Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Erdő Péter mutatott be szentmisét az újra megnyílt ......
  2020-05-31 18:55:32, vasárnap
 
  Erdő Péter mutatott be szentmisét az újra megnyílt esztergomi bazilikában pünkösdkor.
"Két és fél hónappal ezelőtt fokozatosan felfüggesztettük templomainkban a nyilvános liturgiát, de nap mint nap bemutattuk a szent miseáldozatot az Egyházért, önmagunkért és az egész világért. Megtanultunk egymással a távolból is kapcsolatba lépni. ... Talán azt is mondhatnám, hogy rég elfelejtett erővel izzott fel bennünk a szeretet."
Május 31-én, pünkösdvasárnap Erdő Péter bíboros, prímás celebrált szentmisét, melyet az EWTN-Bonum TV élőben közvetített. A koronavírus-járvány miatt bezárt székesegyházat ma nyitották újra.
...... .........


A Szentlélek eljövetelének ünnepét az újranyitott esztergomi bazilikában szentmisével ünnepelték, a szükséges óvintézkedések betartása mellett.
Erdő Péter bíboros homíliáját teljes egészében adjuk közre.

Krisztusban Kedves Testvérek!
1. Hallottuk ma a szentleckében a Szentlélek kiáradásának a történetét. Hallottuk, hogy az emeleti teremben gyűltek össze a tanítványok. Ez az az emeleti terem a hagyomány szerint, ahol az utolsó vacsorát is elfogyasztotta Jézus a tanítványaival. A feltámadásnak, Krisztus megváltó áldozatának a gyümölcse és a záloga a Szentlélek. Az evangéliumban úgy olvastuk, hogy Jézus már a feltámadása után azt mondja a tanítványoknak: ,,Vegyétek a Szentlelket!", most pedig ilyen feltűnő formában jelenik meg előttünk a kiáradásnak ez a nagyszerű története. Teli van ez mélységes utalásokkal az üdvösségünk történetére. Mert hát ez az emeleti terem, hol is van? Mi van ott a földszinten? Ha meghallgatjuk Szent Péter pünkösdi beszédét, szó esik benne - ugye különös - Dávid sírjáról. Ha elmegyünk Jeruzsálembe, ott láthatjuk egyazon épületben, a földszinten Dávid király sziklasírját, amit a hívő zsidók ma is ott tisztelnek, és az emeleti termet, az utolsó vacsora és a Pünkösd csodájának színhelyét hagyományunk szerint. Igen, több emelete, több szintje van ennek a történetnek, Isten történetének az emberiségben.

2. Kezdődött az ígéretekkel, kezdődött a Dávidnak és fiának adott ígérettel, akinek a lába alá zsámolyul alázza majd az Úr az összes ellenséget, aki nem ismer majd halált. De hát Dávid sírja ott van közöttünk. Jézus az, akiben megmutatkozik Isten győztes szeretete az emberiség számára. És a Szentlélek őrzi Jézus feltámadásának az eredményét.
Még valamit jelent nekünk a Pünkösd, ami rímel az ősi ünnepekre. A Tóra ünnepét ünneplik a zsidók a Pászka ünnepe után ugyanannyi idővel, amennyivel a Pünkösdöt ünnepli a húsvét után a kereszténység. Hiszen miért gyűlnek össze a soknyelvű zarándokok Jeruzsálemben, hogy meghallhassák a Szentlélek ajándékaként a mindenki számára érthető hírt, a nyelvek csodáját, Jézus feltámadásáról? Összegyűlnek, hogy ünnepeljék a Tóra ünnepét. Mert Isten szólt a népéhez, és ez a szó népet, választott népet kovácsolt abból a közösségből - ha tetszik -, az üdvösség történetének értelmében ekkor születik meg az igazi választott nép, amely hordozza már Isten parancsait és tervét. A keresztény pünkösdről pedig mondják azt is - de mondják méltán az utolsó vacsora történetéről is -, hogy ez az Egyház születésnapja. Tehát több lépésben, több ünnepélyes pillanatból kirajzolódó módon megszületik az Egyház.

