taván átélt különleges tapasztalatát mondja el (vö. Mt 14,22-33).
A tömeg körében lelkesedést kiváltó kenyérszaporítás után Jézus megparancsolta övéinek, hogy szálljanak bárkába és menjenek át a túlsó partra, miközben ő elbocsátja a népet. A tavon való utazás képe életünk utazására emlékeztet: életünk hajója lassan halad, mindig úton van, keresve a boldog kikötőt; készen áll, hogy leküzdje a veszélyeket és megragadja a tenger nyújtotta lehetőségeket, de közben arra vágyunk, hogy a kormányos egy mozdulattal végre a megfelelő irányba fordítsa. Az is előfordulhat időnként, hogy a hajó eltéved, hamis illúziók elvakítják, és így nem követi a biztonságos kikötőbe vezető világítótorony fényét, máskor a hajó a nehézségek, kétségek és félelmek okozta ellenszélnek van kitéve.
Ugyanez a helyzet a tanítványok szívében is. Miután meghívást kaptak a názáreti Mester követésére, el kellett dönteniük, hogy átkelnek a túlpartra; bátran dönteniük kellett arról, hogy saját biztonságukat feladják és követik az Urat. Ez nem egy békés vállalkozás: beköszönt az éjszaka, szembeszél fúj, a hajót összevissza dobálják a hullámok, a tehetetlenség és a meghívás nagysága okozta félelem azzal fenyeget, hogy legyűri őket.
Az evangélium azonban azt is elmondja nekünk, hogy e nehéz utazás kalandjában nem vagyunk egyedül. Mintha az éjszaka közepén valamiképp derengene a hajnali fény, az Úr lépked a felkavart vízen a tanítványok felé. Arra hívja Pétert, hogy a hullámokon át induljon el feléje, és megmenti, amikor látja, hogy süllyed. Végül beszáll a hajóba és elnémítja a szelet.
A hívás első szava a hála. A helyes irány megtartásának feladata nem csak a mi erőnkre van bízva, és nem függ kizárólag az általunk választott utaktól sem. Önmagunk és életterveink megvalósulása nem egy matematikai levezetés eredményeként születik abból, amit magunkba zárkózva eldöntöttünk, hanem sokkal inkább egy felülről jövő hívásra adott válasz. Az Úr ugyanis megmutatja nekünk, hogy melyik part felé kell tartanunk, és bátorságot ad ahhoz, hogy hajóra szálljunk; miközben hív minket, ő maga lesz a kormányos, hogy kísérjen minket, megmutassa az irányt, megakadályozza, hogy a bizonytalankodás zátonyára fussunk, és akár arra is alkalmassá tesz minket, hogy járni tudjunk a hullámzó vízen.
Minden hivatás ebből a szeretetteljes pillantásból származik, amellyel az Úr ránk talál, talán éppen akkor, amikor hajónkat a vihar sújtja. Nem ,,annyira a mi döntésünk, sokkal inkább az Úr ingyenes meghívására adott válasz" (Levél a papoknak, 2019. augusztus 4.). Ezért fel tudjuk fedezni és át tudjuk ölelni az ő hívását, ha szívünk hálásan megnyílik és képes lesz felismerni Isten lépéseit az életünkben.
Amikor a tanítványok látják, hogy Jézus közeledik a víz színén, először azt gondolják, hogy kísértet, és megijednek. Jézus viszont azonnal megnyugtatja őket olyan szavakkal, amelyeknek életünket és hivatásbeli utunkat mindig kísérniük kell: ,,Bátorság, én vagyok; ne féljetek!" (Mt 14,27). Ez a második szó, amelyet rátok akarok bízni: a bátorság.
Vannak kísértetek, amelyek megrettentik a szívünket és gyakran egészen megakadályoznak abban, hogy elinduljunk, növekedjünk és kövessük azt az utat, amelyet az Úr mutatott nekünk. Amikor arra kapunk meghívást, hogy elhagyjuk a biztonságos szárazföldet és vállaljunk egy életállapotot - a házasságot, a felszentelt papságot, a megszentelt életet -, akkor az első reakció gyakran ,,a hitetlenség kísértetének" formájában jelentkezik: nem lehetséges, hogy ez az én hivatásom; valóban ez a helyes út? Miért éppen tőlem kéri ezt az Úr?
