Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Valóban idegen nyelveken kezdtek beszélni az apostolok?
  2020-05-29 07:27:25, péntek
 
   
  Huszonöt kérdés és válasz a pünkösdről
...... .............Füzes Ádámot, az Esztergomi Hittudományi Főiskola levelező tagozatának liturgia tanárát kérdeztük pünkösd ünnepéről és a Szentlélekről, hogy könnyebben válaszolhassunk az Úr hívására ebben a kegyelmi időszakban (is).
1. Mit jelent a pünkösd szó?
A pünkösd szó a görög ötvenes számból származik: ötvenedik nap húsvét után.

2. Van szimbolikus jelentése az ötvenes számnak? Máshol is előfordul a Bibliában?
A 7×7 a teljesség, ennek a lezárása az 50. A jubileumi évnél is előfordul, amikor minden visszaáll a teremtésben.

3. Honnan ered ez az ünnep?
Az ünnep zsidó eredete mozgalmas. Jellemzően az üdvtörténeti és a mezőgazdasági ünnepek összekapcsolódnak. A ,,hetek ünnepe", mert hét héttel a kovásztalan kenyér, a pászka ünnepe után következik. Aratási hálaadás, az első kévéket köszönték meg, termésfelajánlás, közös lakoma és a szegények megvendégelése történt. Az egyik olyan zarándokünnep, amikor a Földközi-tenger medencéjének zsidóságából is sokan részt vettek a templomi szertartásokon. Jézus korában a Sínai-hegyen történt szövetségkötést is ünnepelték. Ez fontos szimbólum lesz: azzal a néppel lehet valódi szövetséget kötni, aki már szabad. A pászka a megszabadulás ünnepe, ötven napra rá a szövetségé.
4. Mióta ünneplik a keresztények pünkösdöt?
Az apostolok cselekedeteiben leírt pünkösd a zsidó ünnepen történik, és egy évre rá már nem a hetek ünnepe lesz, hanem a Szentlélek kiáradásáé. Talán 34-től? Mindenesetre a Jézus feltámadása utáni évtől.

5. Miért a piros ilyenkor a liturgikus szín?
Most nem a vértanúság, a szenvedés, hanem a lángnyelvek festik pirosra a miseruhát.

6. A kereszténység két másik fontos ünnepe előtt van ,,hivatalos" felkészülési időszak, advent és nagyböjt. Hogyan készülhetünk fel pünkösdre?
Pünkösdre készülünk ötven napig, a húsvéti időben. Mindennap olvassuk Az apostolok cselekedeteit, a ,,Szentlélek evangéliumát". Nyomon követjük, hogyan dolgozik a Szentlélek az apostolokban, az ősegyházban.
Az ünnepre Jézus mennybemenetele után intenzívebben készülünk, kilenceddel. Jézus alakja után a liturgia himnuszai, könyörgései már a Szentlélek eljövetelét várják, nyitogatják a szívünket. Végül pünkösd szombatján a húsvétihoz hasonló virrasztás, vigília van, sok olvasmánnyal.

7. Régen volt nyolcada pünkösdnek?
Igen, régen sok ünnepnek volt nyolcnapos továbbünneplése.

8. Ma miért nincs? Nem olyan fontos ünnep ez?
A II. vatikáni zsinat naptárreformjában lecsökkentette a nyolcadok számát. Ma már csak karácsonynak és húsvétnak van nyolcnapos ünneplése. Pünkösdnek azért nincs, mert az nem valami új időszak kezdete, hanem a húsvéti események beteljesedése, lezárása. Nem nyolc napig, hanem az egész évközi időben folytatjuk a megkapott Szentlélekkel való életet, működést.

9. Hogyan lehet, hogy mégis munkaszüneti nap pünkösdhétfő?
Ez politikailag alakult így, úgy tudom, nem a katolikusok kérésére.

10. Pünkösddel zárul a húsvéti idő. Mi változik ekkor a liturgiában?
Még utoljára allelujás elbocsátást éneklünk a mise végén, majd a húsvéti gyertya az ami mellől a keresztelőkút mellé kerül.

