Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Engedjük, hogy Isten megvigasztaljon minket!
  2020-05-09 08:17:36, szombat
 
  Nem azt mondja: ,,Nem fogtok szenvedni, semmiség az egész". Nem. Megmondja az igazat: ,,Mellettetek vagyok. Ez az igazság: ez egy csúnya pillanat, veszélyes, halálos. De ne nyugtalankodjék a szívetek, őrizzétek meg a békét, ami minden vigasz alapja, mert ismét eljövök majd, és kézen fogva odavezetlek, ahol én leszek.
Május 8-án, pénteken reggel a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén a pápa megemlékezett a Nemzetközi Vöröskereszt és a Nemzetközi Vörös Félhold világnapjáról. Homíliájában a Szentatya rámutatott: az Úr mindig megvigasztal minket a közelségével, az igazsággal és a reménnyel.
Húsvét negyedik hetében a péntek reggeli szentmise elején, a Pompeji Szűzanya emléknapján így imádkozott a pápa: ,,Ma ünnepeljük a Vöröskereszt és a Vörös Félhold világnapját. Imádkozzunk azokért, akik ezekben a kiváló intézményekben dolgoznak: az Úr áldja meg munkájukat, mellyel oly sok jót tesznek."
Homíliájában a pápa a mai evangéliumi szakaszhoz (Jn 14,1-6) fűzte gondolatait, melyben Jézus így szól tanítványaihoz: ,,Ne nyugtalankodjék a szívetek! Higgyetek az Istenben, és bennem is higgyetek! Atyám házában sok hely van. (...) Ha majd elmegyek, és helyet készítek nektek, ismét eljövök, és magammal viszlek titeket, hogy ti is ott legyetek, ahol én vagyok." Jézusnak ez a beszélgetése a tanítványokkal az utolsó vacsora alatt zajlik. Jézus szomorú, és mindenki bánatos: Jézus azt mondta, hogy egyikük el fogja árulni őt, ugyanakkor azonban elkezdi vigasztalni övéit. Ferenc pápa megjegyezte: az Úr vigasztalja tanítványait, és itt látjuk, hogy Jézus milyen módon vigasztal.
Nekünk is sok módunk van a vigasztalásra, a leghitelesebb, legközvetlenebb formáktól a leghivatalosabbakig - utóbbira példa a részvéttávirat, melyben így írunk: ,,Mély fájdalommal tölt el...". Ez nem vigasztal senkit, művi, formális. Hogyan vigasztal az Úr? - fontos tudnunk ezt, hogy így életünk szomorú pillanataiban mi is megtanuljuk felismerni az Úr valódi vigasztalását. Ebben az evangéliumi szakaszban azt látjuk, hogy az Úr mindig a közelségben vigasztal, az igazsággal és a reménnyel. Ez a három vonás jellemzi az Úr vigasztalását.

A pápa emlékeztetett az Úr szavára: ,,Itt vagyok veletek". Az Úr mindig itt van. Ez a közelség Isten stílusa, ez jelenik meg a megtestesülésben is: közel jön hozzánk. Az Úr mindig a közelséggel vigasztal.

Nem használ üres szavakat, sőt, a csöndet kedveli. A közelség, a jelenlét erejével hat, keveset szól, de közel van.

Jézus vigasztalásának másik jellemvonása az igazság. Jézus igazat mond. Nem mond formális dolgokat, melyek hazugságok: ,,Nyugodj meg; minden elmúlik; nem történik semmi; el fog múlni; vége lesz..." Nem. Megmondja az igazat. Ő maga mondja ebben az evangéliumi szakaszban: ,,Én vagyok az igazság". Az igazság pedig az, hogy ,,el fogok menni", vagyis ,,meg fogok halni". Mindannyiunkra halál vár. Ez az igazság. Egyszerűen kimondja, szelíden, hogy ne bántson vele: mind meg fogunk halni. Nem rejti el az igazságot.
Jézus vigasztalásának harmadik jellemzője a remény. Azt mondja: ,,Igen, ez egy rossz pillanat. Ne nyugtalankodjék a szívetek! Higgyetek az Istenben, és bennem is higgyetek! Atyám házában sok hely van. Elmegyek, és helyet készítek nektek." Először Ő megy oda, hogy megnyissa előttünk annak a háznak az ajtaját, ahova minket is el akar vinni. ,,Ismét eljövök, és magammal viszlek titeket, hogy ti is ott legyetek, ahol én vagyok". Az Úr mindannyiszor újra eljön, ahányszor közülünk valaki itt hagyni készül ezt a világot. ,,El fogok jönni és magammal viszlek": ez a reménység. El fog jönni, kézen fog és elvisz minket. Nem azt mondja: ,,Nem fogtok szenvedni, semmiség az egész". Nem. Megmondja az igazat: ,,Mellettetek vagyok. Ez az igazság: ez egy csúnya pillanat, veszélyes, halálos. De ne nyugtalankodjék a szívetek, őrizzétek meg a békét, ami minden vigasz alapja, mert ismét eljövök majd, és kézen fogva odavezetlek, ahol én leszek."
Nem könnyű hagyni, hogy az Úr vigasztaljon minket. A rossz pillanatainkban sokszor megharagszunk az Úrra, nem engedjük, hogy eljöjjön és így beszéljen velünk, ilyen kedvesen, közvetlenül, szelíden, igazsággal és reménnyel. Ferenc pápa homíliája végén így fohászkodott: ,,Kérjük a kegyelmet, hogy megtanuljuk átadni magunkat az Úr vigasztalásának. Az Úr vigasztalása igaz, nem téveszt meg. Nem érzéstelenít, de ő közel van, igazat mond, és megnyitja előttünk a remény kapuját."
...... ........... ......