És apránként növekednek bennünk ezek a megfontolások, indoklások és számítások, amelyek elrabolják a lendületünket, összezavarnak és megbénultan hátrahagynak a kiindulási ponton: úgy gondoljuk, hogy bakot lőttünk, hogy nem nőttünk fel hozzá vagy egyszerűen csak szellemet láttunk, amit el kell űzni.
Az Úr tudja, hogy egy ilyen alapvető életdöntés - mint például a házasság vagy különleges elköteleződés az Úr szolgálatában - bátorságot kíván. Ismeri a kérdéseket, a kételyeket és a nehézségeket, amelyek szívünk hajóját megbillentik, és ezért megnyugtat minket: ,,Ne félj, veled vagyok!". A hit az ő jelenlétében, abban, hogy hozzánk lép és kísér minket, még akkor is, ha a vihar felkorbácsolja a tengert, meg tud szabadítani minket a lustaságtól (akédia), amelyet egyszer ,,édes szomorúságnak" neveztem (Levél a papoknak, 2019. augusztus 4.), vagyis a belső elbátortalanodástól, amely megbénít minket és nem engedi, hogy megízleljük a hivatás szépségét.
A papoknak írt levélben fájdalomról is beszélek. De itt szeretném másként fordítani ezt a szót, és inkább erőfeszítésnek nevezni. Minden hivatás elkötelezettséget igényel. Az Úr meghív minket, mert Péterhez hasonlóan alkalmassá akar tenni arra, hogy ,,a vízen járjunk", vagyis hogy az evangélium szolgálatában napról napra konkrét módon - ahogyan Ő mutatja meg nekünk - vegyük kézbe életünket, különös tekintettel a laikusok, papok vagy a megszentelt életet élők hivatásainak különféle formáiban. Ugyanakkor hasonlóvá válunk az apostolokhoz: van bennünk vágy és lendület, de ugyanígy vannak gyengeségeink és félelmeink is.
Ha hagyjuk, hogy elborítson az a gondolat, hogy milyen felelősség vár ránk - akár a házas életben, akár a papi szolgálatban - vagy milyen akadályok bukkanhatnak fel, akkor hamar levesszük a szemünket Jézusról, ez pedig azzal fenyeget, hogy elmerülünk, mint Péter. De a hit még a gyengeségünkben és a szegénységünkben is lehetővé teszi számunkra, hogy találkozzunk a feltámadt Úrral, és még a viharokat is legyőzzük. Ő kezét nyújtja nekünk, amikor a fáradtság vagy a félelem miatt az elsüllyedés fenyeget, és megadja a szükséges lendületet ahhoz, hogy örömmel és lelkesedéssel éljük meg hivatásunkat.
Amikor Jézus beszáll a hajónkba, a szél végül elül és a hullámok elcsitulnak. Ez egy szép és találó kép arra, amit az Úr életünkben és a történelem zavaros időszakaiban - különösen akkor, amikor viharba kerülünk - végbevisz: parancsol a kedvezőtlen szeleknek, hogy csendesedjenek el, és a gonosz, a félelem, a lemondás erőinek nem lesz hatalmuk többé felettünk.
Abban a különleges hivatásban, amelyben élnünk kell, ezek a szelek teljesen kimeríthetnek minket. Azokra gondolok most, akik fontos feladatokat vállalnak a civil társadalomban, a házastársakra, akiket nem véletlenül szeretek ,,bátraknak" nevezni és különösen is azokra, akik a megszentelt életet és a papságot vállalják. Ismerem nehézségeiteket, a magányotokat, amely néha elnehezíti a szívet, a megszokás veszélyét, amely fokozatosan eloltja a meghívás lángoló tűzét, a bizonytalanság terheit és korunk kétségekkel teli helyzetét, a jövő iránti aggodalmat. Bátorság, ne féljetek! Jézus a mi oldalunkon áll. Amikor felismerjük őt életünk egyetlen Uraként, kinyújtja a kezét és megragad minket, hogy megmentsen.
