Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Várszegi Asztrik: Róma püspökeként mindenkihez köze volt
  2020-05-17 07:35:43, vasárnap
 
  Közvetlen, emberséges és humoros főpap alakja rajzolódik ki előttünk Várszegi Asztrik visszaemlékezését olvasva. A pannonhalmi emeritus főapátot 2014-ben, II. János Pál szentté avatása kapcsán kérdeztük; az interjút most újra publikáljuk.
...... ...........


Miként emlékszik vissza II. János Pál pápa megválasztására?
- Nekünk, magyaroknak az ő megválasztása szinte hihetetlen volt: az, hogy a szocialista táborból kerüljön főpap a római székbe, korábban valószínűtlennek tűnt, és óriási meglepetést okozott. Utána pedig ő, aki tisztában volt a reális szocializmus mibenlétével, azzal a mondattal fordult a világhoz: ,,Ne féljetek!" Ez bátorítást adott a vasfüggönyön túl és másutt élőknek is.
Ez a hang - ellentétben a korábbi, a Kúriából kikerült pápák stílusával - új színt és világlátást hozott. Személyében nem az olasz pápák sora teljesedett ki, hiszen egy ,,kisebb" nép fiaként érkezett. Fellépésében, kiállásában belső elkötelezettsége és küldetéstudata is nagyon egyértelmű volt. Ez a korábbi pápákból sem hiányzott, de ő személyében sokkal érezhetőbben képviselte azt, hogy az embereket fel kell szabadítani, akárcsak magát Kelet-Európát is a lesújtó pszichés nyomás alól.
Amikor 1991 augusztusában itt járt, a püspöki karral együtt ebédeltünk vele a prímási palotában, és ott átadta számunkra a tanítását. Még talán a szalvétájával is ütögette az asztalt, majd megszólalt: ,,régen vártam erre a pillanatra". Ezt csak olyasvalaki tudta így mondani, aki már szívében valóban régóta melengette ezt a vágyat, hogy találkozzon a magyar püspökökkel.
Ehhez talán háttérként érdemes tudni, hogy korábban a magyar és a lengyel püspöki kar nem volt egészen harmonikus viszonyban. A lengyelek kritikusan nézték a magyarokat, így a pápa e mondatának mélyebb jelentéstartalma is volt.
- Több ad limina találkozáson is részt vett. Milyen emlékezetes találkozásai voltak a pápával?
- Jómagam ad limina látogatáson találkoztam vele először 1991-ben főapátként, később többször is találkoztunk személyesen. Közvetlenül, tolmács nélkül, németül tudtunk beszélni egymással abban a 15 percben, amennyi ilyenkor egy püspök rendelkezésére állt. Természetesen az ismerősök előtte szépen elláttak instrukciókkal, hogy mit mondjak meg a pápának, de én nem ezek alapján beszélgettem vele, mert - magamból kiindulva - tudom, hogy ez ilyenkor egyrészt nem helyénvaló, másrészt pedig gondoltam: valószínűleg ugyanúgy elfelejti a mondottakat a sok találkozás során, ahogyan én szoktam, ha rengeteg emberrel beszélek sűrű egymásutánban.
Az első ad limina alkalmával, amikor fehér asztalnál fogadott bennünket, volt előtte egy kis ,,térkép", amely jelezte, hogy tőle melyik irányban ki ül, ez segített neki tájékozódni. Egyszer csak odafordult hozzám, és megkérdezte: ,,Főapát úr, ugye Önöknek van közük Szent Mártonhoz?" ,,Hogyne - mondtam -, nálunk született!" Ő erre bólintott és félhangosan megismételte: ,,Igen, igen, Önöknél született!" Erre persze a mellettem ülő püspöktársak mosolyogtak, Konkoly István szombathelyi püspök úr pedig megcsóválta a fejét: lám, ez az Asztrik még a pápával is kimondatja, amit ő akar hallani. Én meg a többiek felé fordulva mosolyogva megismételtem:
,,Hallottátok? A Szentatya is kimondta, hogy Szent Márton Pannonhalmán született. Roma locuta, causa finita."
- Ennyire személyes hangúak voltak a találkozások...
- Igen, egy másik alkalommal, amikor úgy adódott, hogy éppen mellette voltam a kalocsai érsek úrral együtt, azt mondtam neki: ,,Szentatya, úgy állunk itt Ön előtt, mint a Varsói Szerződés volt katonái. És lehet, hogy a magunkfajták miatt omlott össze a paktum..." Ez a kis derűs megszólalásunk nagyon tetszett a pápának, és úgy gondolom, hogy ilyesmiket meg szabad engednem magamnak, hogy jól érezzük magunkat mi is, meg a környezetünk is. Később erről azt írták, hogy megnevettettem a pápát, és hogy ilyen ritkán történik.
