Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Interjú Székely János püspökkel
  2020-05-21 09:53:31, csütörtök
 
  Ne száműzzük a sekrestyébe a minőség világáról álmodókat!
...... ...........


A teremtett világ védelméről szóló enciklikája közzétételének ötödik évfordulója alkalmából Ferenc pápa a Laudato si'-hét megünneplésére buzdítja a világ katolikus közösségeit május 16. és 24. között. A teremtésvédelmi hét alkalmából kérdeztük Székely János szombathelyi megyéspüspököt, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate Bizottsága elnökét.
hirdetés
- Püspök atya, mit tud a magyar egyház ezzel a tematikus héttel kezdeni, amikor a járványveszély miatt nincs lehetőség például közösségi szemétszedésre vagy más, figyelemfelhívó programok megtartására?
- A járvány nehézzé teszi az ilyesfajta megemlékezéseket, ugyanakkor egy nagyon erős felhívás arra, hogy a világunk beteg, hogy másképpen kellene élnünk.
Ferenc pápa mondta a járvány legelején tartott esti imádság során a Szent Péter téren: ,,Azt gondoltuk, hogy örökké egészségesen élhetünk egy beteg világban. Rohantunk a haszon, a dolgok után..., nem hallottuk meg a tönkretett Föld kiáltását és a szegények jajkiáltását."
Ma talán nagyobb az érzékenység arra, hogyan élhetne az emberiség fenntarthatóbb, egészségesebb módon. Nagyon sokat segít a tematikus hét megélésben a Naphimnusz Egyesület által összeállított elmélkedés- és feladatsorozat, amelyet mindenki elérhet a honlapjukon.
- Milyen világot szeretnénk azokra hagyni, akik utánunk jönnek, a felnövekvő generációknak? Ferenc pápa ezzel a kérdéssel hív a Laudato si'-hét megünneplésére. Püspök atya milyen világot szeretne? Mit válaszolhat erre felelősen egy mai keresztény ember?
Álmodunk egy olyan világról, amelyben az ember hinni fog a minőség, a szellemi valóságok létében, a művészi szépben, a szeretetben, a világ végső okában és céljában. Ezért nem fogja száműzni a sekrestyébe az ezzel foglalkozó embereket, hanem kíváncsi lesz a filozófusok, bölcsek, művészek, a vallások és különösen is a Biblia szavára. Be fogja engedni ezeket a szavakat a parlamentekbe, a tudományos tanácskozások helyeire, a kultúrába, a közéletbe. A gyerekeket ezekre az értékekre fogja nevelni és tanítani.
Álmodunk egy olyan világról, amelyben az ember gátat fog vetni a vagyon kevesek kezében való koncentrálódásának. Nyilvánossá teszi a banktitkokat, felső korlátokat állít a birtokolható vagyon elé, és az óriás vagyonokra vonatkozóan vagyonadót vezet be. A bankok pénzteremtő tevékenysége az egyes államok tulajdonában levő jegybankoknak lesz fenntartva. Az államok, a nemzeti és nemzetközi közösségek lassan visszanyerik gazdasági befolyásukat és erejüket.
Álmodunk egy olyan világról, amelyben nem a GDP növelése lesz a cél, hanem a földön - jelenleg és a jövőben - élő összes ember boldogságának, emberhez méltó és szép életének a lehetővé tétele. A gazdaság olyan fajta ciklikusságban fog működni, amely nem termel szemetet, és nem rombolja a környezetet.
Álmodunk egy olyan világról, amelyben az ember a szellemi környezetszennyezést is tiltani fogja. A szellemi közös áruház pultjaira, a világhálóra nem tehet majd ki akárki akármit, csakis igazat, szépet, szentet és jót, mint egy normális áruház polcaira.
Álmodunk egy olyan világról, amelyben mindenkinek lesz munkája. A munka nem elsősorban a haszon termelését fogja célozni, hanem emellett az ember kibontakozását, a világ szépítését.
Álmodunk egy olyan világról, amelyben az emberi élet újra szent lesz a fogantatástól a természetes halálig. Elképzelhetetlen lesz az, hogy bárki egy másik emberi lény életét kioltsa.
Álmodunk egy olyan világról, amelyben az idősek nagyon fontos szereplői lesznek a társadalomnak. A bölcsesség forrásai, az unokák nevelői, a derű és az imádság forrásai. Álmodunk egy olyan világról, amelyben az ember a fenntarthatóságra, a javak igazságos megosztására és lehetőleg kevés fogyasztásra fog törekedni. Mennyiség helyett minőségre.
