Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Most igazán formában lehet Szent Rita
  2020-05-24 08:52:52, vasárnap
 
  Most igazán formában lehet Szent Rita - Beszélgetés egy olasz apátnővel
A járvány okozta szükséghelyzet nem akadályozza a hitet, sőt a hit kifejezésének újabb módjaira tanított meg. A hitet ugyanis nem lehetett megakadályozni, mert a hit ugrás, mely túllép minden akadályon...
...... ........


Az Egyház május 22-én, pénteken ünnepli az olasz szent emléknapját, méghozzá egészen lehetetlen körülmények között - ám éppen ezek a ,,lehetetlen körülmények hozzák formába őt". Erről a különleges ünnepről kérdezte a Vatikáni Rádió a casciai Szent Rita ágostonrendi monostor apátnőjét.
hirdetés
XIII. Leó pápa ,,Umbria gyöngyének" nevezte Szent Ritát, amikor 1900-ban szentté avatta. A pápai és ez egyházi elismerés bőven megkésett, mert ekkor már közel hatszáz éve Isten különleges szentjeként tisztelték nemcsak Umbriában, hanem Itália- és Európa-szerte is. Türelmes szeretetével élete egyik fő műveként Istenhez szelídítette durva, erőszakos férjét, majd megözvegyülvén a casciai ágostonrendi szerzetesnővérek közé lépett, akiket szintén meg kellett győznie hivatása komolyságáról. A Szent Ágoston szellemi örökségét ápoló tanult nővérek ezt nagy nehézségek árán ismerték el, mert Rita olvasni is alig tudott. Ám olyan karizmát kapott, mely Gábor angyal Szűz Máriához intézett zárszavának megvalósulása: ,,Istennél semmi sem lehetetlen". Ennek a hitbeli meggyőződésnek a hitelesítéséhez azonban sok türelem kellett, és még több szenvedés kiállása. Isten népe ma hálából a ,,lehetetlen dolgok szentjének" tekinti, aki hűségesen közbenjár. El tudjuk képzelni, mennyi a tennivalója a mostani lehetetlen, világjárvány okozta helyzetben!
Jóllehet csak korlátozott számban érkezhetnek zarándokok a kegyhelyre, mégis gazdag programot kínálnak az ágostonos nővérek az érdeklődőknek. Délelőtt Renato Boccardo spoleto-norciai érsek mutatott be szentmisét, majd megtartották a hagyományos rózsaáldást. Ennek eredete a szent életének betegséggel sújtott utolsó éveihez kapcsolódik. Szent Rita az őt meglátogató unokahúgától 1457 januárjában egy rózsaszálat kért szülőháza kertjéből, korántsem véletlenül: élete sok szenvedésének külső jele lett egy tövisszúrás okozta homloksebe, mely ráadásul rossz szagot árasztott. Ennek emlékére szentelnek illatos rózsát halála napján, május 22-én.
Maria Rosa Bernardinis, a casciai Szent Rita ágostonrendi monostor apátnője erről így számolt be a rádiónak:
A megszentelt piros rózsák töviseikkel együtt az egész világot megváltó Jézus szerető szenvedésének a jelei. Ezért öt szál rózsát küldünk a Szentatyának, aki a keresztény nép őrzője az egész földön, amit az öt földrész jelképez."
45 szál rózsát Rita hazája, Itália számára áldanak meg, ebből húszat az egyes régiók vezetői kapnak, 16 szál rózsa jut a 16 olasz regionális püspöki konferencia elnökeinek, és külön megszentelt rózsaszálat kap az ország állam- és kormányfője.
,,A járvány okozta szükséghelyzet nem akadályozza a hitet, sőt a hit kifejezésének újabb módjaira tanított meg. A hitet ugyanis nem lehetett megakadályozni, mert a hit ugrás, mely túllép minden akadályon. Ezt éppen Szent Rita életében lehet nagyon jól látni. Ahhoz, hogy cselekedni tudjon, mindig a megrendíthetetlen hite segített neki. A keresztre feszített, de feltámadt Krisztusba vetett hit.
Ő ugyanis Krisztus hűséges tanítványa volt. Jézus azt mondja nekünk, hogy csak egyetlen dolgot kell megtanulnunk tőle, hogy ő szelíd és alázatos szívű. Ma is szükségünk van alázatra és szelídségre. Hiszen azokkal a provokációkkal szemben, melyek bennünket elérnek, úgy kell viselkednünk, hogy a rosszat jóval viszonozzuk. Ezt mutatta meg Szent Rita életében. Ha le akarjuk győzni a rosszat, az Úr adott hozzá eszközt. Ő először is példává lett, akit követnünk kell. Ezt mondja nekünk ma Szent Rita, ahogy eddig is mindig ezt üzente: ha erősek akarunk lenni, akkor erősekké kell tenni magunkat a Jézus Krisztusba vetett hittel" - fogalmazott az apátnő.
Arra a kérdésre, hogy a mostani járványveszélyes időszakban másfajta kérések érkeznek-e hozzájuk, az apátnő így válaszolt: ,,Sokféle és változatos kérés érkezik hozzánk. Köztük vannak lelki, családi vagy anyagi jellegű kérések. Sokan írnak a magányról, különösen most, a pandémia idején, elsősorban akik kórházba kerültek, vagy akik otthoni karanténban vannak. Sokan írták, hogy Szent Ritához folyamodva erőt kaptak tőle a hitben, sokszor egyszerűen csak úgy, hogy a kis szentképét tartották a kezükben."
,,Szent Rita üzenete mindig időszerű: Isten szeretet. Aki ebben a szeretetben van, Istenben lakik, és Isten őbenne. Mi minden erőnkkel arra törekszünk, hogy kitágítsuk a monostorunk falait, abban az értelemben, hogy megosztjuk minden pillanatban az imádságainkat a zarándokokkal. Egész május folyamán mindennap együtt imádkozzuk a rózsafüzért a hívekkel a Facebook-oldalunkon. Aztán majd meglátjuk, hogy mindezt miként folytathatjuk. Mindenesetre minden erőnkkel arra törekszünk, hogy a lehető legközelebb legyünk azokhoz, akik Szent Ritát keresik. Nagyon szép dolog megosztani egymással annak a tapasztalatát, hogy az Isten velünk van a mostani nehéz időszakban is. Jó lenne visszaszerezni olyan erőket, amikről talán korábban már nem is mertünk álmodni, hogy visszatérnek" - mondta Maria Rosa Bernardinis.

Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír 2020.05.22
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Címkék: járványveszélyes, szerzetesnővérek, hitelesítéséhez, meggyőződésnek, megakadályozni, provokációkkal, megözvegyülvén, visszaszerezni, szükséghelyzet, szenvedésének, megvalósulása, kifejezésének, érdeklődőknek, imádságainkat, tapasztalatát, folytathatjuk, zarándokokkal, komolyságáról, visszatérnek, szelídítette, ágostonrendi, világjárvány, megtanulnunk, unokahúgától, mindenesetre, viselkednünk, szeretetével, megtartották, szentatyának, szentjeként, körülmények, kormányfője, tövisszúrás, akadályozza, karanténban, rózsaáldást, olasz apátnővel, járvány okozta, hitet ugyanis, olasz szent, különleges ünnepről, casciai Szent, casciai ágostonrendi, hitbeli meggyőződésnek, hitelesítéséhez azonban, mostani lehetetlen, ágostonos nővérek, hagyományos rózsaáldást, szent életének, rózsaszálat kért, tövisszúrás okozta, megszentelt piros, Szent Rita, Vatikáni Rádió, Szent Ritát, Szent Ágoston, Szűz Máriához, Délelőtt Renato Boccardo, Maria Rosa Bernardinis, Jézus Krisztusba, Szent Ritához, Vatican News, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Reménység és erő Krisztustól e...  Soha ne kedvezz...  Egy lelki imádság  Csak a fogyatkozás látható  Alázat  Makszim Gorkij gondolata  Albert Einsteinről  Neked tudnod kell  A televizió nem a kultúrát kép...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Png férfi  Facebookon kaptam  Reggel van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Gonosz démon-álarc  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Elköszönt  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Erdőn  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Akarat  Fekete-erdő desszert  Erdőn  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Alázat  Még csak most kezdődik a nap  Szívem tiéd  Szép álmokat!  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Szép estét  Facebookon kaptam  Png cica  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Nem méltó hozzád  Ágai Ágnes – Csendélet  Régi emberek, akikre máig büsz...  Png kislány  Facebookon kaptam Annuska bar...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Akarat  Minden harmadik...  Soha ne kedvezz...  Egy bizonyos határt  Mi lenne ha  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Albert Einsteinről  Nem számIt  Leonardo da Vinci gondolata  Lóhere  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  A sors  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
olasz apátnővel, járvány okozta, hitet ugyanis, olasz szent, különleges ünnepről, casciai Szent, casciai ágostonrendi, hitbeli meggyőződésnek, hitelesítéséhez azonban, mostani lehetetlen, ágostonos nővérek, hagyományos rózsaáldást, szent életének, rózsaszálat kért, tövisszúrás okozta, megszentelt piros, egész világot, egész földön, egyes régiók, ország állam-, megrendíthetetlen hite, keresztre feszített, provokációkkal szemben, rosszat jóval, mostani járványveszélyes, pandémia idején, monostorunk falait, lehető legközelebb, mostani nehéz, járványveszélyes, szerzetesnővérek, hitelesítéséhez, meggyőződésnek, megakadályozni, provokációkkal, megözvegyülvén, visszaszerezni, szükséghelyzet, szenvedésének, megvalósulása, kifejezésének, érdeklődőknek, imádságainkat, tapasztalatát, folytathatjuk, zarándokokkal, komolyságáról, visszatérnek, szelídítette, ágostonrendi, világjárvány, megtanulnunk, unokahúgától, mindenesetre, viselkednünk, szeretetével, megtartották, szentatyának, szentjeként, körülmények, kormányfője, tövisszúrás, akadályozza, karanténban, rózsaáldást, tennivalója, megszentelt, konferencia, rózsaszálat, rózsafüzért, kapcsolódik, viszonozzuk, emléknapját, fogalmazott, betegséggel, zárszavának, monostorunk, hagyományos, beszélgetés, töviseikkel, meglátogató, bernardinis, legközelebb, szeretetben, érkezhetnek, korlátozott, januárjában, pillanatban, szelídségre, különleges, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1664
  • e Hét: 3845
  • e Hónap: 36999
  • e Év: 270746
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.