Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Székely János: Az utolsó órában vagyunk az új Trianon felé
  2020-06-05 21:20:58, péntek
 
   
  Tegnap emlékeztünk arra, hogy 100 éve írták alá a trianoni békediktátumot. A jövőbe tekintve újrapublikáljuk a Székely János szombathelyi megyéspüspökkel, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate Bizottsága elnökével tavaly készített interjúnkat, hogy felhívjuk olvasóink figyelmét az általa elmondottak aktualitására.
Tavaly egy konferencián a cigányság helyzetével összefüggésben egy újabb Trianonról beszélt. Ennyire nagynak látja a veszélyt?
- Az első világháború előtti időszakban a magyar társadalom és az állami vezetés sokszor érzéketlenül és talán nagyképűen is viszonyult a nemzetiségekhez - gondolok itt a szlovákok, a románok és a szerbek egyesületeire, oktatási intézményeire, szervezeteire. Mintha nem érzékeltük volna azt a veszélyt, ami később Trianonban valósággá vált. Természetesen ezzel nem azt szeretném állítani, hogy a trianoni békediktátum igazságos volt.
Úgy tűnik, most is egy hasonló helyzettel állunk szemben. Északkelet-Magyarországon és az ország déli részén teljes egészében romák lakta régiók vannak kialakulóban. Ezeken a településeken óriási a nyomor, a kilátástalanság, a munkanélküliség, és többnyire az oktatás is gyenge minőségű.
Mintha a magyar társadalom magára hagyta volna ezeket az embereket. Fennáll a veszélye annak, hogy kialakul egy roma ország, vagy ennek a vágya, mondván, ha ez az ország ennyire keveset tesz értünk, akkor jobb lesz külön.
A helyzet jellemzésére szeretnék néhány adatot is megemlíteni. A roma lakosság több mint fele (52%) túlzsúfolt, majdnem fele (46%) pedig komfort nélküli lakásokban lakik (ezek az arányok a többségi társadalomhoz tartozók esetében 13% és 3%). Aki nem járt még kis falvaink szélén vagy a szegregátumokban, az el sem tudja képzelni, milyen körülmények között élnek ezek az emberek. A karácsony előtti napokban felkerestem Szombathely néhány nagyon szegény családját. Az egyik négygyerekes család egy egyetlen szobából és egy kis előtérből álló ,,lakásban" lakott. A falak penészesek voltak, nem volt bent sem WC, sem fürdőszoba, csak egy csap. Négy kicsi gyermek ilyen körülmények között nő fel a mai Magyarországon.
A korai iskolaelhagyás a roma fiatalok esetében 60 százalékos, ugyanez a szám a többségi társadalomnál 9 százalék. A 15 és 24 év közötti romák 41 százaléka nem tanul, és nem is dolgozik. A nem romák esetében ez a mutató 9,8 százalék. Annak ellenére, hogy az utóbbi tíz évben csökkent Magyarországon a munkanélküliség és a szegénység - ezek persze örömteli tények -, nem szabad elfelejtenünk, hogy van egy olyan társadalmi réteg, amelynek óriási hátrányt kell leküzdenie. Harrach Péter mondta, hogy a magyar társadalom előtt két nagy sorskérdés áll: a demográfiai krízis és a romák helyzete. A magyar államnak és a társadalomnak nagyon nagy energiákat kellene fordítania ezeknek az embereknek a felemelésére.
Mit lehetne tenni értük?
- Hatékony programokra volna szükség. Jó példa erre a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tarnabodi kezdeményezése. Tarnabod néhány évvel ezelőtt még nagyon szegény zsákfalu volt. Aztán egy fiatalember életvitelszerűen beköltözött a faluba - ő lett minden kezdeményezés motorja. Felmérte a falu reális helyzetét: ki akar dolgozni, mitől adósodnak el az emberek, milyen veszélye van az uzsorások tevékenységének. Az első lépése az volt, hogy kért egy buszt a munkába járáshoz. Ezt követően több lakosnál is előfizetéses elektromos fogyasztásmérőt szereltettek fel. Így mindenki annyi áramot fogyasztott, amennyit előre kifizetett. Ennek hatására az áramfogyasztás a 60 százalékára csökkent, és szinte teljesen megszűnt az eladósodottság. Néhány hónap alatt nagyot változott a falu légköre. A harmadik lépés egy - nem piaci alapon tevékenykedő - veszélyeshulladék-szétszerelő üzem létrehozása volt. Mivel arra nem volt esély, hogy versenyhelyzetben működtessenek egy ilyen céget, körbejárták a környéket, és baráti alapon kértek megrendeléseket a vállalatok vezetőitől. Ez azt is bizonyítja, hogy az a gazdasági logika, amit az Európai Unió szabályai ránk kényszerítenek, egyáltalán nem segíti a hátrányos helyzetű régiók munkahely teremtési programjait. Sok ilyen, társadalmilag és államilag támogatott kezdeményezésre volna szükség.