...... ...........


Hogyan emlékszik a pannonhalmi látogatására?
- Megható élményem a Szentatya pannonhalmi látogatásához kötődik, amikor a szociális otthonunkban meglátogatta azokat a szerzeteseket, akiket a feloszlatás után kiraktak az utcára. Ez valami hihetetlen élmény és öröm, elégtétel volt a súlyosan beteg testvéreknek. A vesperást követően egyedül maradtam vele. Fáradt is volt, kicsit beszélgettünk, amikor kiderült, hogy a vacsora beszorult a liftbe. De ezt a protokolltól eltérő kis helyzetet is nagyon derűsen fogadta. A beszéd után, melyet a templomban tartott, ezzel fordultam hozzá: ,,Szentatya, a mi templomunk kicsi, csak kevesen férnek be, de a fiatalok kint imádkoztak egész este a templomon kívül: meg kellene őket áldani." Ő azonnal spontánul felelte: ,,Hol vannak? Menjünk, menjünk!"
Fáradt volt, vége volt a napnak, és ő mégis vállalta. Kimentem a főapáti balkonra, bejelentettem őt, és amikor kilépett, hihetetlen üdvrivalgás fogadta. Megáldotta őket magyarul.
Ez egy váratlan, az idős és fáradt pápával való nagyon kedves találkozás volt.
Persze később apátgyűlések alkalmával is voltak általános kihallgatások, amelyeken jelen voltam, és egy alkalommal, amikor már nagyon beteg és megtört volt, csak ennyit mondtam neki: ,,Pannonhalma köszönti." Ő pedig még emlékezett az 1996-os útjára és azt felelte: ,,Igen, meglátogattalak benneteket."
Ha összegezni kellene, hogyan él Asztrik atyában II. János Pál alakja?
- A Szentatya személyére nagyon áll az a kifejezés, amelyet a teológiában úgy hívunk, hogy karizmatikus személyiség, mindkettővel, a hivatalival is és a személyessel is rendelkezett. Róma püspökeként mindenkihez köze volt, a szerzetesek pártfogását és támogatását is teljes tudatossággal vállalta.
Személyes karizmája, kisugárzása is volt: olyan erő, biztonság és jóság sugárzott belőle, amely alól senki nem tudta kivonni magát.
Ez nagyon egyszerű dolgokban nyilvánult meg. Amikor Krakkóból megérkezett Magyarországra, akkor Göncz Árpád államfővel a repülőtéren kezet fogott és azt mondta: ,,Drámaíró barátod köszönt téged, tegnap este együtt vacsoráztam vele. Egyébként meg halálos fáradt vagyok." Egy ilyen közvetlen gesztus nagyon közel hoz két embert egymáshoz.
A pápa nagyon tudott figyelni is. Megmaradt bennem a tekintete, ahogyan a tömegeket szemlélve ameddig csak ellátott, szinte pásztázta a környezetét.
Rendkívül jól érezte és figyelte meg az emberi magatartásformákat: éber szellemű és lelkű ember volt. Ennek tükrében különösen fájdalmas tapasztalat volt látni, ahogyan az erejét fokozatosan elveszítette, mert még vissza tudtam emlékezni az első magyarországi látogatására, amikor fiatalabban jobb erőben volt. Gyengeségében is megőrizte méltóságát.
A lengyel-magyar barátsággal kapcsolatban is eszembe jut egy kis epizód. Egyszer, amikor Seregély érsek úr egy herendi porcelánt adott neki ajándékba, hozzátéve, hogy ez magyar specialitás, hungarikum, akkor is humoránál volt és hozzátette: ,,Mint a gulyás!" Ilyen apróságok idéződnek fel bennem róla.
Jóleső érzés volt látni a szentté avatása kapcsán, hogy a tömegeket elérő szeretete még mindig hat. Vonzó, szimpatikus volt kifelé, fegyelmezett befelé. Közeli szimpátiát érzünk iránta, és ha majd időben távolodunk, a történelem is el fogja helyezni őt abban a korszakos folyamatban, amely XXIII. Jánossal kezdődött, VI. Pállal folytatódott, és valójában napjainkig tart. Ezeknek a legújabb pápáknak a sora és tevékenysége, megítélésem szerint, egy korszakot képez.