És ekkor életünk megnyílik a dicsőítésre, még a hullámok közepette is. Ez a hivatás utolsó szava, és egyúttal meghívás is Szűz Mária belső magatartásának kialakítására: ő hálás volt a pillantásért, amellyel Isten reá tekintett, megajándékozva őt a hittel a félelmek és a zavarok közepette, bátorsággal átölelte a kapott meghívást, és így életét az Úr örök dicséretévé tette.
Kedves testvérek, azt szeretném, hogy az Egyház - különösen ezen a világnapon, de közösségeink napi lelkipásztori tevékenységében is - ezen az úton járjon a hivatások szolgálatában és ehhez nyerje meg minden hívő szívét. Hiszen mindenki hálásan felfedezheti az Úr hívását, valamint a bátorságot ahhoz, hogy igent mondjon és a Jézusba vetett hitben legyőzze a terheket, végül pedig az egész életét Isten, a testvérek, valamint az egész világ számára dicséretté formálja. Ebben legyen kísérőnk és közbenjárónk a Boldogságos Szűz Mária.

...... ..............Ferenc pápa a katolikus egyház jó pásztora
...... .......Magyar Kurír 2020.05.03

*
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Címkék: bizonytalankodás, kenyérszaporítás, szegénységünkben, tevékenységében, megakadályoznak, nehézségeiteket, gyengeségünkben, erőfeszítésnek, világítótorony, felkorbácsolja, csendesedjenek, bizonytalanság, szeretetteljes, magatartásának, szerzetesekhez, megparancsolta, megajándékozva, megakadályozza, életállapotot, lehetőségeket, szomorúságnak, tapasztalatát, összezavarnak, szolgálatában, lendületünket, megtartásának, megvalósulása, kimeríthetnek, felidézhetjük, társadalomban, elköteleződés, tehetetlenség, lelkipásztori, lelkesedéssel, házastársakra, megfontolások, hivatások világnapja, hivatás szavai, szent ars-i, alkalomból négy, megszentelt hivatások, szavakat újra, evangéliumi szakaszból, viharos éjszaka, tömeg körében, túlsó partra, tavon való, boldog kikötőt, tenger nyújtotta, mozdulattal végre, megfelelő irányba, hajó eltéved, Apostol TV, Amikor Jézus, Szűz Mária, Boldogságos Szűz Mária, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
06.04. 20:43 Trianon 100 - Erdélyben megkondultak a harangok a magyar egyházak templomai...
06.04. 20:43 Koronavírus - A spanyolok 5,2 százaléka fertőződhetett meg az új koronavíru...
06.04. 20:43 Koronavírus - Rövidített programmal, de megtartják a Kolozsvári Magyar Napo...
06.04. 20:23 Cannes - A Kritikusok hete is programot hirdetett
06.04. 20:23 Krónika 9. rész (köznevelési törvény)
06.04. 20:23 Edzés közben lett rosszul, majd elhunyt az ESMTK 22 éves válogatott birkózó...
06.04. 20:22 Krónika 8. rész (dohányzásellenőrzési keretegyezmény, köznevelési törvény)
06.04. 20:13 Trianon 100 - Oficial ungar: vor fi suplimentate veniturile pastorilor de p...
