Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Egy templom a panelrengetegben
  2020-05-11 11:07:46, hétfő
 
  Írta: Cservenka Judit -2020.05.02
...... ........


Budapest határához közeledve az M1, M7 autópályán, már messziről látszik, különösen esti megvilágításban fent a dombon egy szép templom. A gazdagréti Szent Angyalok Plébánia organikus stílusú épületével, kertjével felhívja magára a figyelmet a panelrengetegben úgy, hogy szinte magától értetődik, hogy falai között a hitélet szolgálata az évezredes hagyomány mellett új módon is megjelenik. Itt működik ugyanis az Apostol TV.
Nem a Covid-19 járvány miatt elrendelt karantén hívta életre, mint számos vasárnapi szentmise vagy istentisztelet online közvetítését, amelyeket figyelemmel követve, ismerjük el: történelmi egyházaink nagyon gyorsan és jól alkalmazkodtak az új helyzethez.
Kép linkje Link
...... ........... .........


A Szent Angyalok templomában már évek óta jelen vannak a kamerák a liturgikus térben, hiszen az élő szentmise-közvetítés mindennapos és elsődleges feladat. De az épület egyik részében berendezett kis tévé- és rádióstúdió alkalmas előadásokra, beszélgetésekre, és persze számos műsort sugároznak felvételről is, a gyerekműsoroktól a hangversenyekig.
Pedig az Apostol TV létrehozója: Dr. Szederkényi Károly esperes-plébános nem abban az értelemben média-személyiség, mint elődje, a pilótaként és focistaként is jeleskedő dr. Lipp László, hanem úgy, hogy nagyon érti a média szerepét és működtetését a mai világban. A Mária Rádiónak is, magyarországi elindítása után két évig igazgatója volt. Mikor a különleges stílusú templomról és a tévéről kérdeztem, szerényen elődjére hárította a kezdeményezés érdemét.
,,Lipp László atya fontosnak tartotta a megszólalást a médiában, a hit hirdetését. Kelenföldi káplánként 1990-ben megálmodta, hogy az épülő lakótelep számára kellene egy templom. Nagyméretű templomot képzelt, és 1997-98-ban kormányzati támogatással megkezdte az építést. 2002 tavaszára fejeződött be az első szakasz, de sajnálatos módon a pénzforrások elapadtak, és csak tíz évvel később kínálkozott újabb lehetőség, ismét kormányzati támogatással, a folytatásra."
Az a feladat már Szederkényi Károlyra várt, mert 2009-ben Lipp László korai halála miatt át kellett vennie plébániai kormányzóként a hívek szolgálatát és az építkezést is.
,,Az épület, - amelyet sokan Makovecz Imre művének gondolnak, de Koppányi Imre és az általa vezetett Pannon Project cég tervezte - használható volt, de a falak még csupaszok, kábelek mindenütt, fém székeken ültek a hívek, s egy átmeneti fa oltár szolgált a szentmise céljára" - idézte fel a korábbi állapotokat Károly atya, akit 2017 őszén kértem, hogy mutassa be a Kossuth Rádió hallgatóinak az új templomot, amelyet 2017. október 1-én szentelt fel Erdő Péter bíboros.
Bár tudtam, hogy különleges a templom belső kiképzése, mégis meglepett, amikor belépve egy amfiteátrum-szerű tér tetején álltam.
,,Elődöm, László atya kiváló sportember is volt, a papi futballcsapat szervezője, tehát nem annyira színház, mint inkább a sportarénák, a küzdőterek lelátója élt benne, amikor a padsorokat elképzelte. Természetesen a szakrális tér áhítatát is igyekeztünk megvalósíttatni, amihez hozzájárulnak a műalkotások.
Az első már készen volt: Búza Barna szobrászművész faragott keresztútját Barsi Balázs ferences atya ajánlotta fel Sümegről, az üvegablakokat Birgit Köblitz német származású, évtizedek óta Nagymaroson élő üvegművész készítette sajátos technikájával, amelyek nem figurális ábrázolások, hanem a világosság, az isteni Fény üzenetét hordozzák. Középen pedig egy vörös folt, ami az isteni szeretet jelképe".
........