11. Sokféle elnevezése van az ünnepnek: a Szentlélek kiáradása, az Egyház születésnapja... Pontosan mit ünneplünk ilyenkor?
Mindent. Minden ünnepben mindent ünneplünk igazából. A feltámadást is, de itt főszerepben a Szentlélek van, és az Egyház is erősödik. Mikor született az Egyház? Nagycsütörtökön, az utolsó vacsorán, amikor Jézus kezükbe adja a kenyeret és bort? Amikor megmossa a lábukat és új parancsot kapnak? Vagy amikor elalszanak az apostolok az imádkozó Jézus mellett? :-) Vagy amikor végre bátrak lesznek, és kilépnek a nép elé pünkösdkor?

12. A Lélek már a teremtés óta működik a világban. Miért küldte el Jézus külön is a Szentlelket? Mi az a plusz, amit az első pünkösd hozott?
Ahogy a pászka után más minőségű néppel köt Isten szövetséget a Sínai-hegyen, úgy most is más minőségű emberiség kapja a Szentlelket. Akiket Jézus megváltott, akik a feltámadás hitében élnek és halnak vértanúhalált, akik a megváltás hírével indulnak a világba, misszióra.

13. Mit csináltak az apostolok a mennybemenetel és a Szentlélek eljövetele közötti tíz napban?
Vártak. Még kicsit értetlenül, de egyre nyitottabban.

14. Csak az apostolokra áradt ki a Szentlélek?
Nem, mert mindenki megértette a beszédjüket. A ,,Lélek ott fú, ahol akar". Zavarba ejtő a Szentlélek, nem mindig tartja be a kereteket. :-)

15. Azt olvassuk Az apostolok cselekedeteiben: ,,mindenki a saját nyelvén hallotta, amint beszéltek" az apostolok. Valóban idegen nyelveken kezdtek beszélni?
Nem tudjuk, de a csoda a megértés. Manapság sokat dolgozunk azon, hogy értsük egymást. Nemcsak nyelveket tanulunk, hanem próbáljuk megérteni a házastársunkat, gyerekeinket, munkatársainkat. A Szentlélek akkor és ott egy szempillantás alatt megoldotta. Még Péter prédikációját is megértették és magukra vették.

16. Miért rendelt Ferenc pápa egy Mária-ünnepet pünkösdhétfőre? Mit ünneplünk ekkor?
A hagyomány szerint Mária is ott volt az utolsó vacsora termében és a Szentlélek kiáradásakor. Az Egyház megkezdi nyilvános működését pünkösdkor, és másnapján az Istenszülőre mint az Egyház anyjára emlékezünk.

17. Honnan ered a pünkösdi fa (májusfa) állításának hagyománya?
A pünkösd egyházi jelentése mellett a tavasz fontos ünnepe. Minden zöldell, élettel telik meg. Így a legények szíve is, és ezt a virtust mutatja meg a szerelme kapuja előtt, éjszaka vagy hajnalban, titokban felállított magas, lecsupaszított fa, a tetején meghagyott zöld ágakkal, színes szalagokkal. Általában május elsejére állítják, és pünkösdkor bontják ezt a fát.

18. Hagyományosan pünkösdkor vannak a bérmálások. Ez a legjobb idő erre?
Pont pünkösdkor csak néhány helyen van bérmálás, de a tavasz és a nyár eleje a bérmálások egyik kedvelt időszaka. Sokféle meggondolás lehet a bérmálás időzítésében. Mikor ér rá a püspök, mikorra készülnek fel a bérmálandók, milyen egyéb ünnepe van a plébániának.

19. Miért ábrázolják olyan sokféle módon a Szentlelket? A legtöbbször galambként és lángnyelvként szokták ábrázolni. Ez honnan ered?
A galamb Jézus alámerítkezésének történetében szerepel, ahol a Szentlélek galambhoz hasonló módon szállt le. Azonban a Szentlélek nem galamb, csak emlékeztet erre a momentumra. A szószékek hangfogóján is megjelenik a galamb, jókívánságként: bárcsak szállna le a Szentlélek a szónokra. A lángnyelvek az első pünkösdre utalnak.
A kora középkori római bazilikák apszismozaikjain az Atyát jelző kéz körül hullámokat látunk. Ezek a hullámok a Szentléleknek nagyon találó szimbólumai: ő, aki ott lebegett a vizek felett a teremtésnél, most is inkább ,,hullámtermészetű", nem galamb.