Rá fog jönni, hogy csak akkor lehet igazán boldog, ha a Földünkön sehol sincs nyomor, éhezés, elnyomás. Természetessé fog válni az, hogy mindenki szívesen segít és ad, és öröm tölti el, ha adhatott. Álmodunk egy olyan világról, amelyben újra érték lesz a család, a közösség, a kultúra, a minőség. Érték lesz a takarékosság és a szerénység, a dolgok megjavítása és újrafelhasználása.
- Az Európai Unió 2021-től betiltja a könnyen és olcsón helyettesíthető egyszer használatos műanyagokat, köztük a műanyag fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat. Hogy látja, mennyire kicsi vagy nagy lépés ez ennek az álmodott világnak a szempontjából?
- Óriási probléma a nagyon nehezen lebomló anyagok szemétként való megjelenése az óceánokban, a termőtalajban és lassanként mindenütt. A Csendes-óceánon jelenleg már több hatalmas - Magyarország méreténél körülbelül tízszer nagyobb alapterületű - szemétsziget úszik. A szemétből keletkező apró műanyagdarabok sok esetben bekerülnek a tengeri állatok szervezetébe, károsítják vagy elpusztítják, emberi fogyasztásra alkalmatlanná teszik azokat, hatalmas problémát okozva ezzel a halászatból élőknek, a folyók és a tengerek partjain lakóknak. S ők a Föld lakosságának közel felét teszik ki.
Mint megyéspüspök mivel segíti elő azt, hogy az egyházmegyéjében élők számára fontos legyen a teremtett világ, gondoskodjanak a teremtő Jóisten ajándékáról?
- Talán a legfontosabb, amit tehetünk, az a mentalitás alakítása, az ,,ökológiai megtérés" (Laudato si', 216-221) elősegítése. Igyekszünk az egyházi iskoláinkban és a hitoktatáson keresztül ebben a szellemben nevelni a fiatalokat, ezt a szellemiséget közvetítjük minden hívő ember felé.
A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász és több plébánia is konkrét módon törekszik a teremtett világ megóvására, gyümölcsöskertek létesítésével, gyógynövények, lekvárok, helyi termékek előállításával és forgalmazásával. Törekszünk arra, hogy az épületeink energiatakarékos módon működjenek (hőszigetelés, napelemek), hogy a rendezvényeinken ne legyen műanyag palack, hogy az egyházmegye által fenntartott intézmények konyhái helyi termékekből főzzenek.
- A Magyar Természetvédők Szövetsége ezen a héten indított aláírásgyűjtést az életigenlő társadalom és gazdaság érdekében száz közéleti személyiség aláírásával, akiknek egyike éppen Ön is. A kezdeményezés több pontja nagyon közel áll a Laudato si' enciklika szellemiségéhez. Miért tartotta fontosnak, hogy csatlakozzon ehhez a petícióhoz?
- A járvány a sok nehézség mellett, amivel jár, lehetőséget is hordoz magában. A gazdaság egy jelentős része lelassult vagy szinte megállt.
Lehetséges most egy új, jobb pályán elindítani a gazdasági életet anélkül, hogy ez a pályamódosítás nagyon drasztikus beavatkozásokat kívánna meg.
A petíció ennek a kegyelmi időnek a lehetőségét igyekszik megragadni. Arra tesznek ígéretet az aláírók, hogy igyekeznek a haszon- és fogyasztásközpontú szemlélet helyett a minőséget, emberi értékeket és fenntarthatóságot megcélzó életstílust meghonosítani a saját életükben és az általuk befolyásolható szűkebb körben, és ugyanezt kérjük az állam részéről is. Röviden azt, hogy induljunk el az ,,ökológiai megtérés" útján.