Fotó: Lambert Attila, Pannonhalmi Bencés Főapátság
Kuzmányi István/Magyar Kurír 2020.05.16
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
Címkék: elkötelezettsége, valószínűtlennek, jelentéstartalma, megválasztására, meglátogattalak, rendelkezésére, instrukciókkal, küldetéstudata, megszólalásunk, magyarországra, megnevettettem, megválasztása, szalvétájával, kihallgatások, beszélgettünk, gyengeségében, szerzeteseket, augusztusában, látogatásához, tudatossággal, megismételtem, magyarországi, bejelentettem, természetesen, egymásutánban, mibenlétével, magunkfajták, apátgyűlések, környezetünk, fegyelmezett, találkozások, protokolltól, elveszítette, folytatódott, pannonhalmán, találkoztunk, pannonhalmi emeritus, interjút most, szocialista táborból, római székbe, reális szocializmus, mondattal fordult, hang –, olasz pápák, korábbi pápákból, lesújtó pszichés, püspöki karral, prímási palotában, magyar püspökökkel, lengyel püspöki, lengyelek kritikusan, püspök rendelkezésére, Várszegi Asztrik, János Pál, Szent Mártonhoz, Konkoly István, Szent Márton Pannonhalmán, Varsói Szerződés, Amikor Krakkóból, Göncz Árpád, Lambert Attila, Pannonhalmi Bencés Főapátság, Kuzmányi István, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A televizió nem a kultúrát kép...  Png csokor  Ami embereknek lehetetlen, az...  Nevem  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  képre írva  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Elköszönt  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Fehér virág  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Szívem tiéd  Fehér virág  Paul David Tripp Április 19  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Régi emberek, akikre máig büsz...  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Tanuld meg ezt a versemet  Albert Einstein gondolata  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png csokor  Reggel van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  210 éve született a SZÓZAT meg...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Éretlen vers  Kerüld el az evangélium örömén...  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Az igazi szeretetért rendszeri...  Adakozás  Adakozás  Szép estét kedves látogatóimna...  Nem számIt  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Bertolt Brecht -től idézet  Szabolcska Mihály – Ákác...  Elköszönt  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Tanuld meg ezt a versemet  Szép estét kedves látogatóimna...  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nem méltó hozzád  Boldog születésnapot a ma ünne...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  210 éve született a SZÓZAT meg...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Png férfi  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Németh László tollából  Minden harmadik...  Png férfi  Tanuld meg ezt a versemet  A sors  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  képre írva 
Bejegyzés Címkék
pannonhalmi emeritus, interjút most, szocialista táborból, római székbe, reális szocializmus, mondattal fordult, hang &#8211, olasz pápák, korábbi pápákból, lesújtó pszichés, püspöki karral, prímási palotában, magyar püspökökkel, lengyel püspöki, lengyelek kritikusan, püspök rendelkezésére, ismerősök előtte, többiek felé, másik alkalommal, kalocsai érsek, magunkfajták miatt, pannonhalmi látogatására, szociális otthonunkban, feloszlatás után, súlyosan beteg, vesperást követően, vacsora beszorult, protokolltól eltérő, beszéd után, templomban tartott, fiatalok kint, templomon kívül, főapáti balkonra, 1996-os útjára, szerzetesek pártfogását, repülőtéren kezet, ilyen közvetlen, pápa nagyon, tömegeket szemlélve, erejét fokozatosan, első magyarországi, herendi porcelánt, szentté avatása, tömegeket elérő, korszakos folyamatban, legújabb pápáknak, korszakot képez, elkötelezettsége, valószínűtlennek, jelentéstartalma, megválasztására, meglátogattalak, rendelkezésére, instrukciókkal, küldetéstudata, megszólalásunk, magyarországra, megnevettettem, megválasztása, szalvétájával, kihallgatások, beszélgettünk, gyengeségében, szerzeteseket, augusztusában, látogatásához, tudatossággal, megismételtem, magyarországi, bejelentettem, természetesen, egymásutánban, mibenlétével, magunkfajták, apátgyűlések, környezetünk, fegyelmezett, találkozások, protokolltól, elveszítette, folytatódott, pannonhalmán, találkoztunk, valószínűleg, látogatására, rendelkezett, beszélgettem, személyessel, mindkettővel, karizmatikus, testvéreknek, fellépésében, vasfüggönyön, otthonunkban, meglátogatta, tevékenysége, szocializmus, kapcsolatban, szombathelyi, püspöktársak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1757
  • e Hét: 7558
  • e Hónap: 40712
  • e Év: 274459
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.