3. Két elemet tart fontosnak az evangélista a Szentlélek elküldésével kapcsolatban. Két dolgot kap az Egyház, amikor megkapja a Szentlelket. Egyrészt öröm tölti el, békesség tölti el, mert a bocsánatot kapja meg az ember. Ez az egyik, ami egyesíti az Egyház tagjait. Krisztus megváltása árán mindannyian megkapjuk bűneink bocsánatát. Ezzel lehetőségünk van arra, hogy új emberré szülessünk. A másik, amit kapunk: a küldetés. Krisztus küldetését kell folytatnunk a történelemben. És ehhez a kettőhöz kapjuk meg a Szentlelket, az állandó bocsánat, az állandó újjászületés képességét, és a Szentlelket, aki alkalmassá tesz minket arra is, hogy a küldetést teljesítsük is.

4. A nyelvek csodájára szeretnék még kitérni. Ahogyan a Bábeli torony elbeszélésében az ember Istentől önállósítani akarta magát, és ezért egymást sem tudta megérteni többé, ezért megzavarodott a nyelve és ellenségeskedni kezdett egymás között, úgy Pünkösdkor, a bocsánatot megkapva, Istenre hangolódva, egymás szavát megérti az emberiség. Ezt az egyesítő, ezt a szeretetet és békét adó Szentlelket ünnepeljük a mai napon és kérjük, tegyen képessé bennünket a bocsánat elfogadására, tegyen képessé bennünket egymás megértésére és szeretetére, és tegyen képessé arra a küldetésre, amit Krisztus az egész Egyháznak adott.

5. Ez az a küldetés, amelynek teljesítésére ma új lendülettel indulunk. Két és fél hónappal ezelőtt fokozatosan felfüggesztettük templomainkban a nyilvános liturgiát, de nap mint nap bemutattuk a szentmise áldozatot az Egyházért, önmagunkért és az egész világért. Megtanultunk egymással a távolból is kapcsolatba lépni. Felfedeztük, hogy hívő közösségünket hogyan erősíthetjük szentmisék, elmélkedések és más programok sugárzásával, hogyan szervezhetjük meg a segítő szeretet feladatait. Ráébredtünk, hogy különböző munkakörök és hivatások képviselői milyen fontosak mindannyiunk számára. Megérintett minket az összetartozás érzése. Talán azt is mondhatnám, hogy rég elfelejtett erővel izzott fel bennünk a szeretet. Amikor a bérmálásokat, az elsőáldozásokat őszre halasztottuk, amikor Ferenc pápa jövő év szeptemberére helyezte az Eucharisztikus Világkongresszust, tudtuk hogy ebben is a Gondviselés működik. Talán nem várt módon, de mégis időt kaptunk a további lelki felkészülésre, a megtérésre és az imádságra. ,,Áraszd ki Lelkedet és minden életre kel! És megújítod a föld színét" - így imádkozik az Egyház a zsoltár szavai nyomán. Mi is azt kérjük a Szentlélek Úristentől, hogy újítsa meg életünket, itt Esztergomban, a bazilikában, családjainkban, hazánkban és az egész világon. Ámen
...... .............


Május 31-én ismét kinyitott az esztergomi bazilika. A templomba a Covid-19-járvánnyal kapcsolatos kormányrendeletek és a higiéniai szabályok figyelembevételével szabad csak belépni; az altemplom, a templomtér, a panorámaterem, valamint az alsó kupoladob látogatható. A szentmisék rendjéről bővebb információ a bazilika honlapján, a Plébánia menüpont alatt olvasható.