Fotó: Merényi Zita
Agonás Szonja/Magyar Kurír 2020.05.21
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Címkék: egyházmegyéjében, megemlékezéseket, energiatakarékos, elképzelhetetlen, rendezvényeinken, gyümölcsöskertek, figyelemfelhívó, helyettesíthető, teremtésvédelmi, aláírásgyűjtést, szellemiségéhez, forgalmazásával, beavatkozásokat, befolyásolható, pályamódosítás, megyéspüspököt, gondoskodjanak, járványveszély, szemétszedésre, fenntarthatóbb, megünneplésére, fülpiszkálókat, természetvédők, műanyagdarabok, közzétételének, kibontakozását, feladatsorozat, ciklikusságban, előállításával, jegybankoknak, szívószálakat, italkeverőket, kezdeményezés, termőtalajban, generációknak, fogantatástól, minőség világáról, teremtett világ, világ katolikus, magyar egyház, tematikus héttel, járványveszély miatt, járvány nehézzé, ilyesfajta megemlékezéseket, nagyon erős, világunk beteg, járvány legelején, beteg világban, dolgok után…, tönkretett Föld, szegények jajkiáltását, érzékenység arra, Interjú Székely János, Székely János, Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, Veritate Bizottsága, Szent Péter, Naphimnusz Egyesület, Európai Unió, Szombathelyi Egyházmegyei Karitász, Magyar Természetvédők Szövetsége, Merényi Zita, Agonás Szonja, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Március  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  A gyomorrontás tojással is kez...  Magyarország ilyen hely.  Kezdet  Alvó kislány  A gyász  Szép estét kedves látogatóimna...  Könnyáztatta asszonysorsok  Meghitt estéken . . .  Facebookon kaptam  Március 15 emlékére virágba bo...  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Akinek vaj van a fején...  Facebookon kaptam  Kezdet  Március 15 emlékére virágba bo...  Amikor még rangja volt...  Facebookon kaptam  Fújjad márciusi szél . . .  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Facebookon kaptam  Házi botox  Akinek vaj van a fején...  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  A Mindenható Istenben bízva  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Rejtő Jenő versei  Csörög a telefonom  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Jóga férfiaknak  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Facebookon kaptam  Nem mindegy  Paul David Tripp Március 15  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Rőzsehordó nő szobra  A Mindenható Istenben bízva  Paul David Tripp Március 17  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Szabó Norbert – Szabadsá...  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  A gyomorrontás tojással is kez...  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Magyarország ilyen hely.  Facebookon kaptam  Talpra vándor  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Márciusi eső  Facebookon kaptam  William Shakespeare-től idéze...  Csendes éjszakán  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Tavaszról álmodom,  Facebookon kaptam  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Mai harmónia kártyám  Nem kellett volna!  Csendes éjszakán  A csonk és a facsemete  Esti kép  Facebookon kaptam  Üdvözöllek az oldalamon  Facebookon kaptam  Kakaós piskóta  Magyarország ilyen hely.  Házi botox  Amikor még rangja volt...  Facebookon kaptam  Benned is ezerféle szín van  A gyász  Heltai Jenő: Szabadság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Sajnos ezt elBalogozták  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  A magukat nyílt és őszinte emb...  Könnyáztatta asszonysorsok  Szép estét kedves látogatóimna...  Hernádkak  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Facebookon kaptam  Szabó Norbert – Szabadsá...  Az ünnepről  Szabó Norbert – Szabadsá...  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Facebookon kaptam  Őri István - Dal az életről  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
minőség világáról, teremtett világ, világ katolikus, magyar egyház, tematikus héttel, járványveszély miatt, járvány nehézzé, ilyesfajta megemlékezéseket, nagyon erős, világunk beteg, járvány legelején, beteg világban, dolgok után&#8230, tönkretett Föld, szegények jajkiáltását, érzékenység arra, emberiség fenntarthatóbb, felnövekvő generációknak, olyan világról, ember hinni, szellemi valóságok, művészi szépben, világ végső, ezzel foglalkozó, tudományos tanácskozások, gyerekeket ezekre, értékekre fogja, ember gátat, vagyon kevesek, birtokolható vagyon, óriás vagyonokra, bankok pénzteremtő, egyes államok, földön &#8211, jövőben &#8211, lehetővé tétele, gazdaság olyan, szellemi közös, normális áruház, haszon termelését, ember kibontakozását, világ szépítését, emberi élet, természetes halálig, másik emberi, idősek nagyon, bölcsesség forrásai, unokák nevelői, imádság forrásai, javak igazságos, dolgok megjavítása, műanyag fülpiszkálókat, álmodott világnak, nagyon nehezen, szemétből keletkező, tengeri állatok, halászatból élőknek, tengerek partjain, egyházmegyéjében élők, teremtő Jóisten, egyházi iskoláinkban, hitoktatáson keresztül, szellemben nevelni, szellemiséget közvetítjük, épületeink energiatakarékos, egyházmegye által, héten indított, életigenlő társadalom, kezdeményezés több, jelentős része, gazdasági életet, pályamódosítás nagyon, petíció ennek, kegyelmi időnek, lehetőségét igyekszik, saját életükben, általuk befolyásolható, állam részéről, egyházmegyéjében, megemlékezéseket, energiatakarékos, elképzelhetetlen, rendezvényeinken, gyümölcsöskertek, figyelemfelhívó, helyettesíthető, teremtésvédelmi, aláírásgyűjtést, szellemiségéhez, forgalmazásával, beavatkozásokat, befolyásolható, pályamódosítás, megyéspüspököt, gondoskodjanak, járványveszély, szemétszedésre, fenntarthatóbb, megünneplésére, fülpiszkálókat, természetvédők, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 888
  • e Hét: 4478
  • e Hónap: 25161
  • e Év: 228074
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.