A híveket a lelki áldozásra buzdította a Szentatya, majd a szentmisét ezúttal is szentségimádással és eucharisztikus áldással zárta. Végül elimádkozta a Regina Coeli kezdetű Mária-antifónát.
A szertartás végén Ferenc pápa felköszöntötte a Szent Márta-ház recepcióján dolgozó egyik munkatársat, Silviát, aki születésnapját ünnepli.


Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Vatican news
Magyar Kurír 2020.05.08
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Címkék: megtestesülésben, nyugtalankodjék, vigasztalásának, pillanatainkban, legközvetlenebb, tanítványokkal, mindannyiunkra, részvéttávirat, eucharisztikus, születésnapját, felköszöntötte, tanítványaihoz, intézményekben, megemlékezett, megharagszunk, emlékeztetett, vigasztalását, világnapjáról, leghitelesebb, pillanataiban, vigasztalásra, mindannyiszor, érzéstelenít, vigasztaljon, közelségével, homíliájában, jellemvonása, tanítványait, kápolnájában, vöröskereszt, beszélgetése, megvigasztal, fohászkodott, vigasztalása, evangéliumi, munkatársat, csúnya pillanat, pápa megemlékezett, péntek reggeli, kiváló intézményekben, utolsó vacsora, evangéliumi szakaszban, közelségben vigasztal, három vonás, pápa emlékeztetett, közelség Isten, közelséggel vigasztal, csöndet kedveli, jelenlét erejével, igazság pedig, rossz pillanat, rossz pillanatainkban, Szent Márta-ház, Nemzetközi Vöröskereszt, Nemzetközi Vörös Félhold, Pompeji Szűzanya, Vörös Félhold, Először, Regina Coeli, Vatikáni Rádió, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Egy hét kihagyás  Facebookon kaptam  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  képre írva  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A pálma a győzelem és a diadal...  Képes idézet !  Facebookon kaptam  Márciuzs 24.  Facebookon kaptam  Sok ember olyan,  Apu  Facebookon kaptam  Alvó baby  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Nem hazudnak  Heltai Jenő: Március  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Alvó kutyák  Amikor még kicsi voltál...  Facebookon kaptam  Várnai Zseni - Éveim  Alvó baby  Szép estét  Haja van  Ne hagyd  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nárcisz  Paul David Tripp Március 25  Nagyhétfő:  képre írva  Inkább ad  képre írva  Inkább ad  Ratkós beszületései a szereplő...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A haj állapotának javítása egy...  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  Haja van  Esti kép  Várnai Zseni - Éveim  Sadhguru idézet  Jó éjszakát  Szép estét  Facebookon kaptam  Aki belekortyol  A máj egészségének javítása te...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Manna OWell tollából  Heltai Jenő: Március  Maci az északi fény alatt  Hibáztam már  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Sok ember olyan,  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kövesd a vezetőt  képre írva  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Facebookon kaptam  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Alvó cica  Amikor még kicsi voltál...  Sadhguru idézet  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Esti Ima !  Facebookon kaptam  Devecsery László - Húsvét  Az izmaink nem csak testmozgás...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  A csend aranyat ért  Öröknek hinni . . .  Alvó kutya  Karinthy Frigyes: Almafa  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  Reményik Sándor: Itt most virá...  Humor is meg nem is szerinted?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mi van, ha?  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Várnai Zseni - Éveim 
Bejegyzés Címkék
csúnya pillanat, pápa megemlékezett, péntek reggeli, kiváló intézményekben, utolsó vacsora, evangéliumi szakaszban, közelségben vigasztal, három vonás, pápa emlékeztetett, közelség Isten, közelséggel vigasztal, csöndet kedveli, jelenlét erejével, igazság pedig, rossz pillanat, rossz pillanatainkban, remény kapuját, lelki áldozásra, szentmisét ezúttal, szertartás végén, megtestesülésben, nyugtalankodjék, vigasztalásának, pillanatainkban, legközvetlenebb, tanítványokkal, mindannyiunkra, részvéttávirat, eucharisztikus, születésnapját, felköszöntötte, tanítványaihoz, intézményekben, megemlékezett, megharagszunk, emlékeztetett, vigasztalását, világnapjáról, leghitelesebb, pillanataiban, vigasztalásra, mindannyiszor, érzéstelenít, vigasztaljon, közelségével, homíliájában, jellemvonása, tanítványait, kápolnájában, vöröskereszt, beszélgetése, megvigasztal, fohászkodott, vigasztalása, evangéliumi, munkatársat, emléknapján, vigasztalni, mellettetek, világnapját, imádkozzunk, elimádkozta, recepcióján, közelségben, közelséggel, közvetlenül, megtanuljuk, odavezetlek, vigasztalja, gondolatait, megjegyezte, fájdalommal, igazsággal, ugyanakkor, imádkozott, szertartás, munkájukat, szakaszban, hazugságok, szakaszhoz, egyszerűen, jellemzője, felismerni, ünnepeljük, szentmisén, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 683
  • e Hét: 6374
  • e Hónap: 27057
  • e Év: 229970
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.