Megjegyzésemre, hogy az oltár körül a félköríves arany mozaik azt érzékelteti, mintha mindig besütne a nap, Károly atya elmondta, hogy az arany mindig a mennyei világot jelképezi, a Jelenések könyvének látomását a mennyei Jeruzsálemről.
,,Ez a csodálatos mozaik Rómában készült, ott van az az iskola, ahol Marko Ivan Rupnik szlovén származású jezsuita atya tevékenykedik. Az ő lenyűgöző művészetét Szent Pio atya kegyhelyén, a San Giovanni Rotondoban fedeztem fel, és ebben Pio atya segítségét éreztem. Rupnik atya idelátogatott, amikor a mozaik tervezése kezdődött, majd az idei Pünkösdkor (2017-ben) 20 fős művész csapatával megérkezett, és 9 napi példaadó összefogással megvalósult az oltárkép."
A művészet mindenhol jelen van a templomban: a szentély mellett kialakított keresztelő kápolna megtekintése után, amelyet Máder Indira kárpitművész ,,Az Élet vize" című triptichonja díszít, visszatértünk a templomba, hogy az orgonát is megcsodálhassam.
,,Klasszikus mechanikus hangszer, egyedülálló Magyarországon, spanyol barokk mintára épült, neves orgonaművészek is elismerően nyilatkoztak róla. Reményeink szerint része lesz a hazai művészeti életnek.
Szeretnénk orgonakoncerteket szervezni, és itt megszólalhatnak olyan művek is, amelyek hasonló hangszerre íródtak. A templomtérben sokszor szervezünk hangversenyeket, egyházzenei áhitatokat, mert kiváló az akusztikája."
A díszvilágítást a felszentelés napjára a fővárostól kapta ajándékba a templom, csak úgy, mint a szomszédos három hektár haszonélvezetét, amelyre a lakótelep, sőt, az egész kerület számára sportlétesítményeket álmodott Károly atya. Mert elismeri, hogy merész vállalkozás volt elődjétől ekkora templomot tervezni, amelynek fenntartása csupán a hívő közösség által még akkor is lehetetlen, ha az egész lakótelep ide járna.
A díszvilágítást a felszentelés napjára a fővárostól kapta ajándékba a templom.
...... ..............


,,Sajnos nincs így, tehát a vállalkozás az a tevékenység, ami a megoldást adhatja. Olyan a hitéletet is szolgáló, vagy azt kiegészítő tevékenységekre van szükség, amelyekből fenn tudjuk tartani: a templomtér alatti hatalmas térben közösségi termeket kialakítani rendezvények, művészeti programok számára, vagy ahol az esküvők után akár a lakodalmat is megtarthatják. Zarándokcsoportok fogadására is gondolunk, és reméljük, hogy az Eucharisztikus Kongresszus idején is kap szerepet templomunk."
- Most, a riport után két és fél évvel felhívtam Károly atyát, hogy mi valósult meg a tervekből?
A közösségi terek kialakítására még nem telt, most egyébként is nehezen gazdálkodnak, hiszen a hívek nélküli szentmiséken nincs perselypénz. Zenei életük élénk, éppen vasárnap kezdődik Szilágyi Gyula orgonaművész, a Debreceni Egyetem tanárának ibériai sorozata, természetesen közönség nélkül. Állandó orgonistájuk a vasárnapi szentmiséken is szolgáló Junior Príma Díjas karmester, orgonaművész: Dobszay Péter, az énekkar vezetője: Hegedűsné Vancsó Margit. A 3-4 műsor készítővel és két állandó technikussal működő Apostol TV műsora vatikáni közvetítésekkel is bővült az ottani televízióval kötött megállapodás révén. A karantén óta pedig dr. Cserháti Ferenc, a diaszpórában élő magyarok püspöke is az Apostol TV által tud szólni a rábízott hívekhez.