- A munka mellett az iskolát is említette. Ön miként látja a romák beiskolázásának, képzésének kérdését?
- Magyarországnak számos olyan kistérsége van, ahol a roma gyerekek száma megnőtt. A szabad iskolaválasztás - nagyon helyesen - lehetőséget ad arra, hogy a szülő ott taníttassa a gyermekét, ahol azt a legjobbnak látja.
Az állam feladata az lenne ezen a területen, hogy minőségi oktatást, vagyis a lehető legjobb iskolát biztosítsa ezekben a leszakadó kistérségekben is.
A tanárok számára kiegészítő juttatásokat kellene adni, így vonzóvá válhatna a hátrányos helyzetű gyermekek tanítása. Az is fontos volna, hogy új (nem frontális) tanításai módszerek segítségével emeljék az oktatás színvonalát.
- Napjainkban még azok a fiatalok is nehezen jutnak lakáshoz, akik nem nevezhetők szegénynek. Hogyan lehetne megfelelő lakáshoz juttatni a hátrányos helyzetű embereket?
- Nagy szükség volna olcsó, alacsony rezsijű önkormányzati bérlakásokra. Így azok, akik nyomorban élnek, tehetnének egy kicsi, mégis jelentős lépést felfelé. Sajnos a legtöbb önkormányzat nem épít és nem ad ki ilyen lakásokat.
- Visszatérve a tarnabodi példához: Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke egyszer azt mondta, hogy bár természetesen az anyagiakra is nagy szükség van ezen a területen, de talán még ennél is fontosabb az elkötelezett emberek munkája.
- Egyetértek, én is úgy gondolom, hogy nagyon sok cigány családnak mindenekelőtt egy segítő emberre volna szüksége. Aki például a hivatalos ügyeiket intézi. Az átlagos cigány ember sokszor nem is érti a hivatalos levelek nyelvezetét. Munkakeresésnél, szerződéskötésnél, vagy akár egy kórház felkeresésénél is szükségük lenne egy mentorra. Esztergomban volt egy hatgyerekes roma édesanya, aki dolgozott, mégis állandóan adóságokkal küzdött. Egyszer valaki leült vele, hogy írják össze a kiadásait és a bevételeit. Kiderült, hogy ez az asszony a hétköznapokban sokkal több kiadást tervezett, mint bevételt. Ezt az aránytalanságot csak úgy tudta megoldani, hogy egy új kölcsönből kifizette az előzőt. Ez az édesanya életében először ekkor szembesült azzal, hogy másképpen kellene megterveznie a család havi költségvetését.
A magam részéről mindig azt szoktam javasolni, ha van a környezetünkben hátrányos helyzetű család, akkor keressük fel őket, ismerkedjünk meg velük, alakítsunk ki velük jó kapcsolatot.
Ha egy kicsit rálátunk az életükre, akkor már sokkal hatékonyabban tudunk nekik segíteni.
Az említett tanácskozáson a droghasználatról is szó volt. Miért érintettek ebben a romák különleges módon?
- Ennek fő oka az lehet, hogy a roma családok nagy részét nem védi kultúrából, hagyományokból, értékekből, hitből, emberi kapcsolatokból szőtt erős védőháló. Ezért a modern társadalmat veszélyeztető negatív jelenségek is fokozottabban érintik őket. Ezzel rokon jelenség, hogy a tárgyak esetében is a leggiccsesebbre esik a választásuk, mert nem volt lehetőségük tájékozódni a művészeti kérdésekben. A vallásnál is ezt látjuk: ha szép a zene, jó a hangulat, az már elég a számukra; nem fontos nekik, hogy az adott vallás milyen tartalmú, van-e mélyebb történelmi gyökere. A keresztnevekkel is ez a helyzet: nincsenek példaképeik vagy bibliai eszményeik, ezért választanak nevet a legutóbbi filmsorozatból. A gyenge kulturális háló miatt könnyebb befolyásolni őket.
- Mi lehet itt a megoldás?