20. Miért imádkozunk csak ritkán kifejezetten a Szentlélekhez?
Miért, ritkán imádkozunk? :-) Az oltárnál az Atyához, a Fiú által a Szentlélekben imádkozunk - tanítja ősidők óta az Egyház. Jézussal a kezünkben emeljük tekintetünket az Atyához. De mindezt a Szentlélekben tesszük. A misén kívül azonban bármennyit imádkozhatunk a Szentlélekhez is közvetlenül.

21. Van olyan ima, amit különösen jó, ha mondunk, amikor hozzá szeretnénk imádkozni?
Saját szavainkkal például. Mert a Lélek tanít bennünket imádkozni, és imádkozik bennünk. Egy kötött imában ez nehezebben lesz látható, mintha elhisszük, hogy itt és most bennünk és velünk lélegzik a Szentlélek.

22. Mik a Szentlélek ajándékai?
Izajás próféta sorolja fel először: bölcsesség és értelem, tanács és erősség, tudomány, a jámborság és az Úr félelmének lelke. Hét galambbal vagy hét sugárral ábrázolják. Az ajándékok segítenek bennünket együttműködni a kegyelemmel, jobban befogadni.

23. Kik kaphatják meg?
Mindenki megkaphatja az ajándékokat, aki nyitott szívvel van Isten felé, és kész együttműködni velük. Nem a megkapás, hanem az együttműködés a komolyabb kérdés. A keresztségben mindent megkapunk az üdvösséghez, ezeket is. A döntés utána rajtunk áll: együttműködni, vagy tudatlanra venni.

24. Mik a karizmák?
A karizmák a szolgálatra való ajándékok. Szent Pál felsorol közülük néhányat: bölcsesség, tudás, hit, gyógyítás, csodák, lelkek megkülönböztetése, nyelveken szólás, a nyelvek megértése és a szeretet. De folytathatjuk a sort a tanítás, a vezetés karizmájával, az anyaság és apaság ajándékával...

25. Hogyan találhatom meg, hogy milyen karizmám van?
A karizma olyan ajándék, ami feltűnhet abból, hogy jó visszajelzéseket kapok rá. Az énekemre, a rajzomra, arra, hogy jó meghallgató, lelkesítő vagyok, stb. De abból is, hogy amire karizmám van, azt szívesen csinálom, örömömet lelem benne, és látom a gyümölcsét. Sajnos hierarchikus rendszerek nem mindig figyelnek a karizmákra, és feladatokat bíznak emberekre, akiknek nem mindig egyezik a karizmájuk a feladatkörükkel. Ezért sokszor magunknak kell kiállni a karizma alapú szolgálatunkért.