06.04. 20:03 Egyre többfelé várhatók zivatarok
06.04. 19:53 Trianon 100 - Az Amerikai Magyar Koalíció és más külföldi szervezetek is me...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Jó reggelt kedves látogatóimna...  Ne hallgassunk a gonosz lélek ...  Nyári kep  Duett - Pethes Mária gondolata  A cayenne borsról  Van úgy...  Facebookon kaptam  Szent mise délben 06.02  Ujjlenyomatunk és személyiségü...  Trianon 100 – Böjte Csab...  Posertube  Png nő  Gyulai Pál- Három árva sír mag...  Szép délutánt  Posertube  Gerberák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Trianoni békediktátum 100. évf...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kedves látogatóimnak- szeretet...  Facebookon kaptam  Png nő  Reggeli csendesség - vallásos  9. évközi hét szerda 06.03  Gulyás László: A trianoni béke...  A járvány egyértelműen lecseng...  9. évközi hét szerda 06.03  Facebookon kaptam  Orosz Atanáz püspök Trianonról  9. évközi hét szerda 06.03  Rózsaszín rózsa  Rózsaszín rózsa  Minden Gyermeknek!  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Nagy lányka és a madár barátsá...  Karol Wojtyła-domborművet hely...  Szentmise Szűz Mária Szeplőtel...  Trianon100:a magyar fájdalom é...  Két kérdés a kezdetre  Png kislány  Fallóskúti kegyhely  Facebookon kaptam  Minden mozdulatot a szív vezet  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Napraforgók  Facebookon kaptam  A magyar revizionizmus, irrede...  Nő pipacsokkal  Nő kalapban  Az élet nem egy mese.......  Maci kislány  Balaton  Duett - Pethes Mária gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Dicsőség Istennek  Png csokor  Png csokor  Csak pozitívan!  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Harmónia......  Png virág  Facebookon kaptam  Gyulai Pál- Három árva sír mag...  Sárga tulipánok  Nyoma sem marad  Png nő  Tanulj új dolgokat!  Posertube  Csokor vödörben  Kislány nagy mackóval  Png nő  Üdv. június  Színes csokor  Png virágok  Havazott június második napján...  József Attila Jön a vihar har...  Facebookon kaptam  Jézusi áldás gif  Png rózsa  Reviczky Gyula : Örök szerelem  Kétfelé húzva  Tanulj új dolgokat!  Jézusi áldás gif  Facebookon kaptam  Png fa  Facebookon kaptam  Kimle  Facebookon kaptam  Gyulai Pál- Három árva sír mag...  Esti kép  Facebookon kaptam  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Színes csokor  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
hivatások világnapja, hivatás szavai, szent ars-i, alkalomból négy, megszentelt hivatások, szavakat újra, evangéliumi szakaszból, viharos éjszaka, tömeg körében, túlsó partra, tavon való, boldog kikötőt, tenger nyújtotta, mozdulattal végre, megfelelő irányba, hajó eltéved, biztonságos kikötőbe, tanítványok szívében, názáreti Mester, békés vállalkozás, hajót összevissza, meghívás nagysága, evangélium azonban, éjszaka közepén, hajnali fény, felkavart vízen, tanítványok felé, hívás első, helyes irány, általunk választott, matematikai levezetés, felülről jövő, bizonytalankodás zátonyára, hullámzó vízen, szeretetteljes pillantásból, vihar sújtja, tanítványok látják, biztonságos szárazföldet, életállapotot &#8211, felszentelt papságot, megszentelt életet, első reakció, kiindulási ponton, ilyen alapvető, házasság vagy, vihar felkorbácsolja, hivatás szépségét, vízen járjunk&#8221, evangélium szolgálatában, házas életben, papi szolgálatban, szemünket Jézusról, feltámadt Úrral, fáradtság vagy, félelem miatt, elsüllyedés fenyeget, szükséges lendületet, szél végül, hullámok elcsitulnak, történelem zavaros, kedvezőtlen szeleknek, lemondás erőinek, különleges hivatásban, szelek teljesen, civil társadalomban, papságot vállalják, megszokás veszélyét, meghívás lángoló, bizonytalanság terheit, jövő iránti, hullámok közepette, hivatás utolsó, zavarok közepette, kapott meghívást, úton járjon, hivatások szolgálatában, bátorságot ahhoz, egész életét, egész világ, katolikus egyház, bizonytalankodás, kenyérszaporítás, szegénységünkben, tevékenységében, megakadályoznak, nehézségeiteket, gyengeségünkben, erőfeszítésnek, világítótorony, felkorbácsolja, csendesedjenek, bizonytalanság, szeretetteljes, magatartásának, szerzetesekhez, megparancsolta, megajándékozva, megakadályozza, életállapotot, lehetőségeket, szomorúságnak, , ,
2020.05 2020. Június 2020.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 16 db bejegyzés
e hónap: 79 db bejegyzés
e év: 3108 db bejegyzés
Összes: 43602 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3695
  • e Hét: 20111
  • e Hónap: 14349
  • e Év: 951184
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.