- A hit szerepe nagyon fontos lehet. Esztergomban volt egy fiatalember, aki hatodikos általános iskolásként hagyta abba a tanulást. Szegénységben élt, de nagyon vágyott arra, hogy neki is jó holmija legyen, ezért ruhákat, cipőket lopott. Hamar rátalált a kábítószerre, fogyasztó és díler is lett. Rövidebb időszakokra börtönbe is került, a házassága szétesett, az egészsége is megroppant, úgy lefogyott, hogy szinte csont és bőr lett. Édesapja egy jószívű, mélyen vallásos ember volt. Egyszer a fiú arra ért haza, hogy az apja térden állva imádkozott érte. Ez annyira megrendítette, hogy hajlandó volt elmenni az apjával a templomba. Később egy cursillós hétvégén is részt vett, bár mint később elmondta, nem is tudott a szövegekre figyelni. Akkor sem értett sok mindent, amikor a csoport bement a kápolnába. Ő is letérdelt, nézte az oltár fölött függő feszületet, és úgy hallotta, hogy Krisztus azt mondja neki: szeretlek téged és fel akarlak emelni. Úgy érezte, hogy Jézus lelép a keresztről, odamegy hozzá és megöleli. Ettől kezdve nem kábítószerezett, és még csak rá sem gyújtott. Ez négy éve történt. Azóta elvégezte a nyolc osztályt, jogosítványt szerzett, esti iskolába jár, lett új családja, és elkezdett dolgozni.
A szabadulás lényege az ember szívében történik. Ha a szívünk megtelik, akkor nincs szükségünk pótszerre ahhoz, hogy boldogok legyünk.
A szakértők szerint manapság a dizájnerdrogok jelentik a legfőbb veszélyt. Mi ennek az oka?
- Ezeket a szereket nem azért használják a fiatalok, hogy ,,fölpörögjenek". Sok roma fiatalnak nincs jövőképe, nem látják, hogy a jelenlegi rossz helyzetükből hogyan tudnának kikerülni. A drog számukra pusztán arra kell, hogy legalább egy rövid időre megfeledkezhessenek mindarról, amiben élnek. Nyugodtan nevezhetjük ezt nyomordrognak is. Kassa környékén, de hazánkban is sokfelé szörnyű pusztítást végeznek ezek a szerek.
- Mit tehet az Egyház, a hívő ember azért, hogy az imént említett új Trianont elkerüljük?
- Az Egyház és a hívő emberek is nagyon lomhák, nehezen nyitnak a romák felé.
Nagy a szakadék a romák és a nem romák között, mégis alig vagy túlságosan lassan teszünk ennek áthidalásáért. Pedig ezt a szakadékot a nem romák sokkal könnyebben átlépik, mint a romák.
A papok, a hitoktatók és a hívő emberek még könnyebb helyzetben vannak. A papokat szívesen, tisztelettel fogadják a cigány családok, nyitottak az imádságra, az áldásra. A kapu tehát nyitva van. Nem úgy kell a romák evangelizációjához hozzáállni, hogy bent ülünk a plébánián, és várjuk, hogy eljöjjenek. A többségi társadalom évszázadok óta kötődik a templomhoz, de a romák hagyományaiban soha nem szerepelt a templomba járás. Meg kell teremtenünk az Egyház cigányok számára is vonzó arcát.
Az utolsó órában vagyunk, most még van lehetőség arra, hogy változtassunk a helyzeten. Ha nem tesszük meg, akkor ketté fog szakadni ez az ország, amely közös hazánk.


Baranyai Béla/ Magyar Kurír 2020.06.05
 
 
0 komment , kategória:  Trianon Országunk feldarabolás  
Címkék: szegregátumokban, droghasználatról, életvitelszerűen, aránytalanságot, környezetünkben, munkakeresésnél, iskolaválasztás, magyarországnak, nemzetiségekhez, kezdeményezésre, fogyasztásmérőt, megrendeléseket, megyéspüspökkel, munkanélküliség, tevékenységének, kábítószerezett, kilátástalanság, keresztnevekkel, újrapublikáljuk, beiskolázásának, leggiccsesebbre, magyarországon, iskolaelhagyás, áramfogyasztás, kényszerítenek, eladósodottság, összefüggésben, kezdeményezése, kistérségekben, hagyományaiban, kapcsolatokból, filmsorozatból, dizájnerdrogok, békediktátumot, költségvetését, hagyományokból, trianoni békediktátumot, jövőbe tekintve, általa elmondottak, cigányság helyzetével, újabb Trianonról, első világháború, magyar társadalom, állami vezetés, nemzetiségekhez –, szerbek egyesületeire, trianoni békediktátum, hasonló helyzettel, ország déli, településeken óriási, veszélye annak, roma ország, Székely János, Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, Veritate Bizottsága, Harrach Péter, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Európai Unió, Vecsei Miklós, Baranyai Béla, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Figyelsz?!  Bartalis Éva – Egy Magya...  Facebookon kaptam  Temetőben  Facebookon kaptam  Hortenzia  Gitár rózsával  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Légy kezdeményezője a jónak!  