Forrás: felvidék ma oldal
 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
Címkék: gyerekműsoroktól, panelrengetegben, megcsodálhassam, hangversenyekig, haszonélvezetét, közvetítésekkel, tevékenységekre, megszólalhatnak, megvalósíttatni, hangversenyeket, megvilágításban, beszélgetésekre, díszvilágítást, istentisztelet, eucharisztikus, alkalmazkodtak, orgonaművészek, szobrászművész, megjegyzésemre, magyarországon, üvegablakokat, megtarthatják, technikájával, természetesen, kialakítására, futballcsapat, hozzájárulnak, kormányzóként, visszatértünk, magyarországi, kezdeményezés, összefogással, idelátogatott, jeruzsálemről, tevékenykedik, templomtérben, szép templom, gazdagréti Szent, hitélet szolgálata, évezredes hagyomány, liturgikus térben, épület egyik, értelemben média-személyiség, média szerepét, különleges stílusú, tévéről kérdeztem, kezdeményezés érdemét, épülő lakótelep, első szakasz, pénzforrások elapadtak, hívek szolgálatát, általa vezetett, Cservenka Judit, Szent Angyalok Plébánia, Apostol TV, Szent Angyalok, Szederkényi Károly, Lipp László, Mária Rádiónak, Szederkényi Károlyra, Makovecz Imre, Koppányi Imre, Pannon Project, Kossuth Rádió, Erdő Péter, Búza Barna, Barsi Balázs, Birgit Köblitz, Marko Ivan Rupnik, Szent Pio, Giovanni Rotondoban, Máder Indira, Eucharisztikus Kongresszus, Szilágyi Gyula, Debreceni Egyetem, Junior Príma Díjas, Dobszay Péter, Hegedűsné Vancsó Margit, Cserháti Ferenc,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Fekete-erdő desszert  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Png fotel  Albert Einstein gondolata  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Szép álmokat!  Hazára minden embernek szükség...  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Erdőn  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Minden harmadik...  Png virág  Png rózsa csokor  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Bertolt Brecht -től idézet  Esti kép  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Boldog születésnapot a ma ünne...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Alázat  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Fekete-erdő desszert  Hiányzik  Gonosz démon-álarc  Elköszönt  Jónás Tamás – Végtelen b...  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Kellemes délutánt kívánok  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Akarat  Egy maradéktalanul uralt világ  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Akarat  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Png nő  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Éretlen vers  Png fotel  Facebookon kaptam  Lóhere  Facebookon kaptam  Szép estét  Erdőn  Radikális szeretet  Mi lenne ha  Nem méltó hozzád  Tavaszi kép  Jó éjszakát  Sose bánj semmit  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Erdőn  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Németh László tollából  Hazára minden embernek szükség...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Őrizkednünk kell...  Zilahy Lajos gondolata  Akarat  Elköszönt  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Fekete-erdő desszert  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Nem méltó hozzád  Png virág  Erdőn  Varga János Veniam - Fontos sz...  Sokan azt tartják 
Bejegyzés Címkék
szép templom, gazdagréti Szent, hitélet szolgálata, évezredes hagyomány, liturgikus térben, épület egyik, értelemben média-személyiség, média szerepét, különleges stílusú, tévéről kérdeztem, kezdeményezés érdemét, épülő lakótelep, első szakasz, pénzforrások elapadtak, hívek szolgálatát, általa vezetett, szentmise céljára&#8221, korábbi állapotokat, templom belső, papi futballcsapat, küzdőterek lelátója, padsorokat elképzelte, üvegablakokat Birgit, isteni Fény, vörös folt, isteni szeretet, oltár körül, félköríves arany, arany mindig, mennyei világot, mennyei Jeruzsálemről, csodálatos mozaik, mozaik tervezése, idei Pünkösdkor, művészet mindenhol, szentély mellett, hazai művészeti, templomtérben sokszor, felszentelés napjára, fővárostól kapta, szomszédos három, egész kerület, hívő közösség, egész lakótelep, megoldást adhatja, templomtér alatti, esküvők után, riport után, közösségi terek, hívek nélküli, vasárnapi szentmiséken, énekkar vezetője, ottani televízióval, rábízott hívekhez, gyerekműsoroktól, panelrengetegben, megcsodálhassam, hangversenyekig, haszonélvezetét, közvetítésekkel, tevékenységekre, megszólalhatnak, megvalósíttatni, hangversenyeket, megvilágításban, beszélgetésekre, díszvilágítást, istentisztelet, eucharisztikus, alkalmazkodtak, orgonaművészek, szobrászművész, megjegyzésemre, magyarországon, üvegablakokat, megtarthatják, technikájával, természetesen, kialakítására, futballcsapat, hozzájárulnak, kormányzóként, visszatértünk, magyarországi, kezdeményezés, összefogással, idelátogatott, jeruzsálemről, tevékenykedik, templomtérben, televízióval, működtetését, támogatással, közvetítését, technikussal, gazdálkodnak, felszentelés, orgonaművész, pénzforrások, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4727
  • e Hét: 16357
  • e Hónap: 49511
  • e Év: 283258
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.