Magyar Kurír 2020.05.28
 
 
0 komment , kategória:  Pünkösd  
Címkék: termésfelajánlás, hullámtermészetű, visszajelzéseket, apszismozaikjain, továbbünneplése, cselekedeteiben, válaszolhassunk, mennybemenetele, szolgálatunkért, munkatársainkat, nagycsütörtökön, feladatkörükkel, szövetségkötést, szertartásokon, lecsupaszított, mennybemenetel, lecsökkentette, pünkösdhétfőre, házastársunkat, jókívánságként, megvendégelése, szentlélekben, imádkozhatunk, tekintetünket, mezőgazdasági, hagyományosan, lángnyelvként, megszabadulás, keresztelőkút, intenzívebben, szentlélekhez, szentléleknek, cselekedeteit, szentlélekről, együttműködni, együttműködés, kegyelmi időszakban, görög ötvenes, ötvenes számnak, jubileumi évnél, ünnep zsidó, mezőgazdasági ünnepek, kovásztalan kenyér, pászka ünnepe, első kévéket, szegények megvendégelése, egyik olyan, templomi szertartásokon, néppel lehet, megszabadulás ünnepe, keresztények pünkösdöt, apostolok cselekedeteiben, Füzes Ádámot, Esztergomi Hittudományi Főiskola, Akiket Jézus, Szent Pál, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Györgyike virágok  Konikalcit  Jó éjszakát!  Isten szeretete  A sikeres és a sikertelen  Facebookon kaptam  Képes üzenet !  Az Úr az én oltalmam  Rózsa csokor  Facebookon kaptam  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Látogatóimnak szeretettel........  Szép estét kedves látogatóimna...  Tavaszi kép  Hatvanfokos  Jézus szeretete  Tulipánok  Facebookon kaptam  Png kislány  Jézus Krisztus  Jézus Krisztus  Szemünk egészségéért - termész...  Facebookon kaptam  Az ember erősebb, mint a sors  Krisztus  Png cicák  Facebookon kaptam  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Tavaszi kép  Oly szép a világod ember,  A túlvilág is  Egészségünkért-érdemes megfont...  Facebookon kaptam  Png férfi  Natur arany  Csodálatos előadás.......  Facebookon kaptam  Krisztus  Szép estét kívánok ! .....  Harmónia......  Jézus Krisztus  Vonzás  Jézus Krisztus  Szép estét kedves látogatóimna...  Isten szeretete  Isten  A Nemzet fája, melynek van tör...  Teremtő  Facebookon kaptam  Isten  Hiába telt már el  Madarak világa.....  Ítélet a sikeres ember felett  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Rózsa csokor  Törékeny alkonyat .  Kapkodjuk a fejünket!  Jézus Krisztus  Gyógyulj meg  Ősi és érett kultúrákban  Kapkodjuk a fejünket!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Tulipànok  A jövőnek élek  Natur arany  Fekete gólyák......  Barit-fluorit-kálcit  Gondolat........  A divatos világ........  Szép napot kedves barátaim ! ....  Szép estét kedves látogatóimna...  Jézus szeretete  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Jó éjszakát !......  Facebookon kaptam  Tavaszi csokor  Facebookon kaptam  Isten  Facebookon kaptam  Árak  Szeretettel kedves Látogatóimn...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Piromorfit kristály  Macikák......  Isten  Facebookon kaptam  Jézus szeretete  Egy -szép jó reggelt !...........  Isten szeretete  Jézus szeretete  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
kegyelmi időszakban, görög ötvenes, ötvenes számnak, jubileumi évnél, ünnep zsidó, mezőgazdasági ünnepek, kovásztalan kenyér, pászka ünnepe, első kévéket, szegények megvendégelése, egyik olyan, templomi szertartásokon, néppel lehet, megszabadulás ünnepe, keresztények pünkösdöt, apostolok cselekedeteiben, zsidó ünnepen, hetek ünnepe, piros ilyenkor, liturgikus szín, lángnyelvek festik, húsvéti időben, apostolok cselekedeteit, ünnepre Jézus, liturgia himnuszai, húsvétihoz hasonló, nyolcadok számát, húsvéti események, egész évközi, megkapott Szentlélekkel, katolikusok kérésére, mise végén, húsvéti gyertya, keresztelőkút mellé, utolsó vacsorán, imádkozó Jézus, első pünkösd, pászka után, feltámadás hitében, megváltás hírével, apostolokra áradt, saját nyelvén, szempillantás alatt, hagyomány szerint, utolsó vacsora, pünkösd egyházi, tavasz fontos, legények szíve, virtust mutatja, szerelme kapuja, tetején meghagyott, nyár eleje, bérmálások egyik, bérmálás időzítésében, legtöbbször galambként, galamb Jézus, szószékek hangfogóján, első pünkösdre, kora középkori, vizek felett, kezünkben emeljük, misén kívül, kötött imában, ajándékok segítenek, komolyabb kérdés, keresztségben mindent, döntés utána, szolgálatra való, nyelvek megértése, vezetés karizmájával, karizma olyan, karizma alapú, termésfelajánlás, hullámtermészetű, visszajelzéseket, apszismozaikjain, továbbünneplése, cselekedeteiben, válaszolhassunk, mennybemenetele, szolgálatunkért, munkatársainkat, nagycsütörtökön, feladatkörükkel, szövetségkötést, szertartásokon, lecsupaszított, mennybemenetel, lecsökkentette, pünkösdhétfőre, házastársunkat, jókívánságként, megvendégelése, szentlélekben, imádkozhatunk, tekintetünket, mezőgazdasági, hagyományosan, lángnyelvként, , ,
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 110
  • e Hét: 12478
  • e Hónap: 39875
  • e Év: 334437
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.