Pável Colton István: Szerelemr...  Kellemes délutánt kívánok!  Facebookon kaptam  Légy kezdeményezője a jónak!  Várnai Zseni: Őszibarack A kés...  Mi most van...  Jó reggelt kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kellemes teázást  Pihentető - szép jó éjszakát k...  Nyári kép  Az emlékek fogságában .  Facebookon kaptam Mírjam bará...  A gyümölcsöt nem akkor  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Szúnyogok ellen természetesen  Facebookon kaptam  Könnycsatorna  Szúnyogok ellen természetesen  A türelmetlen horgász  Vihar  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Légy kezdeményezője a jónak!  Sárga rózsa  Jó éjszakát!  Facebookon kaptam  Augusztus  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nyári kép  Szép estét kedves látogatóimna...  Nem várok el senkitől semmit.....  Szúnyogok ellen természetesen  196. Anna-bál 2021-07-31. 18.0...  Facebookon kaptam  196. Anna-bál 2021-07-31. 18.0...  Nyári kép  Lufik  Carmen Bernos de Gasztold: A m...  Sejtnövekedés, immunerősítés &...  Szeretettel Kedves Látogatóimn...  Facebookon kaptam  Harmonia.......  Boldog nyarat, nyaralást!  Az évszázad esküvője, ami egy ...  Te ismersz minden emberi nyomo...  Jó reggelt kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  196. Anna-bál 2021-07-31. 18.0...  Szép mai napot !........  Vízcseppes rózsa  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Boldog nyarat, nyaralást!  Nem várok el senkitől semmit.....  Facebookon kaptam  Péntek......  Antoine de Saint-Exupéry: A k...  Facebookon kaptam  Az üres kalász fent hordja a f...  Légy kezdeményezője a jónak!  Természetes kiegészítők Hashim...  Forgószék  Kellemes teázást  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Péntek......  Facebookon kaptam  Nem várok el senkitől semmit.....  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Picasso és Bardot  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png fagyi  Kellemes teázást  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinátó...  Nem várok el senkitől semmit.....  Gazdag isteni kegyelem ígérete...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
trianoni békediktátumot, jövőbe tekintve, általa elmondottak, cigányság helyzetével, újabb Trianonról, első világháború, magyar társadalom, állami vezetés, nemzetiségekhez &#8211, szerbek egyesületeire, trianoni békediktátum, hasonló helyzettel, ország déli, településeken óriási, veszélye annak, roma ország, ország ennyire, helyzet jellemzésére, roma lakosság, többségi társadalomhoz, karácsony előtti, egyik négygyerekes, egyetlen szobából, falak penészesek, korai iskolaelhagyás, roma fiatalok, többségi társadalomnál, szegénység &#8211, olyan társadalmi, demográfiai krízis, romák helyzete, magyar államnak, társadalomnak nagyon, fiatalember életvitelszerűen, faluba &#8211, falu reális, uzsorások tevékenységének, első lépése, munkába járáshoz, falu légköre, harmadik lépés, ilyen céget, vállalatok vezetőitől, hátrányos helyzetű, munka mellett, romák beiskolázásának, roma gyerekek, szabad iskolaválasztás, legjobbnak látja, állam feladata, lenne ezen, lehető legjobb, leszakadó kistérségekben, tanárok számára, oktatás színvonalát, legtöbb önkormányzat, tarnabodi példához, elkötelezett emberek, segítő emberre, hivatalos ügyeiket, átlagos cigány, hivatalos levelek, kórház felkeresésénél, hatgyerekes roma, hétköznapokban sokkal, aránytalanságot csak, édesanya életében, család havi, magam részéről, környezetünkben hátrányos, kicsit rálátunk, említett tanácskozáson, romák különleges, roma családok, modern társadalmat, tárgyak esetében, leggiccsesebbre esik, művészeti kérdésekben, adott vallás, legutóbbi filmsorozatból, gyenge kulturális, házassága szétesett, apja térden, cursillós hétvégén, szövegekre figyelni, csoport bement, oltár fölött, nyolc osztályt, szabadulás lényege, ember szívében, szívünk megtelik, szakértők szerint, dizájnerdrogok jelentik, legfőbb veszélyt, jelenlegi rossz, drog számukra, rövid időre, hívő ember, imént említett, hívő emberek, romák felé, , ,
2021.07 2021. Augusztus 2021.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 22
  • e Hét: 752
  • e Hónap: 752
  • e Év: 520168
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.