Fotó: Nyári Andrea
Magyar Kurír 2020.05.31
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
Címkék: felfüggesztettük, ellenségeskedni, elsőáldozásokat, pünkösdvasárnap, székesegyházat, tanítványaival, feltámadásának, templomainkban, óvintézkedések, családjainkban, elfogyasztotta, tanítványoknak, elbeszélésében, eucharisztikus, feltámadásáról, feltámadásnak, meghallgatjuk, szervezhetjük, evangéliumban, történelemben, összetartozás, miseáldozatot, megmutatkozik, panorámaterem, felkészülésre, megzavarodott, kereszténység, jeruzsálemben, meghallhassák, szeptemberére, eljövetelének, közösségünket, születésnapja, teljesítésére, szentleckében, sziklasírját, újra megnyílt, nyilvános liturgiát, szent miseáldozatot, egész világért, újranyitott esztergomi, szükséges óvintézkedések, emeleti teremben, hagyomány szerint, utolsó vacsorát, feltámadása után, nagyszerű története, üdvösségünk történetére, emeleti terem, földszinten Dávid, hívő zsidók, emeleti termet, Erdő Péter, EWTN-Bonum TV, Krisztusban Kedves Testvérek, Szent Péter, Mert Isten, Eucharisztikus Világkongresszust, Szentlélek Úristentől, Nyári Andrea, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Paul David Tripp Március 16  Szent-Györgyi Albert gondolata  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Facebookon kaptam  Az élet  Facebookon kaptam  A közszereplő  Csörög a telefonom  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Csörög a telefonom  Mindig tud adni ,  Ibolya  Rejtő Jenő versei  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Talpra vándor  A csonk és a facsemete  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Alvó baby  A csonk és a facsemete  Facebookon kaptam  Rőzsehordó nő szobra  Rőzsehordó nő szobra  A magyar sajtó napja március 1...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Sajnos ezt elBalogozták  Facebookon kaptam  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Facebookon kaptam  Sötétség és világosság  1848. március 15-én  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A tékozló és Isten gondviselés...  Facebookon kaptam  Március 15-re emlékve  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Meghitt estéken . . .  Egyet értesz?  Atyám !  Facebookon kaptam  Evan Esar tollából  Esti kép  Csörög a telefonom  Szeüleidtől tanultad  A tékozló és Isten gondviselés...  Facebookon kaptam  Hernádkak  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  A halolaj és a hal még a migré...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Tavaszról álmodom,  Facebookon kaptam  Majthényi Flóra: Mi a haza?  mindent a népért...  Egyet értesz?  Imádkozás Krisztus értelméért  Könnyáztatta asszonysorsok  Esti kép  Sötétség és világosság  Mindig tud adni ,  Paul David Tripp Március 15  Meghitt estéken . . .  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Facebookon kaptam  A gyomorrontás tojással is kez...  Facebookon kaptam  Fújjad márciusi szél . . .  Ibolya  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nem mindegy  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szent Pio atya!  Esti kép  Heltai Jenő: Szabadság  A csonk és a facsemete  Facebookon kaptam  Mélységes szomorúsággal  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  A tékozló és Isten gondviselés...  A magukat nyílt és őszinte emb...  Hernádkak  Imádkozás Krisztus értelméért  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 16  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Márciusi eső  Üdvözöllek az oldalamon  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
újra megnyílt, nyilvános liturgiát, szent miseáldozatot, egész világért, újranyitott esztergomi, szükséges óvintézkedések, emeleti teremben, hagyomány szerint, utolsó vacsorát, feltámadása után, nagyszerű története, üdvösségünk történetére, emeleti terem, földszinten Dávid, hívő zsidók, emeleti termet, utolsó vacsora, összes ellenséget, emberiség számára, húsvét után, soknyelvű zarándokok, mindenki számára, nyelvek csodáját, közösségből &#8211, üdvösség történetének, igazi választott, keresztény pünkösdről, bocsánatot kapja, kettőhöz kapjuk, állandó bocsánat, állandó újjászületés, küldetést teljesítsük, nyelvek csodájára, ember Istentől, bocsánatot megkapva, bocsánat elfogadására, egész Egyháznak, szentmise áldozatot, segítő szeretet, összetartozás érzése, elsőáldozásokat őszre, további lelki, föld színét&#8221, zsoltár szavai, egész világon, esztergomi bazilika, higiéniai szabályok, alsó kupoladob, szentmisék rendjéről, bazilika honlapján, felfüggesztettük, ellenségeskedni, elsőáldozásokat, pünkösdvasárnap, székesegyházat, tanítványaival, feltámadásának, templomainkban, óvintézkedések, családjainkban, elfogyasztotta, tanítványoknak, elbeszélésében, eucharisztikus, feltámadásáról, feltámadásnak, meghallgatjuk, szervezhetjük, evangéliumban, történelemben, összetartozás, miseáldozatot, megmutatkozik, panorámaterem, felkészülésre, megzavarodott, kereszténység, jeruzsálemben, meghallhassák, szeptemberére, eljövetelének, közösségünket, születésnapja, teljesítésére, szentleckében, sziklasírját, mindannyiunk, újjászületés, megtanultunk, jeruzsálembe, esztergomban, elfogadására, erősíthetjük, halasztottuk, szentmisével, elküldésével, hagyományunk, sugárzásával, összegyűlnek, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 826
  • e Hét: 1905
  • e Hónap: 15343
  • e Év: 218256
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.